Suvi Åkerman voitti The Voice of Finlandin viidennen tuotantokauden. Kuva: Nelonen / Saku Tiainen
Suvi Åkerman voitti The Voice of Finlandin viidennen tuotantokauden. Kuva: Nelonen / Saku Tiainen

The Voice of Finlandin voittanut Suvi Åkerman on kirjoittanut biisejä nuoresta saakka. Musiikin tekeminen on toiminut vaikeina aikoina myös terapiana.

Turussa juhlittiin eilen perjantaina myöhään, kun 22-vuotias Suvi Åkerman voitti The Voice of Finland -kilpailun.

Lauantaiaamuna finaalinelikko eli Suvi, Ilona Gill, Meri Vahtera sekä Riikka Jaakkola ovat jo junassa matkalla Helsinkiin, jossa julkisuuspyöritys jatkuu.

– Ajattelin, että kilpailussa voi käydä miten vain. Olin voitosta aidosti yllättynyt ja ilahtunut, Suvi sanoo ja lupaa puhelimen toisessa päässä  kanssamatkustajalle yhteiskuvan, kunhan saa tämän haastattelun hoidettua.

Luokanopettajaksi opiskeleva Suvi vakuutti yleisön finaalissa jo vuosia sitten kirjoittamallaan It's Not The End Of The World -kappaleella, joka pantiin kilpailua varten uuteen uskoon.

2590694

Toinen Suvin finaaliesityksistä oli Queenin Bohemian Rhapsody -kappale duettona tähtivalmentaja Tarja Turusen kanssa. Finaalikappaleet jatkoivat samaa linjaa kuin muutkin isot ja näyttävät kappaleet, joita Suvilta on tuotantokauden aikana kuultu – muun muassa Adelen Hello sekä Sian Alive.

– Olen sen verran kunnianhimoinen musiikin ja laulamisen suhteen, että jos tällaiseen kilpailuun lähden, niin lähden kunnolla. Kun laulan, aion laulaa jotain näyttävää. En halua mennä sieltä, missä aita on matalin.

”Minulla on biisejä ja tahdonvoimaa. Haluan, että tämä ei jää tähän.”

Suvi kertoo musikaalisuuden kulkevan suvussa. Eniten hän on oppinut musiikista isältään, joka on neuvonut tytärtään säestämisessä ja biisien kirjoittamisessa. Muuten Suvi on opetellut soittamaan ja laulamaan itse.

– Kirjoitin lastenlauluja jo pienenä, mutta yläasteella aloin tekemään musiikkia enemmän tosissani.

Vaikea teini-ikä

Musiikki on auttanut Suvia myös vaikeina aikoina.

– Olen käyttänyt biisien kirjoittamista todella paljon terapeuttisena keinona. Varsinkin teini-iässä ja hankalammissa elämänvaiheissa olen purkanut tuntojani musiikkiin.

Suvi sanoo teini-ikänsä olleen raskas. Häntä kymmenisen vuotta vanhempi velipuoli kuoli yllättäen.

– Hän kuoli nukkuessaan. Tapahtuma oli äkillinen, eikä kukaan osannut odottaa sitä, Suvi kertoo.

– Veljen kuolema vaikutti teini-ikääni paljon. Se oli tapahtumista pahin, mutta oli myös koulukiusaamista, eikä veljen menehtyminen jäänyt ainoaksi läheisen kuolemaksi. Karu maailma tuli minulle vastaan liian nuorena.

”Olen käyttänyt biisien kirjoittamista terapeuttisena keinona.”

Perhe on Suville hyvin läheinen, ja hän asuu Turussa lähellä vanhempiaan. Pikkuveli on muuttanut Helsinkiin.

Vaikeina aikoinakin Suvi on voinut tukeutua perheeseensä. Lukioikäisenä hänellä alkoi mennä taas paremmin.

– Minulla on koko ajan ollut asiat tosi hyvin ja pääsyy siihen on, että minulla on niin mahtava perhe. Kotiolot ovat olleet aina loistavat.

Biisejä ja tahdonvoimaa

Tulevasta Suville on toistaiseksi selvää ainakin se, että vaikka hän on innoissaan saamastaan levytyssopimuksesta, hän aikoo hoitaa opintonsa loppuun.

Suvin piti valmistua vuoden kuluttua luokanopettajaksi, mutta nyt tarkoituksena olisi yhdistää opintojen viimeistely musiikin tekemiseen.

– Minulla on biisejä ja tahdonvoimaa. Haluan, että tämä ei jää tähän. Aiemmista kilpailun voittajista ei ole aina kuulunut mitään, enkä haluaisi jatkaa sitä linjaa.

”Ei ole niin salainenkaan haaveeni, että joskus pääsisin edustamaan Euroviisuissa.”

Suvi ei haluaisi musiikkinsa rajoittuvan yhteen genreen. Finaalin popbiisin lisäksi hän kertoo rakastavansa balladeja ja tykkäävänsä vetää rokimpaakin musiikkia – mieluiten englanniksi.

– Vaikka lähdin kisaan vähän kokemattomampana kuin jotkut toiset, enkä osannut odottaa hirveästi mitään, minulle on kuitenkin alusta asti ollut hyvin selkeää, mitä haluan.

Kaikki Suvin läheiset myös tietävät, että hän rakastaa Euroviisuja. Siksi Suvi otti vain kehuna keskustelupalstalta lukemansa ivallisen kommentin siitä, että hänen finaalikappaleensa kuulosti viisubiisiltä.

– Ei ole niin salainenkaan haaveeni, että joskus pääsisin edustamaan Euroviisuissa.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: