Me Naiset
|
Marjut Laukia
Suvi Åkerman voitti The Voice of Finlandin viidennen tuotantokauden. Kuva: Nelonen / Saku Tiainen
Suvi Åkerman voitti The Voice of Finlandin viidennen tuotantokauden. Kuva: Nelonen / Saku Tiainen

The Voice of Finlandin voittanut Suvi Åkerman on kirjoittanut biisejä nuoresta saakka. Musiikin tekeminen on toiminut vaikeina aikoina myös terapiana.

Turussa juhlittiin eilen perjantaina myöhään, kun 22-vuotias Suvi Åkerman voitti The Voice of Finland -kilpailun.

Lauantaiaamuna finaalinelikko eli Suvi, Ilona Gill, Meri Vahtera sekä Riikka Jaakkola ovat jo junassa matkalla Helsinkiin, jossa julkisuuspyöritys jatkuu.

– Ajattelin, että kilpailussa voi käydä miten vain. Olin voitosta aidosti yllättynyt ja ilahtunut, Suvi sanoo ja lupaa puhelimen toisessa päässä  kanssamatkustajalle yhteiskuvan, kunhan saa tämän haastattelun hoidettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luokanopettajaksi opiskeleva Suvi vakuutti yleisön finaalissa jo vuosia sitten kirjoittamallaan It's Not The End Of The World -kappaleella, joka pantiin kilpailua varten uuteen uskoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2590694

Toinen Suvin finaaliesityksistä oli Queenin Bohemian Rhapsody -kappale duettona tähtivalmentaja Tarja Turusen kanssa. Finaalikappaleet jatkoivat samaa linjaa kuin muutkin isot ja näyttävät kappaleet, joita Suvilta on tuotantokauden aikana kuultu – muun muassa Adelen Hello sekä Sian Alive.

– Olen sen verran kunnianhimoinen musiikin ja laulamisen suhteen, että jos tällaiseen kilpailuun lähden, niin lähden kunnolla. Kun laulan, aion laulaa jotain näyttävää. En halua mennä sieltä, missä aita on matalin.

”Minulla on biisejä ja tahdonvoimaa. Haluan, että tämä ei jää tähän.”

Suvi kertoo musikaalisuuden kulkevan suvussa. Eniten hän on oppinut musiikista isältään, joka on neuvonut tytärtään säestämisessä ja biisien kirjoittamisessa. Muuten Suvi on opetellut soittamaan ja laulamaan itse.

– Kirjoitin lastenlauluja jo pienenä, mutta yläasteella aloin tekemään musiikkia enemmän tosissani.

Vaikea teini-ikä

Musiikki on auttanut Suvia myös vaikeina aikoina.

– Olen käyttänyt biisien kirjoittamista todella paljon terapeuttisena keinona. Varsinkin teini-iässä ja hankalammissa elämänvaiheissa olen purkanut tuntojani musiikkiin.

Suvi sanoo teini-ikänsä olleen raskas. Häntä kymmenisen vuotta vanhempi velipuoli kuoli yllättäen.

– Hän kuoli nukkuessaan. Tapahtuma oli äkillinen, eikä kukaan osannut odottaa sitä, Suvi kertoo.

– Veljen kuolema vaikutti teini-ikääni paljon. Se oli tapahtumista pahin, mutta oli myös koulukiusaamista, eikä veljen menehtyminen jäänyt ainoaksi läheisen kuolemaksi. Karu maailma tuli minulle vastaan liian nuorena.

”Olen käyttänyt biisien kirjoittamista terapeuttisena keinona.”

Perhe on Suville hyvin läheinen, ja hän asuu Turussa lähellä vanhempiaan. Pikkuveli on muuttanut Helsinkiin.

Vaikeina aikoinakin Suvi on voinut tukeutua perheeseensä. Lukioikäisenä hänellä alkoi mennä taas paremmin.

– Minulla on koko ajan ollut asiat tosi hyvin ja pääsyy siihen on, että minulla on niin mahtava perhe. Kotiolot ovat olleet aina loistavat.

Biisejä ja tahdonvoimaa

Tulevasta Suville on toistaiseksi selvää ainakin se, että vaikka hän on innoissaan saamastaan levytyssopimuksesta, hän aikoo hoitaa opintonsa loppuun.

Suvin piti valmistua vuoden kuluttua luokanopettajaksi, mutta nyt tarkoituksena olisi yhdistää opintojen viimeistely musiikin tekemiseen.

– Minulla on biisejä ja tahdonvoimaa. Haluan, että tämä ei jää tähän. Aiemmista kilpailun voittajista ei ole aina kuulunut mitään, enkä haluaisi jatkaa sitä linjaa.

”Ei ole niin salainenkaan haaveeni, että joskus pääsisin edustamaan Euroviisuissa.”

Suvi ei haluaisi musiikkinsa rajoittuvan yhteen genreen. Finaalin popbiisin lisäksi hän kertoo rakastavansa balladeja ja tykkäävänsä vetää rokimpaakin musiikkia – mieluiten englanniksi.

– Vaikka lähdin kisaan vähän kokemattomampana kuin jotkut toiset, enkä osannut odottaa hirveästi mitään, minulle on kuitenkin alusta asti ollut hyvin selkeää, mitä haluan.

Kaikki Suvin läheiset myös tietävät, että hän rakastaa Euroviisuja. Siksi Suvi otti vain kehuna keskustelupalstalta lukemansa ivallisen kommentin siitä, että hänen finaalikappaleensa kuulosti viisubiisiltä.

– Ei ole niin salainenkaan haaveeni, että joskus pääsisin edustamaan Euroviisuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla