”En pelkää ottaa riskejä, mutta joskus se on väsyttävää. Siitä piirteestä ei niin vain luovutakaan”, Emilia naurahtaa. Kuvat: Liisa Valonen
”En pelkää ottaa riskejä, mutta joskus se on väsyttävää. Siitä piirteestä ei niin vain luovutakaan”, Emilia naurahtaa. Kuvat: Liisa Valonen

Toistuvat pettymykset ihmissuhteissa ja torjutuksi tulemisen tunteet saivat ”rakkaustohtori” Emilia Vuorisalmen hakeutumaan terapiaan. – Olen pohtinut, että ehkä minusta ei vain tykätä.

Räiskyvä lienee turhan laimea termi kuvaamaan tv-kasvo, lääkäri Emilia Vuorisalmea, 38. Innostuessaan Emilia hypähtelee ylös tuoliltaan, nauraa kovaan ääneen ja elävöittää puhettaan käsillään. Puheenaiheet vaeltelevat remonttisuunnitelmista tieteellisiin tutkimuksiin ja patologin pöydällä avatusta ihmisruumiista omaan rakkaus-elämään.

Tällä hetkellä Emilia on sinkku. Hänen viimeisin parisuhteensa päättyi huumaavan ja kiihkeän alun jälkeen, koska Emilia huomasi miehen painavan häntä jatkuvasti alas. Jopa Emilian ystävät alkoivat varoitella häntä tilanteesta. He huomasivat, ettei suhde tehnyt Emilialle hyvää.

– Lähdin suhteeseen täysillä ja sokeuduin nopeasti, vaikka samalla huomasin, ettei mies kohdellut minua hyvin. Jälkikäteen katsottuna kyseessä oli niin sanottu toksinen eli myrkyllinen rakastuminen, jossa rakkaus oli väärällä tavalla koukuttavaa. Tämä ihminen sai minut tuntemaan itseni hyvin epävarmaksi, niin naisena kuin työelämässä, Emilia miettii.

”Terapiassa pohdin, miksi vedän tietynlaisia ihmisiä puoleeni.”

– Tällä kertaa minulla oli kuitenkin voimia irtautua hankalasta tilanteesta. Viimeisen suhteeni jälkeen päätin myös hakeutua terapiaan. Siellä pohdin, miksi vedän tietynlaisia ihmisiä puoleeni ja miten pystyisin muuttamaan sitä.

Terapeutti sanoi, että Emiliasta ulospäin säteilevä vahvuus voi vetää puoleensa vääränlaisia ihmisiä ja pelottaa monia.

– Parisuhteessa olen ärsyttävän takertuva ja intensiivinen, varsinkin alkuvaiheessa. Kietoudun kumppaniin tiukasti, niin henkisesti kuin fyysisesti, Emilia naurahtaa.

– Vedän puoleeni samankaltaisia ihmisiä, yhtä intensiivisiä. Eteeni onkin tullut tilanteita, joissa suhteen happi on loppunut, Emilia kertoo.

Terapeutin mukaan Emilian olisi parempi aloittaa suhde esimerkiksi ystävyydestä, kun toisen jo tuntee.

– Olen tosi hyvä rakastumaan. Rakastaminen ja kiintyminen vaatiikin sitten enemmän. Tähänkin suhteeseen heittäydyin täysillä ja avoimena. Vaikka suhde oli lyhyt, se ehti loukata ja satuttaa, mutta myös pakotti minut katsomaan peiliin. Siksi se opetti minulle paljon omista epävarmuuksistani ja heikkouksistani.

"Ehkä suurin rakkauteni on vielä edessä", Emilia uskoo.
"Ehkä suurin rakkauteni on vielä edessä", Emilia uskoo.

Rakastumisuupumus

Emilia on pohtinut syitä sille, miksi hänen viimeaikaiset suhteensa eivät ole jatkuneet alkuhuumaa pidemmälle.

– Ennen nautin uuden suhteen tuomasta jännityksestä, mutta nykyään koen tietynlaista rakastumisuupumusta. En suoraan sanottuna jaksaisi enää deittailuvaihetta. On väsyttävää jännittää, milloin nähdään seuraavan kerran ja milloin mennään kahville. Haluaisin hypätä suoraan turvalliseen parisuhteeseen, mutta toisaalta tiedän sen olevan mahdotonta. Olen aika mustavalkoinen: jos olen jonkun kanssa, haluan olla sitä täysillä.

Emilia on ymmärtänyt senkin, miten paljon loukatuksi tuleminen sattuu.

– Vasta, kun itseä on loukattu, voi tietää, miltä se tuntuu. Torjutuksi tuleminen tuntuu aivoissa samalta kuin joku löisi lujaa vatsaan.

Nykyään Emilialla on tieteellinen selitys sille, miksi hän toimii suhteissaan niin kuin toimii: hän kuvailee itseään dopamiinivoittoiseksi ihmiseksi. Se tarkoittaa, että aivokemiat ohjaavat häntä ihastumaan tulisesti ja ryntäämään rakkauden puolesta vaikka maailman ääriin. Alkuhuumaan kuuluvat myös ajoittaiset pelon ja ahdistuksen tunteet, joiden Emilia tietää johtuvan laskevista serotoniinitasoista.

– Koen, että juuri tuo pelko on rakkauden suurin vihollinen. Itsekin olen tuon pelon vuoksi varmasti tuhonnut suhteita oman vaurioitumiseni pelossa. Nykymaailmassa on myös illuusio loputtomista mahdollisuuksista esimerkiksi deittisovellusten takia. Sen takia tuntuu, että ihmiset heittävät suhteen helposti menemään, kun ensimmäiset ongelmat ilmenevät.

Pakko olla vahva

Sinkkuvuosien ja itsetutkiskelun jälkeen Emiliasta tuntuu, että hän olisi valmis parisuhteeseen. Kaikki ei kuitenkaan riipu hänestä itsestään, sillä Emilian on otettava huomioon myös 11-vuotias Lilia-tytär.

– Uuden parisuhteen aloittaminen ei ole enää niin helppoa kuin ennen, sillä lapsen vuoksi en voi vain heittäytyä suhteen vietäväksi. Minun täytyy olla todella varma tunteistani ennen suurempia sitoutumispäätöksiä, sillä kyse ei ole vain minusta itsestäni. Toisaalta on mielestäni myös hyvä, että lapset näkevät vanhempien tapailevan ajoittain muita ihmisiä, sillä se on normaalia.

”Arki voisi olla vielä täydempää, kun sen voisi jakaa jonkun aikuisen kanssa.”

Emilia toivoisi parisuhteelta sitä, että voisi välillä tukeutua toiseen ja olla myös itse tuki toiselle.

– Elämäni on ihanaa, mutta tuntuu, että arki voisi olla vielä täydempää, kun sen voisi jakaa jonkun aikuisen kanssa. Joka päivä kaipaan toista ihmistä lähelleni, Emilia miettii.

– Kun arkea pyörittää yksin, ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla vahva. Olisi joskus mukavaa, ettei tarvitsisi. Uskon, että tarvitsen vierelleni itsevarman ja määrätietoisen miehen. Vahvan kuoreni alla kun olen loppujen lopuksi tosi herkkä. Välillä mietin, kestäisinkö edes enää sydämeni särkymistä.

Myös työelämässä Emilia on törmännyt tilanteisiin, joissa hänen innostuva luonteensa ja välillä ylitsepursuileva ideointikykynsä on tulkittu hyökkääväksi. Hän on kohdannut viihdealan ihmisten parissa ennakkoluuloja lääkäritaustansa vuoksi.

– Monia mielenkiintoisia tv-töitä on ollut tarjolla, mutten lopulta olekaan sopinut siihen perinteiseen tv-muottiin. Sekä työssä että rakkaudessa pelkoni on: sovinko mihinkään? Molemmissa innostun lujaa. Siksi on rankkaa, kun ovi lyödään toistuvasti kiinni nenän edestä. Täytyy myöntää, että on tullut itkettyä öitä ja mietittyä, onko vika minussa. Olen pohtinut, että ehkä minusta ei vain tykätä, Emilia kertoo.

– Mietin myös, olenko liian ulospäin suuntautunut ja innokas tähän maahan. Jälkeenpäin ajateltuna olen kuitenkin huomannut, että jokainen sulkeutunut ovi on myöhemmin avannut minulle jonkun uuden tien. Pitkään tuntui, ettei mikään etene, kuin olisin jämähtänyt elämässäni välitilaan. Nyt ajattelen, etten ehkä ikinä olisi alkanut toteuttaa unelmaprojektejani, ellei minulle olisi aiemmin sanottu niin monta kertaa ei.

Seksikäs tiede

Vuonna 2015 Emilia julkaisi Sekaisin lovesta -kirjan, jossa hän tutki rakastumista tieteen näkökulmasta. Rakkauden, tieteen ja viihteellisyyden yhdistäminen tuntui Emiliasta niin omalta, että hän päätti perustaa aiheeseen pureutuvan yrityksen. Tiimiin kuuluu tällä hetkellä kuusi naista, ja he lanseerasivat viime kuussa Love Inc Media -nettisivuston.

Emilia kuvailee olevansa porukassa se, joka suunnittelee ja visualisoi isoja, luovia linjoja pitkälle tulevaisuuteen. Siksi hänestä on tärkeää, että hänen rinnallaan on näitä piirteitä täydentäviä ihmisiä.

– Tiede mielletään kuivaksi ja tylsäksi, mutta mielestäni se voi olla hyvin seksikästä. Haluamme tehdä tieteestä helpommin lähestyttävää. Tiede on kiehtovaa, ja se auttaa parhaimmillaan selittämään omaa ja läheistemme käytöstä.

"Olen onnekas, että olen saanut kokea paljon rakkautta elämässäni, vaikka välillä onkin ollut haastavia vuosia", Emilia sanoo.
"Olen onnekas, että olen saanut kokea paljon rakkautta elämässäni, vaikka välillä onkin ollut haastavia vuosia", Emilia sanoo.

Emilia ja Lilia muuttivat hiljattain myös uuteen asuntoon Helsingin keskustassa. Sen remontti alkaa olla loppusuoralla. Edellisen asunnon piti olla vain väliaikainen kämppä, mutta siinä asuessa vierähtikin puolivahingossa kuusi vuotta.

– Monesti on tuntunut, etteivät asiat etene haluamallani tavalla, mutten ole suostunut luovuttamaan. Nyt tuntuu, että ne ovat vihdoin alkaneet loksahdella kohdalleen. Tällä hetkellä tuntuu, että päällä on hyvä flow-tila. Myös tietty puskemisen tarve on hävinnyt, Emilia sanoo.

Hiljattain Emilia aloitti myös yksityisen lääkäriasema Mehiläisen palveluksessa. Hän pyrkii hoitamaan potilaita mahdollisimman kokonaisvaltaisesti ja pohtimaan todellisia syitä oireiden takana.

– Työelämässä tunnen vihdoin löytäneeni tasapainon. Nyt pystyn olemaan sekä lääkäri että tekemään luovaa työtä. Lisäksi olen ymmärtänyt, että ilman tiimiä en ole mitään. Ryhmässä epäonnistumiset voi ottaa vastaan yhdessä, joten nekin tuntuvat pienemmiltä, ja onnistumiset puolestaan entistä paremmilta.

Rakkaustutkimusmatkailija

Nykyään Emilian arki on pitkälti Lilian tanssiharrastuksen sanelemaa. Tyttärellä on peräti 18 tuntia treenejä viikossa tulevien SM-kilpailujen takia, joten Emiliakin on sidottu kotikulmilleen Helsinkiin.

Ennen kaksikolla oli tapana mennä viikonlopuiksi mökille latautumaan, mutta juuri nyt se ei onnistu.

Emilia onkin joutunut keksimään uusia tapoja ladata akkujaan. Mökkipuuhien sijaan hän esimerkiksi käy pitkillä rantakävelyillä ja tanssii kotona itsekseen.

– Jos en urheile, voin huonosti. Silloin menen ylikierroksille, valvon öitä ja väsyn. Olen onneksi oppinut terveelliset elämäntavat jo lapsena, joten niiden noudattaminen tulee luonnostaan.

”Ennen luulin, että minulla synkkaa paremmin miesten kanssa ja että olen yksi jätkistä.”

Emiliaa on kuvailtu julkisuudessa rakkaustohtoriksi. Itse hän kuvailisi itseään rakkaustutkimusmatkailijaksi.

– Olen älytön romantikko ja uskon, että rakkauteen on monia reittejä. Olen onnekas, että olen saanut kokea paljon rakkautta elämässäni, vaikka välillä onkin ollut haastavia vuosia. Ehkä se suurin rakkauteni on vielä kuitenkin edessä, Emilia hymyilee.

Oma työtiimi on omalla tavallaan paikannut rakkauden jättämää aukkoa. Love Incissä mukana on useampi Emilian pitkäaikainen, läheinen ystävä, esimerkiksi kirjailija Katri Manninen. He ovat tunteneet Emilian kanssa jo 11 vuotta.

– Ennen luulin, että minulla synkkaa paremmin miesten kanssa ja että olen yksi jätkistä. Nyt ymmärrän, että tulen tosi hyvin toimeen myös vahvojen naisten kanssa. Olemme helposti innostuvia ihmisiä ja samalla katsomme toistemme perään. Tiimini on myös perheeni.

Emilia Vuorisalmi

Tv-kasvo, lääkäri on syntynyt 1.2.1979.

Asuu Helsingissä Lilia-tyttärensä, 11, kanssa. Lilian isä on näyttelijä-juontaja Mikko Leppilampi.

Kirjoittanut Sekaisin lovesta -kirjan (Otava).

Pyörittää Love Inc Media -sivustoa.

Asiantuntijana Suomen ihanimmat häät -ohjelmassa Avalla.

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.