Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Muusikko Samae Koskisesta tuli viikko sitten isä. Lapsen hankkiminen ei ollut hänelle itsestäänselvyys.

Laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen, 34, tuoreella levyllä Hyvä päivä sanailee onnellisen kuuloinen mies. Eikä ihme, sillä Samaella on syytä onneen: hänestä tuli viikko sitten poikavauvan isä. Samae ja hänen vaimonsa Henna kutsuvat tulokasta Klausiksi.

– Poika on ihana ja vaimoni sankarini, tuore isä hehkuttaa.

Lapsen hankkiminen ei ollut Samaelle mikään itsestäänselvyys, sillä vielä nuorempana hän ajatteli, ettei näin kuonaiseen maailmaan kannata tehdä enää yhtään lisää ihmisiä.

– Suunnittelin piuhojen kiinni laittamista, Samae kertoo.

Syy synkkään maailmankatsomukseen löytyy kovista nuoruudenkokemuksista Riihimäellä. Samae kärsi vuosia paniikkihäiriöstä. Hän uskoo, että paniikkihäiriön laukaisivat koulukiusaaminen ja nuoruudenrakkauden päättyminen.

Vaimo toi valon

– Olin paniikkihäiriön takia lukiossa poissa pelistä pari vuotta. Kouluun meno pelotti niin, että ajattelin kusevani housuun ja kuolevani sinne. Jengi alkoi luulla, että käytän piriä. Se ei olisi ollut kotikaupungissani Riihimäellä mitenkään epätavallista. Vaikka en koskenutkaan aineisiin, sain stigman, hullun leiman, josta pääsin eroon vasta, kun vaihdoin lukioon Hyvinkäälle.

Lisää valoa tuli elämään, kun Samae tapasi vaimonsa Hennan.

– Vaikka tämä on liian suuri vastuu sälytettäväksi yhdelle ihmiselle, vaimoni on suuri tekijä siihen, miksi olen nykyään näin hyvässä kondiksessa. Hänen tapaamisensa tuntui siltä, kuin olisin astunut valon piiriin. Henna palautti uskoni ihmisiin.

Lapsista Samaella ei ole juurikaan entuudestaan kokemusta. Mies muistaa pitäneensä ennen omaansa vastasyntynyttä sylissä vain muutamia kertoja.

– Joka kerta on ollut ihan paskat housussa. Mitä mä tälle teen, Samae nauraa.

– Olemme molemmat ummikoita lastenhoitajina, mutta kaipa sitä lapsen mukana oppii. Se on varmaa, että lapsi tuli perheeseen, jossa on paljon rakkautta ja vanhemmat hyväksyvät toisensa sellaisina kuin he ovat.

Samae huomasi, että miehelläkin voi olla raskausoireita. Koko haastattelu Me Naisten numerossa 17/2013.