"Jossain vaiheessa mietin, että pitäisikö mulla olla suurempia traumoja, mutta toisaalta miksi pitäisi? Mieluummin olen nojannut lapsuudenkotini turvaan. Kun on ollut rakastettu, osaa myös rakastaa", Pihla sanoo. Kuva Andreas Janett
"Jossain vaiheessa mietin, että pitäisikö mulla olla suurempia traumoja, mutta toisaalta miksi pitäisi? Mieluummin olen nojannut lapsuudenkotini turvaan. Kun on ollut rakastettu, osaa myös rakastaa", Pihla sanoo. Kuva Andreas Janett

Kun näyttelijä Pihla Viitala lähtee Hollywoodiin, hän ottaa vauvan ja miehen mukaan. Reissunaisen koti on nyt siellä, missä hänen perheensä on.

Näyttelijä Pihla Viitalan, 30, mielestä jokaisen ihmisen elämässä pitäisi olla ylimääräiset kymmenen vuotta, jotka saisi käyttää tarpeen mukaan.  

Pihlalla nimittäin olisi muutamalle lisävuodelle käyttöä juuri nyt. Naista on viimeisen puolentoista vuoden aikana viety mantereelta toiselle, ja näyttelijättären kotikaupunki Euroopassakin on ehtinyt vaihtua muutamaan otteeseen.

Ensin olivat amerikkalaisen Hannu ja Kerttu: Noitajahti -actionelokuvan kuvaukset Berliinissä. Vaikka Pihlalla ei olekaan leffassa pääroolia, on harvinaista, että suomalainen näyttelijä ylipäätään pääsee näin suuren luokan Hollywood-tuotantoon.

Keväällä Pihla valittiin myös ison amerikkalaisen kaapelikanavan tv-sarjaan L.A.Noir.

Pihla sanoo, ettei hän ole koskaan mitenkään tietoisesti pyrkinyt kohti Hollywood-rooleja. Pikemminkin impulsiivinen ja spontaani luonne on viskannut naisen milloin minnekin. 

– Ulkomaanroolit ovat enemmänkin sattumaa. Mutta koska Suomessa tehdään niin vähän leffoja, ei kiinnostavista projekteista maailmalla voi kieltäytyä.

Vauva toi hetkeksi Suomeen

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut Pihlan yksityiselämässä. Eräällä työreissulla matkaan mukaan löytyi rakas, saksalainen Alex, ja viime vuoden lopulla pariskunta asettui Suomeen.

Syy oli painava.

– Kotini on nyt siellä, missä perheeni on. Astrid on kaikista tärkein, Pihla sanoo lempeällä äänellä ja katselee sylissään nukkuvaa pientä tytärtään. Vauva on vasta kuukauden vanha, mutta Pihlasta tuntuu kuin se olisi aina ollut olemassa.

– Olen aina halunnut lapsia, ja kun on 30-vuotias tajuaa, että jossain vaiheessa pitää aloittaa, Pihla sanoo.

Pihlalle oli selvää, että hän halusi synnyttää Suomessa lähellä vanhempiaan ja sisariaan. Vuokra-asunto on kuitenkin perheen väliaikaiskoti, jonka huonekalut on hankittu halvalla Huuto.netistä. Pitkän tähtäimen suunnitelmia kosmopoliitti pariskunta ei voi tehdä.

– Siihen saakka, kun Astrid menee kouluun, voimme viettää kiertolaiselämää, Pihla kertoo.

Hki – Berliini – L.A.

Todennäköistä on, että vauvakaan ei hidasta vauhdikkaan ja mutkattoman Pihlan tahtia. Jos L.A.Noir -poliisisarja käynnistetään suunnitelmien mukaan, kuvaukset Amerikassa alkavat joskus ensi keväänä.

– Ehdin pitää äitiyslomaa melkein puoli vuotta, Pihla laskee ja kertoo, että kuvauksissa jokaista näyttelijää ei tarvita joka ikisenä päivänä.

– Voi hyvin olla, että mulla on kuvauksia vaikka kerran viikossa. Ja tietenkin mies ja lapsi voivat olla siellä mukana, ei se ole mikään ongelma. Kaikki tietävät, että kuvaukset ovat pelkkää odottamista. Näyttelijä on 12-tuntisesta päivästä ehkä tunnin oikeasti kameran edessä, joten 11 tuntia voi istua meikkibussissa ja imettää.

Myös kaikki muut utelut lapsen vaikutuksesta työuraan, Pihla tyrmää nopeasti.

– Kautta aikojen naisnäyttelijät ovat saaneet lapsia. Puvustuksen ja erilaisten kuvakulmien avulla voidaan huijata ja peittää, jos näytelijä on raskaana. Ja miksei muuten miesnäyttelijöiltä ikinä kysytä, että 'apua apua saat kohta lapsen, miten yhdistät työn ja perheen'?

 Koko haastattelu Me Naisten numerossa 1/2013.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.