Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe”, Nanna sanoo viitaten Jeren 16-vuotiaaseen Ronja-tyttäreen. Kuva: Jouni Harala
Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe”, Nanna sanoo viitaten Jeren 16-vuotiaaseen Ronja-tyttäreen. Kuva: Jouni Harala

Nanna ja Jere Karalahden silmäterä Jax Sebastian sai toisen nimensä Nannan traagisesti kuolleelta veljeltä. – On ihanaa nähdä Jeren rakkaus Jaxia kohtaan, Nanna sanoo. Nannalle itselleen äitiyden alkumetrit olivat rankkoja.

Puolivuotiaan Jax Karalahden kulmat painuvat kurttuun ja suusta alkaa kuulua marinaa. Poika on istunut pitkään iloisena isänsä Jere Karalahden, 41, sylissä, mutta kaipaa nyt vaihtelua. Äiti Nanna Karalahti, 28, puuttuu peliin ja alkaa viihdyttää lastaan ilveilemällä.

– Mikä mun pienelle tuli, oletko vähän väsynyt? Nanna juttelee Jaxille samalla, kun Jere hyssyttelee lasta sylissään. Äidin ja isän yhteispeli toimii, ja pian poika on taas yhtä hymyä.

Jax syntyi viime toukokuussa ja laittoi vanhempiensa elämän uusiksi. Nannalle lapsi on ensimmäinen, Jerelle kolmas. Jerellä on aiemmasta liitostaan 16-vuotias Ronja-tytär sekä Valko-Venäjällä tytär, jonka isyyden hän on tunnustanut.

– Äitiys on ihanaa, mutta vähän pelottavaa. Olimme molemmat ummikkoja Jaxin syntyessä. Vaikka Jerellä on kokemusta vanhemmuudesta, Ronjan syntymästä on jo sen verran aikaa, että neuvot ja ohjeet ovat muuttuneet monta kertaa. Minunkin sisaruksillani on lapsia, mutta olen hoitanut heitä vasta, kun he ovat olleet hieman vanhempia, Nanna kertoo.

Pojan syntymää seuranneet kuukaudet eivät olleet helppoja, sillä Jax kärsi koliikista ja huusi iltaisin tuntikausia. Nanna oli ymmällään ja tunsi lapsensa kurjasta olosta huonoa omaatuntoa.

– Tein kaikkeni: hypin jumppapallon päällä Jax sylissäni, imetin ja yritin antaa läheisyyttä, mutta mikään ei auttanut. Samaan aikaan piti toipua synnytys­show’sta. Muistan haaveilleeni, että voisinpa palata päiväksi takaisin raskausaikaan.

Helpotus Jaxin koliikkiin löytyi Nannan ruokavaliomuutoksesta. Nanna täys­imetti ja karsi syömisistään viljat ja maitotuotteet. Se auttoi.

”On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin.”

– Äitiyden alku tuli silti minulle yllätyksenä, niin kuin se tulee kaikille. On väsyttävää olla valmiustilassa joka sekunti, myös öisin. Mutta minkäs teet, etukäteenkään ei voi levätä, Nanna pohtii.

– Usein sanotaan, että vauva-ajasta pitää nauttia, se kun menee ohi niin nopeasti. Minä aloin kuitenkin nauttia vasta, kun Jax täytti neljä kuukautta. Silloin olin oppinut tuntemaan hänet, ja hänkin alkoi kommunikoida enemmän.

Neljän hengen perhe

2016 on ollut Karalahdille muutosten vuosi paitsi lapsen syntymän, myös uuden kodin ja Jeren uramuutosten takia. Nanna ja Jere asuivat aiemmin Ruotsissa Jeren jääkiekkouran vuoksi, mutta muuttivat keväällä Suomeen. Nyt heillä on kaksikerroksinen koti uudessa kerrostalossa Helsingin Kalasatamassa. Asunnon yläkertaan on rakennettu kuntosali.

– Oli ihanaa ja helpottavaa muuttaa tänne takaisin, Nanna kertoo.

– Helsingissä ovat kaikki läheiseni, ystäväni ja työni. Ruotsissa tunsin oloni välillä yksinäiseksi ja masentuneeksi. Mielialaani tosin vaikuttivat myös heittelevät raskaushormonit.

Nykyisessä kodissa on huone myös Ronjalle, joka on keväästä asti asunut vuoroviikoin isänsä ja äitinsä luona. Uusperhearki sujuu luontevasti.

– Meistä neljästä on muodostunut yhtenäinen paketti, meidän perhe. Olisi hullua, jos emme näkisi Ronjaa jatkuvasti. Olen onnekas, että minulla on hänet.

Nanna kuvailee olevansa Ronjalle enemmän kaveri kuin äitipuoli. Jere ei tyttöjen jutuista paljon ymmärrä, mutta pyrkii osallistumaan tyttärensä elämään viemällä hänet vaikkapa poptähti Justin Bieberin keikalle.

Pikkuveljestään Ronja on alusta asti ollut innoissaan.

– Erityisesti hän taitaa odottaa aikaa, kun Jax on vähän isompi ja he voivat viettää aikaa kaksistaan. On ihanaa, että Jaxilla on ympärillään paljon rakastavia ihmisiä, jotka jo nyt huolehtivat hänestä.

Jeren lapsiin liittyviä elatusmaksuja on käsitelty viime aikoina oikeudessa. Välit Valko-Venäjän suuntaan ovat tulehtuneet. Perhearkea huoltajuuskiistat eivät Nannan mukaan kuitenkaan sekoita.

– En tiedä, pääsemmekö ikinä tilanteeseen, jossa kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä. Tärkeintä Jerelle ovat kuitenkin Ronja, Jax ja minä. Kaikki on kunnossa meidän neljän välillä.

”Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.”

Isyystaidoistaan Jere saa Nannalta kehuja.

– On ihanaa nähdä Jeren rakkaus lastaan kohtaan. Vaikka minä olen se, joka vaihtaa vaipat, Jere on silti Jaxille ihan yhtä tärkeä ja hoivaava.

– Nanna on erittäin rakastava ja huolehtiva. Jaxilla ei voisi olla parempaa äitiä, Jere jatkaa.

Äitiys tuntuu Nannasta nykyään luonnolliselta, eikä hän osaa enää kuvitella elämää ilman sitä.

– Olen mielestäni aika rento äiti. Otan Jaxin mukaan kaikkialle, enkä jumitu kotiin. Jos pitää hakea peili Ikeasta, haemme sen yhdessä. En pelästy, vaikka Jax saisi itkukohtauksen väkijoukon keskellä.

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.
Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein.

Äidin puheet pääsevät heti testiin, sillä Jax esittää äänekkään vastalauseensa juuri silloin, kun Nanna poseeraa kuvissa ja Jeren pitäisi lähteä treeneihin. Vanhemmat yrittävät saada häntä nukahtamaan, turhaan. Lopulta Nanna luovuttaa ja antaa pojan ihmetellä maailmaa, vaikka päiväuniaika meni jo kauan sitten.

Nimi Nannan veljeltä

Nimi Jax valittiin Jeren ehdotuksesta. Se on Sons of Anarchy -tv-sarjan hahmon nimi, jolla Jereä on kutsuttu vuosikaudet, koska rellestävä mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen hahmo muistuttaa häntä.

– Alkuun ajattelin nimestä, että ei todellakaan. Jere käytti sitä niin itsepäisesti, että minäkin totuin, Nanna nauraa.

Jaxin toinen nimi Sebastian on Nannan valinta ja hänen edesmenneen veljensä nimi. Veli kuoli mönkijäonnettomuudessa 16-vuotiaana, kun äiti odotti Nannaa.

– Onhan se hullua, että minulla on veli, jota en ole koskaan tavannut. Äidilleni se on ollut järkyttävä menetys. Ihailen häntä, sillä hän on kaikesta huolimatta pysynyt positiivisena.

Nanna ehti miettiä pitkään, että haluaisi muistaa nimivalinnalla veljeään. Tunne vain vahvistui, kun hän kuuli odottavansa poikaa. Nannan äidistä nimi tuntui ensin liiankin läheiseltä.

– Minulle nimen antaminen oli kunnianosoitus ja merkki siitä, että Seba on mielissämme. Kyllä äitikin sen ymmärsi.

Nannalla on veljensä lisäksi kolme isosisarusta: 13 vuotta vanhempi isosisko sekä vuotta vanhempi isosisko ja kaksi vuotta vanhempi veli. Vanhemmilla sisaruksilla ja nuoremmalla katraalla on eri isät. Sebastianin haudalle perhe vie kynttilän jouluisin sekä syntymäpäivinä.

– Sebastian oli kuulemma tosi villi mutta superkiltti, ehkä vähän Jeren tyylinen. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta välitti hirveästi läheisistään. Perheessämme on aina puhuttu hänestä lämpimästi.

”Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on.”

Nanna uskoo veljensä kuoleman vaikuttaneen elämänkatsomukseensa. Hän on joutunut tottumaan ajatukseen, että pahin mahdollinen voi tapahtua.

– Kun eteeni tulee vastoinkäyminen, en tee siitä suurempaa kuin se on. Ymmärrän, millä on oikeasti merkitystä: että Jax hymyilee, olemme kaikki terveitä ja ympärillämme on läheisiä.

Nannalla itsellään on ollut aina läheiset välit vanhempaan siskoonsa. Jaxilla puolestaan on isosiskonaan reilusti vanhempi Ronja.

– Isosiskoni oli minulle vähän kuin idoli. On hauska ajatus, että samanlainen suhde voi kehittyä myös Jaxin ja Ronjan välille.

Jeren rankka menneisyys

Nanna kertoo oppineensa paljon myös Jeren aiemmista vaikeuksista. Jere on tuomittu huumausainerikoksesta, ja vuonna 2008 hän vaipui koomaan kahdeksaksi päiväksi liiasta alkoholinkäytöstä seuranneen haimatulehduksen takia. Enää hän ei juo tippaakaan.

– Jerellä on raju menneisyys, jonka monet näkevät negatiivisena. Itse ajattelen, että nuo kokemukset ovat opettaneet hänelle paljon hienoja arvoja. Jere on käynyt monta kertaa pohjalla, mutta aina kammennut itsensä ylös. Hänen rankka taustansa on opettanut ja inspiroinut minua.

Nannalla itsellään on todettu reumageeni, mutta se ei estä häntä urheilemasta. Nanna pyrkii pitämään sairauden kurissa syömällä terveellisesti.

– Jereltä olen oppinut esimerkiksi sen, että asiat ovat harvoin niin huonosti kuin vaikealla hetkellä tuntuu. Olemme kaikki epätäydellisiä.

Kyllä pariskunta ottaa yhteenkin. Viimeksi näin tapahtui tänä aamuna, kun Nanna tokaisi Jerelle, että haluaisi päästä ottamaan tämän kanssa matsin thainyrkkeilyssä, jota Jere treenaa nyt tosissaan.

”Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä.”

– Olemme molemmat tulisia ja itsepäisiä. Kumpikaan ei anna periksi. Mutta osaamme myös ottaa riidat huumorilla, nauraa itsellemme ja katsoa tarvittaessa peiliin.

Jerelle päätös jääkiekkouran lopettamisesta ei ole ollut helppo. Jos tarpeeksi kiinnostava tarjous Suomesta tai ulkomailta tulisi, hän olisi valmis sitä harkitsemaan. Siinä tapauksessa Nanna ja Jax seuraisivat perässä.

Yhteistä aikaa on myös työrintamalla. Joulukuussa Nanna ja Jere ovat lanseeraamassa yhteistä nettivalmennuskonseptia, jonka tarkoitus on innostaa sohvaperunoita löytämään pysyvä liikunnanilo. Nanna valmentaa naisia, Jere miehiä.

– Olen haaveillut jo kauan siitä, että saisin valmentaa ja kannustaa kerralla isoa joukkoa. Nyt oma konsepti on toteutumassa, ja se on mahtavaa.

Hyvä olo etusijalle

Vauva-arjessakin Nanna haluaa pitää kiinni omasta ajastaan. Hän on huomannut, että äidit tinkivät tästä helpommin kuin isät.

– Äidit kysyvät voivatko mennä salille. Isät taas jättävät kyselyt väliin ja vain ilmoittavat, että lähden nyt.  Voisimme ottaa heistä mallia, sillä omasta itsestä huolehtiminen ei tarkoita, ettenkö silti laittaisi lastani etusijalle.

Nanna lähti synnytyksen jälkeen liikkeelle saman tien. Aluksi hän käveli vain lyhyitä vaunulenkkejä, mutta kasvatti tahtia pikku hiljaa. Parhaillaan hän kehittää 30 minuutin tehotreeniä, joka onnistuu vaikka kotona.

– Ennen lasta mietin, että voi harmi, treenasin tällä viikolla vain neljä kertaa. Nyt suhtaudun asiaan eri tavalla. Ajattelen, että ihan jees, että onnistuin kuntoilemaan edes kerran.

Tulevaisuudelta Jaxin kanssa Nanna odottaa hauskanpitoa, kuten pulkkamäkeä. Lisää sisaruksiakin Jax saattaa saada.

– Suunnitelmissa ei ole juuri nyt lisää lapsia, mutten ole myöskään päättänyt, etteikö niitä tulisi. Ajatuksena iso perhe olisi ihana.

Vielä pulkkamäki saa odottaa. Ulkona pikkupakkasessa Jax viimein simahtaa vaunuihinsa. Ottelu oli tiukka, mutta äiti voitti tämän erän.

Parasta äitiydessä on Nanna Karalahden mukaan rakkaus. ”Kun Jax katsoo minua silmiin, katson itsekin ympärilleni onnellisempana.”

Jax herättelee vanhempiaan öisin parin tunnin välein. ”Se ei haittaa, sillä uneni on laadukasta, koska liikun ja syön hyvin”, Nanna sanoo.

Nanna Karalahti

  • Ryhmäliikunnan­ohjaaja ja fitness­malli syntyi 8.12.1987 Keravalla.
  • Avioitui Jere Karalahden kanssa elokuussa 2015. Jax-poika syntyi toukokuussa 2016.
  • Esiintynyt tv-ohjelmassa Fitnesspäiväkirjat. Pitää blogia Kauneus ja Terveys -lehden sivuilla.
  • Nannan ja Jeren yhteinen nettivalmennuskurssi lanseerataan joulukuussa.
Tilaajille
Rosana Pena tuli Suomeen hoitamaan suomalaisperheiden lapsia, jotta voisi elättää omansa Filippiineillä. Kuva Laura Oja.
Rosana Pena tuli Suomeen hoitamaan suomalaisperheiden lapsia, jotta voisi elättää omansa Filippiineillä. Kuva Laura Oja.

Suomessa on arvioiden mukaan 200 filippiiniläistä kotiapulaista. Yksi heistä on Rosana, 38, joka elättää työllään lapsensa toisella puolella maapalloa.

Filippiiniläinen Rosana Pena saapui Suomeen neljä päivää ennen jouluaattoa vuonna 2009. Lentokentällä vastassa oli serkku Olivia Esguerra, joka antoi ensin talvitakin ja sitten kyydin uuteen kotiin.

Matkalla Rosana katseli, kuinka lumi...

Kun mies ilmoittaa töissä jäävänsä hoitamaan lapsia kotiin, hän voi kohdata kuittailua kollegoilta ja pomon silmien pyörittelyä. Haastattelimme kansainvälisen miestenpäivän kunniaksi kolmea isää, jotka ovat hoitaneet lapsiaan kotona.

Tänään 19. marraskuuta vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Tasa-arvo ei ole vielä miehilläkään valmis, erityisesti vanhempainvapaisiin liittyen. THL:n tuoreen selvityksen mukaan kotihoidon tuen saajista isien osuus on vain 6,9 prosenttia.

Kysyimme kolmelta kotona lapsiaan hoitaneelta isältä, mitä heidän työnantajansa sanoivat, kun he ilmoittivat halustaan jäädä kotiin.

Media-alalla työskentelevä isä, 35

kaksi lasta, oli kotona lasten kanssa 7 kk ja 10 kk

 

”Jo raskausaikana kerroin pomolleni, että aion olla lapsen kanssa kotona yhtä pitkään kuin vaimoni, eli seitsemän kuukautta. Pomo onnitteli, mutta naamasta näin, että hän valahti vakavaksi ja oli hetken hiljaa. Hän vaikutti yllättyneeltä siitä, että aion olla pois niin pitkään, mutta ei sanonut siitä mitään.

Kollegat kommentoivat asiaa kevyemmin, tyyliin: ”Ohhoh, meinaatpas olla pois pitkän pätkän. Aiot siis ihan tosissasi viettää lasten kanssa aikaa kotona?”

”Vanhempi, lapseton nainen vitsaili, että onneksi sinulla on jo lapsikiintiö täynnä.”

Kun ilmoitin jääväni kotiin myös toisen lapsen kanssa, pääsin helpommalla, sillä päätöstäni osattiin jo odottaa. Silloin olin pois vielä pidemmän pätkän, kymmenen kuukautta.

Töihin palatessani eräs toinen pomo – vanhempi, lapseton nainen – vitsaili, että onneksi sinulla on jo lapsikiintiö täynnä. En kuitenkaan ottanut siitä itseeni. On ihan ymmärrettävää, että esimiehet miettivät, milloin alaiset ovat paikalla.

Edelleen teen nelipäiväistä viikkoa. Sillä on ollut iso vaikutus perhe-arkeemme. Jaksamme kaikki paremmin.”

Tietoteknikko, 38

kaksi lasta, oli ensimmäisen lapsen kanssa kotona neljä kuukautta

 

”Kerroin suoraviivaisesti pomolleni jääväni lapsen kanssa kotiin noin puoli vuotta ennen perhevapaiden alkua. Hän otti asian vastaan ilmoitusasiana, eikä yrittänyt vaikuttaa siihen, milloin vapaani pidän. Uskon hänen suhtautuneen asiaan leppoisasti siksi, että olen töissä korkeakoulussa, jossa ei ole tulospaineita.

Kun olin perhevapaalla, työpaikallamme järjestettiin yt-neuvottelut ja monet alaisistani irtisanottiin. Tunsin morkkista, etten ollut paikalla, sillä esimiehenä minun tehtäväni olisi ollut olla alaisteni tukena. Toki samaan aikaan oli helpottavaa, ettei minun tarvinnut pohtia irtisanomisia, vaan pystyin keskittymään perheeseeni.

”Työkaverini vinoilivat minulle, että osasitpas hyvin ajoittaa vapaasi.”

Työkaverini vinoilivat minulle, että osasitpas hyvin ajoittaa vapaasi. Mutta se oli ihan ystävällishenkistä naljailua. Ei kukaan ainakaan päin naamaa sanonut minulle mitään ilkeää.

Olisin halunnut olla kotona pidempäänkin kuin neljä kuukautta, mutta taloudellisista syistä minun piti palata töihin. Tällä hetkellä toinen lapsemme on vauva. Ajatuksen tasolla voisin jäädä hänenkin kanssaan kotiin. Olemme kuitenkin juuri ostaneet uuden asunnon, joten rahaa tarvitaan.”

Mainosalan yrittäjä, 34

kaksi lasta, oli molempien kanssa kotona puoli vuotta:

 

”Vaikka olen yrittäjä, minulle oli itsestäänselvää, että jään lasten kanssa kotiin, koska halusin sitä. Ilmoitin siitä osalle asiakkaistani, mutten kaikille.

Asia otettiin pääosin vastaan positiivisesti. Joitakin asiakkaitani harmitti, kun kieltäydyin töistä perhesyihin vedoten. Mitään peruuttamatonta ei kuitenkaan tapahtunut ja he soittivat minulle työasioissa myöhemmin uudestaan.

”Joitakin asiakkaitani harmitti, kun kieltäydyin töistä perhesyihin vedoten.”

Positiiviseen vastaanottoon vaikutti varmaankin se, että tein satunnaisia työkeikkoja lastenhoidon ohellakin. Kun kävin töissä, isovanhemmat vahtivat lapsia. Ilman heitä tilanteeni olisi ollut hankalampi. Satunnainen työnteko oli tärkeää minulle, koska se oli mielekästä, sain siitä rahaa ja pystyin ylläpitämään asiakassuhteita.

Olin kotona puoli vuotta per lapsi ja olisin voinut olla kauemminkin, mutta lastenhoidon sumpliminen oli lopulta aikamoista säätöä. Asiat ovat helpommin nyt, kun lapset ovat päiväkodissa.”