Juontaja-toimittaja Tuomas Enbuske, 35, mokailee jatkuvasti ja loukkaantuu helposti mutta ei häpeä mitään.

Juonnat radiokollegasi Aki Linnanahteen kanssa nyt myös tv:ssä. Millaista on jakaa ruututila toisen kanssa?
Tietenkin olisi mukava olla yksin, mutta on myös kiva saada apua. Vaikka Aki näyttää natsilta, hän on ihan uskomattoman älykäs ja lahjakas tyyppi. Meillä on erilaiset kiinnostuksen kohteet, ja Aki on moraalisempi ja hyvällä tavalla konservatiivisempi kuin minä.

Onko raskasta olla älykäs koko ajan?
On, mutta toisaalta on kiva hoksata asioita. Olen utelias ottamaan selvää asioista, joista en tiedä mitään, mutta kvanttifysiikkaa en tajua ollenkaan. Kvanttifyysikko David Deutsch väittää, että kaikki mitä voi kuvitella, tapahtuu jossain toisessa todellisuudessa. En ymmärrä, miten se on mahdollista.

Löytyykö sinusta myös testosteronintäyteinen tosiäijä?
Testosteronia löytyy, sillä en ole mikään vihreä mies, jolla olisi joogaponnari, oranssi kauluspaita ja rahani menisivät Greenpeacelle. Olen todella impulsiivinen, pikkumainen, helposti loukkaantuva ja pitkävihainen. Olen myös käsittämättömän hajamielinen – kuoletin pankkikorttinikin kahdeksan kertaa viime vuonna.

Onko sinulla koskaan ollut ulkonäköpaineita?
Olen tyytyväinen ulkonäkööni, mutta kuulen usein puolivitsinä, että sovin paremmin radioon kuin televisioon. Se vituttaa ja satuttaa. Miehillä on kuitenkin se hyvä puoli, että voimme olla charmantteja, vaikka emme näyttäisi miltään. Naisten täytyy olla ­aina vähän kauniita.

Oletko koskaan mokannut pahasti?
Montakin kertaa. Kysyin kerran Seppo Hovilta siitä, kuinka hän oli kuulemma joskus soittanut pianoa kikkelillään. Hän suuttui ja käveli ulos. En osaa hävetä oikeastaan mitään, sillä elämä on liian lyhyt sellaiseen.

Myös puolisosi Hannah on juontanut talk-show’ta. Kumpi teillä on kotona tähtijuontaja?
On surullista, että puolisoni ohjelma sai enemmän katsojia kuin oma ohjelmani, vaikka se onkin ruotsinkielinen. Se oli minulle paha isku. En ole koskaan ollut kova puhumaan, sillä puheen määrä ei korvaa laatua. Mitä enemmän puhun, sen pahempi. Siksi meillä on kotona aika hiljaista, joskus jopa mykkäkoulua.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla