Tuomas Juntunen ei osannut ajatella itseään isänä vielä silloin, kun hän sai tyttärensä syliinsä ensi kertaa. Isyys löytyi päivää myöhemmin, vain hetki ennen lapsen kuolemaa.

Terve tyttölapsi!

Kätilö nostaa vauvan ilmaan Kätilöopiston synnytyssalissa.

Siinä hän nyt on, Tuomas Juntusen, 40, ja Aino Koiviston, 36, esikoinen. Tuoreen isän olo on kuitenkin sekava: hän tuntee tytärtään kohtaan pelkkää vierautta.

– Oletko onnellinen? Aino kysyy Tuomakselta sairaalavuoteella.

Tuomas ei pysty vastaamaan. Häntä huolestuttaa, miten hän saa lapseen yhteyden. Ainolla tuntuu olevan se automaattisesti.

Äkkiä kätilö lähteekin ulos synnytyssalista lapsi sylissään.

– On ihan normaalia, ettei hieman ennenaikainen lapsi ymmärrä hengittää heti synnyttyään, avustava kätilö rauhoittelee.

Seuraavana päivänä Tuomas ja Aino seisovat Lastenklinikan osastolla. Tyttö, joka oli nimetty hätäkasteessa Martaksi, on ensimmäistä kertaa Tuomaksen sylissä. Vierastus on poissa, Martta on hänen lapsensa.

Ja nyt on aika luopua hänestä. Hoitaja irrottaa Martalta happiletkun ja vetäytyy syrjään. Kyyneleet valuvat pitkin Tuomaksen kasvoja, kun hän aloittaa hiljaisen laulun:

Levon hetki nyt lyö, jo joutuvi yö. Pieni armaani mun, nuku lauleluhun. Siipi enkelin on suojas voittamaton. Senpä turvin sä saat nähdä untesi maat.

Kätilö nostaa Martan Ainon syliin. Ylilääkäri saapuu muutaman minuutin kuluttua ja toteaa Martan kuolleeksi.

Takaisin arkeen

Suru tuli Tuomaksen ja Ainon elämään silloin, kun sen piti olla onnellisimmillaan. Kun Martta kuoli, kaikki asiat, joilla oli ennen merkitystä, tuntuivat menettäneen hohtonsa. Arkiset asiat tuntuivat vähäpätöisiltä.

”Tuntui, etten voi olla. En nähnyt elämässä mitään mieltä.”

Ainon olo oli ristiriitainen. Oliko hän äiti? Reilun kahdeksan kuukauden odotuksen jälkeen rinnoista tuli maitoa ja kotona odotti äitiyspakkaus, mutta lapsi oli poissa.

– Tuntui, etten voi olla. En nähnyt elämässä mitään mieltä ilman lasta.

Kuukausi Martan kuoleman jälkeen Aino väsyi itkemään kotona ja palasi töihin kielentutkijaksi.

Hän sai oman huoneen, jossa työkaverit kävivät välillä esittämässä osanottojaan. Itsenäisessä työssä sai olla rauhassa, mutta yksin oleminen tarkoitti myös sitä, että Martta oli mielessä koko ajan. Aino ajatteli, että hänen pitäisi nyt olla kotona, ja siellä pitäisi olla myös pieni ihminen.

Nyt kotona oli Tuomas, joka makasi olohuoneen sohvalla ja tuijotti, kuinka seinäkellon viisarit muodostivat outoja kuvioita. Kello 10.11,31 viisarit halkoivat kellotaulun kolmeksi samansuuruiseksi viipaleeksi.

Iltaisin, kun Aino meni nukkumaan, aloitti Tuomas työnsä.

– Halusin ikuistaa Martan lyhyen elämän ja antaa hänelle äänen.

Keittiön pöydässä surutyötä teki mies, joka oli pitänyt suostutella isäksi. Myöhään illalla, pari tuntia kerrallaan, syntyi Tuomaksen kirja Tuntematon lapsi. Kirjoittaminen tuntui helpottavalta, ja tekstiä syntyi tietokoneelle nopeasti.

– Kirjoittaminen oli minulle keino selvitä, Tuomas sanoo.

– Otin itselleni tehtävän, johon kanavoin menetetyn isyyden.

Totuus ilmi vähitellen

Tuomas ja Aino kuulivat lapsensa sairaudesta vähän kerrallaan. Kätilöopistolla heille kerrottiin vain, että Martta oli ollut viisitoista minuuttia ilman happea. Se oli molemmille sokki. Olisiko Martta saanut aivovamman?

Martta vietiin Lastenklinikalle, ja seuraavana aamuna Tuomas ja Aino saivat tiedon, ettei hän jäisi eloon.

Martalla oli vaikea sairaus: perinnöllinen munuaisten monirakkulatauti. Keuhkot eivät olleet kehittyneet, sydän oli heikko. Lääkärit kertoivat mahdollisista hoidoista, mutta mikään niistä tuskin pelastaisi Marttaa. Lääkärit suosittelivat hoidon lopettamista.

– Meillä oli päivä aikaa miettiä. Yritin pitää itseni kasassa ja tehdä päätöksiä hätäkasteesta ja muusta. Taustalla oli kauhea tunne siitä, että kaikki on nyt romahtanut, Tuomas sanoo.

Peittyvästi periytyvä munuaisten monirakkulatauti ARPKD on harvinainen sairaus. Tapauksia on Suomessa vuosittain alle viisi.

”Ajatus, että näin kävisi meille uudestaan, tuntui musertavalta.”

Peittyvä periytyvyys tarkoittaa sitä, että sekä Ainolla että Tuomaksella on eräässä geenissä mutaatio. He eivät itse ole sairaita, mutta heidän jälkeläisilleen sairaus periytyy 25 prosentin todennäköisyydellä. Joka neljäs heidän lapsistaan saisi sen.

– Ajatus siitä, että näin kävisi meille uudestaan, tuntui musertavalta, Tuomas sanoo.

Perinnöllinen sairaus tuntui epäreilulta ja käsittämättömältä, mutta toi myös tarmoa.

– Ajattelimme, että nyt selvitämme tämän ja käännämme jokaisen kiven.

Surutyön aika

Syksy Martan kuoleman jälkeen oli vaikea. Aino puki tunteitaan sanoiksi, sillä niin kaikki tuntui edes hetken ajan helpommalta. Hän puhui asiasta Tuomaksen, ystävien, perheenjäsenten ja ammatti-ihmisten kanssa.

– En ole koskaan sanonut kenellekään, etten halua puhua asiasta. En halua esittää, että kaikki on hyvin ja selviän. Mieluummin sanon, että melkein en selviä.

”Hän tolkutti minulle, että olen äiti, vaikka minulla ei ole lasta.”

Keskustelut Käpy Lapsikuolemaperheet -yhdistyksen tukihenkilön kanssa olivat korvaamattomia.

– Hän puhui Martasta nimellä ja olemassa olleena ihmisenä. Hän tolkutti minulle, että olen silti äiti, vaikka minulla ei ole lasta. Minun oli ensin vaikea ymmärtää sitä.

Kamalalta tuntui, jos joku tuttu ohitti tapahtuneen tai käveli kadulla vastaan katse maassa. Muutama viikko Martan kuoleman jälkeen Aino matkasi siskonsa kanssa metrossa, kun heidän yhteinen tuttunsa tuli juttelemaan.

– Hän puhui vain siskolleni eikä edes katsonut minuun tai tervehtinyt. Tuli tosi vihainen olo. Etkö parempaan pysty?

Mielessään Ainolla oli musta lista ihmisistä, jotka ohittivat hänet. Tuomas ymmärsi, että joskus ihminen voi mennä lukkoon. Niin oli hänellekin käynyt.

– Olen väistänyt ihmisiä, joilla on ollut suuri suru. Jos on sosiaalisesti arka, on mokaamisen pelko niin suuri, ettei uskalla tehdä mitään.

Toisilleen Tuomas ja Aino avautuivat enemmän kuin koskaan. Myös Tuomas puhui tunteistaan avoimesti, vaikka hänellä oli ennen tapana sulkeutua. Synkimmät ajatukset hän kirjoitti kirjaansa, sillä hän halusi suojella Ainoa vaikeimmilta tunteiltaan.

– Asiaa ei laitettu sivuun ja menty vain eteenpäin. Se on ollut mukana koko ajan, Aino sanoo.

– Emme kiellä sitä emmekä häpeä, Tuomas lisää.

Vihdoinkin tunteita

Kuukausi Martan kuoleman jälkeen Tuomas meni lääkäriin voimistuvien jalkakipujen takia. Hänellä todettiin yllättäen reuma.

– Ajattelin, että jos on olemassa jokin korkeampi voima, niin pistä parastasi – minähän kestän. Reuma ei ollut mitään verrattuna Martan kuolemaan.

Oudolla tavalla sairaus tuntui hyvältä. Tuomas oli Martan kuoleman jälkeen turta, mutta nyt hänessä heräsivät tunteet.

– Reuma auttoi ajattelemaan jotain muuta kuin lapseni kuolemaa. En ollutkaan täysin turtunut.

Tuomakselle määrättiin lääkkeeksi solunsalpaajia. Aino luki lääkeselosteen ja huomasi, että lääkkeiden kanssa ei saisi yrittää lasta.

– Tuntui kuin jokin ulkopuolinen taho ei haluaisi, että saamme elävän lapsen, Aino kertoo.

Tuomaksen lääkeannos oli kuitenkin niin pieni, että lääkäri antoi luvan lapsen hankinnalle. Martan kuoleman jälkeen Tuomakselle ja Ainolle oli nimittäin selvää, että he yrittäisivät saada lapsen.

Aino halusi lapsen heti, mutta Tuomas ei ollut vielä valmis. Tuomakselle antoi sopeutumisaikaa se, että Martan diagnoosi piti varmistaa vielä HUS:in perinnöllisyysklinikalla ja brittiläisessä laboratoriossa, joihin molempiin joutui jonottamaan kuukausia.

Aika oli Ainolle liian pitkä. Jos ennen Marttaa hänen biologinen kellonsa oli tikittänyt, nyt se huusi kuin palosireeni.

– Itkin puhelimeen, kuinka kipeästi tarvitsemme ajan. Hetken päästä minulle soitettiin, ja saimme peruutusajan kuukauden päähän.

– Minulle oli tavallaan onni, ettemme saaneet yrittää lasta heti, Tuomas sanoo.

 


Jospa sittenkin...

Tuomas ja Aino katsoivat kotona Ajankohtaista kakkosta, jossa eräs pariskunta kertoi saaneensa alkiotutkimuksen avulla terveen lapsen kolmen epäonnistuneen raskauden jälkeen. Tuomas ja Aino päättivät yrittää lasta samoin keinoin ja ottivat yhteyttä samaan yksityisklinikkaan.

Alkiotutkimuksen avulla Tuomas ja Aino saisivat etukäteen tietää, mitkä alkioista kantavat Martan sairautta tai jotakin kromosomipoikkeavuutta. Vain terveet alkiot sijoitettaisiin Ainon kohtuun.

Keinohedelmöityshoidot aloitettiin keväällä 2015 yksityisellä klinikalla. Hoitoihin pääsy vei lähemmäs unelmaa lapsesta, mutta ne olivat kalliita ja raskaita.

– Oli kamalaa aina odottaa sydän syrjällään tuloksia, Aino sanoo.

Kahdella ensimmäisellä kerralla alkiot eivät kehittyneet kohdussa sikiöiksi. Aino joutui myös hengenvaaraan: hormonihoidot olivat aiheuttaneet sisäisiä verenvuotoja, ja toinen munasarja oli kuoliossa. Leikkauksesta huolimatta munasarjaa ei onnistuttu pelastamaan.

– Emme voineet enää jatkaa hedelmöityshoitoja. Hengenlähtö oli niin lähellä, ettei niitä ollut enää turvallista tehdä, Tuomas sanoo.

Kaksi viivaa

Kaikkien yllätykseksi raskaustestiin ilmestyi maaliskuussa kaksi punaista viivaa raskauden merkiksi. Aino teki varmuuden vuoksi vielä pari testiä. Uskottava se oli, merkit olivat vielä tummemmat. Viimeinen alkionsiirtoyritys oli onnistunut.

”Yhtäkkiä minulla oli asia, josta iloitsin.”

– Yhtäkkiä minulla oli asia, josta iloitsin. Sitä oli vaikea käsittää.

Lapsen laskettu aika on marraskuussa. Ultraäänitutkimuksissa on näkynyt kaikin puolin terve lapsi.

– Pitää yrittää ajatella, että kaikki menee hyvin. Mutta on se vähän vaikeaa, Aino sanoo.

Tuomas on yrittänyt ottaa uuden raskauden rauhallisesti kaiken koetun jälkeen. Hän kuvailee uuden lapsen herättämiä tunteita sanoilla onni ja hiljainen tyytyväisyys.

– Huomioni menee Ainon huolten rauhoittelemiseen. En aina edes ehdi miettiä, miltä minusta tuntuu, Tuomas sanoo.

Alkuraskauden Aino pysyi rauhallisena, mutta Martan syntymän ja kuoleman vuosipäivä heinäkuussa oli kipeä kohta.

– Oloni on usein epävarma ja pelokas. Olemme hyvin nöyrällä mielellä, emmekä ole kiirehtimässä lastenvaatekauppaan, Aino sanoo.

Kaikki ei muuttunutkaan

Martta yhdistää Ainoa ja Tuomasta tavalla, jota muut eivät voi ymmärtää. Kolmetoista vuotta kestänyt suhde on osoittautunut vahvaksi.

– Olemme kokeneet yhdessä niin paljon, etten voisi kuvitella ketään muuta viereeni. Kokemuksemme on aina läsnä yhteisenä juttuna, vaikkei siitä puhuttaisikaan, Aino sanoo.

Tuomaksestakin tuntuu, että kuolleen lapsen vanhempien olisi vaikeaa erota.

– Jos eroaisimme nyt, niin miten kuolleen lapsen huoltajuus jaetaan? Tällainen outo tunne minulla on.

Pahimmilla hetkillä Tuomas ja Aino ovat saaneet valoa mustasta huumorista. He ovat keventäneet tunnelmaa sanaleikeillä siellä täällä.

– Vanhat puhetavat ja kielellä leikittely toivat tunteen, ettei kaikki ole täysin muuttunut. Saimme toivoa, että asiat palautuisivat vielä ennalleen, Aino sanoo.

”Olin vahvempi kuin luulin, mutta niin oli Ainokin.”

Molemmista on tullut esiin uusiakin puolia. Tuomas ei koskaan pitänyt itseään psyykkisesti kovin vahvana, mutta nyt hän oli selvinnyt lapsensa kuolemasta.

– Voimaa löytyy, kun sitä tarvitsee. Olin vahvempi kuin luulin, mutta niin oli Ainokin.

– Varmaan kun on pakko, niin selviää. Halusin myös antaa läheisille kuvan, että selviämme, Aino jatkaa.

Heinäkuun lopussa Tuomas ja Aino viettivät hääpäiväänsä Kalastajatorpan rannalla ja miettivät, ovatko he nyt onnellisia.

– Vaikka kaikki menisi raskauden kanssa hyvin ja elämä hymyilisi vastedes, on onnessamme aina pienenä särönä ajatus siitä, ettei Martta saanut olla jakamassa sitä kanssamme. 

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

- Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

- Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

- Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

- Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

- Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

- Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

- Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

- Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

- Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

- Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

- Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

- Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

- Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.