Jennifer Aniston esittelemässä Cake-elokuvaa Toronton filmifestivaaleilla syyskuussa 2014. Kuva: Reuters
Jennifer Aniston esittelemässä Cake-elokuvaa Toronton filmifestivaaleilla syyskuussa 2014. Kuva: Reuters

Sellaista on povattu, sillä muodonmuutoksella ja tavis-lookilla on ennenkin saatu pystejä.

Näyttelijä Jennifer Aniston, 45, on saanut palkintoja Emmyistä (2002) Golden Globeihin (2003), mutta yhtään Oscaria hän ei ole napannut. Itse asiassa Frendit-sarjan tähti ei ole ollut kertaakaan edes ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Asiaan saattaa kuitenkin tulla muutos.

Jennifer näyttelee tammikuussa ensi-iltansa saavassa Cake-elokuvassa tukiryhmässä käyvää kipulääkeaddiktia, joka hurahtaa selvittelemään tuttunsa itsemurhaa. Elokuva näytettiin jo Toronton filmifestivaaleilla, jossa sille annettiin raikuvat aplodit. Aikaisemmin lähinnä romanttisten komedioiden pääosia näytelleen Jenniferin roolisuoritusta kehuttiin uraauurtavaksi ja hänen tähänastisista töistään parhaaksi. Moni ulkomainen media on veikannut jo, että tällä roolilla napsahtaa vähintäänkin Oscar-ehdokkuus.

Oscar-palkinnot poskitäytteillä ja tekohampailla

Elokuvaa varten Jennifer Aniston muuntautui punaisten mattojen takuutähdestä harmaavarpuseksi luopumalla ikonisesta pitkästä tukastaan ja lihottamalla itseään. Kuvausten aikaan hän joutui selittelemään medialle, ettei tosiaankaan ollut raskaana, vaan painonnousu johtui roolista.

Elokuvan ohjaaja Daniel Barnz on kertonut, että oli tärkeää, että Jennifer näytteli roolinsa ilman meikkiä, jotta hahmo näyttäisi aidosti naiselta, joka ei huolehdi itsestään ja ulkonäöstään. Pelkkä meikittömyys ei kuitenkaan riittänyt, sillä elokuvassa Jenniferille on maskeerattu muun muassa kasvoja turvottavat poskifyllingit.

Hetkonen! Kuulostaa tutulta. Vuonna 2004 Charlize Theron sai Oscarin lihotettuaan itseään 14 kiloa Monster-elokuvaan. Elokuvassa hänet nähtiin tekohampaissa ja meikittömänä, vähän samanlaisena kuin Jennifer Aniston esiintyy Cakessa. Tästä herää kysymys: pääseekö näyttelijä mukaan Oscar-kilpaan, jos hän ei roolissaan näytä Hollywood-tähdeltä, vaan ihan tavalliselta? Tämäkö on sitä rohkeutta, jota raati arvostaa? Siis ihan normaalilta näyttäminen. Jos Jennifer olisi ollut Cakessa kuten aiemmissa rooleissaan huoliteltuna kaunottarena, hehkutettaisiinko roolisuoritusta silti?

Tavisroolien lisäksi äärimmäiset muodonmuutokset ovat Oscar-raadin suosiossa. Tänä vuonna Matthew McConaughey ja Jared Leto saivat palkinnot laihdutettuaan Dallas Buyers Clubiin, ja jo 80-luvulla Robert De Niroa siunattiin parhaan näyttelijän pystillä, kun hän turvotti itsensä Kuin raivo härkä -elokuvaan.

Tällä kaavallako ne Oscarit jaetaankin: lihotus/laihdutus + tavismainen ulkonäkö/meikittömyys = bravo?

Katso Cake-elokuvan traileri ABC Newsin sivuilla – täällä. Mitä tahansa Jennifer Anistonin Oscar-palkinnon suhteen käykään, elokuvasta varmasti tulee yksi tulevan vuoden puhutuimmista.

Lue myös:

Vihdoin sovinto! Maailman kuuluisin kolmiodraama on nyt ohi

Frendit-tähdet tekivät yllätyspaluun

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"