Espanjan kuningasperhe on vieraantunut tavallisesta kansasta. Kuvat: Getty Images, MVPhotos, Reuters
Espanjan kuningasperhe on vieraantunut tavallisesta kansasta. Kuvat: Getty Images, MVPhotos, Reuters

Talousskandaaleja. Veroparatiisikytköksiä. Pettämistä. Niistä eroon päästäkseen Espanja pesi kasvonsa uudella sukupolvella, mutta odotettu uusi kuningatar olikin monille pettymys.

Kun kertaalleen eronnut tv-toimittaja Letizia Ortiz Rocasolano avioitui Espanjan prinssi Felipen kanssa 2004, moni huokaisi: tässä vihdoin askel siihen suuntaan, että Espanjan eliitti keskiluokkaistuu ja lähestyy tavallista kansaa, josta se oli vieraantunut aikaa sitten.

Kaksitoista vuotta myöhemmin Letiziaa moititaan etäiseksi kuningattareksi, joka on kiinnostunut enemmän hameidensa pituudesta, shoppailusta ja omista menoistaan kuin talouskurimuksen keskellä kamppailevasta Espanjasta. Oma elämä, jota ennen pidettiin tulevan kuningattaren vahvuutena, onkin kääntymässä häntä vastaan ja näyttäytyy arvostelijoiden mukaan jopa itsekkyytenä.

Viis hyväntekeväisyydestä, huomion vie Letizian helman pituus!
Viis hyväntekeväisyydestä, huomion vie Letizian helman pituus!

Mutta se ei ole vain Letizian syy. Tällä hetkellä koko Espanjan kuningashuone nuolee haavojaan hätäpäisen kasvojenkohotuksen jälkeen.

Koko hovi uusiksi

Letizia, 42, ja Felipe, 48, kruunattiin Espanjan hallitsevaksi kuningaspariksi kaksi vuotta sitten vaikeassa tilanteessa: hovi oli menettänyt arvovaltansa ja suosionsa täysin, kun Espanjaa lähes 40 vuotta hallinneen Juan Carlosin, 78, tytär Cristina, 51, ja tämän mies Iñaki Urdangarin, 48, joutuivat talousskandaalin ytimeen.

Tilannetta ei auttanut, että samaan aikaan kun maan talous tarvitsi lisähappea asuntokuplan puhjettua, Juan Carlos karkasi salaiselle norsunmetsästysmatkalle Botswanaan. Reissu ei kestänyt päivänvaloa mitenkään. Juan Carlos oli WWF:n kunniapuheenjohtaja, ammuttu Afrikan norsu uhanalainen ja matka kymmenientuhansien eurojen hintainen.

Siltä reissulta paljastui myös jälleen uusi nainen. Kuninkaan tiedettiin viihtyneen syrjähyppyjen seurassa jopa vuosikymmeniä kuningatar Sofian sijaan. Kohukirjan mukaan muita naisia olisi jopa yli tuhat.

Kansan mitta täyttyi.

Juan Carlos oli aikoinaan ollut suuri sankari diktaattori Francon jälkeen. Nyt hän joutui siirtämään vallan ainoalle pojalleen Felipelle, vaikka aiemmin hän oli ilmoittanut, ettei aio jäädä eläkkeelle.

Samalla koko järjestelmää uusittiin niin, että virallisesta kuningasperheestä pudotettiin pois hallitsevan kuninkaan sisaret. Näin Cristina saatiin varjoon, mutta sinne joutui myös esikoisprinsessa Elena, 52, joka oli edustanut kuninkaallista perhettä paljonkin.

Unelmavävy olikin petollinen

Vallanvaihdosta huolimatta Cristinan ja hänen miehensä soppa ei ole ohi. He ovat joutuneet vastaamaan talousrikossyytteisiin tänäkin vuonna.

Kaikki juontaa viiden vuoden taakse. Silloin Iñakin toimia alettiin tutkia julkisesti.

Iñaki ja Cristina poistumassa oikeudesta.
Iñaki ja Cristina poistumassa oikeudesta.

Lähes 20 vuotta sitten Cristinan kanssa avioituessaan Iñaki oli koko kansan unelmavävy, entinen käsipalloilijatähti. Hän perusti urheilusäätiön, jossa Cristinakin on merkittävässä roolissa. Yhtäkkiä paljastui, että säätiön kautta olikin kadonnut miljoonia euroja julkisia tukia.

Jo vuosia aiemmin ihmetystä oli herättänyt, miten parilla on varaa ostaa miljoonien eurojen talo, vaikka kuninkaalliset elävät Espanjassa melko maltillisilla tuloilla muihin monarkioihin verrattuna.

Kavalluksesta syytetään Iñakia, mutta koska Cristina on säätiössä tärkeässä asemassa, ihmetellään, miten on mahdollista, ettei hän tiennyt miljoonakavalluksista. Vai tiesikö sittenkin?

Tammikuussa Cristinallekin luettiin syytteet verronkierrosta. Pahimmillaan Cristinaa uhkaa jopa kahdeksan vuoden vankeus ja hänen miestään lähes 20 vuoden tuomio. Cristina on ensimmäinen Espanjan kuninkaallinen, jota syytetään rikoksista.

Uusi hovi on yrittänyt pitää kynsin hampain kiinni vähitellen nousseesta kansansuosiosta, ja esimerkiksi kuningas Felipe välttelee näyttäytymästä julkisesti isosiskonsa kanssa.

Felipe vei Cristinalta ja Iñakilta Palma de Mallorcan herttuattaren ja herttuan arvonimen, jotka Juan Carlos oli myöntänyt heille avioliiton myötä. Se on kova irtiotto omasta siskosta.

Oi Panama, Panama

Ihan kuin vuosia velloneessa talousskandaalissa ei olisi riittävästi, uusin pommi tipahti syliin yllättäen Panaman papereiden tultua julki. Kuningas Felipen täti Pilar de Borbon, 79, eli Juan Carlosin isosisko myönsi olleensa veroparatiisiyhtiön johdossa.

Täti vakuutti kuitenkin julkilausumassaan noudattaneensa aina Espanjan verolakeja, eikä hänellä ollut tuloja verottajan ulottumattomissa.

Oli se sitten ”maan tapa”, eliitin etuoikeus tai laillisena verosuunnitteluna tunnettua aggressiivista rahojen ohjaamista piiloon, on toiminta silti moraalisesti arveluttavaa.

Koko hovia on pidetty korruptoituneena. Jos entisen kuninkaan sisko ohjaa varoja veroparatiisiin, miten on kuninkaan ja muun perheen laita?

Perheen omaisuus on nimittäin valtava: New York Timesin laskelmien mukaan lähes kaksi miljardia euroa. Summa on mielenkiintoisen suuri, kun ottaa huomioon, että Juan Carlos perheineen sai Espanjalta vuosittain vain kymmenisen miljoonan euron tuen. Miten raha muuttui miljardeiksi?

Komeaa Felipeä pidetään vielä puhtoisena poikana, mutta vain aika näyttää, pystyykö hän pitämään kätensä erossa koko sotkusta.

Vaikka vallanvaihto nosti hovin suosiota, monarkian jatkuminen ei ole Espanjassa mikään itsestäänselvyys. Mielipidetiedustelujen mukaan yli puolet espanjalaisista on sitä mieltä, että kansan pitäisi saada äänestää valtiomuodosta. Se ei tietenkään tarkoita automaattisesti, että maasta tulisi tasavalta, mutta uuden sukupolven pitää pystyä vakuuttamaan kansansa ja tyynnyttämään sen tyytymättömyys. Muuten monarkialla ei ole mahdollisuutta jatkaa.

Iñaki, Cristina sekä lapset Juan, Pablo ja Miguel veneilivät kuningatar Sofian kanssa vuonna 2005.
Iñaki, Cristina sekä lapset Juan, Pablo ja Miguel veneilivät kuningatar Sofian kanssa vuonna 2005.

Taloushuolien ja skandaalien lisäksi maan haasteena ovat sisäiset eturistiriidat. Katalonia haluaisi edelleen itsenäiseksi valtioksi, eikä uusi kuningaskaan vakuuta itsehallintoaluetta mitenkään – sen asukkaat kun eivät tunne itseään espanjalaisiksi. Ei siis helppo tilanne lainkaan.

Hipsterikuningatar päivätöissä

Uusi hallitsijaperhe elää omassa arjessaan samanlaista elämänvaihetta kuin Hollannin tuore hallitsijapari Willem-Alexander ja Máxima. Parit ovat suurin piirtein samanikäisiä, ja kaksi tytärtä Leonor, 10, ja Sofía, 9, ovat iältään kuin Hollannin prinsessat.

Kahdessa vuodessa Letizia ei kuitenkaan ole pystynyt tekemään samaa kuin Máxima, sulattamaan ihmisten sydämiä.

Kotimaassaan Letiziaa pidetään viileänä, kun ulkomailla ihaillaan hänen tyyliään – tai pohditaan, mikä on sopiva mitta kuningattaren hameelle.

Letizia on mieltynyt minimekkoihin, ja joka kerta kun hän pukeutuu sellaiseen julkisesti, joku muotiasiantuntija joutuu kommentoimaan, ovatko sukkahousut riittävän peittävät ja pitävätkö ne asun asiallisena vai onko kuningatar sittenkin sortunut mauttomuuteen. Kuningatar Letizian edustustehtävistä ja hyväntekeväisyystöistä puhutaan vähemmän.

Toisaalta Letizia nähdään kyllä lomakuvissa rennosti t-paidoissa, joilla hän pitää kansanomaista imagoa yllä. Kun hän vielä moiskauttaa pusun kuninkaan korvaan ja tyttäret pyörivät ympärillä, perhe näyttäytyy idyllisen täydellisenä.

Letiziaa kutsutaan myös hipsterikuningattareksi, sillä hän on uudessa roolissaankin tiukasti halunnut säilyttää oman elämäntyylinsä. Normaali moderni nainen käy kahviloissa, teatteriperformansseissa ja vaikkapa The Killers -yhtyeen keikalla. Arvostelua oman elämän säilyttämisessä herättää se, että Letizia haluaa näpäyttelijöiden mukaan olla kuningatar vain toimistoaikoina. Toisin teki Sofia, joka oli kuningatar vielä nukkumaan mennessäänkin.

Arvostelijat jättävät mainitsematta, että se sama Sofia myös ummisti silmänsä miehensä pettämiseltä ja tyytyi rooliinsa. Onko se nykyaikaista vai sittenkin patriarkaalinen jäänne?

Uudella kuningattarella on myös omat mielipiteensä, eikä hän pelkää esittää niitä. Ikuisesti muistetaan jo kihlauksen ajoilta hetki, kun kaunis kihlattu keskeytti prinssinsä ja halusi lausua lauseen loppuun itse.

Johtuisiko Letizian arvostelu sittenkin siitä, ettei machokulttuuri kestä vielä niin vahvaa naista?

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.