Mikä yhdennäköisyys, Tao ja kummisetä Pete Parkkonen! Kuva: Aino-Kuutamo Uusitorppa
Mikä yhdennäköisyys, Tao ja kummisetä Pete Parkkonen! Kuva: Aino-Kuutamo Uusitorppa

Tao-koira poseeraa Instagramissa tunnettujen artistien kanssa.

Levy-yhtiön promoottori Aino-Kuutamo Uusitorppa:

”Kun Tao tuli elämääni, oli heti selvää, että perustaisin sille oman Instagram-tilin. Olin päätynyt rotuun seurattuani ruotsalaista petit brabanconia juuri Instassa.

Nyt Taolla on yli 4800 seuraajaa, ja se tunnistetaan välillä kadulla. Sen somehuomiota ovat varmaankin lisänneet tapaamiset tunnettujen ihmisten kanssa. Tao itse ei tajua, millainen show sen ympärillä pyörii. Sille artistit ovat ihmisiä siinä missä muutkin, ja se on yhtä rakastavan päällekäyvä kaikkien seurassa. Kun Tao oikein haluaisi pussailla, jotkut ovat huomautelleet sille hampaiden harjaamisen tärkeydestä.

Tao pääsi kampaajalle omistajansa Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.
Tao pääsi kampaajalle omistajansa Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

Taon kummisetä on laulaja Pete Parkkonen ja kummitäti näyttelijä Sara Parikka. Sillä on myös erityisen lämmin suhde poptähti Benjaminin kanssa: poikien tapaamiset menevät usein painiksi ja riehumiseksi. Kerran Benkun musiikkivideon kuvauksissa Tao innostui niin, että pissasi lattialle. Se on ollut mukana muun muassa seuraamassa Waltteri Torikan tv-kuvauksia, Mikko Harjun promokuvauksia sekä jakamassa kultalevyä Jonne Aaronille. Se on itsekin esiintynyt julistepoikana Koululainen-lehdessä.
Jostain syystä laulaja Suvi Teräsniskalla on Taoon poikkeuksellisen rauhoittava vaikutus. Jo muutamasta Suvin rapsutuksesta Tao muuttuu raukeaksi.

”Taolla on monta lempinimeä: Taateli, Tauno ja Tauski.”

Taolla on monta lempinimeä: Taateli, Tauno ja Tauski. Se on griffoniksi pieni ja siro uros ja painaa vain neljä kiloa. Sillä on terveellinen ruokavalio, se pitää kanasta ja natustelee usein kukkakaalia.

Pienestä koostaan huolimatta Tao on kestävä ja jaksava koira. Joskus sen energisyys hengästyttää omistajaakin, kun tuntuu, ettei se väsy millään. Tao voi painia kaverinsa Elviksen kanssa koirapuistossa kaksikin tuntia ja vaatii vielä sen jälkeen palloleikkejä.

Taon kakkoskoti on isäni luona. Siellä on myös Taon takkitehdas: isäni vaimo neuloo sille erilaisia asuja. Tao pukeutuu värikkäästi, eikä vaikkapa pinkkiin sonnustautuminen mitenkään uhkaa sen miehisyyttä.

Taoa ohjaa sen loputon uteliaisuus, se on aina valmis seikkailuun. Se pitää ihmisistä ja koirista ja kohtaamisista ja seurasta. Vain skeittilautoja ja potkulautoja se kammoaa.

Benjaminin seurassa menee aina riehumiseksi. Kuva: Aino-Kuutamo Uusitorppa
Benjaminin seurassa menee aina riehumiseksi. Kuva: Aino-Kuutamo Uusitorppa

Tao rauhoittuu iltaisin katsomalla televisiota. Tv-ohjelmista Bones on sen suosikki. Pääosanaisen matalassa äänessä on kenties jotain tuttua tai rauhoittavaa, niin tarkasti Tao sitä seuraa. Tao tykkäisi myös pelata iPadilla hiiripeliä, jossa sen pitää tassullaan napauttaa näytöllä liikkuvaa hiirtä. Se on kuitenkin ollut pelikiellossa, sillä hiiripeli saa Taon villiksi.

Näin kevään tullen on kivempi kuvata, kun valon määrä lisääntyy. Tao on kuvissa aina omana itsenään ilman ihmeempiä asetteluja. Aitoudella mennään.”

Tao, 2,5

  • Porvoossa syntynyt petit brabancon, rekisterinimeltään Cadogan David Guetta, asuu Helsingissä omistajansa Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa. Aino työskentelee promoottorina levy-yhtiö Warner Music Finlandissa.
  • Tao Instagramissa: taothegriffon
  • Petit brabancon kuuluu griffoneihin ja on lähtöisin Belgiasta, missä sitä on alun perin käytetty hevostalleilla rottakoirana.
Jari Sillanpää. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jarin mukaan ainoa liikunnaksi kutsuttava asia hänen elämässään on esiintymislavalla oleminen ja seksi.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo pudottaneensa viime aikoina 6–7 kiloa painoa.

Miten hän siinä onnistui? Varsin yksinkertaisilla muutoksilla.

– Olen vähentänyt limsan juontia. Nuorena harrastin kilpauintia, mutta nykyään en urheile mitenkään. En ole käynyt uimassa, koska on ollut niin paljon muuta mukavaa. Mun on pakko mennä joku kerta! Jari kertoo.

Jari kertoo saavansa liikuntaa ainoastaan esiintymislavalla – ja kumppanin kanssa.

– Harrastan seksiä, Jari nauraa.

– En usko, että liikunnalla laihdutetaan. Jos puolen tunnin kävelyllä kuluttaa sata kaloria, sen syö tosta noin vaan, hän pohtii. 

Elämä huumekohun jälkeen

Jari kertoi kuulumisiaan tilaisuudessa, jossa julkistettiin hänen elämästä kertovan Rakkaudella merkitty -musikaalin esiintyjät. Musikaalia esitetään ensi kesänä Suomen kesäteatterissa Valkeakosken Apianniemessä.

Itse Jaria musikaalissa ei nähdä, mutta hän on käsikirjoittaja-ohjaajan apuna tekoprosessissa. Musikaalissa kuullaan kirjo Jarin levyttämiä lauluja.

”Asiat voi sanoa niin monella eri tavalla.”

– Kaikki voidaan kertoa ja näyttää, mutta sen pitää olla tyylikäs. Asiat voi sanoa niin monella eri tavalla. Toivonkin, että siitä tulee moninainen, Jari kertoo.

– Minulla ei ole mitään rajoituksia, kaikki aiheet käyvät. Ja tässä viimeaikoina on tullut vielä lisää, Jari sanoo, ja viitannee syyskuussa tapahtuneeseen kohuun, missä Sillanpään uutisoitiin ajaneen huumausaineen vaikutuksen alla.

Lehdistötilaisuudessa Jarilta kysyttiin, miten hän on selviytynyt kohusta.

– Päivä kerrallaan, Jari vastaa.

Heikki Paavilaisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa musikaalissa eri ikäisiä Jareja esittävät näyttelijät Martti Manninen ja Jari Ahola. Muina esiintyjinä nähdään muiden muassa Ushma Karnani sekä muusikko Olli Herman, joka esittää musikaalissa Jarin rakkauden kohdetta.

Jatkuvaa ideointia

Jari on parhaillaan konserttikiertueella, ja hän julkaisi äskettäin uuden sinkun, Mä elän taas. Uuden levyn julkaisua ei ole päätetty, mutta pari uutta biisiä on valmiina. Jari kertoo, että hänen mielensä pulppuaa jatkuvasti uusia ideoita ja unelmia.

– Haluaisin kirjoittaa sen tyyppisen tarinan kuin The Producers -musikaali on. Tarina ei kertoisi minusta, mutta käyttäisin siinä omia biisejäni. 

– The Producers on onnistunut ja monipuolinen tarina, jossa on ollut hyvä kynä. En pystyisi sitä kokonaan kirjoittamaan, mutta voisin olla takapiruna. Siinä olisi huumoria, tragediaa ja koko elämän kirjo. Olen konserteissakin tunteiden ja sielujen nuohooja musiikin kautta, Jari kertoo.

Vierailija

Hoikistunut Jari Sillanpää kertoo, miten onnistui painonpudotuksessa: ”En urheile mitenkään”

Media on kohdellut kuin silkkihansikkain kovista huumeista kärähtäneitä Nordinia sekä Sillanpäätä, kyseiset artistit ovat suorastaan asetettu uhrien asemaan vaikka kummallakaan on tuskin ollut mistään yksittäisestä kokeilusta kyse kun käry on käynyt. Toista on ollut kyyti Metsäkedon kohdalla, artisti ei ole mihinkään lain tuntemaan rikokseen syyllistynyt mutta olemassaoleva sekä tuleva ura on järjestelmällisesti tuhottu kaikissa mahdollisissa "vastuullisissa" medioissa.
Lue kommentti
Anna Härön liike on Helsingin Vanhassa kauppahallissa. Kuva: Lasse Lecklin

Lihakauppaa pitävä Anna Härö pisti firman pystyyn neljä vuotta sitten. – Kukaan ei tuntunut kaipaavan perinteistä lihamestariäijää.

Anna Härö on 30-vuotias lihakauppias, jolla on viisi osa-aikaista työntekijää ja liike suositussa Helsingin Vanhassa kauppahallissa.

– En edes kehtaa kertoa, kuinka vähän teen töitä nykyään, Anna Härö nauraa.

Aina tilanne ei ole kuitenkaan ollut sama.

– Aluksi tein hirveästi töitä. Nykyään olen hiljaiset päivät kokonaan pois myymälästä. Loppuviikosta halli vilkastuu. Täytän viikkoloppuaamuisin tiskit itse. Parasta on, kun saan laittaa perjantaina tai lauantaina aamulla tiskin täyteen upeita tuotteita ennen kiireistä päivää.

Kun Vanhaa kauppahallia oltiin avaamassa uudestaan ison remontin jälkeen vuonna 2014, hallissa oli yhden lihakaupan ammottava aukko. Anna oli jo aiemmin työskennellyt hallissa, ja kun liiketila vapautui, Anna tarttui mahdollisuuteen.

– Minä vain tein sen. Näin jälkeenpäin ajatellen aika vähän ehdin sitä miettiä. Lainasin pienen summan rahaa kylmälaitteisiin ja soitin lihatilalle, jossa olin ollut harjoittelussa. Pyysin heitä myymään minulle lihaa.

Pian Anna huomasi tarvitsevansa apua liikkeessä. Nyt tiskin takana työskentelee vaihtelevasti osa-aikaisia myyjiä, toiset opiskelijoita, ja toiset eläkeläisiä.

– Palkkasin ensin Annelin. Hän on myynyt hallissa lihaa yli 40 vuotta ja hän kannusti minua aloittamaan oman liikkeen. Anneli on ilmiömäisen hyvä myyjä. Siitä on koko tiimille tarttunut hyvä myymisen meininki.

”Olin tiskin takana sinä päivänä, kun synnytys alkoi.”

Kirjanpitoa Anna inhoaa, mutta onneksi aviomies ja kirjanpitäjä hoitavat sen.

Ennen lapsen syntymää Anna teki töitä minkä pystyi. Seisomatyö on kuitenkin fyysisesti raskasta. Lapsen syntymän jälkeen Anna päätti jäädä maanantaisin kotiin hoitamaan lasta.

– Olin tiskin takana sinä päivänä, kun synnytys alkoi. Olin myymässä jollekin turistille porosalamia, kun äkkäsin, että nämä taitavat olla niitä supistuksia.

Liike on erikoistunut sesonkituotteisiin ja riistaan. Tiskissä on hirveä, peuraa ja riistalintuja. Firman nimeksikin valiutui Annan Villiliha.

– Kun avasin liikkeen, ihmiset olivat aika viehättyneitä tähän. Kukaan ei tuntunut kaipaavan perinteistä lihamestariäijää.

”Ehkäpä sen hypen takia alku oli helppo, ja kaikki meni niin hyvin. Nyt joutuisin varmasti tekemään enemmän töitä tullakseni tunnetuksi.”

Asiakkaat löysivät Villilihan nopeasti. Tietenkin jotkut pettyivät, kun vanha tuttu lihakauppa ei ollutkaan enää siinä, missä Annan uunituore yritys oli. Suurin osa kuitenkin tykästyi uuteen, asiantuntevaan kauppiaaseen. Sana kulki ja vasta avattu kauppahalli oli muutenkin paljon esillä.

– Ehkäpä sen hypen takia alku oli helppo, ja kaikki meni niin hyvin. Nyt joutuisin varmasti tekemään enemmän töitä tullakseni tunnetuksi.

Anna nauttii siitä, kun saa itse päättä ja tehdä asiat omalla tavallaan.

– Tärkeintä yrittäjyydessä on arvostaa omia työntekijöitä. Heidän pitää olla sydämellään mukana. Jos he eivät työskentele sen eteen, että kauppa menestyy, se ei voi menestyä. Pelkkä hyvä tuote ei riitä.

Villiliha täyttää kesällä neljä vuotta.

– Haaveilen myös siitä, että yritys voisi periytyä tyttärellemme. Jotain muutakin tästä kuitenkin varmaan tulee kuin pelkkä tämä yksi lihakauppa.

#metoo

Anna, 30, perusti oman lihakaupan: “En edes kehtaa kertoa, kuinka vähän teen töitä nykyään”

Ulkomaille muuttava kirjoitti: Kukaan ei kaipaa äijiä tai miehiä mihinkään. Suominaiset on niin ylivertaisia että äijät on ihan perseestä. Toisaalta on hyvä että äijät kuitenkin vielä painaa duunia. Heidän panoksensa verotuksen kautta on edelleen merkittävä. Kommentti jonka olisit voinut pitää omanasi, lepakko tai muuten vaan natsi-feministi
Lue kommentti