Katri Manninen. Kuva: Jouni Harala
Katri Manninen. Kuva: Jouni Harala

Oletko joskus tuntenut olevasi huono äiti? Käsikirjoittaja Katri Mannisen kirjoitus saattaa lohduttaa.

Käsikirjoittaja ja henkinen valmentaja Katri Manninen, 42, pohtii äitiyttä uusimmassa blogitekstissään. Hän toivoo, että avoin kirjoitus auttaa kaikkia niitä, jotka ovat joskus ahdistuneita äitiydestä. Katri kertoo, että on itse tuntenut miljoonia kertoja olevansa ”maailman paskin äiti”. Hänellä on kaksi lasta.

– Varsinkin kaksi ensimmäistä vuotta äitinä olivat yhtä epäonnistumisen juhlaa, Katri kirjoittaa.

Vaikeinta Katrilla oli silloin, kun hän muutti puolisonsa ja esikoisensa kanssa Los Angelesiin. Perhe muutti sinne, koska Katri halusi opiskella henkiseksi valmentajaksi. Esikoinen oli tuolloin kaksi.

”Aloin saada päivittäin kauheita kilareita niin miehelle kuin lapselle.”

– Minulla oli ollut vaikeuksia hallita hermojani jo Suomessa, mutta nyt homma meni mahdottomaksi. Aloin saada päivittäin kauheita kilareita niin miehelle kuin lapselle. Miehelle huutamisesta en tuntenut kovin huonoa omaatuntoa, koska salaa ajattelin hänen ansainneen huutoni. Viattomalle lapselle räjähtely sai minut sen sijaan tuntemaan pohjatonta häpeää ja syyllisyyttä.

Katrin mukaan voimia veivät monet vastoinkäymiset. Rahahuolet painoivat, lapsella oli pahoja univaikeuksia ja perheeltä meni vuokra-asunto alta. Lisäksi Katri ei vielä tuolloin tiennyt kärsivänsä tarkkaavaisuushäiriöstä. Lue myös: ADHD-diagnoosin saanut Katri Manninen: ”Homma karkasi totaalisesti käsistä”

Yksi puhelu muutti ajattelutavan

Katri kertoo miettineensä monta kertaa päivässä, miten huono äiti on. Hän myös vannoi, että parantaa tapansa.

– Lopulta tulin siihen tulokseen, että ainoa tapa, jolla voisin pelastaa lapseni, olisi jättää perheeni. Ilmoitin valmennuskurssin vetäjille päätöksestäni palata välittömästi Suomeen.

Katrille järjestettiin välittömästi kriisipuhelu ryhmänvetäjän kanssa.

”En ole huono äiti, enkä hyvä äiti. Olen vain äiti.”

– Muistan vieläkin, kuinka istuin halvassa vuokra-autossamme ja katsoin palmujen latvoja ja laskevan auringon punertavaksi värjäämää taivasta samalla, kun kerroin itkien Eliselle (ryhmänvetäjä) kaiken, mitä olin tehnyt väärin. Miten olin huutanut niin lujaa raivosta, että olimme saaneet naapureilta varoituksen. Miten olin antanut lapseni itkeä lohduttomasti, koska olin liian vihainen ottaakseni hänet syliin.

Puhelu muutti Katrin ajatttelutavan.

– En ole huono äiti, enkä hyvä äiti. Olen vain äiti, joka alhaisessa mielentilassa ajattelee ja toimii typerästi – ja korkeassa mielentilassa ajattelee ja toimii fiksusti, Katri kirjoittaa ymmärtäneensä.

Katrin koko kirjoituksen voit lukea täältä.

Blogikirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sinisukkainen

Perhe auttaa Maaret Kalliota jaksamaan: ”Jos en itse voi hyvin, en voisi auttaa ketään”

Minusta Maaret Kalliolla on viisautta ja kohtuudentajua, joita mikään koulutus ei pysty opettamaan. Antaa kuitenkin virallista taustatukea. Omaan myös pitkän parisuhteen ja kivat aikuiset lapset, hauskasti monisärmäiset lapsenlapset. Omaa ymmärtämystä siinä tarvitaan ja toisten kuuntelemisen halua/kykyä, mutta sitä voi opetella. Loppujen lopuksi kyse on sittenkin kenties vain hyvästä tuurista; jotakin on naksahtanut paikoilleen. Huonoja aikoja on ollut meilläkin, mutta niistä on päästä yli ja...
Lue kommentti