Tuija Lehtinen on tottunut siihen, että koiria on kokonainen lauma.
Tuija Lehtinen on tottunut siihen, että koiria on kokonainen lauma.

Kirjailija aloittaa päivänsä sohvalla ja myös päättää sen samaan paikkaan. Rauhallisten aamujen lisäksi hän iloitsee koiraystävistä ja taiteesta.

Tuija Lehtinen, 54, vaikuttaa ihanan tavalliselta ihmiseltä. Hän nauttii lenkkeilystä koirien kanssa, matkaa lomallaan mieluiten Kreikkaan ja haluaa juoda kahvinsa aina samasta mukista.

Toisaalta tavallista Tuijasta ei saa millään. Espoolaisen omakotitalon työhuoneella on syntynyt jo lähes sata aikuisten- ja nuortenkirjaa, ja Tuija Lehtisen romaaneja on lukenut leijonanosa Suomen teineistä.

Kontakti nuorten maailmaan on säilynyt omien lasten kautta. Kirjoihin ovat antaneet oman panoksensa myös muut perheenjäsenet: aika usein eläinrakkaan Tuijan kirjoissa seikkailee koiria.

Tuija Lehtisen hyvän olon eväät

Aamurauha

”Herään yleensä seitsemän–kahdeksan aikaan mutta nousen vasta, kun mies ja poika ovat jo lähteneet ja talossa on täysin hiljaista.

Aamupalaksi syön kerrospaahtoleivän ja juon pari kupillista kahvia porokuvioisesta mukista. Lehden lukemiseen saatan käyttää tunninkin. Aamuisin en halua puhua kenenkään kanssa, vaan virittäydyn  päivään hiljaisuudessa."

Koirat

"Olen yksinhuoltajan lapsi, ja kotona koira oli ystäväni, kun äiti teki kahta työtä. Minulla on aina ollut koira muutamaa opiskelija-asuntolavuotta lukuun ottamatta. Tällä hetkellä koiria on kolme: kaksi snautseria ja collie.

Koirille ei tarvitse selitellä tekemisiään. On myös hauska seurata eläimissä pilkahtelevaa huumoria. Kun puuhailen kotona, koko ajan on joku kannoilla katsomassa, että ethän livistä pitämään hauskaa ilman meitä."

Sohva

"Vietän päivässä useamman tunnin sohvalla. Se on rakas ja tärkeä saareke. Aloitan päiväni syömällä aamiaista sohvalla ja usein päätän sen samaan paikkaan, kun illalla luen kirjaa.

Sohvamme on pehmeä ja leveä, sellainen, jossa on ihana löhöillä ja johon voi kunnolla levittäytyä. Laiskottelustakin pitää saada nauttia. On ihmiselle pahaksi, jos koko ajan menee hektisesti eteenpäin."

Kuvataide ja teatteri

"Kuvassa kiehtoo sen arvoituksellisuus: se, että tarinan voi miettiä aina uudelleen ja uudelleen. Keräilen taidetta, ja tauluissanikin on paljon eläimiä ja koiria. Itse en osaa piirtää, mutta harrastan asetelmien tekemistä ja askartelua.

Teatterissa taas ihanaa on, kuinka elävät ihmiset saavat tekstin tempaamaan mukaansa. Ihokarvat nousevat vieläkin pystyyn, kun muistelen taloudenhoitajan laulua Helsingin Kaupunginteatterin Rebecca-musikaalista."

Oma loma

"Kerran tai pari vuodessa minun täytyy saada lähteä kokonaan pois, omalle lomalle. Voin aivan hyvin olla parikin viikkoa yksin matkalla ilman, että olen kenenkään kanssa tekemisissä. Yksin matkustaessa ei tarvitse piitata aikatauluista tai muiden toiveista.

Omat lomani teen rantakohteisiin. Otan mukaan kasan kirjoja ja pelikortit, enkä mitään, mikä muistuttaisi töistä. Nautin lämmöstä ja merestä ja siitä, että kukaan ei pyydä minua laittamaan ruokaa tai käymään kaupassa.”

Haluatko kysyä Tuija Lehtiseltä kirjailijan työstä? Lähetä meille kysymyksesi!

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.