”Tämä tuntuu liiankin luonnolliselta. Tämä hupsu näyttelemisjuttu, josta teini-ikäisenä innostuin”, Ewan McGregor miettii uraansa. Kuva: Lehtikuva
”Tämä tuntuu liiankin luonnolliselta. Tämä hupsu näyttelemisjuttu, josta teini-ikäisenä innostuin”, Ewan McGregor miettii uraansa. Kuva: Lehtikuva

Ysärin hittileffa Trainspotting ja raitistuminen muuttivat näyttelijä Ewan McGregorin elämän. Itse hän yrittää muuttaa maailmaa somessa.

Poikamaisen hurmaava Ewan McGregor, 45, ei vaikuta lainkaan riitelijätyypiltä. Silti hän on tänään heti aamutuimaan saanut aikaan sekä riidan että somekohun.

Toisaalta se ei ole ihme, sillä McGregor on suoran toiminnan miehiä. Hän istui aamukuudelta tv-maskeeraajan tuolissa, kun hän vasta tajusi, minne oli menossa. ITV-kanavan aamuohjelman haastattelijana olisi Piers Morgan.

Näyttelijä ilmoitti kieltäytyvänsä haastattelusta, poistui studioilta ja kirjoitti Twitteriin syyksi Morganin kommentit Naisten marsseista, joita oli tammikuun lopulla järjestetty ympäri Yhdysvaltoja. Morgan on tunnettu televisiojuontaja, tiukka konservatiivi ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ystävä, joka oli avoimesti pilkannut marssijoita.

Some räjähti. Kommentit olivat pääasiassa McGregoria kehuvia, mutta tuohtunut Morgan ivasi Twitterissä: ”Sinä olet vain näyttelijä.”

– En tiennyt, että hän on ohjelman juontajana. Muuten olisin vetäytynyt aiemmin, McGregor sanoo leffan lehdistötilaisuudessa samana iltapäivänä.

Hän on selvästi pahoillaan sotkusta, mutta ei ota sanojaan takaisin.

– En voinut uskoa Morganin kommentteja. Minusta marssi oli suurenmoinen osoitus inhimillisyydestä. En halua olla missään tekemisissä tuon miehen kanssa.

Halauksia ja somehuutoja

Myös Ewanin tähdittämän T2 Trainspotting -uutuusleffan syntyyn liittyy riita. Elokuva piti tehdä samalla tiimillä kuin ysärihitti Trainspotting, mutta se onnistui vasta 21 vuoden kuluttua, kun eräs välirikko oli sovittu.

– Ehkä tämä elokuva olisi tehty paljon aiemmin, jos välimme vain olisivat olleet erilaiset. Minusta on silti hyvä, että tämä tehtiin vasta nyt, McGregor sanoo.

Hän ja Trainspotting-ohjaaja Danny Boyle riitautuivat rajusti 1990-luvun lopulla, kun Boylen The Beach -elokuvan pääosaan valittiin Leonardo DiCaprio. Rooli oli alun perin luvattu McGregorille.

– Siinä ehti tosiaan kulua vuosia huonoissa tunnelmissa, McGregor sanoo nyt.

– Välillä mietin Dannya: mehän olimme olleet parhaat ystävykset. Sitten tapasin hänet sattumalta pienessä ravintolassa Sohossa. Menin vaiston varassa vain halaamaan häntä sanomatta sanaakaan.

”Kuinka mitättömiin asioihin hyvätkin jutut ja hankkeet voivat kaatua.”

Moni asia oli muuttunut vihanpidon vuosina: McGregorilla oli takanaan huikea menestysten sarja, ja Boyle oli voittanut Slummien miljonäärillä Oscarin.

– Tajusin, että rakastan häntä. Tapasimme monta kertaa, ja lopulta sovimme Trainspottingin jatkon tekemisestä.

Sekä McGregor että Boyle ovat avautuneet siitä, kuinka tunteellista riidan sopiminen oli.

– Tätä elokuvaa tehdessä tulin miettineeksi, kuinka mitättömiin asioihin hyvätkin jutut ja hankkeet voivat kaatua, näyttelijä sanoo.

– Aina ei voi onnistua. Pahinta on kuitenkin jäädä jonkin turhan jutun vuoksi paikoilleen.

Siksi McGregor halusi halata Boylea, ja siksi hän joskus purkaa yhteiskunnallisia tunteitaan someen.

– Aika ei odota meitä. Pitää tarttua toimeen.

Paluu nuoruuteen

Trainspotting oli huikea hitti ympäri maailmaa vuonna 1996, ja sen jatko-osaa odotettiin kuumeisesti. Leffojen välissä ehti vierähtää 21 vuotta, mutta toisaalta McGregorista tuntui, kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.

– Kun saavuin kuvauksiin, Ewen Bremner kuvasi erästä kohtaustaan. Haukoin henkeäni. Olemme Trainspottingin maailmassa. Danny ohjaa. Ewen on Spud. Ihan kuin olisin astunut nuoruuteeni.


Paluu Mark Rentoniksi 21 vuoden jälkeen oli Ewanille vaivatonta. ”Renton on minulla kropassa. Ihmisellä on fyysinen muisti.”

Paluu juurille oli tunteikasta ja jännittävää siksikin, että ilman Trainspottingia McGregorista ei todennäköisesti olisi tullut niin loistavaa tähteä. Star Wars -elokuvat nostivat hänet lopullisesti Hollywoodin A-listan nimeksi.

Siviilissä McGregor on elänyt koko julkkisaikansa perheenisän ja aviopuolison elämää.

– Ensimmäinen tyttäreni syntyi samoihin aikoihin kuin Trainspottingin menestys alkoi. Uraa ja perhettä on ollut siksi vaikea ajatella koskaan erikseen, hän pohtii.

Aluksi perhe kulki isän kuvausten mukana mantereelta toiselle, kunnes asettui lopulta Los Angelesiin. Tyttäristä vanhin, 21-vuotias Clara, opiskelee nyt näyttelemistä New Yorkissa.

Ei mennyt pyllylleen

Maailmantähteyden lisäksi raitistuminen on muuttanut Ewanin elämän. Hänet tunnettiin kovana juhlijana, kunnes hän lopetti juomisen alkuvuodesta 2001 .

– Alun perin olin iloinen juoppo. Myöhemmin olin onneton, koska alkoholi masentaa. Häpesin itseäni todella paljon, McGregor on kertonut People-lehden mukaan

Ewan joi, koska toimittajien tapaaminen ja televisiokameroiden eteen astuminen jännittivät aina. Kännissä hän haukkui kilpailevia leffoja ja joskus kritisoi myös uutuuksiaan, joita oli esittelemässä.

–Tiesin jotenkin, että jos en lopettaisi juomista, kaikki menisi pyllylleen – urani, perheeni, kaikkeni, hän kertoi People-lehdelle 2005.

McGregor on kuitenkin saanut pitää kaikkensa. Kauas on tultu vuodesta 1997, kun hän kuvaili Face-lehdelle, kuinka kateellisia hänen veljensä ja ystävänsä olivat pelkästä mahdollisuudesta tavata Cameron Diaz. Sitten siitä glamourista tulikin arkea.

Ewan McGregor

Näyttelijä syntyi 31.3.1971 Perthissä, Skotlannissa.

Avioitui 1995 Eve Mavrakisin kanssa. Parilla on neljä tytärtä: Clara, Anouk, Esther ja Jamyan.

Unicefin lähettiläs.

Muistetaan elokuvista Trainspotting ja Moulin Rouge! sekä nuoren Jedi Obi-Wan Kenobin roolista Star Wars -elokuvissa 1999–2005.

Kuullaan tulevan Kaunotar ja hirviö -leffan Lumiérena.

Esikoisohjaus American Pastoral valmistui 2016. Näyttelee siinä pääosan.

Tarja Smura on joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää läpi elämänsä. ”Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön!”

Tarja Smura, 47, on yksi kahdeksasta entisestä Miss Suomesta, joka on mukana missien elämästä kertovassa Kaunis elämä -ohjelmassa.

Tarjan lisäksi ohjelmassa nähdään Lenita Airisto, Riitta Väisänen, Lola Odusoga, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä. Moni heistä nosti esille Me too -kampanjan hengessä seksuaalista häirintää, jota Tarja kohtasi ensimmäistä kertaa jo ala-asteella.

– Muutin ala-asteella paikkakuntaa ja jotenkin vaistosin, että yksi miesopettaja oli turhan kiinnostunut minusta. Ylä-asteella muutamat opettajat tulivat liian lähelle, koskettivat ohimennen. Omalla tavalla se ehkä huvitti, että mitä tuo ihminen oikein yrittää.

”Pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat.”

Tarjan oma tytär on nyt parikymppinen ja huoli asiasta nousi eri tavalla pintaan oman lapsen myötä. Missivuotena hän pelkäsi jäädä erään vaatetoimittajan kanssa samaan tilaan, koska tämä kävi iholle.

– Ehkä pahinta oli missikiertueella uimapuvuissa tehdyt baarikeikat. Sanoin suoraan hipelöijille, että jos käyt käsiksi lyön! En ole herkkähipiäinen, mutta kyllä nyt viimeistään naisten on aika pitää puoliaan. Jokaisella meistä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Rankan eron jälkeen löytyi onni

Tarjan päivänä muistellaan tämän missivuotta, jolloin hänellä oli lyhyt romanssi elokuvaohjaaja Renny Harlinin kanssa. Tarja sijoittui Miss Universum -kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon.

– Suhteeni Rennyn kanssa nostetaan aina esille, vaikka suhteutettuna elämänkaareeni se on aika pieni, joskin hurja episodi. En ole itse jäänyt kuitenkaan junnaamaan siihen, nuoret ihmiset vain rakastuivat, ei siinä sen kummempaa. Elämässäni on tapahtunut paljon muutakin.

Tarja opiskeli sosionomiksi ja avioitui vuonna 1997. Liitosta syntyi kolme lasta, joista vanhin on 20-vuotias tytär ja nuorin 6-vuotias poika. Pari erosi vuonna 2012, kun mies ilmoitti haluavansa erota pitkän liiton jälkeen. Tarja kuvailee eroa rankaksi.

”Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.”

Pian elämään astui hänen nykyinen puoliso Markus 6-vuotiaan poikansa. Markuksen vaimo oli menehtynyt pojan ollessa 4-vuotias.

– Kyllä hän on nyt minun lapseni ihan täysin. En tiedä, mistä sain silloin sen voiman, mutta näin heti, mitä lapsi tarvitsee. Hän oli menettänyt äitinsä, eikä hänelle oltu koskaan raskittu sen takia asettaa rajoja.

– Ehkä lapset olivat myös minulle kannatteleva tekijä eron jälkeen. Keskitin energian siihen, että he selviävät siitä.

Markus ja moni läheinen usuttivat, että poika sanoisi Tarjaa äidiksi.

– Olen tehnyt niin paljon töitä erityislasten kanssa, että tiesin, ettei se ole järkevää. Sanoin miehelleni, että Samuel sanoo minua äidiksi sitten, kun hänestä aidosti tuntuu siltä. Tunteita ei voi pakottaa ja niiden syntymiselle pitää antaa aikaa.

– Viimeiset vuodet hän on kutsunut minua äidiksi ja hän on minun lapseni siinä missä muutkin. Hän on äärimmäisen lojaali minua kohtaan. Meidän ei tarvitse kuin vilkaista toisiamme, kun tiedämme, mitä toinen tarkoittaa. Olen ollut hänen elämässä nyt pidempään kuin hänen oma äitinsä.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.