Temptation Island Suomi -ohjelmassa avopuolisonsa Kristan kanssa esiintyvä Sami on kertonut olevansa palomies. Mutta onko hän sitä oikeasti? Kuva: Liv
Temptation Island Suomi -ohjelmassa avopuolisonsa Kristan kanssa esiintyvä Sami on kertonut olevansa palomies. Mutta onko hän sitä oikeasti? Kuva: Liv

Onko Temptation Island -Sami oikea palomies vai ei? Tuotanto ja Palomiesliitto vastaavat.

Aiemmin tänään syntyi kohu, kun Suomen Palomiesliitto ilmoitti tiedotteessaan, ettei Temptatation Island Suomi -ohjelmassa mukana oleva Sami Tuomainen olekaan palomies, vaikka niin on julkisuudessa kerrottu.

Ohjelman lehdistötiedotteissa Samin on sanottu työskentelevän palomiehenä, ja mies kertoi työstään myös ohjelmassa.

Suomen Palomiesliiton mukaan palomies on pelastajatutkinnon suorittanut, pelastuslaitoksella päätoimisena työskentelevä ammattihenkilö. Liitosta kerrotaan, ettei Samilla ole pelastajatutkintoa eikä hän ole työsuhteessa Kainuun pelastuslaitokseen.

Temptation Island Suomi -ohjelman käsikirjoittaja Outi Keskevaari sanoo käyneensä kuvauksissa Samin työpaikalla Talvivaaran tehtailla. Hänen mukaansa tehtaalla on oma palokunta, jossa Sami työskentelee.

– Samin tutkinnosta en tiedä, mutta Talvivaarassa hän tekee samaa palomiesduunia kuin työkaverinsakin ja samat varusteet hänelläkin oli, Keskevaari toteaa.

Hän arvelee, että Palomiesliitto on halunnut tiedotteensa avulla korostaa sitä, ettei ammattinimikettä saa käyttää, jollei palomiestutkintoa ole suoritettuna.

Järjestön johtaja Kim Nikula Suomen Palomiesliitosta sanoo, että hänenkin korviinsa on kantautunut tieto, että Temptation Island -Sami olisi työskennellyt Talvivaaran tehdaspalokunnassa.

– On mahdollista, että hän on työskennellyt tehdaspalokunnassa, mutta se ei tarkoita sitä, että hän on palomies. Tehdaspalokuntalaiset vastaavat pääsääntöisesti oman tehdasalueensa turvallisuudesta.

Nikulan mielestä on tärkeää, että käsitteet ymmärretään oikein.

– Kun puhutaan palomiehestä, puhutaan pääsääntöisesti virkasuhteessa olevasta kuntien palvelijasta. Pelastuslain mukaan henkilön on täytynyt suorittaa pelastajatutkinto, jotta hän voi työskennellä päätoimisena palomiehenä pelastuslaitoksessa. Suomesta löytyy vapaaehtoisia palokuntia ja sopimuspalokuntia, mutta niillä tarkoitetaan muuta kuin viranomaistoimintaa.

Onko Sami siis oikea palomies vai ei?

– Minä en tituleeraisi häntä palomieheksi, ellei hän työskentele palomiehen virassa tai ole suorittanut tutkintoa. Mutta tietenkään se, että työskentelee sopimuspalokunnassa ei tee hänen työstään vähempiarvoista, Nikula sanoo.

Palomiesliitto päätyi oikaisemaan Samin ammattinimikkeen sen jälkeen, kun liittoon oli oltu yhteydessä asian tiimoilta Kainuun pelastuslaitokselta ja pelastusopistolta.

Lue myös:

Huijasi kaikkia! Temptation Island -Sami ei olekaan oikeasti palomies

Temptation Island -Sami selittelee ylilyöntiään – sinkku paljastaa, mitä oikeasti tapahtui

Temptation Island -Krista sinkkumiehelle: ”Jos saisin päättää, en pässätäisi sua käsistäni”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla