Temptation Island Suomi -ohjelmassa avopuolisonsa Kristan kanssa esiintyvä Sami on kertonut olevansa palomies. Mutta onko hän sitä oikeasti? Kuva: Liv
Temptation Island Suomi -ohjelmassa avopuolisonsa Kristan kanssa esiintyvä Sami on kertonut olevansa palomies. Mutta onko hän sitä oikeasti? Kuva: Liv

Onko Temptation Island -Sami oikea palomies vai ei? Tuotanto ja Palomiesliitto vastaavat.

Aiemmin tänään syntyi kohu, kun Suomen Palomiesliitto ilmoitti tiedotteessaan, ettei Temptatation Island Suomi -ohjelmassa mukana oleva Sami Tuomainen olekaan palomies, vaikka niin on julkisuudessa kerrottu.

Ohjelman lehdistötiedotteissa Samin on sanottu työskentelevän palomiehenä, ja mies kertoi työstään myös ohjelmassa.

Suomen Palomiesliiton mukaan palomies on pelastajatutkinnon suorittanut, pelastuslaitoksella päätoimisena työskentelevä ammattihenkilö. Liitosta kerrotaan, ettei Samilla ole pelastajatutkintoa eikä hän ole työsuhteessa Kainuun pelastuslaitokseen.

Temptation Island Suomi -ohjelman käsikirjoittaja Outi Keskevaari sanoo käyneensä kuvauksissa Samin työpaikalla Talvivaaran tehtailla. Hänen mukaansa tehtaalla on oma palokunta, jossa Sami työskentelee.

– Samin tutkinnosta en tiedä, mutta Talvivaarassa hän tekee samaa palomiesduunia kuin työkaverinsakin ja samat varusteet hänelläkin oli, Keskevaari toteaa.

Hän arvelee, että Palomiesliitto on halunnut tiedotteensa avulla korostaa sitä, ettei ammattinimikettä saa käyttää, jollei palomiestutkintoa ole suoritettuna.

Järjestön johtaja Kim Nikula Suomen Palomiesliitosta sanoo, että hänenkin korviinsa on kantautunut tieto, että Temptation Island -Sami olisi työskennellyt Talvivaaran tehdaspalokunnassa.

– On mahdollista, että hän on työskennellyt tehdaspalokunnassa, mutta se ei tarkoita sitä, että hän on palomies. Tehdaspalokuntalaiset vastaavat pääsääntöisesti oman tehdasalueensa turvallisuudesta.

Nikulan mielestä on tärkeää, että käsitteet ymmärretään oikein.

– Kun puhutaan palomiehestä, puhutaan pääsääntöisesti virkasuhteessa olevasta kuntien palvelijasta. Pelastuslain mukaan henkilön on täytynyt suorittaa pelastajatutkinto, jotta hän voi työskennellä päätoimisena palomiehenä pelastuslaitoksessa. Suomesta löytyy vapaaehtoisia palokuntia ja sopimuspalokuntia, mutta niillä tarkoitetaan muuta kuin viranomaistoimintaa.

Onko Sami siis oikea palomies vai ei?

– Minä en tituleeraisi häntä palomieheksi, ellei hän työskentele palomiehen virassa tai ole suorittanut tutkintoa. Mutta tietenkään se, että työskentelee sopimuspalokunnassa ei tee hänen työstään vähempiarvoista, Nikula sanoo.

Palomiesliitto päätyi oikaisemaan Samin ammattinimikkeen sen jälkeen, kun liittoon oli oltu yhteydessä asian tiimoilta Kainuun pelastuslaitokselta ja pelastusopistolta.

Lue myös:

Huijasi kaikkia! Temptation Island -Sami ei olekaan oikeasti palomies

Temptation Island -Sami selittelee ylilyöntiään – sinkku paljastaa, mitä oikeasti tapahtui

Temptation Island -Krista sinkkumiehelle: ”Jos saisin päättää, en pässätäisi sua käsistäni”