Entisenä poliisina Veera Ruoho on tottunut vaikka mihin. Kuva: Sanoma-arkisto
Entisenä poliisina Veera Ruoho on tottunut vaikka mihin. Kuva: Sanoma-arkisto

Perussuomalaisten kansanedustaja Veera Ruoho ei laske hänelle lähetettyjä seksiviestejä seksuaaliseksi häirinnäksi. – Olen oppinut, että kun suomalaisille kertoo, että he menevät liian pitkälle, he usein lopettavat, hän sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, 32, ja perussuomalaisten Veera Ruoho, 46, kertoivat tänään Ilta-Sanomissa, kuinka saavat jatkuvasti häirikköviestejä sähköpostilla, Facebookissa ja tekstiviesteinä.

– Kysytään, mikä on kuppikoko, onko silikonirintoja ja myynkö seksiä netissä tai livenä. Sukkahousuja haluttaisiin ostaa. Pyydetään, etten heittäisi roskiin rikkinäisiä sukkahousuja vaan myisin ne, Ruoho kertoo saamistaan viesteistä IS:lle. Hänelle on lähetetty myös sukupuolielinten kuvia.

Perussuomalaisten kansanedustaja toteaa jutussa, ettei hän pidä viestejä seksuaalisena häirintänä. Mitä ihmettä, Veera Ruoho?

– Kaikkein olennaisinta on, miten ihminen itse kokee viestit. Jos hän kokee ne seksuaalisena häirintänä, ne ovat sitä, Ruoho sanoo Me Naisille.

– Olen entinen huippu-urheilija (taekwondon MM- ja EM-mitalisti) ja poliisi ja olen saanut aina vaikka minkälaisia viestejä. Olen oppinut, että kun suomalaisille kertoo, että he menevät liian pitkälle, he usein lopettavat. Eivät kaikki viestejä lähettelevät ole pelkkiä perverssejä, he voivat olla myös yksinäisiä. Joistakin viesteistä näen selvästi, että lähettäjä on yksinäinen, surullinen tapaus. Yritän kohdella kaikkia heidän asennoitumisesta huolimatta asiallisesti.

Joillekin törkyviestittelijöille Ruoho saattaa vastatakin.

– Joillekin olen vastannut tiukasti, että ehdotuksesi ei käy. Niille, jotka käyttävät törkeää kieltä, esimerkiksi huorittelevat minua, tai lähettelevät kuvia varustuksestaan, en vastaa. Yksinäisille olen vastannut, että älä hyvä mies tuhlaa rahojasi maksulliseen seksiin, vaan osta niillä vaikkapa seuranhakuilmoitus. Suomessa yksinäisyys on iso ongelma.

Osa viestittelijöistä on pyytänyt kansanedustajalta anteeksi.

"Tee näin, jos saat törkyviestejä"

Ruohon kommenteista voisi päätellä, että hänen mielestään seksiviestin lähettäminen tuntemattomalle on ihan okei. Hyväksyykö hän siis häirikköviestit?

"Ehkä olen tottunut liikaakin tällaisiin kommentteihin."

– Mikä sitten on törkyviesti ja mikä ei? hän kysyy.

– Joku voi kokea loukkaavaksi sellaisen, että kysellään vaikkapa kuppikokoa. Toiset pitävät sitä naisten alistamisena. Minä olen isorintaista sukua. Siskoni ja kolme tätiäni ovat käyneet rintojenpienennyksessä, ja minullakin oli sellaiseen mahdollisuus, mutta en päässyt käyttämään sitä, koska isäni oli silloin saattohoidossa ja äitini sairas. Olen tottunut siihen, että ihmiset kyselevät kuppikokoani. Heille, jotka kysyvät, olenko ottanut silikonit, vastaan varmasti, että en ole.

– Ehkä olen tottunut liikaakin tällaisiin kommentteihin, hän myöntää.

Ruoho kertoo, että hänen ollessaan YK:n kriisinhallintatehtävissä Sudanin Darfurissa poliisikomentajana hänen kimppuunsa hyökättiin.

– En suostunut humalaisten miesten pyyntöihin, ja he suuttuivat siitä ja hyökkäsivät myöhemmin kimppuuni pimeällä. Minut hakattiin aseenperällä. Kun on kokenut fyysisen käsiksi käymisen, Suomessa saadut viestit tuntuvat pieneltä. Suoraan sanottuna osa niistä naurattaa minua, hän toteaa.

– Tärkeintä on kuitenkin se, miltä viestit tuntuvat itsestä. Kenenkään ei pidä ajatella, koska tuo Ruoho on niin parkkiintunut ja elämässä nähnyt, minunkin pitäisi olla samanlainen. Jos sinua ahdistellaan, ilmoita asiasta heti eteenpäin, ensimmäisenä sille henkilölle, joka viestejä lähettää. Kerro, ettet siedä sellaista ja pyydä lopettamaan.

jury

Törkyviestejä saava kansanedustaja Veera Ruoho: "Kun kimppuun on käyty fyysisesti, nämä viestit tuntuvat pieniltä"

Miksi alennut kertomaan rinnoistasi ? Mitä niiden koko kenellekään kuuluu ? Jos yksinäiset miehet lähettävät törkyviestejä, syy ei ole yksinäisyydessä, vaan siinä, että he ovat perverssejä aivokääpiöitä ja ovat juuri sitä syystä yksin. Kyllä kuvaamasi viestit ovat seksuaalista häirintää, sanot mitä tahansa. Ei niihin kannata vastata. Jos vastaa, viestien lähettäjä on päässyt päämääräänsä. Ikävää, että tällaiset asenteet antavat luvan häiritä naisia. Jotain rajaa !
Lue kommentti
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...