Entisenä poliisina Veera Ruoho on tottunut vaikka mihin. Kuva: Sanoma-arkisto
Entisenä poliisina Veera Ruoho on tottunut vaikka mihin. Kuva: Sanoma-arkisto

Perussuomalaisten kansanedustaja Veera Ruoho ei laske hänelle lähetettyjä seksiviestejä seksuaaliseksi häirinnäksi. – Olen oppinut, että kun suomalaisille kertoo, että he menevät liian pitkälle, he usein lopettavat, hän sanoo.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari, 32, ja perussuomalaisten Veera Ruoho, 46, kertoivat tänään Ilta-Sanomissa, kuinka saavat jatkuvasti häirikköviestejä sähköpostilla, Facebookissa ja tekstiviesteinä.

– Kysytään, mikä on kuppikoko, onko silikonirintoja ja myynkö seksiä netissä tai livenä. Sukkahousuja haluttaisiin ostaa. Pyydetään, etten heittäisi roskiin rikkinäisiä sukkahousuja vaan myisin ne, Ruoho kertoo saamistaan viesteistä IS:lle. Hänelle on lähetetty myös sukupuolielinten kuvia.

Perussuomalaisten kansanedustaja toteaa jutussa, ettei hän pidä viestejä seksuaalisena häirintänä. Mitä ihmettä, Veera Ruoho?

– Kaikkein olennaisinta on, miten ihminen itse kokee viestit. Jos hän kokee ne seksuaalisena häirintänä, ne ovat sitä, Ruoho sanoo Me Naisille.

– Olen entinen huippu-urheilija (taekwondon MM- ja EM-mitalisti) ja poliisi ja olen saanut aina vaikka minkälaisia viestejä. Olen oppinut, että kun suomalaisille kertoo, että he menevät liian pitkälle, he usein lopettavat. Eivät kaikki viestejä lähettelevät ole pelkkiä perverssejä, he voivat olla myös yksinäisiä. Joistakin viesteistä näen selvästi, että lähettäjä on yksinäinen, surullinen tapaus. Yritän kohdella kaikkia heidän asennoitumisesta huolimatta asiallisesti.

Joillekin törkyviestittelijöille Ruoho saattaa vastatakin.

– Joillekin olen vastannut tiukasti, että ehdotuksesi ei käy. Niille, jotka käyttävät törkeää kieltä, esimerkiksi huorittelevat minua, tai lähettelevät kuvia varustuksestaan, en vastaa. Yksinäisille olen vastannut, että älä hyvä mies tuhlaa rahojasi maksulliseen seksiin, vaan osta niillä vaikkapa seuranhakuilmoitus. Suomessa yksinäisyys on iso ongelma.

Osa viestittelijöistä on pyytänyt kansanedustajalta anteeksi.

"Tee näin, jos saat törkyviestejä"

Ruohon kommenteista voisi päätellä, että hänen mielestään seksiviestin lähettäminen tuntemattomalle on ihan okei. Hyväksyykö hän siis häirikköviestit?

"Ehkä olen tottunut liikaakin tällaisiin kommentteihin."

– Mikä sitten on törkyviesti ja mikä ei? hän kysyy.

– Joku voi kokea loukkaavaksi sellaisen, että kysellään vaikkapa kuppikokoa. Toiset pitävät sitä naisten alistamisena. Minä olen isorintaista sukua. Siskoni ja kolme tätiäni ovat käyneet rintojenpienennyksessä, ja minullakin oli sellaiseen mahdollisuus, mutta en päässyt käyttämään sitä, koska isäni oli silloin saattohoidossa ja äitini sairas. Olen tottunut siihen, että ihmiset kyselevät kuppikokoani. Heille, jotka kysyvät, olenko ottanut silikonit, vastaan varmasti, että en ole.

– Ehkä olen tottunut liikaakin tällaisiin kommentteihin, hän myöntää.

Ruoho kertoo, että hänen ollessaan YK:n kriisinhallintatehtävissä Sudanin Darfurissa poliisikomentajana hänen kimppuunsa hyökättiin.

– En suostunut humalaisten miesten pyyntöihin, ja he suuttuivat siitä ja hyökkäsivät myöhemmin kimppuuni pimeällä. Minut hakattiin aseenperällä. Kun on kokenut fyysisen käsiksi käymisen, Suomessa saadut viestit tuntuvat pieneltä. Suoraan sanottuna osa niistä naurattaa minua, hän toteaa.

– Tärkeintä on kuitenkin se, miltä viestit tuntuvat itsestä. Kenenkään ei pidä ajatella, koska tuo Ruoho on niin parkkiintunut ja elämässä nähnyt, minunkin pitäisi olla samanlainen. Jos sinua ahdistellaan, ilmoita asiasta heti eteenpäin, ensimmäisenä sille henkilölle, joka viestejä lähettää. Kerro, ettet siedä sellaista ja pyydä lopettamaan.

jury

Törkyviestejä saava kansanedustaja Veera Ruoho: "Kun kimppuun on käyty fyysisesti, nämä viestit tuntuvat pieniltä"

Miksi alennut kertomaan rinnoistasi ? Mitä niiden koko kenellekään kuuluu ? Jos yksinäiset miehet lähettävät törkyviestejä, syy ei ole yksinäisyydessä, vaan siinä, että he ovat perverssejä aivokääpiöitä ja ovat juuri sitä syystä yksin. Kyllä kuvaamasi viestit ovat seksuaalista häirintää, sanot mitä tahansa. Ei niihin kannata vastata. Jos vastaa, viestien lähettäjä on päässyt päämääräänsä. Ikävää, että tällaiset asenteet antavat luvan häiritä naisia. Jotain rajaa !
Lue kommentti

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto