Vuosi 2003 oli Toni Wirtaselle (vas.) vaikeaa aikaa, eikä hän selvinnyt lavalle "ilman järjettömiä kännejä". Apulannan rumpali Sipe Santapukki  (oik.) ei tiennyt, miten huonossa kunnossa Toni oli, selviää Apulanta-kirjasta. Kuva: Lauri Rotko
Vuosi 2003 oli Toni Wirtaselle (vas.) vaikeaa aikaa, eikä hän selvinnyt lavalle "ilman järjettömiä kännejä". Apulannan rumpali Sipe Santapukki (oik.) ei tiennyt, miten huonossa kunnossa Toni oli, selviää Apulanta-kirjasta. Kuva: Lauri Rotko

Toni Wirtanen kertoi Vain elämää -jaksossa, että hänellä on ollut "syviä romahduksia". – Onneksi syvimmät henkilökohtaiset kriisit ovat olleet silloin, kun bändi on ollut kuumimmillaan.

Toni Wirtanen puhui perjantai-illan Vain elämää -jaksossa vaikeista ajoistaan. Hän sanoi vuodattaneensa aina kaikki tunteensa biiseihinsä, mikä kuului myös Paula Vesalan esittämän Pahempi toistaan -kappaleen sanoituksista.

– Biisi syntyi aika intuitiivisesti. Erotarinahan se on. Meikällä on ollut aika syviä romahduksia matkan varrella. Mutta sieltä on sitten aina noustu, napeilla tai ilman. Palasistahan sitä aina itsensä rakentaa, Toni kertoi jaksossa.

Tonin mukaan hän on aina elänyt elämäänsä pitkälti Apulannan kautta. Hän kertoi myös määrittäneensä itseään sen mukaan, miten bändillä on mennyt. Heikkoina hetkinä Apulanta on ollut hänelle turvaverkko, johon heittäytyä.

– Kun on oman elämänsä kanssa aivan palasina, pystyy kellumaan bändiveneessä vähän aikaa. Onneksi syvimmät henkilökohtaiset kriisit ovat sattuneet silloin, kun bändi on ollut kuumimmillaan. Olen pystynyt pumppaamaan oman paskan bändiin ja musaan.

"Kauheaa aikaa"

Toni on puhunut vaikeista ajoistaan ennenkin. Elokuussa ilmestyneestä Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta -kirjassa Toni kuvailee vuotta 2003 "todella paskaksi ajaksi". Hän kertoo kärsineensa oudoista kohtauksista eikä pystynyt nousemaan lavalle "ilman järjettömiä kännejä".

– Se oli kauheaa aikaa. Pää oli niin sekaisin, että en saanut nukuttua viikkokausiin, ja erokin siinä tuli. Sain kohtauksia ja tulin luulosairaaksi. Syksyllä 2003 kävin lääkärissä 17 kertaa kuukauden sisällä. Olin varma, että mulla on joku tappava sairaus, aids tai aivokasvain, Toni kertoo Ari Väntäsen kirjoittamassa kirjassa.

Sipe Santapukki: "Tiesin, että Toni on napeilla"

Lopulta Tonille selvisi, että hän kärsi paniikkihäiriöstä ja sai siihen lääkkeitä.

– Vedin ensimmäiset lääkkeet Finnvox-studiolla. Meikäläinen makasi Opamox-koomassa studion sohvalla tai menin hämähäkkikävelyä seiniä pitkin, Toni muistelee.

Lääkitys auttoi kohtauksiin, mutta lääkkeiden lopettaminen oli taas oma juttunsa.

– Söin lääkkeitä kolme tai neljä vuotta. Niistä oli apua, mutta kun yritin lopettaa niiden käytön, sain pahoja psyykkisiä oireita. Luulotauti palasi, ja hakeuduin taas aivofilmiin täysin varmana siitä, että mulla on aivokasvain.

Apulannan rumpali, Sipe Santapukkki, ei tiennyt, miten huonossa kunnossa Toni oli.

– Tiesin, että Toni on napeilla, mutta en tiennyt, että tilanne oli niin vakava. Jos me avaudutaan toisillemme tuollaisista asioita, se tehdään usein huumorin kautta. Me halutaan suojella toisiamme kaikkein pahimmilta asioilta, ettei toinen huolestuisi, Sipe muistelee kirjassa.

Ari Väntäsen Apulanta – Kaikki yhdestä pahasta ilmestyi elokuussa 2014.

Lisää Vain elämää -juttuja:

Vain elämää -jaksossa kaikkien aikojen romahdus: "En ole kokenut mitään vastaavaa"

Näin Tuukka Temonen kommentoi Toni Wirtasen Vain elämää -paljastusta

Samuli Edelmannin väkevä Apulanta-tulkinta – katso video

Nämä biisit kuultiin Tonin päivänä

Toni Wirtanen Vain elämää -kollegasta: Onkohan se takakireä vasemmistoämmä?

Itkettääkö Vain elämää? Olet siis juntti

 

Lisää Tonista ja Sipestä:

Toni Wirtanen Sipen ja Anna Erikssonin suhteesta: Sipe oli ihan maassa

Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki: "Olemme herkkiä poikia"

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.