Toni Wirtanen yrittää selittää Jenni Vartiaiselle seuraavassa Vain elämää -jaksossa, ettei se välttämättä ole niin katastrofaalista paljastaa sisintään. Kuvat: Sakarit Majantie
Toni Wirtanen yrittää selittää Jenni Vartiaiselle seuraavassa Vain elämää -jaksossa, ettei se välttämättä ole niin katastrofaalista paljastaa sisintään. Kuvat: Sakarit Majantie

Toni Wirtasen mielestä Jenni Vartiaisen julkisuuskuva on pidättyvä. Hän ja Samuli Edelmann yrittävätkin ensi perjantain Vain elämää -jaksossa saada Jennin raottamaan elämäänsä.

Toni Wirtanen ja Samuli Edelmann miettivät perjantain Vain elämää -jakson alussa, miten paljon Jenni Vartiainen raottaa persoonaansa ja ajatuksiansa omana päivänään.

– Mun mielestä Jennin julkisuuskuva on ollut aina pikkusen pidättyvä. Jenni on aika paljon varonut sanomasta asioita, Toni miettii ennen päivän esityksiä.

Samuli toivoo Jennin päivältä sitä, että muut artistit pääsisivät Jennin "verhon taakse".

– Jokaisellahan meistä on omat verhomme. Katotaan, kuinka paljon Jenni raottaa sitä, Samuli sanoo.

Jennille henkilökohtaisimman kappaleen esittää Paula Vesala. Hän kertoo, että yritti tuoda tulkinnassaan esiin biisin sisältämää piiloaggressiota ja surua.

– Mä oon ajatellut sen niin, että siinä on se sun suru, minkä mä tavallaan tiedän, Paula selittää kappaletta.

– Mikä suru? Samuli kysyy.

Paula puhuu Jennin puolesta ja kertoo, että origaali kappale on hyvin surullinen. Samuli ei tyydy vastaukseen, vaan tivaa uudelleen, mistä surusta Paula ja Jenni oikein puhuvat. Elastinen vihjaa, että Jenni voisi vähän raottaa päiväkirjaansa, mutta Jenni tyytyy vastaamaan ympäripyöreästi.

– Sitä kun elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Mutta jo se, että toi biisi on tullut ulos, ja tekstissä on tullut paljastettua noinkin paljon omasta elämästään, on meikäläiselle iso juttu, Jenni selittää.

Toni yrittää vielä rohkaista Jenniä kertomaan itsestään ja biiseistään jotain konkreettista.

– Mä oon jotenkin vasta viime aikoina ite löytänyt sen, että suurin osa ihmisistä kuitenkin haluaa toisilleen hyvää. Se ei välttämättä oo sit kuitenkaan niin katastrofaalista, jos uskaltaa paljastaa. On siinä tietysti järjetön kynnys, Toni sanoo Jennille.

– Itse asiassa oon oppinut tota mun vaimolta. Tiedän sen ite, että sitä ei halua antaa kenellekään aseita, mutta sitten sen kerran kun on antanut, niin ne ei välttämättä oo käyttäneet niitä. Ja hienoin tunne on se, että kun näkee kuvainnolliseti toisen kädessä aseen, ja tietää, ettei se sitä käytäkään.

Vain elämää, Jennin päivä Nelosella pe 10.10. klo 20.

Lue myös:

Jenni Vartiainen: "Olen huono luottamaan"

Jenni Vartiainen: "Itsensä raippaaminen on minulle tuttua"

Lisää Vain elämää -juttuja:

Tuukka Temonen uskoo: "Armo kappale kertoo minun ja Tonin tarinan päättymisestä"

Vesa-Matti Loirin tulkinta Armo-kappaleesta pysäytti kaikki - katso koko esitys

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.