Johannaa ja Tonia yhdistää periksiantamattomuus. "Olemme molemmat itsepäisiä emmekä suostu heti luovuttamaan"
Johannaa ja Tonia yhdistää periksiantamattomuus. "Olemme molemmat itsepäisiä emmekä suostu heti luovuttamaan"

Vastarakastuneet Toni nieminen ja Johanna Rantonen viettävät ensimmäistä yhteistä kesäänsä. – Oli heti selvää, että sitoudumme kunnolla.

Tämä pari ei malta pitää näppejään erossa toisistaan. Oltiin sitten kotisohvalla tai metsäisellä hiekkapolulla, ex-mäkihyppääjä Toni Niemisen, 39, ja tuoreen kihlatun Johanna Rantosen, 31, on pakko päästä jollakin tapaa koskettamaan toisiaan. He vaihtavat muka salaa pieniä hipaisuja, nappaavat kädestä kiinni ja vilkuilevat toisiaan hymy korvissa.

Herkkiin hetkiin tosin kuuluu se, että jommankumman sylissä istuu yksi lapsi, toinen mankuu vieressä tekemistä ja kolmas viilettää jo jossain kaukana. Maaliskuun lopulla tamperelaiseen omakotitaloon kun muuttivat pariskunnan lisäksi Tonin lapset Kerttu, 9, ja Maija, 7, sekä Johannan tytär Veera, 5. Vanhimpana Kertulla on oma huone, Maija ja Veera jakavat makkarin    .

– Tytöt tulevat loistavasti toimeen keskenään ja ovat jo kuin sisaruksia.
Oikeastaan kolmen lapsen kanssa on helpompaa kuin yhden. Kun Kerttu ja Maija ovat äidillään, Veera vaatii ihan eri tavalla viihdytystä, Johanna miettii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tonin ja Johannan parisuhde on edennyt ripeästi, ja he odottavat innolla
ensimmäistä yhteistä kesäänsä. Vuosi sitten Toni oli vielä naimisissa Veera Niemisen kanssa, mutta pari erosi lokakuussa kymmenen avioliittovuoden jälkeen. Melko pian eron jälkeen Johanna lähetti Facebookissa viestin Tonille, ja siitä se sitten lähti. Kihloja vaihdettiin Tonin syntymäpäivänä 31. toukokuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Johannan kanssa homma oli selvä alusta lähtien. Oli luontevaa ja normaalia alkaa heti pohtia yhteistä tulevaisuutta. Molemmilla takoi takaraivossa, että olemme tosissamme ja haluamme mennä kohti yhteistä tulevaisuutta, Toni sanoo.

– Kun juttelin Tonin kanssa ensi kerran kunnolla, tuli hänestä heti varma, ihana tunne. Puhuimme paljon lapsista ja kävi ilmi, että meillä on samanlaiset arvot. Toni on maanläheinen ihminen, ja hän muistuttaa vanhempiani, sillä he ovat samanlaisia tavallisia tallaajia. Myös tyttäreni tulee ihanasti toimeen Tonin kanssa. Hänestä on selvästi kivaa, kun Toni kutsuu häntä muruksi ja kaappaa syliin, Johanna iloitsee.

Vaikka yhteen muutto ja kihlat reilussa puolessa vuodessa kuulostavat vauhdikkaalta tahdilta, aikataulu on parin itsensä mielestä juuri sopiva.

– Mikä edes on oikea aika kihlautumiselle? Meille oli heti selvää, että kun
sitoudumme, teemme sen kunnolla. Lähipiiri yllättyi, mutta positiivisesti, sillä järjestimme yllätyskihlajaiset läheisille kavereillemme. Luulen kyllä, että osa heistä arvasi kihlautumisen tulevan ajankohtaiseksi piakkoin, Johanna uskoo.

Erilainen kesä

Varsinaisesti Toni ja Johanna tapasivat toisensa ensi kertaa jo muutama vuosi sitten Rukalla hiihdon maailmancup-kisoissa. Siitä ei vielä tuolloin seurannut Facebook-ystävyyttä kummempaa.

Paria yhdistää talviurheilutausta, sillä Johanna on entinen hiihtäjä. Hän kilpaili teini-ikäisenä SM-tasolla nuorten sarjassa ja voitti aikoinaan kultaa 12–15-vuotiaiden Hopeasompa-viestissä.

Johanna lopetti kilpauransa ennen aikuisten sarjaan siirtymistä, koska elämässä piti alkaa miettiä tulevaisuuden ammattia. Myös fysiikka alkoi reistailla. Sittemmin hän on opiskellut sairaanhoitajaksi ja työskentelee perioperatiivisena sairaanhoitajana leikkaussalissa.

Sekä Tonin että Johannan kesä on nyt ihan erilainen kuin vuosi sitten. Johanna asui vielä viime kesänä Oulussa tyttärensä kanssa, jonka isästä hän oli eronnut pari vuotta aiemmin. Muutto toiseen kaupunkiin Tonin perässä oli itsestään selvä valinta.

– Kaukosuhde ei ollut vaihtoehto. Haikea paikka muutto tosin oli, sillä moni tärkeä ihminen jäi Ouluun. Vaikka minulla on läheiset välit vanhempieni kanssa, heidän kanssaan en silti voi tulevaisuuttani elää, Johanna pohtii.

Töitä Tampereelta löytyi helposti, sillä Johanna on sairaanhoitajan hommissa kokenut. Hän on opiskellut ja työskennellyt Ruotsissa, jossa hän asui pikkutyttönä. Kun Johanna oli kolmevuotias, perhe palasi Suomeen.

Rankka luopuminen raveista

Myös Tonin elämä on viime kesään verrattuna käynyt läpi ison mylläkän. Avioeron lisäksi Toni päätti luopua 15 hevosestaan ja lopettaa raviohjastajan hommat. Mies myöntääkin, että elämä on mennyt alle vuodessa uusiksi.

– Olen käynyt lyhyessä ajassa läpi rajuja juttuja, joissa riittää pureskeltavaa. Elämä löi joksikin aikaa kontilleen. Mutta kun antaa mahdollisuuden uudelle, saa tilalle paljon hyvää.

Päätös luopua ravihevosista oli Tonille kova paikka, sillä hän ehti pyörittää tallia kymmenen vuotta. Lopulta hommasta oli luovuttava siksi, ettei se kannattanut taloudellisesti.

– Pistin ravihommiin kaikkeni, mutta yhtälö meni turhan vaikeaksi. Suuri stressi ja paineet kävivät liian koviksi. Edelleenkin yhden hevosen kohtalo on auki, kuorma-autot ja muut sälät myymättä ja moni muukin asia kesken. En todellakaan olisi viime kesänä uskonut, että elämäni tulisi muuttumaan näin paljon. Suoraan sanottuna minua vituttaa, ettei ravihomma onnistunut, mutta onneksi perusasiat elämässä ovat silti paremmin kuin hyvin.

Elämänmuutos tallin pyörittämisestä tavalliseksi työntekijäksi on puhuttanut myös kotona.

– Meidän perheessämme puhuttiin tästä päätöksestä pitkään. Minusta tuntui pahalta Tonin puolesta, sillä hän joutui luopumaan asiasta, johon oli
panostanut kaikkensa. Mutta lohdutin häntä, että ihan varmasti tilalle tulee muita hommia. Ja nyt, kun tallista ei ole enää vastuuta, jää Tonille toivottavasti enemmän vapaa-aikaa vietettäväksi perheen kanssa, Johanna miettii.

Toni pelkäsi, ettei töitä löytyisi, mutta pian hänet palkattiin Teivon ravikeskuksen myyntikoordinaattoriksi. Uudessa pestissään hän aloitti kesäkuun alussa.

– En ole koskaan aiemmin tehnyt kahdeksasta neljään -töitä. Tulee olemaan mielenkiintoista, että voin tästä eteenpäin viettää viikonloppuja normaalisti. Yrittäjänä sitä tosin tulee haalittua kaikenlaista hommaa, joten kalenteri alkaa uhkaavasti täyttyä, Toni toteaa.

Välit kunnossa ex-vaimoon

Avioerosta huolimatta Tonin ja ex-vaimo Veeran välillä ei ole pahaa verta. Päin vastoin he kaikki tulevat keskenään niin hyvin toimeen, että iso-Veera vahtii välillä pikku-Veeraa, Johannan lasta.

– Ystäväni kysyivät, että missäs lapsesi on, ja olivat silmät suurina kun sanoin, että Tonin ex-vaimolla, Johanna kertoo.

– Johanna ja ex-vaimoni ovat tosi hyvissä väleissä. Lapset voivat mennä ja tulla heillä on kaksi kotia ja he saavat päättää, kummassa ovat. He ovat eroon syyttömiä, joten pyrimme toimimaan kaikessa tekemisessä heidän etunsa mukaisesti, Toni sanoo.

Kummallakaan ei ole suuria suunnitelmia täksi kesäksi. Tonin koko kesä
kuluu töissä, Johanna aikoo viettää lomansa lasten kanssa. Toiveena olisi oikeastaan vain päästä koko porukalla Ruotsin-risteilylle.

Pariskunta ei myöskään tunne tarvitsevansa sen kummemmin romanttista aikaa kahden kesken. Heille on itsestään selvää, että lapset ovat mukana kaikessa.

– Meille riittää yhteiseksi ajaksi lauantai-illan sauna ja viinilasillinen kotisohvalla sylikkäin. Yleensä simahdamme jo ennen kympin uutisia,
Johanna naureskelee.

Häiden ajankohtaa tuore kihlapari ei suostu kertomaan, mutta ne ovat varmasti tulossa. Yhteinen lapsikaan ei ole poissuljettu vaihtoehto.

– Liika järkeistäminen ei elämässä toimi. Uusi lapsi sattuu kohdalle jos on sattuakseen, Toni heittää.

Vaikkei Tonin enää tänä kesänä tarvitse olla vastuussa laumasta hevosia, täysin eroon ratsuista hän ei taida silti päästä. Johanna on nimittäin hiljattain aloittanut ratsastuksen ja innostunut siitä tosissaan. Toni puolestaan ottaa omaa aikaa golf-kentällä, mikä aiheuttaa joskus tiukkoja neuvotteluja. Toisen kun pitää olla vahtimassa lapsia sillä aikaa, kun toinen harrastaa.

– Tonin mukaan golf-kierros ja ratsastuskerta ovat samanarvoisia, vaikka toiseen menee viisi tuntia ja toiseen tunti. Ehkä me sittenkin hommaamme minulle sen yhden hevosen, Johanna virnistää.

– Emme muuten hommaa, Toni kuittaa.

Lue lisää:

Uuden rakkaan löytänyt Toni Nieminen: "Suhde sai alkunsa ensisilmäyksestä"

Toni Nieminen: Elämä meni rajuun remonttiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla