Vappu on yksi Toni Niemisen 15 hevosesta, joille hän joutui eron takia etsimään uuden tallin. ”Elin reppulaisen elämää, kuskasin kotoa pois hevosia ja tavaroita.” Kuva Rami Marjamäki
Vappu on yksi Toni Niemisen 15 hevosesta, joille hän joutui eron takia etsimään uuden tallin. ”Elin reppulaisen elämää, kuskasin kotoa pois hevosia ja tavaroita.” Kuva Rami Marjamäki

Toni Nieminen on parin kuukauden sisällä eronnut ja löytänyt uuden onnen. – Olen rakastunut, ex-mäkihyppääjä tunnustaa.

Kirpakka ilma pistelee poskia ex-mäkihyppääjä Toni Niemisen, 38, hevostalleilla, mutta ulkona porskuttavia ravihevosia ei pakkanen pahemmin hetkauta. Kun Toni kävelee aitauksen viereen, yksi varsoista suuntaa kerjäämään omistajaltaan rapsutuksia.

– Vappu ei työnteosta perusta, se haluaa vain olla halittavana ja hellittävänä. Siitä kasvaa vielä hyvä nainen! Toni nauraa.

Toni ja hevoset ovat olleet näillä talleilla vasta muutaman kuukauden, sillä Toni erosi vaimostaan Veera Niemisestä lokakuussa kymmenen avioliittovuoden jälkeen. Veera ja parin kaksi kouluikäistä tytärtä jäivät vanhaan kotiin asumaan, joten Tonin ja 15 ravihevosen piti löytää pikaisesti uusi majapaikka. Hevoset muuttivat Teivon ravikeskukseen ja Toni väliaikaiseen majoitukseen Tampereelle.

Niemisten parisuhde loppui Veeran aloitteesta. Toni ei olisi halunnut erota.

– Elämä meni rajuun remonttiin. En ole luonteeltani sellainen, että ihan ensimmäisenä antaisin periksi, mutta se meni nyt näin. Käynnissä on monta muuttuvaa asiaa, joiden uudelleenjärjestely on iso prosessi. Uskon silti, että asiat tapahtuvat syystä. Kyllä tällä kaikella jokin tarkoitus on, Toni pohtii.

Tärkeintä eron keskellä on ollut lasten hyvinvointi. Juuri nyt Toni haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa tytärtensä Kertun ja Maijan kanssa, jotta tytöt tuntisivat olonsa turvallisiksi muuttuneessa tilanteessa.

– Minusta ei tule viikonloppuisää. En häviä tytärteni elämästä, vaikka muutinkin kotoa pois. Tärkeintä on, että lapset saavat jatkaa arkeaan mahdollisimman pienillä muutoksilla. He ovat syyttömiä siihen, mitä tapahtui.

Muutostenkin keskellä arki on työntäyteistä. Viikot Toni viettää talleilla hevosten kanssa, viikonloput mäkihyppykisoja selostaen. Lisäksi Toni tekee yritysluentokeikkaa ja juontohommia.

Jossain välissä hän on silti ehtinyt tavata uuden tyttöystävänsä, Johanna Rantosen. Kun hänellä kolahtaa, kolahtaa kunnolla.

– Olen rakastunut. Nyt mennään eteenpäin ja kohti uutta huomista, Toni virnistää.

Tunnustuksia rakkaudesta

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Kyllä. Uskon siihen, että silmät kertovat ihmisestä paljon. Kun katseet kohtaavat oikean ihmisen kanssa, jotain erityistä tapahtuu. Tunteet eivät tietenkään vielä siinä vaiheessa voi olla kovin syviä, mutta siitä se lähtee. Kyllähän tämä nykyinenkin suhde sai alkunsa ensisilmäyksestä.

Millainen olet rakastuneena?
Ainakin se näkyy minusta helposti ulospäin. Olen tunneihminen, ja tunteet ohjailevat voimakkaasti kaikkea tekemistäni. Kai minä siis olen yhtä sekaisin kuin kaikki muutkin. Kun tunteet ovat pinnassa, olen kuin raskaana oleva nainen. Jokainen laulu ja leffa liikuttaa.

Millainen oli ensi­rakkautesi?
Kun joskus kouluaikana aloin ymmärtää tyttöjen päälle, tunne oli raju. Siitä oli leikki kaukana. Olen aina ollut vähän ujo, joten sitä vain kärvisteli tuntemuksensa kanssa, kun ei oikein uskaltanut tehdä mitään. Kohde oli yksi koulukaveri. Homma ei edennyt sen suuremmin mihinkään.

Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta?
Rakastuminen on huomattavasti syvempi ja kokonaisvaltaisempi tunne, ihastumisia voi elämän varrella sattua useampia. Ihastuminen on oikeastaan tykästymistä: että tapaa mielenkiintoisen ihmisen, jonka kanssa viihtyy, mutta siihen ei liity sen enempää. Rakkaus puolestaan syventyy ja jalostuu elämänkokemuksen myötä.

Millaisiin ihmisiin rakastut?
Aitoihin ja rehellisiin. Toki olen sen verran mies, että aina kaunis nainen saa katsomaan toisenkin kerran. Joskus keskellä teininuoruutta sitä haaveili missistä rinnallaan, mutta nykyään kaikki teennäisyys on minulle myrkkyä. Aidon itsetunnon tunnistaa olemuksesta ja niistä silmistä.

Oletko romantikko vai realisti?
Olen joskus ollut enemmänkin romantikko, mutta realismi on tullut elämän ja vastuiden myötä lähemmäksi. Olen perusluonteeltani ujo maalaismies, enkä ole koskaan lähtenyt mukaan mihinkään yltiöpäisiin hullutteluihin. Romantiikka on minulle pieniä arkipäiväisiä tekoja. Olen aamuvirkku ja tykkään tehdä toiselle valmiiksi aamupalan. Kun paistaa uunissa croissantteja valmiista taikinasta ja pannulla munakkaat, niin eikös se ole jo aika hyvä?

Pahin pelkosi rakkaudessa?
Rakkaus on niin vahva ja kokonaisvaltainen tunne, että pettymykset siinä ovat niitä kovimpia ja voimakkaimpia iskuja. Ikävät asiat ovat niitä, jotka tuntee kaikista syvimmin. Mutta ne tarjoavat myös paikan oppia. On itsestä kiinni, haluaako opin ottaa vastaan.

Millaista elämä olisi ilman rakkautta?
Tavallaan se olisi paljon helpompaa. Välttyisi monelta kivulta ja surulta. Mutta toisaalta se on elämän peruskivi. Motiivini kaikkiin tekemisiini lähtee läheisistä ja rakkaistani.

Miten tärkeää oma tila on sinulle suhteessa?
Olen kohtuullisen vahva suorittaja. Kun minulla on käynnissä jokin oma juttu, vaadin sille aikaa. Olen joskus jopa jäärä­päisesti ottanut omaa tilaa ja keskittynyt siihen. Tällä hetkellä kunnianhimoni ja kilpailuhenkeni suuntautuu hevosiin ja kehittymiseen raviurheilussa. En varmaan koskaan pääse eroon kilpailijaluonteestani. Olen kasvanut siihen niin vahvasti, että kaipaan sitä.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Epärehellisyys. Rakkauden pitää olla aitoa, vilpitöntä ja perustua täydelliseen rehellisyyteen. Jos joku erehtyisi olemaan kanssani rahan tai glamourin takia, ei minun tarvitsisi kuin panna talikko käteen ja viedä tallille. Eiköhän siitä aika nopeasti lähdettäisi karkuun.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Ei voi. Romanttiset tuntemukset kuuluvat parisuhteeseen, valtaosa meistä kun kaipaa sitä läheisyyttä. Ja jos sitä ei rakkaaltaan saa, rakkauskin kuolee äkkiä.

Kaunein asia, mitä sinulle on tehty?
En kaipaa suuria tekoja. Arkiset, pienet huomioonottamiset ovat niitä kauneimpia. Arvostan sitä, jos toinen vaikka tiskaa tiskit puolestani. Joskus kauneinta on, kun toinen kysyy, voinko auttaa.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle parisuhteesta?
Sen, että perhe on aina ykkösjuttu. Ehkä minusta senkin takia on tullut niin perhe­­keskeinen.

Hulluinta mitä olet tehnyt rakastuneena?
Kai sitä tekee paljonkin pieniä hulluja asioita, panee vaikka miljoona sydäntä tekstiviesteihin. Ja eipä kai se tiukassakaan rakosessa muutama sata kilometriä auton ratissa tunnu missään. Vaikka ihan vain pikkuhetken vuoksi.

Miten rakkaus muuttuu pitkässä parisuhteessa?
En usko siihen, että rakkaus kuolee, vaikka näin minulle on väitetty. Perustuntemukset eivät muutu miksikään, ennemminkin ne hautautuvat muiden asioiden alle. Kysymys on siitä, kuinka paljon pystyy tekemään töitä parisuhteen eteen.

Miten tunnistaa suhteen loppumisen?
Kun kaikesta tekemisestä tulee vähän väkinäistä ja liian arkista. Jos pitää koko ajan kehottaa toista tekemään jotain, aletaan mennä metsään, ellei olla jo.

Arjessa pitäisi voida huomioida toinen, hullutella ja järjestää toiselle pieniä yllätyksiä. Jos ne lakkaavat kokonaan,
rakkauskin loppuu.

Voiko lempeä hoitaa?
Voi ja pitää. Sen mitä itsestäsi annat, saat takaisin. Pitää olla rohkea ja uskaltaa rakastaa itse, silloin saa myös vasta­kaikua. Olen aina sanonut, että järki tappaa suuret tunteet. Jos rakkautta alkaa järkeistää, se ei johda mihinkään. Rakkauden pitää antaa näkyä. Par­haimmillaan sen saa takaisin korko­jen kera.

Viimeisin rakkauden­täyteinen hetkesi?
Viime viikonloppu. Silloin olimme vain minä ja rakkaat ihmiseni ympärilläni, se riitti. Tavallinen arki on sitä parasta elämää.

Tonin rakkausvalinnat

RUOKA: Olen kotihiiri ja hurmaan toisen itse tehdyllä ruualla. Kun ottaa vielä kaveriksi pullon viiniä ja viettää vähän kahdenkeskistä aikaa, ei paremmasta väliä.

ROMANTTINEN PAIKKA: Kesällä ylivoimaisinta on istua suomalaisessa mökkimaisemassa järven rannalla rakkaan kanssa. Talvella romanttisinta on lähteä reissuun etelään meren ääreen ja istuskella ranta­ravintolassa.

ELOKUVA: En ikinä kiinnitä huomiota katsomieni elokuvien nimiin, mutta tykkään kyllä köllähtää sohvalle oman rakkaan kainaloon.

VIISAIMMAT SANAT RAKKAUDESTA Ensin pitää oppia rakastamaan itseään ennen kuin voi rakastaa toista. Tuo ohje on ollut aina punainen lanka elämässäni. Välttyisimme monelta avioerolta, jos emme odottaisi, että toisen pitää muuttua. Vain itseään voi muuttaa.

Lue myös:

Esikoiskirjailija Veera Nieminen: "On sapettanut olla pelkkä mäkihyppääjän vaimo"

Toni Nieminen

■ Entinen mäki­hyppääjä syntyi 31.5.1975 Lahdessa.

■ Muutti juuri pois Karhen kylästä Ylö­järveltä vaimonsa
Veeran ja tytärtensä Kertun, 9, ja Maijan, 7, luota. Asuu nyt Tampereella. Seurustelee.

■ Suurimmat saavutukset Keski-Euroopan mäkiviikon voitto, maailmancupin voitto, kaksi olympiakultaa ja pronssi Albertvillen olympialaisista vuonna 1992. Toni on edelleen nuorin mäkiviikon voittaja.

■ Valmentaa ja ohjastaa ravihevosia. MTV3:n mäkihyppy­asiantuntija.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.