Tommy Kilposen kaupunkipuutarha on myös turistien mieleen. "Aina kun avaan kuistin oven, pihassani istuu joku ventovieras ohikulkija". Kuva Panu Pälviä
Tommy Kilposen kaupunkipuutarha on myös turistien mieleen. "Aina kun avaan kuistin oven, pihassani istuu joku ventovieras ohikulkija". Kuva Panu Pälviä

Puutarhavisualisti Tommy Kilponen, 44, ymmärtää pihoihin hurahtaneita suomalaisia. Hän on kasvattanut omassa kaupunkipuutarhassaan jopa viljaa.

Puutarhahuuma on nyt kuumimmillaan. Miksi ihminen haluaa möyriä mullassa?
Luulen, että moni on tuunannut kotiaan jo niin paljon, että he haluavat löytää uusia kohteita sisustusvimmalleen. Pihoista on tullut olohuoneita, joiden sohvaryhmillä löhöillään ja lueskellaan. Yksi syy on tietysti hyötykasvibuumi, joka tuntuu vain yltyvän.

Minkälainen sinun pihasi on?
Asun Helsingin Katajanokalla kivijalkatalon ensimmäisessä kerroksessa, joten minullakin on pieni puutarha. Siellä olen kasvattanut kaikkea mahdollista viljasta pelargonioihin. En ole ikinä kuulunut ruohotrimmeri-ihmisiin, joiden on kitkettävä joka ikinen voikukka pihasta. Villiintynyt piha on kaunis.

Voisitko hankkia muovikukkia?
Voisin ja olen hankkinut. Ostin Espanjasta muovikärhön, joka kiemurtelee köynnöksenä keittiön kattokruunussa. Se on niin spooky, että näyttää loppujen lopuksi hemmetin hyvältä.

Miksi kaikki vihaavat puutarhatonttuja?
En ymmärrä tätä ollenkaan. Minä rakastan puutarhatonttuja! Vierailimme kerran Pihaklubi-ohjelmassa eräällä tontilla, joka oli täynnä keraamisia tonttuja mutta myös lampaita, koiria ja kissoja. Kyllä jokaisessa kodissa pitää yksi tonttu olla. Se voi kurkistaa vaikka pensaan tai kukkapenkin takaa.

Kenen puutarhan haluaisit nähdä?
Sikke Sumarin Saarenmaalla sijaitseva tila on kuulemma aivan mieletön. Olen katsonut Sikken Ruokaa rakkaudella -ohjelmaa ja nähnyt vilauksen hänen puutarhastaan. Kyllä se olisi ihan livenä koettava.


Tosiharrastajia ja puutarha-amatöörejä. Lue lisää vihreästä hurmoksesta Me Naisten numerosta 20/2013.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.