”Tällaisen menetyksen kokeminen on huikea asia. En tiedä, voiko sitä verrata mihinkään”, sanoo Tommy Hellsten uusimalla Facebook-videollaan. Kuva: Sanoma-arkisto
”Tällaisen menetyksen kokeminen on huikea asia. En tiedä, voiko sitä verrata mihinkään”, sanoo Tommy Hellsten uusimalla Facebook-videollaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Terapeutti Tommy Hellsten kertoo Facebookissa surusta, joka täytyy kohdata – tai ”muuten se olisi pako”.

Kirjailija ja terapeutti Tommy Hellstenin Carita-vaimo menehtyi kuukausi sitten sunnuntaina, 5. kesäkuuta. Kuolinsyy oli verenmyrkytys.

Nyt Hellsten, 65, on julkaissut Facebook-sivuillaan videon, jossa hän puhuu kivusta ja menetyksestä. Samalla hän kiittää myös kaikkia heitä, jotka osallistuivat hänen vaimonsa hautajaisiin ja muistotilaisuuteen.

– Caritan kuolemasta on itse asiassa tänään kulunut neljä viikkoa. Suru tietysti on prosessi, ja se muuttaa muotoaan. Olen sanonut, että puolet minusta meni Caritan mukana taivaaseen ja puolet elää maan päällä, kertoo Hellsten videollaan.

– Se, joka täällä maan päällä elää, niin se on täysin riippuvainen taivaallisesta näkökulmasta. Että maanpäällinen elämä tuntuu itsestään tyhjältä ja merkityksettömältä. Vain se rakkauden hengen, Luojan läsnäolo tuo tähän semmoisen merkityksellisyyden, joka tekee sen, ei vain jaksa elää vaan myös haluaa elää.

”Puolet minusta meni Caritan mukana taivaaseen ja puolet elää maan päällä.”

Ristiriitainen tilanne

Kirjailija sanoo videollaan, että maan päällä elävien suruun kuuluu kipu ja sen kohtaaminen. Ilman niitä elämä olisi pakoa.

– Se menetys pitää uskaltaa kokea luissa ja ytimissä. Taivas ei ole sitä, että täältä paetaan sinne, vaan se on sitä, että täällä uskalletaan olla ja kokea kaikki ne kivut ja kaikki ne raastavuudet, mitä puolison menettämiseen, niin kuin nyt mun kohdalla, kuuluu, Hellsten avautuu.

Hän on kuitenkin huomannut, että kaipaus aiheuttaa järjenvastaisen ilmiön: kuoleman jälkeen elämä pysähtyy, eikä mikään ole niin kuin se oli aiemmin, mutta silti uskallusta riittää toisella tavalla kuin ennen.

– Tässä on se paradoksi, että kun taivas aukenee, sä uskallat elää täydemmin täällä, koska täällä sä koet jo taivaan ja tajuat, että tämä on se paikka nyt, missä sun on määrä olla.

Hellsten on kuvannut videonsa lomamatkansa alussa Emäsalon eteläkärjen merellisessä maisemassa. Hän on nyt lähtenyt viiden viikon lomalle määränpäänään Ahvenanmaa ja aikoo käydä tervehtimässä muun muassa Caritan äitiä.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.