Tommi Liimatainen häpeää syvästi ainoaksi jäänyttä känniajoaan. ”En ole koskaan hyväksynyt humalassa ajamista. Oli pelottavaa tajuta, että olen pystynyt siihen itse.”
Tommi Liimatainen häpeää syvästi ainoaksi jäänyttä känniajoaan. ”En ole koskaan hyväksynyt humalassa ajamista. Oli pelottavaa tajuta, että olen pystynyt siihen itse.”

Vielä kymmenen vuotta sitten manageri Tommi Liimatainen saattoi korkata oluen jo aamusta. Kerran hän ajoi autoa humalassa. – En ollut koskaan sinut alkoholin kanssa, koska olin nähnyt, mihin se voi johtaa.

Musiikkimanageri Tommi Liimatainen, 38, pyörittelee lusikkaa kahvikupissaan hermostuneena. Posket punoittavat, ja mies kertoo juuri nyt haluavansa vajota pöydän alle.

– Häpeän ja kadun vieläkin, vaikka teosta on jo yli kymmenen vuotta, Liimatainen sanoo.

Hän kertoo illasta, jolloin hän ajoi humalassa mummoltaan tätinsä luo. Hän oli päättänyt häipyä paikalta ”varmaankin jonkin riidan vuoksi”.

– Olin ihan hirveässä kännissä. Pahinta on, etten oikein muista siitä mitään. Matkaa oli vain pari kilometriä hiljaista mökkitietä, eikä kyydissäni ollut ketään. Mikään lieventävä asianhaara se ei tietenkään ole. Häpeän vieläkin niin paljon, että sanat eivät riitä, hän sanoo.

Hän vispaa villisti lusikkaansa, vaikka kahvi on jo kupista loppu.

– Tein sen, mitä halveksin kaikkein eniten. En ole koskaan hyväksynyt humalassa ajamista, ja oli pelottavaa tajuta, että olen pystynyt siihen itse. Aina kun olen lukenut näitä juttuja lehdistä, häpeä on noussut pintaan.

Liimatainen haluaa kertoa hairahduksestaan ollakseen varoittava esimerkki. Silti hän korostaa, että se oli yksi ja ainoa kerta. Nyt mies on ollut juomatta lähes kymmenen vuotta.

– Seuraavan kerran olisin voinut tehdä sen valtatiellä.

Nykyään linja on niin tiukka, ettei hän syö edes ruokia, joissa on käytetty alkoholia: ei punaviinikastiketta, josta promillet ovat haihtuneet, ei luonnonyrteistä valmistettuja flunssalääkkeitä, joissa on etanolia, ei liköörikonvehteja.

– En ota mitään, koska en uskalla. En myöskään halua, koska tykkään itsestäni tällaisena. Kymmenenkään vuoden jälkeen en voi ottaa edes viinilasillista, koska en voi olla varma, jäisikö se yhteen. Kyllä sitä silti joskus voisi mieli tehdä.Kulissien suojassa

Jo ihan ensimmäiset mielikuvat Tommin lapsuudesta liittyivät alkoholiin. Juuri ilmestyneessä Kaasu pohjassa -kirjassaan Tommi kertoo yhdestä tuskaisimmasta muistostaan.

”Olin isän kanssa kahdestaan kotona. Isä oli sammunut sohvalle. En ymmärtänyt, mikä hänellä oli. Muistan vieläkin, miten yritin saada selville, hengittääkö hän. Olin paniikissa, luulin isän kuolleen. Minulla oli hirveä hätä ja tuska, kun en tiennyt, mitä minun olisi pitänyt tehdä.”

Enkelinkiharainen nelivuotias luuli, että isä oli lähtenyt taivaaseen.

– Tunne oli musertava. Vastaavia muistoja on paljon.

– En tietenkään heti ymmärtänyt, mistä isän outo käytös johtuu. Se oli ihan hirveän ahdistavaa ja pelottavaa. Kun vihdoin tajusin syyn, pyysin, että hei, älä juo.

Kulissit pysyivät pitkään pystyssä, eivätkä isän sammumisista tienneet kuin perheen ainokainen ja äiti. He olivat perustyöläisperhe. Isä meni joka aamu normaalisti töihin, mutta salassa äiti yritti pitää kolmikon koossa.

– Äiti jäi juomisen varjoon. Hän oli kiva ja hyvä, mutta perheessä toinen myrkytti kaiken. En oikein muista äitiä niistä ajoista, vaan kaiken muun.

Kun Tommi oli kuusivuotias, hän sai pikkuveljen. Kolme vuotta Jonnen jälkeen syntyi vielä kuopus Ville.

Jo varhaisteini-iässä Tommi lähti kavereidensa luota tekosyihin vedoten kotiin katsomaan, mitä vanhemmat tekevät ja miten veljet voivat. Nyt myös äiti joi.

Häpeä seurasi aina

”Häpeä seurasi minua läpi lapsuuden ja nuoruuden aina aikuisuuteen. Olin herkkä huomaamaan aina, kun perhettämme jollain tavalla vähäteltiin tai mollattiin. Joka kerta arvostelu iski minuun, ja häpeä takoi takaraivossa. Olo oli haavoitettu ja loukattu.”

Tommi yritti pitkään salata, mitä kodin seinien sisäpuolella tapahtui. Hän halusi olla suosittu lätkäjätkä ja pelasi jääkiekkoa Ilveksessä oman ikäryhmänsä edustusjoukkueessa.

Julkisivu alkoi murtua, kun Tommi oli teini-iässä.

– Muistan vieläkin, kuinka paljon häpesin, kun isä meni käymään ulkona ja jutteli vastaantulijoille ihan pelti kiinni. Paikalla saattoi olla kavereitani tai heidän vanhempiaan.

Yksi kiusallisimmista muistoista liittyy seitsemännelle luokalle, juuri siihen aikaan, kun Tommi alkoi rakentaa miehistä itsetuntoaan.

– Kerran yhdet tytöt tulivat hakemaan minua illalla ulos. En ollut kotona, mutta isä päästi heidät sisään. Isä esitteli humalassa heille minun huoneeni, vaatteeni, jopa käyttämäni deodorantin.

– Maanantaina tytöt kertoivat siitä koko luokalle. Se oli aivan hirvittävän noloa. Minulla on paha mieli siitä vieläkin.

Isä saattoi tulla katsomaan humalassa myös Tommin pelejä.

– Arvaa, miltä tuntui, kun isä huuteli siellä kännissä? Tai sammui oman valmentajan auton takapenkille?

– Onneksi valmentajilla oli sen verran pelisilmää, ettei heille merkinnyt perhetausta vaan se, laittoiko laatan pussiin vai ei. Kaukalo oli minun nuoruuteni pakopaikka, jossa sain keskittyä vain itseeni.

Taskulämmintä olutta

”Olinhan aina ajatellut, etten koskaan halua tulla samanlaiseksi kuin vanhempani. Rakastin ja rakastan heitä, siitä ei ole kyse. Olin kuitenkin jo varhain menettänyt sen lapsuuteen kuuluvan illuusion, jossa vanhempiaan ihailee ja haluaa tulla ihan samanlaiseksi kuin he.”

Ensimmäisen humalansa Tommi joi 13-vuotiaana. Silloin nuorukaiseen upposi kuusi pulloa Amiraali-olutta.

– Oluet olivat taskulämpimiä, koska en tiennyt, että ne juodaan kylminä.

Jo kahdeksannella luokalla Tommi saattoi juoda 12 olutta kerralla.

Viikonloppuisin hän lähti pelimatkoille. Matkat ärsyttivät häntä, sillä poika olisi ollut mieluummin kotibileissä kavereidensa kanssa. Ja juonut.

– Ilman urheilua en olisi varmaan enää hengissä. Se pelasti minut silloin. Jotkut samoissa porukoissa alkoivat käyttää huumeita. Moni on jo kuollut.

– Isäni isä kuoli juomiseen, kun olin aloittanut koulun. Näin hänet selvin päin vasta sairaalassa ennen kuin hän menehtyi. Lähipiiristäni on kuollut viinaan varmaan useampi kymmenen.

Armeijaan mennessä Tommi joi jo reippaasti. Täysi-ikäisyys avasi kaikki ovet, ja takana oli rankkoja vuosia: vanhemmat erosivat, koulu meni kymppiluokan jälkeen niin ja näin, ja veljeskolmikko muutti äitinsä luokse. Koska äiti joi, lopulta Ville lähti sijoitusperheeseen, Jonne perhetukikeskukseen ja Tommi omilleen.

– Alkoholi tuhosi perheemme.

Siitä huolimatta alkoholi toi Tommille paitsi lohtua, myös leivän: hän työskenteli baarissa, Alkossa ja lopulta Altian myyntiedustajana, joka kantoi viikonlopuksi maistiaisia kotiin.

– Piti tietää, mitä myi. Sitä viinaa oli niin paljon! Olin ihan sudenpesässä. Elin sillä, mitä olin elämässäni vihannut eniten. Saatoin avata itsekin oluen jo lauantaina aamupäivällä.

Henkinen laskuhumala

”Juodessa tuntuu kuin aivoihin kaadettaisiin suihkuavan hanan voimalla väkevää elämän eliksiiriä. Alkoholi kutkuttaa keskushermostoa niin, että hyvänolontunne ja voima virtaavat kehoon. Mielihyväkeskus huutaa hoosiannaa. Olo on kuin orgasmien sarjatulessa. Viina tuntuu vaarallisen hyvältä.”

Kaksi vuotta ennen raittiuspäätöstään Tommi oli niin ”pelti kiinni”, että lennolla Tukholmasta Helsinkiin hän päätti suudella silloista kansanedustajaa Arja Alhoa.

– Nappasin korvista kiinni ja suutelin. Alho oli aivan järkyttynyt.

Kerran Kööpenhaminassa Tommi palkkasi kaksi taksikuskia vahtimaan, että poliisit eivät tule paikalle, kun hän kiipesi halaamaan kaupungin ”kaikkein pyhintä” eli merenneitopatsasta.

Rahaa ja viinaa paloi, koska töitä riitti sekä Altiassa että pikkuveli Jonnen Negative-yhtyeen managerina. Kaiken takana kummitteli keskivaikea masennus, joka diagnosoitiin, kun Tommi oli 27-vuotias.

– Kai se meni alkoholin käytön kanssa aika käsi kädessä. Kun join, tuli paha olo, ja pahaan oloon join lisää.

28-vuotiaana Tommi päätti juhannushumalassaan, että tämä oli tässä, ainakin sadaksi päiväksi. Sadan päivän jälkeen hän halusi olla selvin päin seuraavat sata päivää. Ja lopulta kokonaisen vuoden.

Tänä kesänä korkki on ollut kiinni kymmenen vuotta.

– En ollut koskaan sinut alkoholin kanssa, koska olin nähnyt, mihin se voi johtaa. Oli pakko puuttua siihen ennen kuin muut olisivat puuttuneet.


Yhtään Tommin naissuhdetta alkoholi ei ole pilannut. Nykyistä rakasta, laulaja Katri Helenaa kumppaninsa menneisyys ei järkytä. ”Se on elettyä elämääni”, Tommi toteaa.


Naisten kanssa selvin päin

”Ollessani pieni äiti ei juonut. Hän alkoi käyttää alkoholia vasta, kun isän juominen lisääntyi. Minulle äiti on aina ollut äiti. Hän on hyvä äiti, enkä koe jääneeni hänen vuokseen mistään paitsi.”

Kun Tommi soitti äidilleen ja kertoi kirjoittavansa kirjan alkoholinkäytöstään, äiti vastasi: ”Ei sillä ole mitään väliä, mitä siellä kirjassa on. Pääasia on, että soitit.”

– Nyt äiti on ollut raitis puolitoista vuotta.

Perheen hajoamisesta Tommi syytti isää.

– Mielestäni mies on perheen pää, jonka pitäisi pitää perhe kasassa. Sitä paitsi eiväthän miehet voi naisia syyttää!

Yhtäkään Tommin naissuhdetta alkoholi ei ole pilannut.

– Päinvastoin: joskus olin suhteessa juomatta, koska se oli raikkaampaa niin.

– Raittiina on vaikeampaa ottaa kontaktia toiseen, mutta se on harkitumpaa ja vakaammalla pohjalla eikä mikään viinanhuuruinen yhden illan suhde.

Nykyisen rakkaansa, laulaja Katri Helenan Tommi kertoo juovan hänen seurassaan ”ehkä lasillisen viiniä kerran vuodessa”.

– En ole koskaan nähnyt Katria humalassa, eikä hän kyllä oikein mitään ota. En ole koskaan tuominnut muiden juomista, mutta minusta tuntuisi tosi hankalalta, jos toinen olisi humalassa. Ehkä päihteettömyyteni vaikuttaa niin, että ihmiset juovat seurassani vähemmän.

Myös Katri on lukenut kirjan.

– Ei hän ainakaan myöntänyt järkyttyneensä. Se on elettyä elämääni.

Isä teki ihmeen

”Kysyin, haluaisiko hän apua, voisiko hän lähteä hoitoon. Puhelimessa tuli hetkeksi hiljaista. Isä alkoi itkeä. Ei kai tässä muukaan enää auta, kuului luurista. En ollut uskoa korviani. Oli pakko kysyä, että onko näin. Kun suostumus tuli toistamiseen, aloin välittömästi hoitaa asiaa. Ilmoitin isälle, että häntä tultaisiin hakemaan heti aamulla. Isän nuorin veli ja veljeni hakivat hänet kotoa ja veivät hoitoon.”

Isän raitistuminen oli ihme, jota Tommi ei uskonut koskaan tapahtuvan. Hän oli jo odottanut soittoa, että isä on kuollut.

Nyt isä on ollut selvänä kahdeksan vuotta. Veljensä Jonnen Tommi herätteli kuukausia kestäneestä putkesta, johon rokkitähti ehti tuhlata kymppitonnin.

– En minä kuvittele olevani mikään pelastaja. Mutta jos joku putoaa heikkoihin jäihin, enhän minä sinnekään voi ketään jättää. Sitähän se viinan juonti on: heikoille jäille menemistä. Ne joko kantavat tai sitten eivät.

– En tiedä, olisiko isä koskaan lopettanut, jos perheessämme joku toinen ei olisi jo pystynyt siihen.

Tärkeintä on, että nyt perhe pystyy taas kokoontumaan yhteen isoina juhlapäivinä.

– Nuorin veljeni sai puolitoista vuotta sitten lapsen, ja ristiäisissä havahduin yhtäkkiä siihen, että täällä on äiti, isä ja kaikki pojat. Olimme kuin elokuvasta.

Hän myöntää, että raitistumisen jälkeen tunteet saattavat kulkea vuoristorataa. Pitää tutustua itseensä ja toisiin uudestaan, ja voi olla, että huomaa, ettei pidäkään kaikista.

– Silti isä saa olla puolestani millainen kusipää tahansa, kunhan hän on selvin päin. Olenhan minäkin selvänä tosi tylsä. Kännissä olin kuulemma hyvä seuramies.

– On raaempaa kohdata kaikki selvin päin. Eikä se mokailu siihen lopu. Mutta ainakin nyt muistan kaikki mokani.

Niin kuin mitkä?

– Minähän töppäilen jatkuvasti, Tommi nauraa.

Tommi Liimatainen

Syntyi 27.3.1977 Tampereella, asuu nykyään Turussa.

Työskentelee musiikkimanagerina.

Parisuhteessa laulaja Katri Helenan kanssa. Keskimmäinen veli Jonne tunnetaan Negative-yhtyeestä. Myös poikakolmikon kuopus Ville tekee musiikkia.

Harrastaa perhokalastusta ja kävelylenkkejä.

Tommi Liimataisen alkoholinkäytöstä ja raitistumisesta kertova kirja Kaasu pohjassa ilmestyy 23.4.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.