"Molemmat pojat käyvät täysillä aamusta asti eivätkä pysähdy kuin päiväunille. Isänsä poikia", Minka ja Tomi Björck nauravat. Kuva: Jouni Harala
"Molemmat pojat käyvät täysillä aamusta asti eivätkä pysähdy kuin päiväunille. Isänsä poikia", Minka ja Tomi Björck nauravat. Kuva: Jouni Harala

Huippukokki Tomi Björck ja vaimo Minka kuulivat viime keväänä sen, mitä kaikki vanhemmat pelkäävät: "Lapsi ei ole ihan terve."

Tomi ja Minka Björck kertovat raskaasta vuodestaan tänään ilmestyvässä Me Naisissa. Raskaimman hetken he kokivat viime keväänä, kun yksityisen lääkärin 4D-ultrassa selvisi, että Oliver-vauvalla on laaja suulaki- ja huulihalkio. Julkisen puolen ultraäänissä kehityshäiriötä ei ollut huomattu.

– Tieto halkiovauvasta oli sokki, koska luulimme kaiken olevan hyvin. Toisaalta se samanaikaisesti herätti entistä enemmän rakkautta sisälläni kasvavaa pientä ihmistä kohtaan, Minka kuvailee.

Oliver-vauva pääsee syyskuun lopussa ensimmäiseen leikkaukseensa. Perhe haluaa suhtautua halkioon realistisesti ja avoimesti. 

– Emme halua voivotella, surkutella ja pelätä pahinta, sillä todellisuus voi osoittautua odotuksiamme helpommaksi.

Rentoutumista reissun päällä

Perheen ja viiden ravintolan pyöritys vaatii jatkuvaa aikatauluttamista. Minka ei ehdi viettää äitiyslomaa, sillä hän vastaa perheen BW Restaurants -yrityksen hallinnollisesta puolesta. Oliveria hoitaa kotona hoitaja, Joakim on päiväkodissa. Tomi myöntää, ettei juuri ole ehtinyt olla mukana vauva-arjessa.

– Minka pyörittää kotihommia ja on se liima, joka pitää kaiken kasassa.

Kiireisen elämän vastapainoksi perhe satsaa matkusteluun. Muutaman kerran vuodessa pari pakkaa tavarat ja lapset ja lähtee pidemmälle lomalle ulkomaille. Matkustelu on yrittäjälle ainoa keino irrottautua töistä. 

– Hemmottelemme paitsi itseämme, myös läheisiämme matkoilla. Joskus lennätämme sukulaisiamme sinne, missä milloinkin olemme.

Aina pariskunnalla ei kuitenkaan ole ollut varaa tällaiseen elämään.

– Niukimpina aikoina meille jäi vuokran jälkeen käteen 20 euroa, Tomi kertoo.

Millaista Björckien arki on ja miten he yhdistävät ravintolabisneksen ja perhe-elämän? Lue lisää Me Naisten numerosta 37/2014.

Katso myös video:

Mikä toisessa ärsyttää, Tomi ja Minka Björck?

Aiemmat jutut:

Tomi Björck sai toisen lapsen: "Olemme ikionnellisia, joskaan lapsi ei ole täysin terve"

Tomi Björck: "Aivan kuin hakemalla haettaisiin epäonnistumisiani"

Näin kokkaa huippukokin vaimo: katso reseptit

Tomi Björck

■  34-vuotias kokki syntyi Raumalla. Asuu Helsingin Eiranrannassa.
■ Komentaa Helsingissä neljää ravintolaa: Farangia, Gaijinia, Boulevard Socialia ja Brondaa. Viides ravintola sijaitsee Tukholmassa.
■ Yksi MasterChef Suomi -kokkikisan päätuomareista.
■ Tomi ja julkkikset perustavat 24 tunnissa pop up -ravintolan sarjassa Ravintola X, joka alkaa 9.10. Nelosella.

Minka Björck

■ 31-vuotias liiketoiminnanjohtaja perheen BW Restaurants -yrityksessä.
■ Minkalla ja Tomilla on pojat Joakim, 1 v 9 kk, ja Oliver, 3 kk.

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.