Kuva Getty Images
Kuva Getty Images
Kuva Tonto Films and Television Limited, 2013
Kuva Tonto Films and Television Limited, 2013

Uutuussarjassa näyttelevä Tom Riley, 32, oppi Leonardo da Vinciltä, ettei mielikuvitustaan kannata rajoittaa.

Saitpa sitten melkoisen roolin tv-sarjan nuorena Leonardo da Vincinä. Sujahditko neron rooliin helposti?
Leonardo oli vain historian suurin ajattelija – taiteilija, keksijä ja tiedemies – enkä mitenkään voi verrata itseäni h­äneen. Minulla ei ole yhtä rajatonta mielikuvitusta tai pakottavaa tiedon­janoa kuin hänellä, joten etsin yhtäläisyyksiä pienemmistä jutuista. Olen ­hänen tapaansa itsekriittinen ja sorrun helposti itseinhoon. Olen pahimman luokan perfektionisti ja superrankka ­itselleni. Työssäni näyttelisin kaikki kohtaukseni sataan kertaan, jos vain saisin.

Mielikuvissa da Vinci on parrakas setä, mutta itse olet nuori kolli. Miksi kuvaatte juuri nuoruusvuosia?
Kiinnostavaa onkin, miten Leonardosta tuli ikiaikainen legenda. Hän oli levoton ja kekseliäs mies, jonka aivoitukset määriteltäisiin nykyään adhd:ksi tai ­autismiksi. Sosiaalisesti ei järin lahjakas mutta riittävän hurmaava uidakseen piireihin. Hän ideoi kaikenlaista mutta oli liian rauhaton toteuttaakseen suurinta osaa keksinnöistään. Aivot toimivat sellaisella vauhdilla, etten käsitä, miten mies sai ylipäätään nukuttua.

Pääosa suuren budjetin sarjassa: miten suuri harppaus tämä on urallasi?
Aika näyttää, mitä tästä seuraa. Ainakin rooli on ollut urani huomatuin ja haastavin. Sain tehdä niin stuntteja kuin pitkiä monologejakin. Opettelin vasenkätiseksi, miekkailemaan ja piirtämäänkin. Vasen ranteeni on muuten edelleen pirun kipeä. Paras duuni ikinä!

Olet näytellyt vasta muutaman vuoden. Miksi halusit alalle?
Eipä ole muuten hajuakaan, miksi. Äitini on opettaja ja isäni rakennustarkastaja, ja jos he olisivat vähääkään tienneet, miten rankkaa näyttelijäntyö on, he olisivat älynneet estellä minua. Tiesin jo lapsena haluavani näytellä, mutta kesti yli kaksikymppiseksi löytää tieni oikeaan kouluun ja töihin.

Veit nauhat jo kotiin tyttöystäväsi nähtäviksi. Miten hän kommentoi sarjaa?
Hän oli aivan tohkeissaan sarjamme hahmoista ja puhisi, miten kavalia ihmiset voivat olla ja ihmetteli, mitä kaikkea Leonardo ehti tehdä. Se oli yllättävää, sillä yleensä hän kommentoi maskeerausta tai valaistusta töissäni. Siksi uskallan povata, että sarjasta vielä tykätään ­kovasti.

Mitä opit Da Vinciltä?
On tyhmää rajoittaa itseään tai mieli­kuvitustaan. Leonardo sanoi, että minkä voi kuvitella, sen voi jonain päivänä rakentaa todeksi.

Tom Riley

■ Brittinäyttelijä syntyi Kentissä 5.4.1981. Asuu tyttöystävänsä kanssa. 

■ Jännittää Da Vinci’s Demons -sarjan vastaanottoa. "Olen paskajäykkänä kauhusta. Suljin Twitter-tilinikin, etten näe kaikkea palautetta." Sarja pyörii Foxilla sunnuntaisin klo 22.

■ Da Vincin (1452–1519) kuuluisimpia töitä on Mona Lisa ja keksintöjä helikopteri sekä laskin.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”