Viivi Avellán kertoi, ettei ole jättänyt urheilua edes rankkojen raskauskipujen takia. ”Viimeksi kävin golfaamassa viime viikolla. Minun piti pelata osittain lasten mailoilla, koska joissakin lyönneissä tavalliset mailat osuivat mahaani”, hän virnistää. Kuva: Jonna Öhrnberg
Viivi Avellán kertoi, ettei ole jättänyt urheilua edes rankkojen raskauskipujen takia. ”Viimeksi kävin golfaamassa viime viikolla. Minun piti pelata osittain lasten mailoilla, koska joissakin lyönneissä tavalliset mailat osuivat mahaani”, hän virnistää. Kuva: Jonna Öhrnberg

Päätoimittaja Viivi Avellán valmistautuu jäämään äitiyslomalle. – Olen kärsinyt pahoista kivuista. En pysty edes istumaan kunnolla, hän kertoo.

Toista lastaan odottava Fore!-golflehden päätoimittaja Viivi Avellán saapui torstai-iltana Moët & Chandon -samppanjatalon ja ravintola Teatterin kuplivaan juhlaan, vaikka ei raskautensa vuoksi alkoholia nauttinutkaan.

– Juhlin vesilasin voimalla. Olen perunut niin monet rapujuhlat ja synttärikemut kahden viime kuukauden aikana, että halusin tulla tänne, koska paikalla on monta ystävääni, Viivi perusteli.

Hän kertoo ”epäsosiaalisuutensa” olevan raskausajan pahoinvoinnin ja kipujen seurausta.

– Toinen raskauteni on ollut todella tuskaista! Minulla on pahoja selkäkipuja enkä pysty edes istumaan kunnolla. Olen äärimmäisen onnellinen, että sain tulla vielä raskaaksi, mutta en jää kaipaamaan huonoa oloa.

Viivi avioitui pankkiirimiehensä kanssa kesällä 2013. Heidän esikoispoikansa syntyi saman vuoden joulukuussa.

”Vauva tanssii ripaskaa mahassa”

Viivin mukaan kolotus on aiheuttanut myös sen, ettei hän saa nukuttua kunnolla.

– On vähän hassua, että nyt kun esikoinen antaisi minun nukkua niin vauva ei: se tanssii ripaskaa mahassa, hän naurahtaa.

Viivi arvioi, että perheen lapsiluku on kuopuksen jälkeen täynnä.

– On hyvin epätodennäköistä, että jaksaisin käydä vielä kolmannen raskauden läpi. Vasta nyt olen saanut tietää mitä pahoinvointi todella on. Olen kokenut ihmeellisiä kipuja, mutta en viitsi syödä kipulääkkeitä. En silti valita, sillä olen sentään jalkeilla. Jotkut äidit joutuvat olemaan vaakatasossa raskautensa viime kuukaudet.

Viivin luotsaama Fore!-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, maaliskuusta syyskuuhun.

– Se on sesonkituote, ja viimeisin lehti saatiin juuri painosta. Vielä on vähän duunia jäljellä, mutta alan valmistautua äitiyslomalle jäämiseen. Toivon, että voin pitää pidemmän vapaan kuin esikoisen kanssa. Haluan omistautua molemmille lapsilleni, hän sanoo.

Lue myös:

Viivi Avellán: "Lähipiirin mukaan äitiys on muuttanut minua"

Viivi Avellán ei aio olla hössöttävä äiti

Häitä ja vauvaa suunnitteleva Viivi Avellán: "Tässä suhteessa minua ei yritetä muuttaa"

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla