Iron Sky -elokuvan ohjaaja ihailee James Cameronia ja odottelee kunniaprofessuuria.

Iron Sky on jo toinen elokuvasi, jossa velmuillaan avaruudessa. Miksei maapallo riitä?

Scifi ja avaruus kiinnostivat jo pienenä. Katsoin kaikki Star Warsit ja rakensin avaruusaluksia tekniikkalegoista. Leikeissä keksimme itse supersankarit: napakettu- ja hyttysmiehen. Hyttysmies muuttui tiukan paikan tullen hyttyseksi. Ei järin järkevä voima, näin jälkeenpäin ajateltuna.

Tuoreessa elokuvassasi kuun pimeältä puolelta löytyy natsitukikohta. Uskotko, ettemme ole täällä yksin?

Uskon, että avaruudessa on maapallon ulkopuolista elämää, kenties jossain toisessa aurinkokunnassa. Jupiterin Europa-kuusta on jo löydetty meri. Miksei siellä voisi olla myös merieläimiä? Pidän tieteen ja elokuvateon yhdistämisestä. Ihailen ohjaaja James Cameronia, joka lahjoittaa elokuviensa tuotot tieteelle.

Olet jättänyt lukion kesken. Kaduttaako?

Ei varsinaisesti ole kaduttanut, en ollut kovin kärsivällinen oppilas. Ruotsin kieli ei taittunut, ja siinä alkoi olla jotain teinianarkiaakin mukana; että minähän en tätä opi. Opiskelen paljon itsekseni, omalla aikataululla ja omista kiinnostuksen kohteistani. Seuraavaa projektia varten yöpöydällä kiikkuvat Raamattu ja Koraani. Ehkä joskus saan jonkin kunniaprofessuurin, se olisi mukavaa.

Morkkaat leffassasi Yhdysvaltoja ja republikaanipoliitikko Sarah Palinia. Onko elokuvassa poliittinen viesti?

Elokuva ei välttämättä ole paras kanava poliittisten viestien välittämiseen, mutta jos voin elokuvantekijänä jotain tehdä, niin mikäs siinä. Liityin alkuvuodesta vihreisiin, ja tavoitteena olisi jeesiä puoluetta. Minua ei ole vielä pyydetty ehdokkaaksi, mutta voisin hyvin lähteäkin.

Iron Sky on Suomen kallein elokuva. Mihin 7,5 miljoonaa euroa paloi?

Suurin osa meni kuvauksiin ja erikoistehosteisiin, ja olimme oikeastaan koko ajan persaukisia. New Yorkissakin katukuvaukset piti tehdä salaa, muuten niihin ei olisi ollut varaa. Lopullisesta elokuvasta jäi pois esimerkiksi takaa-ajokohtaus New Yorkissa. Se olisi ollut hieno tehdä, mutta toteutus olisi vaatinut vielä puolesta miljoonasta miljoonaan euroa lisärahaa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.