Iron Sky -elokuvan ohjaaja ihailee James Cameronia ja odottelee kunniaprofessuuria.

Iron Sky on jo toinen elokuvasi, jossa velmuillaan avaruudessa. Miksei maapallo riitä?

Scifi ja avaruus kiinnostivat jo pienenä. Katsoin kaikki Star Warsit ja rakensin avaruusaluksia tekniikkalegoista. Leikeissä keksimme itse supersankarit: napakettu- ja hyttysmiehen. Hyttysmies muuttui tiukan paikan tullen hyttyseksi. Ei järin järkevä voima, näin jälkeenpäin ajateltuna.

Tuoreessa elokuvassasi kuun pimeältä puolelta löytyy natsitukikohta. Uskotko, ettemme ole täällä yksin?

Uskon, että avaruudessa on maapallon ulkopuolista elämää, kenties jossain toisessa aurinkokunnassa. Jupiterin Europa-kuusta on jo löydetty meri. Miksei siellä voisi olla myös merieläimiä? Pidän tieteen ja elokuvateon yhdistämisestä. Ihailen ohjaaja James Cameronia, joka lahjoittaa elokuviensa tuotot tieteelle.

Olet jättänyt lukion kesken. Kaduttaako?

Ei varsinaisesti ole kaduttanut, en ollut kovin kärsivällinen oppilas. Ruotsin kieli ei taittunut, ja siinä alkoi olla jotain teinianarkiaakin mukana; että minähän en tätä opi. Opiskelen paljon itsekseni, omalla aikataululla ja omista kiinnostuksen kohteistani. Seuraavaa projektia varten yöpöydällä kiikkuvat Raamattu ja Koraani. Ehkä joskus saan jonkin kunniaprofessuurin, se olisi mukavaa.

Morkkaat leffassasi Yhdysvaltoja ja republikaanipoliitikko Sarah Palinia. Onko elokuvassa poliittinen viesti?

Elokuva ei välttämättä ole paras kanava poliittisten viestien välittämiseen, mutta jos voin elokuvantekijänä jotain tehdä, niin mikäs siinä. Liityin alkuvuodesta vihreisiin, ja tavoitteena olisi jeesiä puoluetta. Minua ei ole vielä pyydetty ehdokkaaksi, mutta voisin hyvin lähteäkin.

Iron Sky on Suomen kallein elokuva. Mihin 7,5 miljoonaa euroa paloi?

Suurin osa meni kuvauksiin ja erikoistehosteisiin, ja olimme oikeastaan koko ajan persaukisia. New Yorkissakin katukuvaukset piti tehdä salaa, muuten niihin ei olisi ollut varaa. Lopullisesta elokuvasta jäi pois esimerkiksi takaa-ajokohtaus New Yorkissa. Se olisi ollut hieno tehdä, mutta toteutus olisi vaatinut vielä puolesta miljoonasta miljoonaan euroa lisärahaa.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.