Petra Gargano aloitti musiikkiuralla 13-vuotiaana, eikä hän halua luopua siitä vieläkään. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Gargano aloitti musiikkiuralla 13-vuotiaana, eikä hän halua luopua siitä vieläkään. Kuva: Jonna Öhrnberg

Muusikko Petra Gargano muistetaan yhä Tiktak-yhtyeestä, vaikka hän on tehnyt soolouraa jo kymmenen vuotta.

Petra Gargano, 31, muistetaan menestyksekkäästä Tiktak-yhtyeestä. Hän on kuitenkin tehnyt soolouraa bändin lopettamisen jälkeen jo kymmenen vuotta. Vuosien mittaan hän on julkaissut kolme albumia, joiden menestys on jäänyt vaatimattomaksi.

– On ollut välillä raskasta. Olen halunnut tehdä nyt omat kappaleeni, avata itseni kokonaan biiseissä, eivätkä levyt ole löytäneet ihmisten koteihin. Välillä koko musabisnes on ärsyttänyt. Tuntuu kuin hakkaisin päätäni tiiliseinään, joka ei anna periksi.

Petra ei ole kuitenkaan halunnut luovuttaa, eikä hän haikaile Tiktakin paluuta.

– En silti vaihtaisi soolouraa isoihin festarilavoihin Tiktakin kanssa. Olen miljoona kertaa onnellisempi, kun keikalla on edes muutama, joka laulaa minun tekemääni kappaletta, johon olen laittanut itseni henkilökohtaisesti likoon.

”Mietin kyllä, ansaitsenko paikkaani ohjelmassa.”

Vain elämää -ohjelma osui artistin elämässä sopivaan saumaan. Petra toivoo, että ohjelman myötä uudet ihmiset löytäisivät Tiktakin Petran nyt sooloartistina.

– Mietin kyllä, ansaitsenko paikkaani ohjelmassa, kun en ole saavuttanut suurta menestystä soolouralla. Avauduin tästä illallispöydässä, mutta muut tyrmäsivät epäilyni. He painottivat, että olen tehnyt kahdeksan vuotta uraa isossa bändissä ja pitkän uran sooloartistina. Että olen paikkani ansainnut.

Ei voi luovuttaa

Jokaisen levyn jälkeen Petra on miettinyt hetken musiikkiurasta luopumista.

Työn vastapainoksi Petra on opiskellut yliopistossa kemiaa. Yksityiselämässä hän on avioitunut muusikkomiehensä kanssa. Pari on seurustellut 13 vuotta, Tiktakin ajoista asti, ja heille syntyi kolme vuotta sitten poika.

– Vaikka tätä soolouraa ei ole minulle tehty helpoksi, on musiikin tekeminen palkitsevaa. Se on jotain, josta en voi luopua, vaikka valmistun kohta ja voisin alkaa tehdä myös muuta. Minulle on tullut viime vuosina monia rooleja; äiti, vaimo, opiskelija. Studiolla ja keikoilla saan olla ihan pelkkä Petra.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.