Näyttelijä Tiina Weckström tuntee kiitollisuutta urastaan, vaikka lasten ollessa pieniä uraäiti poti huonoa omaatuntoa.

Kuva Jouni Harala

”Yksi ystäväni tokaisi juuri, että herrajestas, jonkun pitäisi nähdä sun päiväsi kulku! Tyypillisesti se menee näin: Herään aamukuudelta, yritän päästä tolkkuihini ja ehtiä junaan, joka lähtee Helsingistä kahdeksalta. Lahdessa alkaa kymmeneltä teatteriharjoitus, josta pyydän puoli tuntia vapaata ehtiäkseni junaan, joka lähtee kahta yli kaksi kohti Riihimäkeä, Toijalaa ja edelleen Turkua. Haloo, kolme junaa, kaksi vaihtoa, näillä lumilla ja VR:n varmuudella!

Jos hyvin käy, olen Turussa viideltä, juoksen hotelliin ja sieltä puoli kuudeksi teatteriin maskiin. Kun maski on valmis, vedän releet niskaan, mikitän itseni ja melskaan kaksi ja puoli tuntia suurella näyttämöllä. Esityksen jälkeen hoipun hotelliin, jonka keittiö on jo kiinni, mutta kiltti henkilökunta on pitänyt iltapalan lämpimänä. Sitten kaadun sänkyyn, josta nousen aamuviideltä ehtiäkseni junaan, joka vie minut taas Lahteen.

Yllättävän vähän tämä tahti minua ahdistaa, ja kaiken jälkeenkin tunnen olevani plussan puolella. Ymmärrän kyllä, että töiden saaminen on onnenpeliä, jossa minulla on käynyt valtava tuuri. Juuri nyt saan näytellä Lahden teatterin Kalenteritytöissä, Turun Hamburger Börsissä sekä seurata, miten Hella W pärjää. Se olikin haastava ja mielenkiintoinen työ.

Tutustuin Hellaan vuoden ajan ennen kuvauksia mutta tein samalla muita töitä. Yhteen projektiin heittäytyminen ei olisi taloudellisesti mahdollista.

Paineiden kautta vahvaksi

Hellaa, Zarah Leanderia ja monia aiemmin näyttelemiäni henkilöitä on kuvailtu vahvoiksi tekijänaisiksi. En tiedä, mikä selittää roolivalinnat, ehkä matala ääneni ja fyysinen voimani. Ajattelen myös, etteivät nämä naiset ole yksinomaan vahvoja ja kovia. Minua kiinnostaa, mitä kääntöpuolella on. Uskon, että jos näköpiirissä on paljon vahvuutta, jostain löytyy vastaava määrä heikkoutta. Ihminen on kiinnostava yhtälö.

En pidä itseäni erityisen vahvana ihmisenä. Ehkä minua ja esittämiäni naisia yhdistää kokemus, että olemme selvinneet jonkinlaisen paineen läpi ja siten tulleet vahvemmiksi. Omat kokemukseni liittyvät aikaan, kun halusin näyttelijäksi. Minua ei nähty sopivana, tuli pettymyksiä enkä saanut kannustusta kotoa. Nuorena sellaiset vastoinkäymiset tuntuivat maailmanlopulta, vaikka nyt ne näyttäytyvät ikään kuuluvina pikkujuttuina.

Ulkopuolisuutta koen edelleen eri tavoin ja usein omasta syystäni. Olen sosiaalisesti laiska, eikä se ole kaunis tai terveellinen ominaisuus. Kun kuulun johonkin ryhmään, touhuan siinä täydellä sydämellä, mutta projektin päätyttyä jättäydyn helposti pois ja joskus oikein pudottaudun tylsään yksinäisyyteen saakka. Yksinäisyys ei silti ahdista. Työssäni olen niin paljon ihmisten keskellä, että toisinaan on tarpeellistakin tylsistyä kunnolla ja kyllästyä itseensä.

Lapset, kamalan kivat tapaukset

Jos olisin rikas, pitäisin asuntoa myös Tampereella. Lapseni asuvat siellä, mutta en halua luuhata heidän nurkissaan. Lapsistani tuli kamalan kivat tapaukset, vaikka he ovat joutuneet kokemaan vaikeita tilanteita. He tuntuvat selviytyneen kaikesta hyvin, ja hiljalleen uskallan päästää heistä irti.

Äitiydenkokemukseeni liittyy ikuinen huono omatunto ja jatkuva huolissaan olo. Kun lapset olivat pieniä, en nähnyt mahdolliseksi jäädä kotiin. Olin ammatillisesti kunnianhimoinen, eikä se olisi ollut mahdollista taloudellisestikaan. Myös mieheni teki pitkiä päiviä. Yritimme tarjota lapsille mukavat puitteet, omakotitalon ja ison pihan marjapensaineen. Ja kesälomalla maalla otettiin takaisin kiireisiä päiviä.

Sitten lapseni joutuivat käymään läpi eromyllyn, joka oli meille kaikille rankka. Eron jälkeen tytär muutti minun kanssani, ja poika jäi isälleen. Tuntui, ettemme selviäisi siitä ollenkaan, mutta nythän nuo ovat mukavasti täyspäisiä.

Avioero ei kai koskaan ole helppo kokemus, ei minulle etenkään. Ero tuntui kauhean suurelta henkilökohtaiselta tappiolta ja luovutukselta. Yritystä kyllä oli, mutta ei se riittänyt. Vuodet eron ympärillä ovat edelleen kuin sumua. Uskon kuitenkin, että teimme oikean ratkaisun, vaikka sillä olikin kova hinta.

Moni sanoo, ettei vaihtaisi elämästään päivääkään pois. Minä kyllä perhana vieköön vaihtaisin."

Tiina Weckström

  • 1.8.1956 Helsingissä syntynyt Jussi-palkittu näyttelijä, jonka isä Pertti Weckström ja isovanhemmat olivat näyttelijöitä.
  • 26-vuotiaan Valpurin ja 23-vuotiaan Artun äiti sekä kahden lapsen isoäiti.
  • Jättäytymässä freelanceriksi. Parhaillaan Lahdessa Kalenteritytöissä sekä Turussa Hamburger Börsissä.
  • Kehuja pääosasta elokuvassa Hella W. Aiempia elokuvia mm. Miehen työ (2007) ja Tulennielijä (1998).
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto

 

Kiira Korven taitoluistelu-uraan mahtui useita romahduksia, jotka olivat raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. – Pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi, hän kertoo elämäkerrassaan.

Syksyllä 2015 Kiira Korpi puhkesi itkuun kertoessaan, että hänen kilpauransa taitoluistelijana on ohi. Motivaatiota jatkaa ei enää ollut.

– Nämä ovat ilon kyyneleitä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Takana oli kuitenkin vuosikausia raskaita vaiheita ja synkkä romahdus vuonna 2015. Kiira kertoo avoimesti uransa vaikeimmista hetkistä syyskuussa ilmestyvässä elämäkerrassaan Kiira – ehjäksi särkynyt (Otava).

Lopettamista edelsivät penkin alle menneet Shanghain MM-kisat, joita Kiira kuvailee kirjassa katastrofiksi. Sen jälkeen hänen olonsa oli kuin loppuun puristetulla pesusienellä. Hän huomasi uupumisensa ja pahoinvointinsa vasta jälkikäteen.

”Shanghain epäonnistuminen sinkosi minut kuukausia kestäneeseen pyörteeseen, jossa jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni. MM-katastrofia seuranneet kuukaudet olivat aikaa, jolloin koin kuolevani ja toisaalta herääväni henkiin. Kyse ei ollut ainoastaan siitä, jatkanko uraani vai en”, Kiira kertoo Jere Nurmisen kirjoittamassa kirjassa.

”Jouduin sukeltamaan syvälle minuuteeni.”

Jo ennen Shanghaita Kiira oli ollut romahtamispisteessä, mikä näkyi muun muassa niin, että hän purskahteli usein itkuun ilman mitään syytä. Taustalla oli raskaaksi muuttunut valmennussuhde ja useita loukkaantumisia, pahimpana akillesjännevamma, jonka kanssa Kiira kamppaili peräti pari vuotta.


Laihduttaminen kostautui

Kiira kertoo kirjassa, että taipumus suorittamiseen johti myös rankkaan laihduttamiseen, jonka Kiira aloitti keväällä 2007. Lihomisen pelossa hän söi jatkuvasti liian vähän, mutta ajatteli sen kuuluvan huippu-urheilijan terveelliseen elämään. Elimistö meni säästöliekille, ja Kiira alkoi kärsiä vatsavaivoista sekä palautumisongelmista. 

Nyt hän ajattelee, että laihduttaminen oli harjoittelun kannalta kohtalokasta, koska se romahdutti ponnistusvoiman.

”Surullisinta oli se, että testitulokset eivät enää koskaan palautuneet täysin samalle tasolle kuin esimerkiksi Torinossa 2006. Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan”, Kiira toteaa.

”Maksoin laihduttamisesta kovan hinnan.”

Kiira arvelee kirjassa, että on lopettamispäätöksensä jälkeen muuttunut koko ajan myötätuntoisemmaksi itseään ja muita kohtaan.

”Voi olla, että nykyisellä elämänkokemuksellani en kokisi kilpailemista niin ahdistavaksi, mutta pahimpina hetkinä tuntui siltä, että huippu-urheilu teki minut hulluksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei huippu-urheilu itsessään ole synkkää, vaan synkkyys oli pääni sisällä.”

Tänä syksynä Kiira aloitti psykologian opinnot The New School -yliopistossa New Yorkissa. Sitä ennen Kiira asui miesystävänsä Arthur Borgesin kanssa Milanossa. Pari meni naimisiin tänä keväänä, ja Kiirasta tuli Kiira Korpi-Borges.

Kiira ja Arthur avioituivat Italiassa Como-järvellä.

– New Yorkissa on koko ajan tekemistä ja siellä tulee olo, että voi saavuttaa mitä vain. Välillä vain istun puiston penkillä ja seuraan haltioituneena ihmisiä. Välillä on kiva päästä poiskin siitä hektisyydestä, Kiira kertoi Yhdysvaltoihin asettumisestaan joulukuussa 2016.

Uransa lopettamisen jälkeen Kiira on tehnyt myös taitoluistelunäytöksiä sekä ollut Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Häntä on kuultu Ylellä urheilun asiantuntijana ja nähty TV5:n talviolympialaislähetyksissä.