Tiina Lymi tietää, että hänen lapsensa tekevät mitä haluavat äidin mielipiteistä huolimatta. Kuva: Sanoma-arkisto/Seppo Kärki
Tiina Lymi tietää, että hänen lapsensa tekevät mitä haluavat äidin mielipiteistä huolimatta. Kuva: Sanoma-arkisto/Seppo Kärki

Näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi ei suosittele näyttelijän uraa lapsilleen.

Näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi, 44, sanoo, ettei näyttelijän epäsäännöllinen arki ei ole ollut hänen lapsilleen mitenkään ihmeellinen asia. Mutta hänen aviomiehellään on ollut totuttelemista.

– Lapset ovat kasvaneet siihen, ettei ole sellaista rutiinia, joka jatkuisi 20 vuotta samanlaisena. Ei ole, eikä tule. Ja sori siitä.

– Mutta varmaan mun miehelle se on ollut vähän vaikeeta. Hän on ihan eri alalla, joten hän on joutunut tekemään työtä, että tajuaa tämän alan lainalaisuudet. Hänellä itsellään on ysistä viiteen -duuni. Hän on siis "normaali" ihminen, joka on normaaleissa töissä, Tiina Lymi kertoi Radio Rockin haastattelussa.

"Mä tiedän, kuinka paljon tällä alalla sattuu."

2511456

Tiinan vanhin tytär Ella Lymi julkaisi juuri esikoissinglensä ja aikoo tänä keväänä pyrkiä Teatterikorkeakouluun. Tiina ei suosittelisi alaa lapsilleen, mutta ymmärtää myös, että lapset tekevät niin kuin itse haluavat. Tiinalla itsellään kesti toistakymmentä vuotta, että hän oppi kestämään epäasiallista arvostelua.

– Mä tiedän, kuinka paljon tällä alalla sattuu ja kuinka paksu nahka pitää kasvattaa. Kukaan ei halua lapselleen sitä, että siihen sattuu. Tai sitä, että arvostellaan tai huudellaan. Tietysti ne ihanat asiat ovat niin ihania, etten silti itse haluaisi tehdä mitään muuta.

Äiti ja tytär Äkkilähtö-elokuvan ensi-illassa helmikuussa. Leffa on Tiina esikoisohjaus. Ellan esikoissingle Mulle käy on elokuvan tunnuskappale. Kuva: Jonna Öhrnberg
Äiti ja tytär Äkkilähtö-elokuvan ensi-illassa helmikuussa. Leffa on Tiina esikoisohjaus. Ellan esikoissingle Mulle käy on elokuvan tunnuskappale. Kuva: Jonna Öhrnberg

Kuukausi sitten Ella Lymi kertoi, että tietää alan varjopuolet ja suhtautuu omiin mahdollisuuksiinsa realistisesti. Ellan isä Eero Aho on myös näyttelijä.

– Jos olisin kasvanut perheessä, jossa kaikki on duunareita, niin ehkä mulla ei olis ollut samanlaista paloa tähän. Mutta kummaltakaan – äidiltä tai isältä – ei ole tullut minkääntyyppistä painostusta tai edes kannusta tälle alalle, Ella kertoi.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.