Tiina Lymi ei ymmärrä formuloita. "Yhtä hyvin voisi mennä Itäväylän varteen katsomaan, kun autot ajavat ohi."
Tiina Lymi ei ymmärrä formuloita. "Yhtä hyvin voisi mennä Itäväylän varteen katsomaan, kun autot ajavat ohi."

Näyttelijä Tiina Lymi käyttää äitinsä fraaseja ja uskoo, ettei miestä pysty kouluttamaan.

Naisella ei koskaan ole sopivaa päällepantavaa.

Minulla ei ole ikinä. Paitsi lenkille ja mökille. Kun perheellinen nainen on lähdössä jonnekin, se on aina hän, joka ensin letittää lasten tukat ja etsii puuttuvat sukkahousut. Nainen hoitaa kaikki muut lähtövalmiiksi, minkä jälkeen muut istuvat autossa aivan raivona ja valittavat, kun naisella taas kestää. Niin epäreilua! Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen meikannut autossa matkalla juhliin.

Nainen on ikuisesti laihdutuskuurilla.

Enää hoikkuus ei ole minulle niin merkityksellistä. Olin huomattavasti laihempi ennen kolmannen lapseni syntymää, enkä varmaan näyttänyt kauhean terveeltä. Naisen kroppa käy läpi paljon raskauden aikana, ja menee vuosi, ennen kuin sisäelimet ovat taas paikoillaan. Tytärteni takia mietin nykyään, mitä päästän suustani: en koskaan puhu itsestäni läskinä heidän kuullensa. En halua siirtää heille kuvaa, että kaltaiseni normaalipainoinen nainen olisi ylipainoinen.

Nainen inhoaa formulakisoja.

Minä inhoan, tai oikeammin: en tajua niitä. Yhtä hyvin voisi mennä Itäväylän varteen katsomaan, kun autot ajavat ohi. Olen muutenkin aika surkea penkkiurheilija, seuraan lähinnä viimeisiä kähinöitä fudiksessa ja lätkässä. Kilpaileminen on ihmiselle perusvietti, joka kiihottaa.

Nainen muuttuu vanhemmiten yhä enemmän äitinsä kaltaiseksi.

En myönnä. Äitini on kiva ja fiksu ihminen, mutta on sietämätöntä huomata käyttävänsä tismalleen samoja fraaseja, vaikka on vannonut, ettei koskaan sanoisi kenellekään niin. Varsinkin suhteessa lapsiin huomaan toimivani tosi samalla tavalla: kerron samoja tarinoita ja opetan muun muassa, että ”toista katkaisemalla et ite pitene”.

Nainen voi menestyä uralla vain miehisillä keinoilla.

Monessa tilanteessa nainen joutuu käyttämään miehisinä pidettyjä keinoja. Mielestäni menestyvän naisen erottaa kuitenkin siitä, että hän on oma itsensä. Nuorempana yritin usein olla hyvä jätkä, ja vielä nykyäänkin olen saanut kuulla ajattelevani suoraviivaisesti kuin mies. Teatterimaailmassa on valitettavasti edelleen tosiasia, että 30-vuotias miesohjaaja saa tilaisuuden helpommin kuin 30-vuotias nainen. Nuori vihainen mies on nuori vihainen mies, ja nuori vihainen nainen on neuroottinen hysteerikko.

Nainen yrittää kouluttaa miehensä sellaiseksi kuin haluaa.

Tuskinpa. Tai kyllähän ihmiset yrittävät muuttaa toisiaan, vaikka oikeasti eivät pysty muuttamaan kuin itsensä. Kannattaa ottaa saman tien sellainen mies, jonka haluaa, niin pääsee helpommalla. Tiedän, mistä puhun. Ikävä kyllä.

Tiina Lymi

- Vuonna 1971 syntynyt näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja.

- Perheeseen kuuluvat puoliso, tanssija-koreografi Aleksi Seppänen sekä 15-, 12- ja 1- vuotiaat lapset.

- Ensimmäinen oma käsikirjoitus ja ohjaus, pettämistä käsittelevä näytelmä Susi sisällä sai ensi-iltansa Tampereen Työväen teatterin lavalla viime kuussa.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla