Ohjaaja Tiina Lymi on kasvanut vahvojen naisten ympäröimänä. Sellaisia ovat myös hänen Äkkilähtö-esikoiselokuvaohjauksensa henkilöt. – Isättömyys on joskus haavoittanut minua, Tiina sanoo.

Jos olisin nätimpi tai fiksumpi, isä tulisi, pieni Tiina toivoi lapsena. Toive oli turha.

– Isäni ei ole ollut koskaan läsnä elämässäni, näyttelijä-ohjaaja Tiina Lymi, 44, kertoo.

– Varmasti se, että isä katoaa vapaaehtoisesti, on vaikuttanut paljon itsetuntooni. Olen tottunut herkästi puolustamaan itseäni, minkä haittapuoli on, että välillä ammun hyttystä tykillä. Otan kaikki aseet käyttöön heti, vaikka vähempikin riittäisi, hän jatkaa.

Tiinalle on tärkeää, ettei hän kuulosta uhrilta. Muistot lapsuudesta Tampereen lähiössä ovat kaikesta huolimatta onnellisia.

Lapsuuden ja vanhemmuuden teemoja käsitellään Tiinan ensimmäisessä pitkässä elokuvassa Äkkilähtö. Kuun lopussa ensi-iltaan tuleva leffa on roadmovie, jossa vauhdikkaiden tapahtumien ohessa kuvataan kasvamista aikuiseksi, vanhemmuutta ja vastuunottoa.

Henkilögalleriassaan Tiina keikauttaa nurin monet klassiset sukupuoliasetelmat:

– Miehissä aiheuttaa luultavasti aggressioita, kun naispäähenkilö on vihainen. Jos nainen sanoo kirosanan, se on jo liikaa. Naisen pitäisi varmaan itkeä tosi paljon, ettei hän olisi ärsyttävä.

Kaiken hoitavat naiset

Äkkilähtö näyttää arkisia tekoja, joissa vanhempi asettaa toisen itsensä edelle.

– Vanhemmuus on sitä, että tiukan paikan tullen menen pyssynpiipun eteen ja sanon, että ota minut ennemmin kuin tuo, Tiina kuvailee.

– Isättömyys on asia, joka on joskus haavoittanut minua. Mutta lapset pitää hoitaa hyvin, oli oma lapsuus minkälainen tahansa.

"En tiedä, mitä ydinperheessä eläminen tarkoittaa."

Tiinan lapsuudenperheessä ei ehkä ollut rahaa, mutta rakkautta kyllä. Lapsuudestaan hän muistaa, miten äiti antoi pakkasella lapasensa tyttären käteen, ettei tällä olisi kylmä.

– En tiedä, mitä ydinperheessä tai kahden vanhemman perheessä eläminen tarkoittaa. Olen aina nähnyt ympärilläni naisia, jotka tekevät asioita, kantavat vastuuta ja hoitavat koko setin, en ole nähnyt hirveästi sellaisia miehiä, Tiina sanoo.

Miten Tiinan vaiheet lapsuudenkodin malli ja vaiheet yksinhuoltajana ovat vaikuttaneet häneen? Miksi häntä pidetään pelottavana? Mitä Tiina haluaa opettaa omille lapsilleen? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 6/2016.

Tiina Lymi

  • Ohjaaja, näyttelijä ja kirjailija syntyi Tampereella 3.9.1971.
  • Läpimurtorooli oli leffassa Akvaariorakkaus, ohjaustöitä muun muassa Ryhmäteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.
  • Tuttu television Syke- ja Roba-sarjoista.
  • Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat kolme lasta ja aviomies.
  • Esikoiselokuvaohjaus Äkkilähtö ensi-illassa 26.2.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.