Melania Trump piti Ohiossa maanantaina puheen, josta nousi välittömästi kohu. Kuva: Reuters
Melania Trump piti Ohiossa maanantaina puheen, josta nousi välittömästi kohu. Kuva: Reuters

Melania Trumpin tarkoituksena oli parantaa miehensä  julkisuuskuvaa, vaan toisin kävi. Trumpin ”salainen ase” kääntyi häntä itseään vastaan.

– Mieheni on myötätuntoinen mies, joka on valmis taistelemaan maansa puolesta.

Näin kauniisti Melania Trump puhui miehestään Donald Trumpista, kun hän maanantaina ensimmäisen kerran avasi suunsa kampanjalavalla.

BBC:n mukaan kyseessä oli rouva Trumpin ensimmäinen puhe, jonka laatimiseen tämä oli saanut apua puheenkirjoitustiimiltä.

Kun Melania Trump nousi lavalle, hänen vaativa tehtävänsä oli yrittää pehmentää miehensä kehnoa julkisuuskuvaa.

Kauniit sanat kuitenkin menettivät merkityksensä saman tien, kun kommentaattorit huomasivat, että Melania Trumpin puhe muistuttaa hyvin paljon Valkoisen talon nykyisen rouvan, Michelle Obaman vanhaa puhetta vuodelta 2008.

Myös Michelle Obama ylisti tuolloin Barack Obamaa ”myötätuntoiseksi mieheksi, joka on valmis taistelemaan maansa puolesta”.

Donald Trump saattoi vaimonsa Melanian lavalle puhetta pitämään. Kuva: Reuters
Donald Trump saattoi vaimonsa Melanian lavalle puhetta pitämään. Kuva: Reuters

Samoin sanoin perhearvoista

Rouva Trump oli tuskin päässyt lavalta alas, kun isot pyörät alkoivat pyöriä. Löytyi myös muita selviä yhtäläisyyksiä Michelle Obaman puheeseen, jonka hän piti vuonna 2008 demokraattien puoluekokouksessa.

Rouva Obama on vuosien saatossa todettu vahvaksi puhujaksi. Kuva: Reuters
Rouva Obama on vuosien saatossa todettu vahvaksi puhujaksi. Kuva: Reuters

Michelle Obama oli muun muassa käsitellyt puheessaan vahvoja perhearvojaan.

Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Melania Trump puhui omassa puheessaan samasta teemasta käyttäen lähes samoja sanankäänteitä ja kehystä.

Hän kuvasi perhetaustaansa ja arvoja, joiden mukaan hänet oli kasvatettu ja joita hän toivoi välittävänsä lapselleen. Yhtäläisyydet eivät olleet vain viitteellisiä ja jääneet aiheiden tasolle, vaan tarkkaavaisimpien mukaan puheet vastaavat toisiaan paikoin sanasta sanaan.

On sääli, että Melania Trumpin omat lahjat eivät päässeet puheessa esiin, sillä hänellä varmasti olisi ollut sanottavaa jo pelkän maahanmuuttajataustansa ja sen tuomien kokemusten takia.

Muun muassa CNN innostui jokin aika sitten kehumaan Melaniaa kauniiksi, nokkelaksi ja älykkääksi naiseksi, joka voisi olla miehensä salainen ase matkalla Valkoiseen taloon.

Kommunistisessa Jugoslaviassa kasvanut Melania Trump olisi halutessaan pystynyt kirjoittamaan oman puheensa viidellä eri kielellä. Hänen nimittäin kerrotaan osaavan englannin lisäksi sloveenia, ranskaa, serbiaa ja saksaa.

”Oli todellinen kunnia esitellä vaimoni, Melania.”

Trump kehui vaimoaan

Selkkauksesta toiseen porskuttava Donald Trump ei ole kiiruhtanut korjaamaan puheesta noussutta kohua. Sen sijaan hän paineli Twitteriin kehumaan vaimonsa hyvää käytöstä.

– Oli todellinen kunnia esitellä vaimoni, Melania. Hänen puheensa ja käytöksensä olivat kerta kaikkiaan uskomattomia. Hyvin ylpeä! Trump twiittasi.

 

Muilta Melania ei sitten tunnukaan saavan somessa kiitosta. Sen sijaan Twitterissä lentelee tämänkaltaisia kommentteja:

”Luulitko todella, etteivät ihmiset saisi tietää? Oletko yhtä paksupäinen kuin miehesi?”

”Näköjään Amerikan tekeminen mahtavaksi tarkoittaa paluuta vuoteen 2008.”

”No me kaikki tiesimmekin, ettei ollut toista potentiaalista ensimmäistä naista, joka olisi älykkyytensä puolesta kuin Michelle Obama.”

”Saat kopioida, kunhan et jää kiinni. Melania Trump teeskentelee tiensä Valkoiseen taloon.”

Lisäksi twiiteissä vinoillaan, että Melanian täytyy selvästi pyytää Michelle Obamaa jäämään Valkoiseen taloon – puheenkirjoittajan rooliin.

Rouva Trump ei myönnä plagiointia

Vaikka Donald pysyi hiljaa, Melania Trump julkaisi 19. heinäkuuta eli päivä puheensa pitämisen jälkeen Twitterissään vastineen kohulle.

Siinä ei myönnetä plagiointia vaan todetaan, että kirjoitustiimi on ainoastaan hyödyntänyt asioita, joista rouva Trump on elämässään inspiroitunut ja jotka heijastavat hänen omaa ajatteluaan. Vastineessa todetaan ja huomautetaan myös, että rouva Trumpin kokemukset maahanmuuttajana heijastuivat hänen puheestaan ja tekivät siitä menestyksen.

 

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...