Miia Kosusen kanssa voitosta kilpailivat Jani Klemola, Jennie Storbacka ja Jesper Anttonen. Miian mukaan hänestä ja Janista tuli hyvät ystävät, jotka antoivat toisilleen vertaistukea finaalimittelöissä. Kuva: Nelonen
Miia Kosusen kanssa voitosta kilpailivat Jani Klemola, Jennie Storbacka ja Jesper Anttonen. Miian mukaan hänestä ja Janista tuli hyvät ystävät, jotka antoivat toisilleen vertaistukea finaalimittelöissä. Kuva: Nelonen

The Voice of Finland -kilpailun voittaja Miia Kosunen sai valmentajastaan Tarja Turusesta elinikäisen ystävän. – Meillä on tosi hieno yhteys, kuin olisimme tunteneet aina.

Ennakkosuosikki Miia Kosunen, 27, voitti perjantaina The Voice of Finland -laulukilpailun. Tarja Turusen valmentama joensuulainen parturi-kampaaja sai ylivoimaiset 41,1 prosenttia katsojien äänistä. Miian laulukilpailu ei kuitenkaan huipentunut voittoon, vaan siihen, että hän pääsi esittämään dueton tähtivalmentajansa kanssa.

– Se oli elämäni kohokohta, henkilökohtainen voittoni. Duetto Tarjan kanssa on ollut suurin haaveeni, enkä koskaan tule unohtamaan sitä, Miia kertoo.

Hän kuunteli varhaisteininä Nightwish-yhtyettä, jonka ensimmäinen solisti Tarja oli, ja haaveili siitä, että pääsisi laulamaan hänen kanssaan. The Voice of Finland -voitto oli vain ”kirsikka kakun päällä”, Miia kuvailee.

– Voitosta tuli sellainen fiilis, että kaikella on ollut tarkoituksensa tässä elämässä.

”Kiusaamisesta tehtiin isompi juttu kuin olisin halunnut”

Miia kertoi aiemmin Neloselle, että häntä kiusattiin ala-asteella lukihäiriön takia. Yläasteella elämä taas helpottui.

– Asiasta tehtiin mediassa vähän isompi juttu kuin olisin halunnut. Se on jo käsitelty. Kiusaamisen jälkeen elämääni on tullut paljon ihania ihmisiä ja esikuvia, joilta olen saanut voimaa. Löysin oman itseni ja tyylini. Nykyään ajattelen, että jos jotkut eivät tykkää minusta, he eivät sitten tykkää. Ihmisiä on niin paljon, ettei kaikkia voi miellyttää.

Miialle on sadellut voiton jälkeen pelkkiä onnitteluita. Menneet on annettu jo anteeksi, eikä hän voittaessaan miettinyt hetkeäkään haluavansa näyttää kiusaajilleen.

– En ole katkera tai halua kostaa. Kilpailuun osallistuessani halusin näyttää ainoastaan itselleni, että uskallan hypätä tuntemattomaan ja kokeilla, mihin minusta on.

Miia toivoo, että joku saa voimaa siitä, että hän avautui menneisyydestään.

– Kiusattuja on vielä nykyäänkin valitettavan paljon, joten ehkä tarinastani on apua jollekin. Kiusattu voi selvitä ja pärjätä elämässään. Kiusaaminen ei tarkoita, että pitäisi paeta maanrakoon.


Tarja Turunen ja The Voice of Finland -voittaja Miia Kosunen ystävystyivät laulukilpailun aikana. – Jo lapsena lauloin duettoja Tarjan kanssa. Tarja tosin lauloi silloin Nightwishin CD:llä, minä levyn päälle, Miia muistelee. Kuva: Nelonen

Paluu arkeen

Ohjelman aikana Miia sai monta uutta ystävää. Yksi uusista ystävistä on Tarja.

– Tarja ja hänen miehensä Marcelo ovat olleet tukenani. Myös Lenni-Kalle (Taipale) on sanonut, että saan ottaa milloin tahansa yhteyttä. Paolo Ribaldinista tuli kuin veli minulle. Pystyimme keskustelemaan kilpailun aikana mistä tahansa. Avin Alyasi taas oli kuin pikkusiskoni. Hän on niin kiltti, ihana ja viaton. Ja Jani Klemolakin on huipputyyppi. Annoimme vertaistukea toisillemme, Miia kehuu.

Tarja on Miian mukaan juuri sellainen kuin hän on aina kuvitellutkin.

– Meillä on Tarjan kanssa tosi hieno yhteys, kuin olisimme tunteneet aina. Hän on hirveän sydämellinen ihminen ja välittää aidosti.

Nyt Miia totuttelee taas arkeen. Maanantain hän vietti kotona kihlattunsa Henrin kanssa.

– Kun on pari viikkoa juossut muualla, pitää välillä tehdä kotihommiakin. Tänään haravoimme pihamaata mieheni kanssa. Ajatukset puhdistuivat hyvin. Normaalin arjen viettäminen teki ihan hyvää. Tiistaina palaan sitten työpaikalle.

Lue lisää Miiasta:

The Voice of Finland -finalistilla rankka lapsuus: ”Meni usko järjestelmään”

Hän voitti The Voice of Finlandin – sai ylivoimaisesti eniten ääniä

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla