Sisustussuunnittelija Teuvo Loman pitää itseään tuiki tavallisena junttina, mutta muusikkopuoliso Niko Heleniuksen mielestä siippa on kuin Peter Pan.

Kuva Milka Alanen

Kun Teuvo Loman, 48, ja hänen avomiehensä Niko Helenius, 24, laulavat karaokea, Niko vetää Green Dayn biisin Basket Case, mutta Teuvon valinta on Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Se on niitä harvoja hetkiä, jolloin miehet huomaavat, että heillä on ikäeroa yli kaksikymmentä vuotta.

Tai no, Teuvo kyllä huomaa ikäeron myös silloin, kun pariskunnan täytyy poseerata vierekkäin.

– Tuo babyface saa minut näyttämään ihan sedältä, Teuvo huokaa.

Television sisustusohjelmista tuttu Teuvo ja Planet Fallout -bändissä laulava Niko ovat pitäneet yhtä seitsemän vuotta. Sanotaan, että pariskunnat alkavat ajan kanssa muistuttaa toisiaan.

Kuvaajalle pelleilevät miehet todellakin näyttävät samalta, ja jopa saman ikäisiltä, trendikkäissä rilleissään ja tukat pystyssä.

Pari muutti yhteen, kun oli tapaillut puolisen vuotta.  Kihlat vaihdettiin pian sen jälkeen. Suhteen rekisteröinti ei miehiä kuitenkaan innosta. Sormukset riittävät kertomaan, että kumpikin on suhteessa tosissaan. Lapsista pari ei haaveile, sillä Niko ei tunne olevansa vielä valmis isäksi. Teuvo sen sijaan on jo aikuisen tytön sijaisvanhempi.

Miehiä yhdistää musiikki ja visuaalisuus. Myös Teuvo on luonut uraa laulajana, ja ravintolakokiksi alun perin valmistunut Niko stailaa siippansa usein tv-lähetyksiin, kuten paraikaa ruudussa pyörivään Suomen kaamein kämppä -ohjelmaan. Pariskunnan Espoossa sijaitsevan kodin mustavalkoinen sisustuskin on kokonaan Nikon käsialaa, koska Teuvo ei halua tuoda töitä kotiin.

– Teuvo sisustaa kotona lähinnä unissaan. Viime yönäkin hän kovasti siirsi jotakin kaappia, Niko paljastaa. 

Mykkä ihailija

Miten tapasitte?

Niko: Tapasimme noin seitsemän vuotta sitten hiusmessuilla Tampereella. Teuvo oli mukana kampaajana, minä hiusmallina. Ensitapaamisella en vielä uskaltanut sanoa Teuvolle mitään.

Teuvo: Olin tekemässä kampausta, kun Niko tuli siihen toljottamaan. Hän ei sanonut mitään. Minulle tuli kiusaantunut olo ja pakenin vessaan. Illalla Niko tekstasi, että olisi ollut kiva jutella. Myöhemmin tajusin, miksi hän oli näyttänyt niin tutulta. Muistin hänet telkkarista, sillä hän on osallistunut Idolsiin. Hän ei pärjännyt, mutta jäi mieleeni.
 
Kumpi lopulta teki aloitteen?

Niko: Minä. Teuvo lämpeni vasta pikkuhiljaa.

Teuvo: Niko suorastaan jahtasi minua! En ollut helppo pala. Ajattelin, että hän on liian nuori.
 
Mihin ihastuit hänessä?

Niko: Siihen Hulluun Hatuntekijään, joka Teuvo on. Olemme molemmat luovia. Meidän on helppoa olla yhdessä, koska ajatusmaailmamme ovat samanlaiset.

Teuvo: Niko ei ole mikään mielistelijä – vaikka kyllä hän tarpeen tullen senkin taidon osaa – vaan hän on rehellinen ja suora. Koska olemme molemmat esiintyjiä, ymmärrämme toisiamme.
 
Miten ikäero näkyy suhteessanne?

Niko: Ikä on vain syntymäkoodi. Tunnen itseni usein kypsemmäksi osapuoleksi, koska joudun sanomaan Teuvolle tämän tästä ’mietipäs vielä’. Joskus vitsailemme ikäerolla. Kun veljeni sai lapsen, pyysin häntä näyttämään, miten vaipat vaihdetaan, koska minulla voi olla sama edessä Teuvon kanssa! Oikeasti en mieti Teuvon ikääntymistä. En halua elää pelossa. Voihan nuoreltakin ihmiseltä yhtäkkiä katketa verisuoni päästä.

Teuvo: Ikäero unohtui, kun tutustuimme. Niko on kypsä ikäisekseen. Jos Niko kertoi sen vaippajutun, niin sitä ei sitten saa laittaa lehteen!
 

Kaksi päätöntä kanaa

Missä olette samanlaisia?

Niko: Olemme spontaaneja ja impulsiivisia; meidät on helppo houkutella kokeilemaan uutta. Olemme perhekeskeisiä ja meillä on hyvät välit sukulaisiin.

Teuvo: Painamme menemään kuin päättömät kanat! Jos kaveri soittaa, että lähdettekö Seurasaareen kävelylle, olemme viidessä minuutissa menossa, vaikka meillä olisi ollut siivous kesken. Kerran olimme juuri palanneet parin viikon Thaimaan-lomalta ja olleet kotona tunnin, kun jo alkoi tuntua, että on pakko päästä pois. Lähdimme takaisin lentokentälle.

Missä olette erilaisia?

Niko: Minä olen huuhkaja, joka haluaisi valvoa yöt ja nukkua päivät. Teuvo herää seitsemältä, vaikkei olisi töitäkään.

Teuvo: Kun herään, Niko ei ole välttämättä vielä mennyt nukkumaan. Yöllä työskentelyssä on muusikoille kai mystiikkaa. Toinen juttu on ajankäyttö: minä tulen paikalle kun on sovittu, Niko silloin kun ehtii.
 
Mitä arvostat puolisossasi?

Niko: Intoa, tietoa ja taitoa. Teuvo ei ole vieläkään kasvanut aikuiseksi. Hän on ikuinen Peter Pan.

Teuvo: Niko on tosi ahkera, mitä ei voi sanoa kaikista nuorista. Kun hän ryhtyy johonkin, hän ei malta lopettaa.
 
Millaista arkenne on?

Niko: Juhlaa! Käymme leffassa katsomassa kaksi elokuvaa putkeen tai juomme viiniä, vaikka olisi maanantai. Saamme olla paljon yhdessä, koska lähden usein mukaan Teuvon työreissuille.

Teuvo: Hauskaa! Nautimme elämästä joka päivä. Laitamme hyvää ruokaa, pelaamme lautapelejä, katsomme sängyssä elokuvia ja syömme liikaa suklaata.
 
Entä miten teillä juhlitaan?

Niko: Pyydämme ystäviä kylään, teemme hyvää safkaa. Jossain vaiheessa iltaa kaivetaan aina kitarat esiin.

Teuvo: Jos meillä on juhlat, sen kuulee jo kauas. Juhlissa kuluu paljon hyvää punaviiniä, vaikka viina ei pääasia olekaan. Minä olen selvinkin päin ylisosiaalinen ja äänekäs.
 
Mitä teette vapaa-ajalla?

Niko: Matkustamme paljon, myös kotimaassa. Saatamme yhtäkkiä lähteä pariksi yöksi Turkuun.

Teuvo: Käymme yhdessä uimassa, kesäisin pyöräilemme paljon. Hankin jopa varafillarit, että pääsemme vieraidenkin kanssa pyöräretkelle.
 

Sänkyaamiaisia

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Niko: Se tekee, kuka ehtii ja ketä sotku häiritsee. Meillä on aika siistiä. Viime aikoina Teuvo on tehnyt niin paljon töitä, että minä olen pitänyt taloa pystyssä.

Teuvo: Meillä on periaate, että jos toisen likaiset kalsarit lattialla ärsyttävät, ne voi viedä pyykkikoriin sen sijaan että alkaa nalkuttaa. Minä hoidan yhteiset talousasiat kuten laskut ja vakuutukset, koska Niko ei muista eräpäiviä.
 
Miten yllätätte toisenne? Entä hemmottelette?

Niko: Siivoan tai laitan ruuan valmiiksi, kun Teuvo tulee myöhään töistä. Viimeksi vein Teuvon seinäkiipeilemään. Minusta on ihanaa, jos Teuvo piirtää minulle. Olen joskus säveltänyt laulun, joka oli tarkoitettu vain Teuvon korville.

Teuvo: Teen aamiaista ja tarjoilen sen sänkyyn. Vasta Niko sai minut seinäkiipeilemään. Se oli hauskaa, vaikka en uskaltanut kiivetä kahta metriä korkeammalle.

Olette kihloissa. Kumpi kosi?

Niko: En muista, mutta jonnekin matkalle taisimme sen jälkeen lähteä. Toivottavasti Teuvolla ei ole romanttista muistoa, jonka minä olen unohtanut…

Teuvo: Ei mitään hajua. Kai se oli aika intuitiivinen juttu. Juhlistimme kihloja Tallinnan-matkalla.
 
Haluaisitteko lapsia?

Niko: Lapset ovat ihan kivoja, mutta en ole ikinä haaveillut omista. Minusta tuli kyllä hiljattain kummisetä ja olen siitä ylpeä. Teuvo on lapsirakas ja hänellä on kummilapsiakin yhdeksän. Tiedän, että hän olisi halunnut myös omia.

Teuvo: Olen aina tykännyt lapsista ja olin vuosia sijaisvanhempi. Sijaistyttöni Nuppu on nyt kolmikymppinen ja asuu tietenkin jo omillaan, mutta olemme yhä läheisiä. Mutta mistäs sen tietää vaikka minulla olisi biologisiakin lapsia, sillä minulla oli aika villi nuoruus…
 
Missä asioissa neuvotte toisianne?

Niko: Olemme takapiruina toisillemme monissa asioissa. Annan Teuvolle pukeutumisneuvoja. Teen meille löytöjä myös naistenosastolta ja muokkaan vaatteita. Teuvo saa toteuttaa visioni, koska hän osaa ommella.

Teuvo: Neuvon Nikoa laulamisessa, olen ottanut laulutunteja. Niko hankkii minulle vaatteita. Hän näkee heti, mikä minulle sopii. Nikolle on tärkeää, miltä näytämme yhdessä.
 

Porakonefetissi

Mihin tuhlaatte?

Niko: Minulla on parikymmentä kitaraa. En koskaan ota kitaraa matkalle mukaan, vaan ostan jonkin halvan paikan päältä. En kuitenkaan raaski luopua soittimesta, vaan raahaan sen Suomeen. Teuvoa ei kannata päästää yksin rautakauppaan.

Teuvo: Matkusteluun ja ruokaan. Ruokakaupassa emme koskaan katso tuotteen hintaa vaan ainoastaan sitä, mitä se sisältää. Minun piti hankkia uudet silmälasitkin, että saan kunnolla selvää tuoteselosteista. Haluamme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Niko hamstraa kitaroita ja minulla on porakonefetissi, poria löytyy meiltä kolmisenkymmentä.
 
Mikä toisessa ärsyttää?

Niko: Ei ole yhtä juttua. Silloin kun ärsyttää, ärsyttää kaikki. Riitelemme harvoin ja lepymme nopeasti. Kitara ja rummut ovat salarakkaitani. Teuvoa ottaa varmasti pannuun, että soitan koko ajan.

Teuvo: Nikon on vaikea tehdä asioita kellon mukaan, mutta hän on kyllä parantanut tapojaan.

Mikä on ollut vaikeinta aikaa suhteessanne?

Niko: Alku oli palapelin osasten yhteensovittamista. Mutta erolla emme ole koskaan uhkailleet. Se olisi lapsellista.

Teuvo: Alku oli hankalaa, mutta nyt kun olemme olleet jo seitsemän vuotta yhdessä, meillä menee lujempaa kuin koskaan! Olemme Nikon kanssa myös hyviä ystäviä.
 
Oletteko mustasukkaisia?

Niko: Alussa minulla oli suhtautumisvaikeuksia, kun tuntemattomat tulivat juttelemaan Teuvolle, mutta se oli pikemminkin hämmennystä. Nykyään se tuntuu vain imartelevalta.

Teuvo: Emme. Luotamme toisiimme ja meillä on jopa lupa lukea toistemme tekstiviestejä ja sähköposteja. Jos ei ole mitään salattavaa, miksei niitäkin voi jakaa?

Mitä et antaisi toiselle anteeksi?

Niko: Jos Teuvo tekisi jotakin perheenjäsenilleni. Pettäminen olisi rankka juttu. Kaikki pitäisi aloittaa suhteessa alusta.

Teuvo: Jos Niko vetäisi minua turpaan. En tietenkään toivo, että Niko pettäisi minua, mutta uskottomuuden voi antaa anteeksi. Toista ei voi omistaa.
 

Juntti ja landepetteri

Miten julkisuus vaikuttaa suhteeseenne?

Niko: Olen tavallinen landepetteri Vammalasta, mutta Teuvon mukana olen päässyt kiertämään Suomea ja tavannut paljon sellaisia tyyppejä, joihin en olisi muuten tutustunut. Meidän väleihimme julkisuus ei vaikuta.

Teuvo: Ei mitenkään. Pidän itseäni tuiki tavallisena junttina enkä pörrää julkkisten parissa. Meiju Suvas on ainoa julkisuuden henkilö, joka on oikeasti myös hyvä ystäväni. Julkisuus on tuonut ikäviäkin juttuja, ja nykyään Nikokin osaa jo välttää netin keskustelupalstoja.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Niko: Olisi kiva asua ulkomailla.

Teuvo: En tiedä onko tämä yhteinen, mutta minä haaveilen eniten siitä, että Nikon musiikkiura lähtisi kunnolla käyntiin ja että hän pääsisi keikoille.
 
Mitä haluaisit sanoa puolisollesi juuri nyt?

Niko: Tekisitkö minulle smoothien? Teuvo tekee sellaisen yleensä joka aamu, mutta tänään marjat olivat loppuneet.

Teuvo: Niko, olet paljon parempi tyyppi kuin uskotkaan.

Parisuhteellista-sarjassa pariskunta vastaa samoihin kysymyksiin kuulematta toistensa vastauksia.