Sisustussuunnittelija Teuvo Loman pitää itseään tuiki tavallisena junttina, mutta muusikkopuoliso Niko Heleniuksen mielestä siippa on kuin Peter Pan.

Kuva Milka Alanen

Kun Teuvo Loman, 48, ja hänen avomiehensä Niko Helenius, 24, laulavat karaokea, Niko vetää Green Dayn biisin Basket Case, mutta Teuvon valinta on Yksi ruusu on kasvanut laaksossa. Se on niitä harvoja hetkiä, jolloin miehet huomaavat, että heillä on ikäeroa yli kaksikymmentä vuotta.

Tai no, Teuvo kyllä huomaa ikäeron myös silloin, kun pariskunnan täytyy poseerata vierekkäin.

– Tuo babyface saa minut näyttämään ihan sedältä, Teuvo huokaa.

Television sisustusohjelmista tuttu Teuvo ja Planet Fallout -bändissä laulava Niko ovat pitäneet yhtä seitsemän vuotta. Sanotaan, että pariskunnat alkavat ajan kanssa muistuttaa toisiaan.

Kuvaajalle pelleilevät miehet todellakin näyttävät samalta, ja jopa saman ikäisiltä, trendikkäissä rilleissään ja tukat pystyssä.

Pari muutti yhteen, kun oli tapaillut puolisen vuotta.  Kihlat vaihdettiin pian sen jälkeen. Suhteen rekisteröinti ei miehiä kuitenkaan innosta. Sormukset riittävät kertomaan, että kumpikin on suhteessa tosissaan. Lapsista pari ei haaveile, sillä Niko ei tunne olevansa vielä valmis isäksi. Teuvo sen sijaan on jo aikuisen tytön sijaisvanhempi.

Miehiä yhdistää musiikki ja visuaalisuus. Myös Teuvo on luonut uraa laulajana, ja ravintolakokiksi alun perin valmistunut Niko stailaa siippansa usein tv-lähetyksiin, kuten paraikaa ruudussa pyörivään Suomen kaamein kämppä -ohjelmaan. Pariskunnan Espoossa sijaitsevan kodin mustavalkoinen sisustuskin on kokonaan Nikon käsialaa, koska Teuvo ei halua tuoda töitä kotiin.

– Teuvo sisustaa kotona lähinnä unissaan. Viime yönäkin hän kovasti siirsi jotakin kaappia, Niko paljastaa. 

Mykkä ihailija

Miten tapasitte?

Niko: Tapasimme noin seitsemän vuotta sitten hiusmessuilla Tampereella. Teuvo oli mukana kampaajana, minä hiusmallina. Ensitapaamisella en vielä uskaltanut sanoa Teuvolle mitään.

Teuvo: Olin tekemässä kampausta, kun Niko tuli siihen toljottamaan. Hän ei sanonut mitään. Minulle tuli kiusaantunut olo ja pakenin vessaan. Illalla Niko tekstasi, että olisi ollut kiva jutella. Myöhemmin tajusin, miksi hän oli näyttänyt niin tutulta. Muistin hänet telkkarista, sillä hän on osallistunut Idolsiin. Hän ei pärjännyt, mutta jäi mieleeni.
 
Kumpi lopulta teki aloitteen?

Niko: Minä. Teuvo lämpeni vasta pikkuhiljaa.

Teuvo: Niko suorastaan jahtasi minua! En ollut helppo pala. Ajattelin, että hän on liian nuori.
 
Mihin ihastuit hänessä?

Niko: Siihen Hulluun Hatuntekijään, joka Teuvo on. Olemme molemmat luovia. Meidän on helppoa olla yhdessä, koska ajatusmaailmamme ovat samanlaiset.

Teuvo: Niko ei ole mikään mielistelijä – vaikka kyllä hän tarpeen tullen senkin taidon osaa – vaan hän on rehellinen ja suora. Koska olemme molemmat esiintyjiä, ymmärrämme toisiamme.
 
Miten ikäero näkyy suhteessanne?

Niko: Ikä on vain syntymäkoodi. Tunnen itseni usein kypsemmäksi osapuoleksi, koska joudun sanomaan Teuvolle tämän tästä ’mietipäs vielä’. Joskus vitsailemme ikäerolla. Kun veljeni sai lapsen, pyysin häntä näyttämään, miten vaipat vaihdetaan, koska minulla voi olla sama edessä Teuvon kanssa! Oikeasti en mieti Teuvon ikääntymistä. En halua elää pelossa. Voihan nuoreltakin ihmiseltä yhtäkkiä katketa verisuoni päästä.

Teuvo: Ikäero unohtui, kun tutustuimme. Niko on kypsä ikäisekseen. Jos Niko kertoi sen vaippajutun, niin sitä ei sitten saa laittaa lehteen!
 

Kaksi päätöntä kanaa

Missä olette samanlaisia?

Niko: Olemme spontaaneja ja impulsiivisia; meidät on helppo houkutella kokeilemaan uutta. Olemme perhekeskeisiä ja meillä on hyvät välit sukulaisiin.

Teuvo: Painamme menemään kuin päättömät kanat! Jos kaveri soittaa, että lähdettekö Seurasaareen kävelylle, olemme viidessä minuutissa menossa, vaikka meillä olisi ollut siivous kesken. Kerran olimme juuri palanneet parin viikon Thaimaan-lomalta ja olleet kotona tunnin, kun jo alkoi tuntua, että on pakko päästä pois. Lähdimme takaisin lentokentälle.

Missä olette erilaisia?

Niko: Minä olen huuhkaja, joka haluaisi valvoa yöt ja nukkua päivät. Teuvo herää seitsemältä, vaikkei olisi töitäkään.

Teuvo: Kun herään, Niko ei ole välttämättä vielä mennyt nukkumaan. Yöllä työskentelyssä on muusikoille kai mystiikkaa. Toinen juttu on ajankäyttö: minä tulen paikalle kun on sovittu, Niko silloin kun ehtii.
 
Mitä arvostat puolisossasi?

Niko: Intoa, tietoa ja taitoa. Teuvo ei ole vieläkään kasvanut aikuiseksi. Hän on ikuinen Peter Pan.

Teuvo: Niko on tosi ahkera, mitä ei voi sanoa kaikista nuorista. Kun hän ryhtyy johonkin, hän ei malta lopettaa.
 
Millaista arkenne on?

Niko: Juhlaa! Käymme leffassa katsomassa kaksi elokuvaa putkeen tai juomme viiniä, vaikka olisi maanantai. Saamme olla paljon yhdessä, koska lähden usein mukaan Teuvon työreissuille.

Teuvo: Hauskaa! Nautimme elämästä joka päivä. Laitamme hyvää ruokaa, pelaamme lautapelejä, katsomme sängyssä elokuvia ja syömme liikaa suklaata.
 
Entä miten teillä juhlitaan?

Niko: Pyydämme ystäviä kylään, teemme hyvää safkaa. Jossain vaiheessa iltaa kaivetaan aina kitarat esiin.

Teuvo: Jos meillä on juhlat, sen kuulee jo kauas. Juhlissa kuluu paljon hyvää punaviiniä, vaikka viina ei pääasia olekaan. Minä olen selvinkin päin ylisosiaalinen ja äänekäs.
 
Mitä teette vapaa-ajalla?

Niko: Matkustamme paljon, myös kotimaassa. Saatamme yhtäkkiä lähteä pariksi yöksi Turkuun.

Teuvo: Käymme yhdessä uimassa, kesäisin pyöräilemme paljon. Hankin jopa varafillarit, että pääsemme vieraidenkin kanssa pyöräretkelle.
 

Sänkyaamiaisia

Miten teillä jaetaan kotityöt?

Niko: Se tekee, kuka ehtii ja ketä sotku häiritsee. Meillä on aika siistiä. Viime aikoina Teuvo on tehnyt niin paljon töitä, että minä olen pitänyt taloa pystyssä.

Teuvo: Meillä on periaate, että jos toisen likaiset kalsarit lattialla ärsyttävät, ne voi viedä pyykkikoriin sen sijaan että alkaa nalkuttaa. Minä hoidan yhteiset talousasiat kuten laskut ja vakuutukset, koska Niko ei muista eräpäiviä.
 
Miten yllätätte toisenne? Entä hemmottelette?

Niko: Siivoan tai laitan ruuan valmiiksi, kun Teuvo tulee myöhään töistä. Viimeksi vein Teuvon seinäkiipeilemään. Minusta on ihanaa, jos Teuvo piirtää minulle. Olen joskus säveltänyt laulun, joka oli tarkoitettu vain Teuvon korville.

Teuvo: Teen aamiaista ja tarjoilen sen sänkyyn. Vasta Niko sai minut seinäkiipeilemään. Se oli hauskaa, vaikka en uskaltanut kiivetä kahta metriä korkeammalle.

Olette kihloissa. Kumpi kosi?

Niko: En muista, mutta jonnekin matkalle taisimme sen jälkeen lähteä. Toivottavasti Teuvolla ei ole romanttista muistoa, jonka minä olen unohtanut…

Teuvo: Ei mitään hajua. Kai se oli aika intuitiivinen juttu. Juhlistimme kihloja Tallinnan-matkalla.
 
Haluaisitteko lapsia?

Niko: Lapset ovat ihan kivoja, mutta en ole ikinä haaveillut omista. Minusta tuli kyllä hiljattain kummisetä ja olen siitä ylpeä. Teuvo on lapsirakas ja hänellä on kummilapsiakin yhdeksän. Tiedän, että hän olisi halunnut myös omia.

Teuvo: Olen aina tykännyt lapsista ja olin vuosia sijaisvanhempi. Sijaistyttöni Nuppu on nyt kolmikymppinen ja asuu tietenkin jo omillaan, mutta olemme yhä läheisiä. Mutta mistäs sen tietää vaikka minulla olisi biologisiakin lapsia, sillä minulla oli aika villi nuoruus…
 
Missä asioissa neuvotte toisianne?

Niko: Olemme takapiruina toisillemme monissa asioissa. Annan Teuvolle pukeutumisneuvoja. Teen meille löytöjä myös naistenosastolta ja muokkaan vaatteita. Teuvo saa toteuttaa visioni, koska hän osaa ommella.

Teuvo: Neuvon Nikoa laulamisessa, olen ottanut laulutunteja. Niko hankkii minulle vaatteita. Hän näkee heti, mikä minulle sopii. Nikolle on tärkeää, miltä näytämme yhdessä.
 

Porakonefetissi

Mihin tuhlaatte?

Niko: Minulla on parikymmentä kitaraa. En koskaan ota kitaraa matkalle mukaan, vaan ostan jonkin halvan paikan päältä. En kuitenkaan raaski luopua soittimesta, vaan raahaan sen Suomeen. Teuvoa ei kannata päästää yksin rautakauppaan.

Teuvo: Matkusteluun ja ruokaan. Ruokakaupassa emme koskaan katso tuotteen hintaa vaan ainoastaan sitä, mitä se sisältää. Minun piti hankkia uudet silmälasitkin, että saan kunnolla selvää tuoteselosteista. Haluamme syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Niko hamstraa kitaroita ja minulla on porakonefetissi, poria löytyy meiltä kolmisenkymmentä.
 
Mikä toisessa ärsyttää?

Niko: Ei ole yhtä juttua. Silloin kun ärsyttää, ärsyttää kaikki. Riitelemme harvoin ja lepymme nopeasti. Kitara ja rummut ovat salarakkaitani. Teuvoa ottaa varmasti pannuun, että soitan koko ajan.

Teuvo: Nikon on vaikea tehdä asioita kellon mukaan, mutta hän on kyllä parantanut tapojaan.

Mikä on ollut vaikeinta aikaa suhteessanne?

Niko: Alku oli palapelin osasten yhteensovittamista. Mutta erolla emme ole koskaan uhkailleet. Se olisi lapsellista.

Teuvo: Alku oli hankalaa, mutta nyt kun olemme olleet jo seitsemän vuotta yhdessä, meillä menee lujempaa kuin koskaan! Olemme Nikon kanssa myös hyviä ystäviä.
 
Oletteko mustasukkaisia?

Niko: Alussa minulla oli suhtautumisvaikeuksia, kun tuntemattomat tulivat juttelemaan Teuvolle, mutta se oli pikemminkin hämmennystä. Nykyään se tuntuu vain imartelevalta.

Teuvo: Emme. Luotamme toisiimme ja meillä on jopa lupa lukea toistemme tekstiviestejä ja sähköposteja. Jos ei ole mitään salattavaa, miksei niitäkin voi jakaa?

Mitä et antaisi toiselle anteeksi?

Niko: Jos Teuvo tekisi jotakin perheenjäsenilleni. Pettäminen olisi rankka juttu. Kaikki pitäisi aloittaa suhteessa alusta.

Teuvo: Jos Niko vetäisi minua turpaan. En tietenkään toivo, että Niko pettäisi minua, mutta uskottomuuden voi antaa anteeksi. Toista ei voi omistaa.
 

Juntti ja landepetteri

Miten julkisuus vaikuttaa suhteeseenne?

Niko: Olen tavallinen landepetteri Vammalasta, mutta Teuvon mukana olen päässyt kiertämään Suomea ja tavannut paljon sellaisia tyyppejä, joihin en olisi muuten tutustunut. Meidän väleihimme julkisuus ei vaikuta.

Teuvo: Ei mitenkään. Pidän itseäni tuiki tavallisena junttina enkä pörrää julkkisten parissa. Meiju Suvas on ainoa julkisuuden henkilö, joka on oikeasti myös hyvä ystäväni. Julkisuus on tuonut ikäviäkin juttuja, ja nykyään Nikokin osaa jo välttää netin keskustelupalstoja.

Mikä on yhteinen unelmanne?

Niko: Olisi kiva asua ulkomailla.

Teuvo: En tiedä onko tämä yhteinen, mutta minä haaveilen eniten siitä, että Nikon musiikkiura lähtisi kunnolla käyntiin ja että hän pääsisi keikoille.
 
Mitä haluaisit sanoa puolisollesi juuri nyt?

Niko: Tekisitkö minulle smoothien? Teuvo tekee sellaisen yleensä joka aamu, mutta tänään marjat olivat loppuneet.

Teuvo: Niko, olet paljon parempi tyyppi kuin uskotkaan.

Parisuhteellista-sarjassa pariskunta vastaa samoihin kysymyksiin kuulematta toistensa vastauksia.
Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.

Kilpaurheilu-uransa päätyttyä Minna Kauppi ihmetteli, mitä tekisi tulevaisuudellaan. Nyt hän miettii, miten urheilu olikin joskus maailman tärkeintä. – Saavutin jo kaiken, minkä halusin.

Entisen MM-suunnistajan Minna Kaupin ja Apulanta-rumpali Simo ”Sipe” Santapukin Ukko-poika konttaa kotonaan Lahdessa vikkelästi olohuoneesta keittiöön ja nousee äitinsä polvea vasten seisomaan. Ensiaskeleet on kymmenkuisena jo otettu, mutta konttaamalla pääsee vielä kovempaa.

– Ukko on sekoitus minua ja Simoa. Hän näyttää ihan isältään, mutta on yhtä vilkas kuin minä, Minna, 35, kuvailee.

Minna lepertelee Ukolle, ja Ukko vastaa äidilleen leveällä hymyllä. Sitten Sipe nappaa pojan syliin ja vie tämän viereiseen huoneeseen soittamaan pianoa. Varmaotteinen koskettimien paukuttelu kaikuu ympäri asuntoa.

– Simo on todella herkkä isä. Aina, kun hän on Ukon kanssa, hän on sitä sataprosenttisesti. Heidän yhteiselonsa on todella täyttä. Koska itse olen pojan kanssa ympärivuorokautisesti, en ihan joka hetki pysty samaan, Minna sanoo.

Suunnistuksen yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti on tätä nykyä täyspäiväinen kotiäiti. Mullistus on ollut suuri, mutta ihana.

”Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt.”

– Kaikki sanoivat, että et sinä kauaa jaksa kotona olla, mutta toisin on käynyt. Viihdyn Ukon kanssa kotona oikein hyvin. En luonut äitiydestä etukäteen itselleni odotuksia, joten en myöskään pettynyt.

"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.
"En ole osannut mennä ilman Ukkoa minnekään", Minna sanoo.

Hetken aikaa hukassa

Kaksi vuotta sitten, suunnistusuran lopettamispäätöksen jälkeen, Minna myöntää olleensa ymmällään. Entä nyt? Hän tiesi haluavansa lapsen, mutta mietti, pitäisikö työpaikka kuitenkin hankkia ensin. Hän oli yli kolmekymppinen eikä ollut elämänsä aikana allekirjoittanut vielä yhtään oikeaa työsopimusta.

– Hetken aikaa olin hukassa. Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee. Olin ahdistunut, kun en tiennyt, pitäisikö tehdä lapsi vai löytää työpaikka.

”Puoli vuotta haahuilin ja mietin, että mitähän tästä tulee.”

Asiat loksahtivat kohdalleen, kun Minnalle tarjottiin markkinointipäällikön paikkaa. Minna ehti tehdä työtä vuoden ennen äitiyslomaansa.

– Halu hankkia lapsi oli yksi syy, miksi lopetin urheilu-urani. En kuitenkaan halunnut, että lapsi on korvike urheilulle, joten oli ihanaa saada työpaikka ennen lasta. Sen avulla sopeutuminen tavalliseen arkeen urheilu-uran jälkeen meni luonnostaan.

Se sama kunnianhimoinen Minna, joka voitti mitaleita toisensa perään, on kuitenkin edelleen olemassa.

– Nykyään suuntaan kunnianhimoni lapsen kanssa olemiseen. Haluan tehdä tämän asian mahdollisimman hyvin, haluan olla hyvä äiti. Tiedän, että kunnianhimoni tulee vielä tulevaisuudessa näkymään työelämässäkin, mutta juuri nyt haluan keskittyä vauvaan. Enää en tosin laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani.

Yhtä asiaa huippu-urheiluajaltaan Minna edelleen kaipaa: todella kovaa fyysistä kuntoa. Peruskunto Minnalla on vieläkin hyvä. Hän urheilee päivittäin käymällä joko vaunulenkeillä tai silloin tällöin suunnistamassa. Muutamiin suunnistuskisoihinkin hän osallistui kesän aikana.

– Kun on tosi hyvässä kunnossa, askel on niin kevyt, että tuntuu kuin lentäisi. Se on äärimmäisen hieno fiilis. Mutta sitä varten pitäisi tehdä todella paljon töitä, eikä minulla ole siihen mitään syytä. Liikun mieluummin siksi, että se on kivaa.

"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."
"Enää en laittaisi kaikkea alttiiksi työpaikan takia kuten urheiluaikoinani."

Arki ennen ja nyt

Huippu-urheiluaikana Minnan arki pyöri täysin suunnistuksen ehdoilla. Urheilijana hän meni heti herättyään puolen tunnin aamulenkille, teki puolen päivän aikaan päätreenin ja urheili vielä illallakin. Matkalaukku oli aina pakattuna, treenileirejä ja kilpailuita kun oli jatkuvasti eri puolilla maailmaa.

– Silloin kuvittelin, että minulla oli muutakin elämää, mutta jälkikäteen ajateltuna urheilu kyllä meni kaiken edelle. Jos olin menossa ystävälleni kylään, tein ennen sitä treenin, koska sitä ei vain voinut jättää väliin.

Äitiysloma-arjessa päivän aikataulun puolestaan sanelee lapsenhoito. Minna ja Ukko heräilevät aamuseitsemältä, sitten syödään puurot ja leikitään lattianrajassa. Ukko nukkuu kahdet päiväunet, joiden aikana Minna joko ulkoilee vaunuja työnnellen tai rentoutuu kotona.

”On välillä outoa olla niin paljon kotona.”

Nykyisessä arjessa on urheilu-uraa helpompaa tavata ystäviä kahvilassa, käydä koko perheen kesken lounaalla tai ylipäätään viettää perinteistä kotiarkea.

– On välillä outoa olla niin paljon kotona, sekä minä että Simo olemme niin tottuneet jatkuvaan matkustamiseen. Mutta Simollakin on nykyään kova kiire keikalta kotiin.

Nykyistä Minnaa jopa vähän ihmetyttää se, miten hurjalla sykkeellä hän on aikanaan urheillut.

– Miten urheilu olikin silloin maailman tärkeintä? Lapsen avulla olen päässyt uran ikävöinnistä aika hyvin eroon. Saavutin jo kaiken, minkä halusin. Urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli helpotus, Minna miettii.

– Toisaalta huippu-urheilu oli mahtavaa aikaa. Tunsin joka päivä olevani etuoikeutettu, kun sain tehdä sitä työkseni. Jos Ukko joskus löytää intohimonsa urheilusta, minulla ei ole mitään syytä estellä häntä.

Kultaakin kalliimpi

Vaikka Minna on urheilu-urallaan tottunut äärimmäisiin tunteisiin, on oma lapsi silti tuonut tunne-elämään uuden ulottuvuuden: täydellisen rakkauden.

– Lapsi on meille hienointa elämässä. Olemme saavuttaneet valtavan suuria asioita – Simo Suomen ykkösbändissä ja minä maailman ykkösenä omalla alallani – mutta Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani. Jos hän tekee jotain herttaista, minulla nousevat kyyneleet silmiin.

”Ukko on suurempi kulta kuin mikään mitaleistani.”

Positiivisten tunteiden lisäksi äitiys on tuonut mukanaan myös uudenlaisia murheita. Siinä missä Minna aiemmin harmitteli huonoa suoritusta kilpailussa, nyt hän hämmentyy, jos ei saa Ukon itkua heti hiljenemään.

– Meistä taitaa näkyä, että olemme esikoisen vanhempia. Olemme aika epävarmoja ja huolissamme kaikesta, emme osaa ottaa rennosti. Tämä on vielä tällaista opettelua. Onneksi lähipiirissäni on useita äitejä, saan heiltä paljon tietoa.

Minna myöntää olleensa ehdottomampi kasvatusasioissa ennen lapsen syntymää. Hän oli päättänyt, ettei Ukolle näytetä yhtään lastenohjelmia ja ajatellut, että vauvankin voi jättää hoitoon lyhyiksi ajoiksi. Toisin kävi.

– Kummasti ne Teletapit helpottavat elämää. Ja mummu laittoi lapsen nukkumaan ensimmäisen kerran vasta viikko sitten, kun juhlin kavereiden kanssa synttäreitäni. En ole osannut lähteä ilman Ukkoa mihinkään.

"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."
"Urheilu-urani loppuvaihe oli niin vaikea jatkuvien vammojen takia, että siitä luopuminen oli lopulta helpotus."

Ei liikaa hemmottelua

Minna ja Sipe ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä, toinen Asikkalassa ja toinen Heinolassa. Minna toivoo, että he voivat antaa Ukolle samanlaisen rennon lapsuuden, mutta hän tiedostaa, että asetelma on toinen.

– Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, ettemme hemmottele häntä liikaa. Emme esimerkiksi aio ostaa hänelle yhtään joululahjoja, niitä tulee läheisiltä muutenkin jo ihan tarpeeksi, Minna pohtii.

”Pakko myöntää, että Ukolla on isompi kultalusikka suussaan kuin meillä.”

– Puen Ukon enimmäkseen äitiyspakkauksen vaatteisiin tai tutuilta saatuihin, käytettyihin asuihin. Lasten merkkivaatteet ovat ihania, mutta ne eivät ole rakkautta.

Minna itse on 90-luvun laman lapsi. Hänellä on kaksi sisarusta, eikä perheellä ollut lama-aikana liikaa rahaa. Lapsuuden niukkuus näkyy hänen elämässään vieläkin.

– Vaikka tililläni on rahaa, juoksen edelleen alennusten perässä. Jos näen ruokakaupan hyllyllä punaisen ale-lapun, ryntään sinne heti. Toivonkin, että rahan sijaan voin kannustaa Ukkoa ahkeruuteen. Haluan opettaa hänet nauttimaan tekemisestä.

Lapsena Minna oli innokas touhuaja. Hän harrasti kaikkea mahdollista tenniksestä telinevoimisteluun. Minnalle on tärkeää, että myös Ukko saa liikkua ja testata erilaisia harrastuksia.

– Kasvatuksemme peruspilari on touhuta niin paljon kuin mahdollista. Lapsella pitää olla paljon harrastuksia. Hänen pitää saada juosta ja kuluttaa energiansa. Sellainen minä olin lapsena ja olen edelleenkin.

Samaan aikaan Minna on kuitenkin huolissaan lasten harrastusten ammattimaistumisesta. Harrastamisen kuuluu hänen mielestään olla ennen kaikkea kivaa.

– Tuntuu, että jotkut nuoret noudattavat treeniohjelmiaan niin tiukasti, etteivät he ikinä edes käy missään. Osaavatko he enää rentoutua vai onko koko elämä harrastusten sanelemaa? Jos vetää täysillä vain yhteen ääripäähän, ei enää elä, Minna pohtii.

– Kyllä minä opiskeluaikoina kävin bileissä ja osasin pitää hauskaa treenileireillä, vaikka samaan aikaan otin urheilun tosissani. Se, että osaa levätä arjessa, tuo rentoutta myös omaan urheilusuoritukseen.

"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.
"Simo on hyvä edustusvaimo", Minna nauraa.

Viides kerta Linnassa

Ukon syntymän jälkeen Minna ja Sipe eivät ole juurikaan päässeet viettämään kahdenkeskistä aikaa. Tilanteeseen tuli muutos itsenäisyyspäivänä, kun Minna sai kutsun Linnan juhliin.

– Onneksi Simo on hyvä edustusvaimo, Minna nauraa.

Minna on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla aiemmin neljästi, Sipe kerran. Tuolloin Minnakin oli saanut kutsun, mutta jätti juhlat väliin. Pari oli alkanut tapailla vain muutamaa viikkoa aiemmin, eivätkä he halunneet vielä silloin paljastaa suhdettaan muille.

Minna ja Sipe ehtivät tavata toisiaan kolme kuukautta julkisuudelta salassa, kunnes ensimmäinen yhteinen elokuvailta leffateatterissa paljasti parin.

”Ensitreffimme olivat New Yorkissa.”

– Ensitreffimme olivat New Yorkissa. Menimme sinne samalla lennolla, mutta istuimme eri penkkiriveillä. Leffaan menimme myöhemmin yhdessä, koska hävisin Simolle yhden vedon. Hän ei enää halunnut elää kaapissa, Minna muistelee.

– Nykyään saamme onneksi kulkea Lahden kaduilla ihan rauhassa. Pyörimme vauvauinneissa ja ruokakaupoissa ihan kuten kuka tahansa lapsiperhe.

Suomen menestynein suunnistaja syntyi Asikkalassa 25.11.1982.

Asuu Lahdessa avopuolisonsa, Apulanta-muusikko Sipe Santapukin ja lapsensa Ukon, 10 kk, kanssa.

Opiskeli Jyväskylän yliopistossa kieliä, kasvatustieteitä, journalistiikkaa ja taloustieteitä.

Perhevapaalla Novasol-yrityksen markkinointipäällikön töistä.