Maria Rönnin elämä murentui, kun äiti teki itsemurhan ja veli murhattiin. – Elämä ja maailma näyttäytyivät täysin mielivaltaisena.

Vuosi 1987. Äiti ja isä ovat olleet asumuserossa vuoden verran. 8-vuotias Maria ja hänen 13-vuotias veljensä asuvat äitinsä luona. Tänään äiti on kuitenkin vienyt lapset päivähoitoon mummolaan. Illansuussa, kun päivän leikit on leikitty, Maria palaa veljensä kanssa kotiin. Ovi on takalukossa. Isoveli aavistaa jotain.

– Onko se tehnyt sen, veli sanoo Marialle.

Maria ei ymmärrä, mitä veli tarkoittaa. Pian selviää, että äiti on kuollut, tehnyt itsemurhan.

Maria Rönni, 39, muistaa yhä elävästi tuon tilanteen, vaikka sen jälkeen muistikuvat tapahtumasta ja lapsuudesta ovat hatarat.

– Olin varmaankin järkyttynyt ja sokissa, Maria muistelee nyt.

Sen Maria muistaa, että isä teki pitkää päivää ja piti perheestä huolta. Tapahtuman jälkeen lapset muuttivat isän luo, ja sosiaalityöntekijät tulivat arvioimaan tilannetta. Terapiaa perhe ei saanut.

– 80-luvulla hoitojärjestelmä oli erilainen. Lapsia ei huomioitu eikä apua saanut, vaikka lapsen äiti olisi tehnyt itsemurhan. Perheessä asiasta ei kauheasti puhuttu. Isällä ja muilla sukulaisilla riitti tekemistä muutenkin, jotta tilanteesta ylipäänsä selviydyttiin. Heilläkin oli omat tunteensa, Maria kertoo.

”80-luvulla hoitojärjestelmä oli erilainen. Lapsia ei huomioitu eikä apua saanut.”

– Onneksi isä on aina ollut turvallinen ja hyvä isä. Hän piti meistä aina hyvää huolta.

Maria oli kiltti ja ujo tyttö, joka pärjäsi koulussa hyvin. Sisälle padotut tunteet alkoivat pulpahdella nuoruudessa ulos masennuksena ja ahdistuksena. Erityisesti juhlapyhät ja varsinkin äitienpäivä olivat vaikeita aikoja. Lapsena Marian mielessä pyöri yksi kysymys: Miksi? Miksi oma äiti tekee itsemurhan? Ja miksi juuri minulle kävi näin?

– Olin aika synkissä vesissä ja epätoivoinen. Tuntui, että minulla ei ole mitään tulevaisuutta. Koin syvää alemmuudentunnetta siitä, että olisin erilainen ja huonompi kuin muut. Koin, että olin arvoton ihminen. Ajattelin, että kaikilla muilla on äidit ja minulla ei.

Nyt aikuisena Maria pohtii, miksi hän koki äidin itsemurhasta häpeää ja syyllisyyttä. 

– Enhän minä pienenä tyttönä ole voinut vaikuttaa mitenkään äidin itsemurhaan. Lapsi imee itseensä asioita ja kokee syyllisyyttä asioista, joista ei tarvitsisi.

Surullisia uutisia Namibiasta

Maria koki toisen suuren menetyksen aikuisena. Elokuussa 2015 puhelin soi, kun Maria oli lähdössä viemään poikaansa tämän kaverin 5-vuotissyntymäpäiville. Soittaja oli Marian täti. Hän kertoi, että Marian isoveli oli kuollut Namibiassa, jossa oli asunut perheensä kanssa 15 vuotta.

– Veljeni oli ajanut toisen auton perään. Sen kuski raivostui niin paljon, että hän nousi autosta, otti pyssyn ja alkoi ampua. Kaksi laukausta osui veljeeni. Hän kuoli välittömästi tapahtumapaikalla. Mitään ei ollut tehtävissä, Maria kertoo.

– Sitä ei voinut uskoa todeksi. Elämä romahti siinä hetkessä.

”Se oli jotain, mitä kukaan ei osaa ajatella tapahtuvan.”

Maria itki ja suri viikkoja.

– Tapahtumasarja oli täysin järjetön sattuma. Se oli jotain, mitä kukaan ei osaa ajatella tapahtuvan. Mies oli täysin päihtynyt, ilmeisesti kokaiinipöllyissä ja sekavassa mielentilassa. Veljeni oli väärässä paikassa väärään aikaan, Maria sanoo.

– Jo läheisen kuolema on rankka, mutta tämä oli jotain sellaista, mitä ei pahimmissa kauhufilmeissäkään tapahdu.

Maria oli hyvin läheinen veljensä ja tämän perheen kanssa.

– En käynyt koskaan etelän reissuilla, mutta aina kun oli mahdollista ja rahaa, kävin veljeni luona Namibiassa, Maria kertoo.  

– Minulle on edelleen todella tärkeää pitää tiiviisti yhteyttä veljeni vaimoon ja lapsiin. Toisiltamme saamamme tuki on auttanut jaksamaan. Vaalimme yhdessä veljeni muistoa.

Mielivaltainen maailma

Veljen kuolema sai Marian tuntemaan epäoikeudenmukaisuutta ja vihaa. Luottamus ja usko ihmisiin kokivat kovan kolauksen.

– Elämä ja maailma näyttäytyivät täysin mielivaltaisena. Seuraavasta hetkestä ei ole mitään varmuutta. Kenelle tahansa voi koska tahansa tapahtua ihan mitä vain.

Surutyötä hidasti pitkä poliisitutkinta- ja oikeudenkäyntiprosessi. 

”Tekijä sai tuomion vasta kaksi vuotta teon jälkeen. Vasta sen jälkeen minulla oli kunnolla mahdollisuus toipua.” 

– Tuomion odottaminen oli painajaismaista. Tekijä sai tuomion, 24 vuotta ehdotonta vankeutta murhasta, vasta kaksi vuotta teon jälkeen. Vasta sen jälkeen minulla oli kunnolla mahdollisuus toipua ja päästä eteenpäin.

Myös pitkä välimatka Suomesta Namibiaan hidasti Marian surutyötä.

– Välimatkan ja nopean aikataulun takia emme päässeet Suomesta hautajaisiin, joten seurasimme hautajaisia Skypen välityksellä. Kävin haudalla vasta kuukausi veljeni kuoleman jälkeen.

Tukea terapiasta

Parikymppisenä Maria opiskeli sairaanhoitajaksi ja haki töihin psykiatriseen sairaalaan. Hän pääsi heti kiinni työelämään. Samoihin aikoihin Kela lupasi, että Maria pääsisi tuettuun terapiaan. Maria ajatteli, että nyt hän vihdoin saa apua äitinsä itsemurhan synnyttämiin tunteisiin.

– Koin ahdistusta, masennusta ja toivottomuutta. Pystyin kuitenkin opiskelemaan ja aloittelemaan työuraa, eikä minulla ollut sairaslomia tai lääkityksiä. Sen takia oireiluni katsottiin lieväksi, enkä saanutkaan tuettua terapiaa.

Lopulta Maria meni muutamaksi vuodeksi omakustanteisesti terapiaan. Maria sanoo nyt, että terapia muutti koko elämän suunnan. Hänestä tuntui, että hän oli saanut elämänsä takaisin. Hän tunsi itsensä kokonaisemmaksi ja eheämmäksi.

”Koin ahdistusta, masennusta ja toivottomuutta. Oireiluni katsottiin lieväksi, enkä saanutkaan tuettua terapiaa.”

– Terapiasuhteesta syntyi toivo. Joku uskoi ja näki, että selviydyn tästä ja saan elää hyvää elämää. Kun sain lapsuuden asiat käsiteltyä, olen elänyt ja voinut hyvin. 

Elämässä alkoi pilkahdella toiveikkuus ja ilo. Maria rakastui ja sai pojan 31-vuotiaana. Maria ajatteli, että koko loppuelämä menisi hyvin.  

– Pojan syntymä oli merkittävä käännekohta elämässä. Tuntuu hyvältä, että olen pystynyt olemaan hyvä äiti ja pystynyt katkaisemaan sukupolvien välisen ketjun pahoinvointiin liittyen. En halunnut siirtää traumoja ja pahaa oloa seuraavalle sukupolvelle.

Veljen kuoleman jälkeen Maria kuitenkin masentui ja oli sairaslomalla. Hän pääsi myös Kelan tuettuun terapiaan, missä hän tälläkin hetkellä käy. Terapeutti on sama, jonka kanssa Maria käsitteli äitinsä itsemurhaa. 

– Tapahtuma peilautuu koko elämääni. Minulla oli uniongelmia. Elämä ja luottamus kaikkeen oli palasina, enkä uskonut, että elämässä voi olla vielä jotain hyvää, Maria sanoo.

Apua uhrien läheisille

Nykyään Maria tekee puolikasta työaikaa. Muutoin elämän perusasiat olivat kunnossa, vaikka Maria erosi miehestään kaksi vuotta ennen veljen kuolemaa. 

– Poikakin on joutunut koville, koska voimavarani ovat olleet vähissä. Onneksi olemme edelleen hyviä ystäviä pojan isän kanssa. Hän on hyvä isä pojallemme.

Terapian lisäksi Maria sai apua Suomen mielenterveysseuran henkirikoksen uhrien läheisille järjestämältä intensiivikurssilta.

– Meillä oli ryhmäterapiaistuntoja, jossa kaikilla oli todella rankkoja tarinoita siitä, miten läheinen on murhattu tai tapettu. Oli käsittämätöntä, miten hyvin kaikki ymmärsivät toisiaan. Sain sieltä ystäviä, joihin pidän edelleen yhteyttä. 

Kaikesta voi selviytyä

Marian katselee kotinsa ikkunasta, kun hänen 7-vuotias poikansa potkii pihalla jalkapalloa. Mariaa alkaa hymyilyttää.

– Poika on ollut päivänselvä syy, miksi elämä jatkuu. Nykyään hyväksyn kaiken osaksi elämäntarinaani. Vaikeudet ovat kääntyneet voimavaraksi, Maria sanoo.

– Tänä keväänä voin ensimmäisen kerran sanoa, että minulla on ollut valoisampia hetkiä. Elämässä alkaa olla muutakin kuin selviytymistä päivästä toiseen. Mitä tahansa elämässä tuleekin, kaikesta voi selviytyä.

Marialle tärkeitä ovat myös sukulaiset ja ystävät, vaikka hän onkin halunnut olla veljen kuoleman jälkeen paljon yksin. Metsäretket ja merenrantakävelyt yksin ja pojan kanssa tuovat voimaa.

”Elämässä alkaa olla muutakin kuin selviytymistä päivästä toiseen”

– Kun poika lähtee kouluun, käyn joka päivä tunnin kävelylenkillä metsässä. Se on päivän paras hetki ja saan siitä paljon. Kun olen yksin metsässä, minun on helpompi tuntea niitä tunteita, vihaa ja epäoikeudenmukaisuutta, Maria sanoo.

– En halua jäädä tähän tilaan, mutta minun on pakko antaa tunteiden tulla ja kokea ne. Otan itselleni aikaa ja olen yksin, kun siltä tuntuu. Mutta en halua jäädä katkeruuteen. Elämässä on niin paljon hyviä asioita ja hyviä ihmisiä.

Maria työskentelee sairaanhoitajana psykiatrisen sairaalan akuutilla avo-osastolla.

– Potilailla on esimerkiksi masennusta ja ahdistusta. Meille tulee myös psykoosipotilaita ja päihdepotilaita. Työni on merkityksellistä ja tärkeää. Ihmisten oireilu ei ole minulle rankkaa. Päinvastoin on palkitsevaa nähdä, kun ihmiset saavat apua ja alkavat voida paremmin. 

Elämänarvot uusiksi

Ennen Maria stressasi asioista ja mietti, mitä muut hänestä ajattelevat. Nykyään Maria osaa priorisoida asioita.

– Turhat ja pintapuoliset asiat ovat jääneet vähemmälle. Metsässä lenkkeily ja pojan kanssa oleminen on minulle tärkeämpää kuin imurointi. Voi mennä monta viikkoa, etten ole imuroinut ja olen syönyt vain valmisruokia. Elämä on tässä ja nyt, eikä huomisesta päivästä tiedä. Haluan viettää päiväni tärkeiden ihmisten kanssa, Maria sanoo.

Maria haluaisi myös tulevaisuudessa tehdä työtä auttamisen parissa, mutta hieman juurevammin.

– Haluaisin tehdä työtä, jossa pystyisin olemaan ihmisten kanssa oikeasti läsnä ilman kiirettä. Haluaisin auttaa läsnäolon ja luonnon kautta. Työni osastolla on lääkekeskeistä ja hektistä, Maria miettii.

Marian mielestä on hienoa, että maailma on nykyään avoimempi ja että esimerkiksi tunnetut ihmiset puhuvat avoimemmin mielenterveysongelmistaan. Maria on kokenut tärkeäksi kertoa avoimesti elämäntilanteestaan myös työkavereille. Heiltä on tullut paljon tukea.

Maria kertoo, että yleisesti lääkärien ja hoitohenkilökunnan mielenterveysongelmat ovat edelleen pienimuotoinen tabu.

– Oli sitten hoitaja tai lääkäri, voi löytää itsensä tilanteesta, jossa tarvitsee itse apua. Se ei katso taustoja. Kukaan ei voi tietää, miten oma mieli reagoi vaikeisiin tilanteisiin. Joku voi sairastua psykoosiin, toinen voi masentua, Maria pohtii.

Tärkeintä on rohkaistua hakemaan apua. 

”Kukaan ei voi tietää, miten oma mieli reagoi vaikeisiin tilanteisiin.”

– Olen ylpeä itsestäni, että hain apua. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut terapeutin kanssa käsitellä elämäni asioita. Terapia auttaa erottelemaan omat asiat potilaiden asioista, jotta en veisi omia asioitani töihin.

Terapiaan pääsystä helpompaa

Marian mielestä kunnolliseen terapiaan pääsy tulisi tehdä huomattavasti helpommaksi ja yksinkertaisemmaksi.

– Kelan systeemi laittaa ihmisiä rankasti eriarvoiseen asemaan. Kela tukee niitä, jotka ovat työelämässä tai opiskelemassa, vaikka terapian saanti ei saisi olla riippuvainen siitä, oletko juuri nyt tuottelias yhteiskunnan jäsen, Maria sanoo.

– Ne, joilla on lievää oireilua ilman sairaslomaa tai lääkitystä, hyötyisivät erityisesti terapiasta. Mitä aiemmin terapiaan menee, sitä enemmän siitä hyötyy.

Maria kokee olevansa etuoikeutettu, koska hän pystyi käymään töissä ja maksamaan ensimmäiset terapiavuotensa itse. Elämän suunta on nyt ylöspäin.

– Mietin aina, mitä veljeni ajattelisi tilanteestani. Olen vakuuttunut, että hän haluaisi nähdä, että voin hyvin ja jatkan elämääni, enkä jumittuisi katkeruuteen.

Presidentti Tarja Halonen, laulaja Cheek ja näyttelijä Seela Sella ovat vuodenvaihteen lapsia eli kauriita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puolestaan neitsyt. Katso listasta, keillä julkkiksilla on kanssasi sama tähtimerkki!

Vesimies 21.1–19.2.

Sami Kuronen (juontaja) 21.1.1974

Jaana Pelkonen (poliitikko, juontaja) 27.1.1977 

Aino-Kaisa Saarinen (hiihtäjä) 1.2.1979

Jari Tervo (kirjailija ja runoilija) 2.2.1959

Anna Puu (laulaja) 3.2.1982

Juha Tapio (laulaja) 5.2.1974

Jörn Donner (kirjailija, ohjaaja ja poliitikko) 5.2.1933

Anna Abreu (laulaja) 7.2.1990

Kirsi Salo (televisiopersoona, hyvinvointivalmentaja) 7.2.1967

Pete Parkkonen (laulaja) 8.2.1990

Miitta Sorvali (näyttelijä) 10.2.1956

Pelle Miljoona (muusikko) 10.2.1955

Hannu-Pekka Björkman (näyttelijä) 11.2.1969

Anneli Jäätteenmäki (poliitikko ja pääministeri) 11.2.1955

Mauri Kunnas (kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä) 11.2.1950

Kirsti Paakkanen (toimitusjohtaja ja yrittäjäneuvos) 12.2.1929

Jouni Hynynen (muusikko) 15.2.1970

Eeva Kilpi (kirjailija) 18.2.1928

Lue lisää: Luova uudistaja, tyly määräilijä – tällainen vesimies (21.1.–19.2.) on luonteeltaan

Kalat 20.2.–20.3.

Jari Litmanen (jalkapalloilija) 20.2.1971

Antti Litja (näyttelijä) 21.2.1938

Outi Mäenpää (näyttelijä) 24.2.1962

Maria Veitola (radio- ja televisiotoimittaja) 26.2.1973

Jaakko Hämeen-Anttila (islamin tutkimuksen professori) 26.2.1963

Paperi T (räppäri) 26.2.1986

Antti Tuisku (laulaja) 27.2.1984

Aira Samulin (yrittäjä) 27.2.1927

Jannika B (laulaja) 28.2.1985

Ville Haapasalo (televisiojuontaja) 28.2.1972

Mikko Kuustonen (laulaja ja lauluntekijä) 4.3.1960

Mari Perankoski (näyttelijä) 10.3.1970

Leena Lehtolainen (kirjailija) 11.3.1964

Peter Vesterbacka (mobiilipelien kehittäjä) 12.3.1968

Sandhja Kuivalainen (laulaja) 16.3.1991

Olli Lindholm (laulaja) 19.3.1964

Jenni Vartiainen (laulaja) 20.3.1983

Lue lisää: Pehmeä herkkis, kateellinen manipuloija – tällainen kalat (20.2.–20.3.) on luonteeltaan

Oinas 21.3.–19.4.

Pekka Haavisto (poliitikko) 23.3.1958

Tommi Uschanov (kirjailija) 27.3.1975

Laura Huhtasaari (poliitikko) 30.3.1979

Klaus Härö (elokuvaohjaaja) 31.3.1971

Samu Haber (laulaja) 2.4.1976

Pirjo Heikkilä (koomikko) 3.4.1980

Toni Wirtanen (muusikko) 4.4.1975

Aki Kaurismäki (elokuvaohjaaja) 4.4.1957

Elisabeth Rehn (poliitikko) 6.4.1935

Jenni Haukio (runoilija, presidentin puoliso) 7.4.1977

Johanna Kurkela (laulaja) 10.4.1985

Katja Kettu (kirjailija ja animaatio-ohjaaja) 10.4.1978

Anna-Leena Härkönen (näyttelijä ja kirjailija) 10.4.1965

Pirkko Saisio (kirjailija, näyttelijä ja ohjaaja) 16.4.1949

Patrik Laine (jääkiekkoilija) 19.4.1998

Lue lisää: Ikuinen innostuja, itsekeskeinen möläyttelijä – tällainen oinas (21.3.–19.4.) on luonteeltaan

Härkä 20.4–20.5.

Arja Koriseva (laulaja) 21.4.1965

Paavo Lipponen (poliitikko, pääministeri ja eduskunnan puhemies) 23.4.1941

Juha Sipilä (poliitikko ja pääministeri) 25.4.1961

Nikke Ankara (räppäri) 26.4.1991

Antti J. Jokinen (elokuvantekijä) 26.4.1968

Jenny Lehtinen (mediapersoona) 28.4.1978

Saara Aalto (laulaja-lauluntekijä) 2.5.1987

Kalle Palander (alppihiihtäjä) 2.5.1977

Jesse Puljujärvi (jääkiekkoilija) 7.5.1998

Hanna Sumari (toimittaja, juontaja) 9.5.1958

Harri Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.5.1958

Enni Rukajärvi (lumilautailija) 13.5.1990

Li Andersson (poliitikko) 13.5.1987

Vappu Pimiä (radio- ja tv-juontaja) 16.5.1978

Laura Voutilainen (laulaja) 17.5.1975

Assi Koivisto (ekonomi ja toimitusjohtaja) 20.5.1957

Pekka Pouta (meteorologi) 20.5.1968

Lue lisää: Kärsivällinen nautiskelija, joustamaton jäärä – tällainen härkä (20.4.–20.5.) on luonteeltaan

Kaksonen 21.5.–21.6.

Lauri Markkanen (koripalloilija) 22.5.1997

Anja Snellman (kirjailija) 23.5.1954

Ristomatti Ratia (muotoilija) 23.5.1941

Heli Sutela (näyttelijä ja koomikko) 24.5.1968

Anni Vuohijoki (painonnostaja) 24.5.1988

Reino Nordin (laulaja) 25.5.1983

Eveliina ”Evelina” Tammenlaakso (laulaja ja lauluntekijä) 27.5.1995

Krista Kosonen (näyttelijä) 29.5.1983

Timo Soini (poliitikko, europarlamentaarikko ja ministeri) 30.5.1962

Pirkka-Pekka Petelius (näyttelijä, ohjaaja ja tuottaja) 31.5.1953

Marco Bjurström (tanssija, juontaja) 31.5.1966

Sara Sieppi (vuoden 2011 Miss Suomi) 3.6.1991

Tuomas Kyrö (kirjailija) 4.6.1974

Elina Knihtilä (näyttelijä, professori) 6.6.1971

Laila Hirvisaari (kirjailija) 7.6.1938

Helena Ranta (oikeushammaslääkäri) 11.6.1946

Kerttu Niskanen (hiihtäjä) 13.6.1988

Riitta Uosukainen (eduskunnan ensimmäinen naispuhemies) 18.6.1942

Paula Koivuniemi (laulaja) 19.6.1947

Esko Valtaoja (avaruustähtitieteen professori) 20.6.1951

Lue lisää: Iloinen suupaltti, tunteeton kakara – tällainen kaksonen (21.5.–21.6.) on luonteeltaan

Rapu 22.6.–22.7.

Martti Ahtisaari (presidentti) 23.6.1937

Jorma Uotinen (tanssija ja koreografi) 28.6.1950

Erin Anttila (laulaja) 2.7.1977

Teemu Selänne (jääkiekkoilija) 3.7.1970

Merja Larivaara (näyttelijä) 4.7.1964

Miki Liukkonen (kirjailija, runoilija ja muusikko) 8.7.1989

Martina Aitolehti (malli ja televisioesiintyjä) 16.7.1982

Matti Nykänen (mäkihyppääjä) 17.7.1963

Samuli Edelmann (näyttelijä ja laulaja) 21.7.1968

Hannele Lauri (näyttelijä) 21.7.1952

Lilli Paasikivi (oopperalaulaja ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja) 22.7.1965

Pekka Strang (näyttelijä ja teatterinjohtaja) 23.7.1977

Jarkko Nieminen (tennispelaaja) 23.7.1981

Lue lisää: Ymmärtäväinen huolehtija, oikukas murehtija – tällainen rapu (22.6.–22.7.) on luonteeltaan

Leijona 23.7.–22.8.

Minttu Mustakallio (suomalainen näyttelijä) 23.7.1973

Olavi Uusivirta (muusikko) 28.7.1983

Kaari Utrio (kirjailija) 28.7.1942

Anssi Kela (suomalainen muusikko) 29.7.1972

Johanna Tukiainen (malli, tanssija, juontaja) 29.7.1978

Ville Niinistö (poliitikko) 30.7.1976

Satu Silvo (näyttelijä) 2.8.1962

Jukka Hildén (Duudsoni) 3.8.1980

Jutta Urpilainen (poliitikko) 4.8.1975

Diandra Flores (laulaja) 12.8.1994

Maria Nordin (yrittäjä, arkkitehti) 13.7.1983

Peter Franzén (näyttelijä) 14.8.1971

Jasper Pääkkönen (näyttelijä) 15.7.1989

Jari Sillanpää (laulaja) 16.8.1965

Terhi Kokkonen (laulaja) 16.7.1974

Tarja Turunen (laulaja) 17.8.1977

Kati Outinen (näyttelijä) 17.8.1961

Katri Helena (laulaja) 17.8.1945

Armi Kuusela (vuoden 1952 Miss Universum) 20.8.1934

Lue lisää: Arvokas johtaja, pöyhkeä kaikkitietäjä – tällainen leijona (23.7.–22.8.) on luonteeltaan

Neitsyt 23.8–22.9.

Jarkko Ruutu (jääkiekkoilija) 23.8.1975

Sauli Niinistö (tasavallan presidentti) 24.8.1948

Robin (laulaja) 24.8.1998

Panu Rajala (kirjailija ja tutkija) 27.8.1945

Anne Brunila (ekonomisti) 31.8.1957

Pekka Hyysalo (freestylehiihtäjä) 2.9.1990

Kirsi Alm-Siira (uutistoimittaja) 2.9.1974

Paavo Väyrynen (poliitikko) 2.9.1946

Tiina Lymi (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 3.9.1971

Simo Frangén (koomikko, käsikirjoittaja, juontaja) 6.9.1963

Jutta Gustafsberg (hyvinvointiyrittäjä) 6.9.1973

Kaija Koo (laulaja) 10.9.1962

Marja-Liisa Kirvesniemi (hiihtäjä) 10.9.1955

Nasima Razmyar (poliitikko) 13.9.1984

Janni Hussi (fitnessmalli, yrittäjä) 14.9.1991

Arttu Wiskari (muusikko) 16.9.1984

Rakel Liekki (taiteilija, toimittaja) 20.9.1979

Tuomas Enbuske (juontaja, toimittaja, kolumnisti) 22.9.1977

Lue lisää: Tarkkanäköinen älykkö, pikkumainen saivartelija – tällainen neitsyt (23.8–22.9.) on luonteeltaan

Vaaka 23.9.–22.10.

Matleena Kuusniemi (näyttelijä) 24.9.1973

Kiira Korpi (taitoluistelija) 26.9.1988

Peter Nyman (toimittaja, uutisankkuri) 27.9.1966

Pihla Viitala (näyttelijä) 30.9.1982

Anne Kukkohovi (malli, juontaja) 3.10.1970

Kiti Kokkonen (näyttelijä) 4.10.1974

Sami Hyypiä (jalkapalloilija) 7.10.1973

Björn Wahlroos (konsernijohtaja) 10.10.1952

Miia Nuutila (näyttelijä, juontaja) 12.10.1972

Reijo Mäki (dekkarikirjailija) 12.10.1958

Pamela Tola (näyttelijä) 15.10.1981

Virpi Hämeen-Anttila (kirjailija ja tutkija) 15.10.1958

Kimi Räikkönen (Formula 1 -kuljettaja) 17.9.1979

Sanna Stellan (näyttelijä) 19.10.1974

Lue lisää: Ymmärtäväinen sovittelija, oikukas vitkuttelija – tällainen vaaka (23.9.–22.10.) on luonteeltaan

Skorpioni 23.10.–22.11.

Pauli Hanhiniemi (muusikko) 24.10.1964

Laura Malmivaara (näyttelijä) 26.10.1973

Tiina Jylhä (kauneusalan yrittäjä) 26.10.1962

Katariina Souri (kirjailija, kolumnisti) 27.10.1968

Timo Koivusalo (elokuvaohjaaja, lauluntekijä) 31.10.1963

Riku Nieminen (näyttelijä) 1.11.1986

Meeri Koutaniemi (valokuvaaja) 1.11.1987

Hjallis Harkimo (liikemies, poliitikko) 2.11.1953

Antti Rinne (poliitikko) 3.11.1962

Matti Vanhanen (poliitikko) 4.11.1955

Nooralotta Neziri (aitajuoksija) 9.11.1992

Lauri Tähkä (laulaja) 9.11.1973

Maija Vilkkumaa (laulaja) 9.11.1973

Virve Rosti (laulaja) 10.11.1958

Heidi Hautala (poliitikko) 14.11.1955

Aki Palsanmäki (huutokauppayrittäjä) 15.11.1969

Jenni Pääskysaari (toimittaja, juontaja) 18.11.1975

Ulla Tapaninen (näyttelijä) 19.11.1955

Juha Mieto (hiihtäjä) 20.11.1949

Ville Valo (laulaja) 22.11.1976

Lue lisää: Syvällinen älykkö, kostonhimoinen piikittelijä – tällainen skorpioni (23.10.–22.11.) on luonteeltaan

Jousimies 23.11–21.12.

Niina Lahtinen (näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja) 23.11.1979

Krista Siegfrids (laulaja) 4.12.1985

Antti Holma (näyttelijä) 6.12.1982

Pentti Linkola (filosofi) 7.12.1932

Heikki Turunen (kirjailija) 9.12.1945

Paula Vesala (muusikko) 10.12.1981

Roope Salminen (näyttelijä) 11.12.1989

Krista Pärmäkoski (maastohiihtäjä) 12.12.1990

Paavo Arhinmäki (poliitikko) 13.12.1976

Siiri Rantanen (hiihtäjä) 14.12.1924

Kirsi Kunnas (lastenkirjailija, runoilija) 14.12.1924

Irja Askola (pappi) 18.12.1952

Tero Pitkämäki (keihäänheittäjä) 19.12.1982

Janna Hurmerinta (laulaja) 20.12.1981

Arvi Lind (uutisankkuri) 21.12.1940

Lue lisää: Suuri optimisti, röyhkeä jäärä – tällainen jousimies (23.11.–21.12.) on luonteeltaan

Kauris 22.12.–20.1.

Jare Tiihonen eli Cheek (räppäri) 22.12.1981

Tarja Halonen (presidentti) 24.12.1943

Isac Elliot (laulaja) 26.12.2000

Dome Karukoski (elokuvaohjaaja) 29.12.1976

Seela Sella (näyttelijä) 30.12.1936

Rosa Meriläinen (kirjailija, poliitikko) 31.12.1975

Lenita Airisto (toimitusjohtaja) 1.1.1937

Tellervo Koivisto (poliitikko ja ekonomisti) 2.1.1929

Christel ”Chisu” Sundberg (muusikko) 3.1.1982

Jari ”Bull” Mentula (ammattilaiskehonrakentaja) 4.1.1976

Vesa-Matti Loiri (näyttelijä, koomikko, laulaja) 4.1.1945

Sofi Oksanen (kirjailija) 7.1.1977

Kari Hotakainen (kirjailija) 9.1.1957

Iivo Niskanen (maastohiihtäjä) 12.1.1992

Anne Berner (yritysjohtaja, poliitikko) 16.1.1964

Alma Miettinen (laulaja) 17.1.1996

Laura Närhi (laulaja) 19.1.1978

Lue lisää: Sinnikäs vastuunkantaja, itsekäs niuhottaja – tällainen kauris (22.12.–20.1.) on luonteeltaan

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.