Ikäeroa Jarkolla ja Anna-Riikalla on seitsemän vuotta. Etäisyyttä sisarussuhteeseen ovat tuoneet myös elämänvalinnat: Jarkko on kiertänyt pelikenttiä vuosikaudet, siinä missä Anna-Riikka on työskennellyt Helsingissä kirjakustantamoissa, tällä hetkellä kustantajana WSOY:llä.
Ikäeroa Jarkolla ja Anna-Riikalla on seitsemän vuotta. Etäisyyttä sisarussuhteeseen ovat tuoneet myös elämänvalinnat: Jarkko on kiertänyt pelikenttiä vuosikaudet, siinä missä Anna-Riikka on työskennellyt Helsingissä kirjakustantamoissa, tällä hetkellä kustantajana WSOY:llä.

Tennispelaaja Jarkko Nieminen ja kustantaja Anna-Riikka Carlson kasvoivat kirjojen ja tenniksen keskellä. Tänä syksynä sisarusten välit lähenevät entisestään.

Kahvilan pöydällä on kasa suosikkikirjoja, vihersmoothie ja kupillinen teetä. Terassilla, ikkunan toisella puolella mies lukee itsekseen kirjaa.

– Suomessa ei valitettavasti näe kovin paljon tuollaista, tennispelaaja Jarkko Nieminen, 34, sanoo ja nyökkää ulos.

Hänelle kirjat ovat olleet tärkeitä matkakumppaneita 15-vuotisen, tänä syksynä päättyvän peliuran aikana. Urallaan Jarkko on nähnyt 60 maata ja matkustanut 30–40 viikkoa vuodessa.

– En voi matkustaa ilman kirjoja. Aina pitää olla vähintään yksi mukana, Jarkko kertoo.

Urheilukassistaan hän on nostanut esiin Väinö Linnaa, Mika Waltaria, matkaoppaita, dekkareita ja elämäkertoja. Vieressä kohoaa kasa isosiskon, kustantaja Anna-Riikka Carlsonin, 40, suosikkeja: Fernando Pessoan runoja, Markus Nummen ja Inka Nousiaisen teokset, pari käännösromaania ja tietokirjaa.

– Ja minulla on aina kesken vähintään kolme kirjaa, Anna-Riikka jatkaa.

Anna-Riikalle kirjat ovat sekä työ että harrastus. Molemmille ne merkitsevät hengähdystaukoa arjesta.

– Vaikka tennis on koko ajan läsnä, pääsen kirjojen avulla irrottautumaan lajista. Ilman kirjoja olisin varmaan lopettanut urani kauan sitten, Jarkko sanoo.

Koti kirjoja täynnä

Lapsuudenkodin eteisessä vastassa on rivi tenniskenkiä ja hyllyllinen englanninkielisiä dekkareita. Vanhemmat Kauko ja Leena valmensivat tennistä päivätöidensä ohessa. Koti Maskussa oli aina avoin isolle kaverijoukolle. Jarkko ja Anna-Riikka kertovat, että he kasvoivat olemaan kiinnostuneita maailmasta ja ihmisistä.

– Lapsuudenkoti oli lämmin ja rento paikka, jonne oli aina helppo tulla. Sellaisen kodin olen halunnut itsekin luoda, Anna-Riikka summaa.

Kesäisin koko perhe reissasi tennisleirille Vuokattiin.

– Perheellä ei ollut mahdollisuutta eikä varaa matkustaa kauas, mutta kirjojen avulla pystyimme matkustamaan minne vain, Anna-Riikka kertoo.

Nuori Anna-Riikka kirjoitteli vihkoihin ranskan epäsäännöllisiä verbejä, luki Anna-kirjoja ja haaveili opiskeluista suuressa kaupungeissa. Automatkoilla lapset viihtyivät vanhempien ostamien loman alkajaiskirjojen parissa. Kirjalahjojen antaminen on jatkunut näihin päiviin asti.

Noista ajoista Jarkolle on jäänyt mieleen vuoden 1991 lomakirja, Seikkailujen joki. Vaikka sen sivut ovat jo kellastuneet, on kirja vieläkin hyvässä kunnossa.

– Rakastan kirjan kansien tuntua. Lukemisesta katoaa fiilis, jos kirjaa ei voi pitää käsissä. Ei haittaa, vaikka kesälomalta jäisi vähän ketsuppia sivujen väliin, se lisää vain tunnesidettä, Jarkko sanoo.

Omat kiinnostuksenkohteensa sisarukset saivat valita itse – lukemaan tai tennikseen heitä ei koskaan patistettu. Niistä molemmat saivat kuitenkin itselleen ammatin. Jarkko rakastui molempiin jo varhain, ja tennistreenit pitivät hänet poissa poikaporukoiden kahakoista. Kun veli oli koko ajan menossa, viihtyi ujompi isosisko omissa oloissaan.

– Kirjat yhdistävät meitä, muuten me olemme aika erilaisia. Minulle annettiin nopeat jalat ja Anna-Riikalle fiksut aivot, Jarkko veistelee pilke silmäkulmassaan.

– Kaikki liikunnalliset geenit ovat kasaantuneet Jarkolle, Anna-Riikka jatkaa.

– Jarkko menee seiniä pitkin, jos ei pääse pariin päivään liikkumaan. Kadehdin liikkumisen iloa, joka Jarkolla on.

Rönsyilijä ja järjestyksen mies

Lapsena Anna-Riikka huijasi Jarkon petaamaan sänkynsä karkkipalkalla. Kyykyttäjänä Jarkko ei siskoaan muista.

– Anna-Riikka on ollut minulle kuin vanhempanikin: pitänyt aina huolta ja ollut tuki ja turva, Jarkko kuvailee.

Huolenpito on jatkunut aikuisiälläkin. Sisarukset kuuntelevat toisiaan ja juttelevat lämpimään sävyyn. Synkeitä kiistoja ei parivaljakolla ole, vaan suhde on aina ollut tasavertainen. Seitsemän vuoden ikäero on tuonut suhteeseen sopivasti etäisyyttä.

– Ei meillä ole koskaan ollut riitoja. Olemme aina voineet jutella kaikesta keskenämme, Jarkko sanoo.

Hän punnitsee sanojaan pitkään ja naljailee välillä hyväntahtoisesti isosiskolleen. Anna-Riikka puhua pulputtaa ja päättää lauseita Jarkonkin puolesta.

– Jarkko on monessa suhteessa järkevämpi ja järjestelmällisempi kuin minä. Hotellihuoneissakin hänellä on heti tossut siistissä rivissä, ja minä saan paikat heti sekaisin. Olen säilyttänyt kirjojakin lastenvaunuissa ja tiskikoneessa, Anna-Riikka nauraa.

Anna-Riikka kuvailee veljeään kirjailija Inka Nousiaisen sanoin, jotka löytyvät yhdestä hänen lempikirjastaan Kirkkaat päivät ja ilta:

”Ikkunasta tihkuva valo piirsi Iidalle hohtavat reunat. Joidenkin ihmisten takana on varjo, Iidan takana valo. Aina.”

– Jarkossa on jotain samaa kuin tässä Iidassa. Olemisen iloa, osaamista ja hyväntahtoisuutta. Hänenkin takanaan on valo. Jarkko on elämässä viihtyvä tyyppi, jolla on paitsi lahjoja myös intohimoa tekemiään asioita kohtaan.

Aikaa lukea ja tukea

Sisarusten hyvät välit mahdollistivat sen, että Jarkko ja Anna-Riikka tekivät yhdessä kirjan vuonna 2009. Teos kertoo tennismaailmasta ja Jarkon matkasta huippu-urheilijaksi.

Edes kirjoittamisen aikana sisarukset eivät kahnailleet.

– Se oli sujuvaa puuhaa: Jarkko kirjoitti, minä muotoilin lauseita uudelleen, Anna-Riikka kertoo.

Molemmat sisarukset ovat tehokkaita ja lujatahtoisia, ja siitä on ollut hyötyä myös työssä.

– Olemme aina tehneet täysillä sen, mihin olemme ryhtyneet. Olemme halunneet kehittyä, Jarkko pohtii.

Sisko nyökyttelee. Kuinka ylpeä sisko voi olla urheilijaveljestään, joka raivasi tiensä alan huipulle?

– En sanoisi olevani ylpeä Jarkon menestyksestä. Tunnen suurta kiitollisuutta ja onnea siitä, että Jarkko on saanut tehdä niin pitkään sitä, mitä haluaa. Olisin hänen puolestaan yhtä onnellinen, vaikka hän olisi työstään innostunut matematiikanopettaja.

Jarkko ihailee siskonsa sinnikkyyttä.

– Oman kustantamon perustaminen oli samanlainen riskinotto kuin lähteä ammattiurheilijaksi. Olemme molemmat riskinottajia, mutta uskallamme ottaa niitä, koska turvaverkko on kunnossa, Jarkko tuumii.

– Meistä Jarkolla on parempi taju siitä, mikä kaikki on mahdollista. Minulla ei ole samanlaista kilpailunhalua kuin hänellä. Kun perustin oman kustantamon, oma yritys oli viedä kaiken ajan ja yritin olla hyvä äiti samaan aikaan. Silloin Jarkko oli läsnä, hoiti kummipoikaansa Aleksia ja auttoi taloudellisestikin. Hän omisti osan Avain-kustantamosta, Anna-Riikka kertoo.

– Lisäksi olen aina saanut Jarkolta mielipiteen, joka on toisaalta riittävän lähellä mutta toisaalta riittävän kaukana.

Huippu-urheilijalle siskon tuki on ollut huonoina päivinä korvaamatonta.

– Vanhempamme ovat aina sanoneet Jarkolle, ettei ole pakko jatkaa, jos tuntuu raskaalta tai väsyttää. Mä olen ollut se, joka on sanonut, että mene nyt edes yrittämään, Anna-Riikka sanoo.

– Hän on ollut maailman paras isosisko, aina kannustanut minua ja ollut iloinen puolestani. Se on tehnyt minut onnelliseksi. Me olemme aina tienneet, että toinen on olemassa toista varten, Jarkko jatkaa.

Tukea sisarukset ovat saaneet myös kirjoista. Jarkko on saanut innoitusta voimakkaista hahmoista, kuten Nelson Mandelan elämästä sekä selviytymistarinoista.

Anna-Riikalle lohtua tuovat esimerkiksi runot ja tämän hetken suosikki, John Williamsin Stoner.

– Teos on kaunis muistutus siitä, ettei onnen perässä tarvitse juosta, vaan onni on tässä lähellä, tässä hetkessä, Anna-Riikka kertoo.

Mutta miten heillä on riittänyt aikaa lukemiselle?

– Hyödynnän ratikkamatkat ja joskus pidän iltoja, jolloin voin vain lukea, Anna-Riikka kertoo.

– Luen vaikka treenien välillä. Parissa minuutissa pääsen aivan toiseen maailmaan, Jarkko selittää.

 


 

Kilpaa vaeltavat

Kirjojen avulla Jarkko on matkustanut lähihistoriaan, sillä hänestä on ollut tärkeää tietää, millaisina aikoina omat sukulaiset ovat eläneet. Maailmanmatkaajan suosikkeihin kuuluu muun muassa Ville Kivimäen Murtuneet mielet.

– Olen tykännyt kuunnella isovanhempien tarinoita sota-ajoista. Nyt vanhempana olen ymmärtänyt, miten kiitollinen saan olla, etten ole joutunut käymään läpi sellaisia aikoja, Jarkko pohtii.

Ulkomailla reissatessa Jarkon ajatukset ovat olleet usein koti-Suomessa. Samaan aikaan perhe on pysytellyt kartalla hänen menemisistään. Anna-Riikka ja Aleksi ovat matkustaneet Jarkon perässä esimerkiksi Englannin Wimbledoniin.

– Ei minua ole juuri kiinnostanut vastustajan pelitaktiikka vaan Jarkon kuulumiset. Minulle on riittänyt, että tiedän, missä hän menee ja miten hänellä menee, Anna-Riikka sanoo.

– Ajoitin nelikymppisenikin US Openin finaaliviikonloppuun ja seurasin, miten Jarkon käy. Grand Slamin finaalissa pelaaminen on harvinaista, ja halusin varmistaa, että Jarkko pääsee juhlimaan.

Tänä syksynä Anna-Riikalla ja Jarkolla on aikaa istua kahvilassa vaihtamassa kirjasuosituksia. Jarkko kertoi heinäkuussa, että hän lopettaa tennisuransa loppuvuodesta ja asettuu perheensä kanssa aloilleen. Jarkon ja sulkapallovalmentaja Anu Niemisen esikoinen syntyy syksyllä.

Iso elämänmuutos on todella tervetullut.

– Olen ollut koko ajan liikkeessä, ja se alkaa ottaa veronsa. Se, että saan olla läheisteni kanssa, on suurimpia syitä sille, että päätin urani, Jarkko myöntää.

– Myös vanhempamme ovat muuttaneet Maskusta samaan rappuun kuin me, joten koko perhe pääsee nauttimaan toistensa seurasta paljon useammin, Anna-Riikka iloitsee.

– Mikään ei tee minua onnellisemmaksi kuin se, että keittiön pöydän ääressä istuu rakkaita ihmisiä.

Välillä pöydän äärestä kipaistaan ulos. Sisaruksilla on käynnissä kisa, jossa tavoitteena on kiertää kaikki Suomen kansallispuistot kymmenessä vuodessa. Anna-Riikka johtaa Jarkkoa yhdellä vaellusretkellä, joita takana on kaikkiaan viisi.

Kilpailussa ei valita voittajia. Palkintona ovat luontoelämykset ja uusi, yhteinen juttu.

Anna-Riikka Jarkosta

Jos Jarkko ei olisi päätynyt ammattiinsa, hän…

olisi opettaja.

Jarkon lempikirja on…

Jo Nesbøn dekkarit.

Jarkon saa suuttumaan…

liian kireät aikataulut ja itsekkyys.

Eniten Jarkko pelkää…

että läheisille käy jotakin.

Jarkon tekevät iloiseksi…

läheiset ihmiset, luonto ja liikkuminen.

Stressaantuneena Jarkko...

on kärsimätön.

Jarkon unelmien matka-kohde on…

Lappi.

 

 

Jarkko Anna-Riikasta

Jos Anna-Riikka ei olisi päätynyt ammattiinsa, hän…

tekisi jotakin, jossa saisi auttaa ihmisiä ja tehdä muille hyvää (Oikea vastaus: lastenpsykologi.)

Anna-Riikan lempikirja on…

John Williamsin Stoner.

Anna-Riikan saa suuttumaan…

suvaitsemattomuus.

Eniten Anna-Riikka pelkää…

että läheisille käy jotain.

Anna-Riikan tekee iloiseksi…

läheisten hyvinvointi.

Stressaantuneena Anna-Riikka...

on poissaoleva.

Anna-Riikan unelmien matka-kohde on…Lontoo.

Jarkko Nieminen ja Anna-Riikka Carlson

Jarkko Nieminen

  • Suomen menestynein tennispelaaja, ATP-listalla parhaimmillaan 13. vuonna 2006. Päättää uransa loppuvuodesta.
  • Syntynyt 1981 Maskussa, asuu Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Vaimo sulkapallovalmentaja Anu Nieminen. Parin esikoinen syntyy syksyllä.
  • Harrastaa kirjallisuutta, musiikin kuuntelua ja luonnossa liikkumista.
  • Pelaa jäähyväisottelun Roger Federeriä vastaan Helsingissä marraskuussa.

Anna-Riikka Carlson

  • Kotimaisen kirjallisuuden kustantaja WSOY:llä.
  • Syntynyt Maskussa 1974, asuu Helsingissä 11-vuotiaan Aleksi-poikansa kanssa.
  • Perustanut kustannusosakeyhtiö Avaimen, jonka kustannuspäällikkönä toimi vuosina 2003–2012.
  • Harrastaa kirjallisuutta ja vaeltamista.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.