Temptation Island Suomi -ohjelmasta tutut Rita Niemi ja Aki Manninen eivät välitä ennakkoluulojen synnyttämistä pahoista puheista. Rankka menneisyys on opettanut, että kaikesta voi selvitä.

Kuoppaisen hiekkatien päässä seisoo puhtaana kiiltelevä urheiluauto. Takana komeilee vaalea puutalo, jonka portaat ovat leveät kuin eduskuntatalossa. Talon isännän hauis pullistuu kireän paidan alla, kun hän puristaa kättä ja toivottaa tervetulleeksi Porin Järvikylään.

Rita Niemen, 35, ja Aki Mannisen, 39, keittiössä tuoksuvat itsetehdyt lihapasteijat. Kuohuviini poreilee laseissa, kun Rita nostaa kotoisasti jalkansa Akin syliin. Lattialla harmaa amerikanpittbullterrierin pentu kaluaa luutaa.

Moni on jo ehtinyt muodostaa mielipiteensä tästä suorapuheisesta porilaisparista. Heitä on luonnehdittu epäaidoiksi, julkisuudenkipeiksi ja itseriittoisiksi ihmisiksi, jotka keskittyvät lähinnä pullistelemaan lihaksiaan ja olemaan parempia kuin muut.

Rita ja Aki ymmärtävät, mistä ihmisten kommentit kumpuavat.

– Minusta ja heittämistäni jutuista saa helposti aivan väärän kuvan. Olen aina joutunut todistelemaan mikä oikeasti olen, Aki sanoo.

Pienellä paikkakunnalla jutut kiertävät, ja Ritakin myöntää, että hänellä oli etukäteen ennakkoluuloja Akia kohtaan.

– Hän oli hienoilla autoilla ja moottoripyörillä ajeleva kiiltokuvapoika, jolla oli käytöstavat, bling blingiä paidassa ja Porsche jo 2000-luvun alussa, Rita sanoo.

– Minä taas olin hymyileväinen, menestynyt urheilija, jolla on silikonit, hän jatkaa.

Salamana yhteiseen kotiin

Aki ja Rita olivat tienneet toisensa pitkään mutta ehtineet seurustella vasta vajaan vuoden, kun he marraskuussa lähtivät Temptation Island Suomi -ohjelman kuvauksiin Thaimaahan.

Jo vuosia Aki oli seurannut Ritan urheilu-uraa lehtien palstoilta ja päättänyt, että vielä jonain päivänä naisesta tulisi hänen puolisonsa. Kaksikko törmäsi toisiinsa baarissa itsenäisyyspäivän jälkeisenä iltana, ja heti seuraavana päivänä Aki haki Ritan ajelulle. Kun Rita istahti Hummerin etupenkille, kemiat kohtasivat heti. Seuraavana päivänä hän muutti Akin luokse.

– Aki uhkasi räjäyttää kotitaloni, jos menen vielä sinne yöksi, Rita nauraa nyt, vuosi ja viisi kuukautta myöhemmin.

Ensimmäiset viisi viikkoa pari vain istui keittiönpöydän ääressä, joi ranskalaista viiniä ja puhui. Molemmat uskovat, että he löysivät toisensa juuri oikealla hetkellä. Kummallakin oli takana pitkä parisuhde muttei lapsia, joten he kokivat voivansa aloittaa puhtaalta pöydältä.

– Aikaisemmissa suhteissani jokin on ahdistanut minua. Akin kanssa kaikki tuntui heti oikealta ja hyvältä. Ihailen hänen suoruuttaan.

Parisuhteessa on Akin mukaan monta asiaa, joiden pitää toimia, kuten luottamus, huumorintaju ja seksuaalisuus.

– Meillä toimii jokainen osa-alue. Mutta emme ole saavuttaneet tätä helpolla.

Keskustelujen myötä molempien menneisyydestä paljastui rajuja ja yllättävän samankaltaisiakin kokemuksia. Ehkä juuri siksi he arvelevat hitsautuneensa yhteen niin lyhyessä ajassa.

Isätön tyttö

Parin kiiltävä pinta ei ole vain lumetta: Rita on kilpa-aerobicin moninkertainen Euroopan mestari ja moninkertainen MM-hopeamitalisti. Rakennusliikkeen omistava Aki puolestaan perusti ensimmäisen yrityksensä jo 18-vuotiaana, ja hänen rakentamansa moottoripyörät ovat keränneet ykköspalkintoja maailmalla.

Mutta molemmilla on myös syviä haavoja jättänyt lapsuus.

Rita tietää, millaista on kasvaa ilman isää.

– Minä olen lähiön kasvatti. Isäni oli väkivaltainen alkoholisti, ja yksinhuoltajaäidilläni oli taloudellisesti todella tiukkaa, Rita sanoo.

Hän kertoo lapsena toivoneensa, ettei kadulla kävelevä humalainen isä huomaisi häntä.

Toisinaan isää käytiin moikkaamassa Kakolassa.

– Siinä oli pienellä lapsella mietittävää. Välillä meidän piti elää isältä piilossa. Lopulta äiti katkaisi välit häneen kokonaan. Kun olin 12-vuotias, rikospoliisi ilmestyi kotiimme ja kertoi isän kuolleen.

Urheilu tuntui tuolloin olevan ainoa hyvä asia elämässä. Kun yläasteikäisenä telinevoimisteluharrastus päättyi, Rita oli vähällä harhautua isänsä jalanjäljille.

– Se oli oikeasti pahaa aikaa, ei pelkkää kaljanjuontia. Äiti soitteli poliisilaitokselle, kun ei tiennyt missä olin. Silloin kävin todella pohjalla. Ajattelin pilanneeni elämäni. Että en voisi enää ikinä loistaa tai olla hyvä missään.

Mutta oli lapsuudessa Ritan mielestä ankeuden lisäksi paljon hyvääkin.

– Äiti ei ikinä hylännyt minua, eikä kotiin ollut koskaan paha mennä. Äiti on aina tukenut minua ja ollut läsnä. Se on paljon materiaa tärkeämpää. Ja minulla on loistava isosisko, joka on potkinut eteenpäin silloin, kun on mennyt huonosti.

16-vuotiaana Rita katsoi peiliin ja näki siellä itseään inhoavan veltostuneen teinin.

– Silloin päätin, että nyt loppui. Ihminen voi olla ihan mitä vain itse päättää. Päätin olla jonain päivänä aerobicin maailmanmestari.


Kiusattu, erilainen poika

Päättäminen, oman polun seuraaminen ja periksi antaminen toistuvat usein Ritan ja Akin puheissa. Ritakaan ei suostunut alistumaan kohtaloonsa.

– Jos olisin nöyristellyt, voisin olla hunningolla teiniaikaisten kavereideni kanssa tuolla jossain. Siksi minulle on ihan sama, mitä ihmiset lopulta minusta ajatteleva, Rita sanoo.

Tiukan paikan tullen Rita osaa myös ladata takaisin.

– Mutta en halua olla mikään kovanaama, vaikka minulla onkin ollut kova lapsuus. En halua jämähtää siihen vaan kääntää sen voimavaraksi. Menneisyyteni on tehnyt minusta juuri tällaisen kuin olen: sinnikkään ja aika valoisankin. Jos kaikki olisi aina ollut helppoa ja hienoa, tuskin olisin tällainen, Rita toteaa.

Keittiöön laskeutuu hiljaisuus. Lopulta Aki karaisee kurkkuaan. Poissa on se televisioruudun välityksellä tutuksi tullut kukkopojan kuori.

– Minun ei ole helppoa puhua vaikeasta lapsuudestani.

Kolmevuotiaaksi asti Aki asui pääsääntöisesti isovanhempiensa luona.

– Vanhempani hakivat silloin itseään. Lopulta uskoon tuleminen pelasti heidät. Mutta uskovaisuus oli todella ehdotonta.

Vaikka Aki kertoo uskovaisessa kasvatuksessa olleen paljon hyvääkin, television katselu, omanlaisen musiikin kuuntelu, kavereiden bileet, diskossa käyminen ja tyttöjen kanssa seurusteleminen oli kiellettyä.

– Minua kiusattiin koulussa. Se on muokannut minusta sen, mikä olen tänä päivänä, Aki tunnustaa.

– En koskaan kuulunut mihinkään joukkoon. Kuljin omia polkujani jo tuolloin.

Koko yläasteen ajan kestänyt kiusaaminen oli henkisesti ja fyysisesti rajua.

– Päätin, etten ota päähäni enää koskaan keneltäkään. Aloitin judon, harrastin yleisurheilua ja rupesin käymään kuntosalilla.

Kun Aki oli täysi-ikäistynyt, häntä nälvittiin jälleen. Hänen sanottiin elävän isänsä perintörahoilla, vaikka isä oli vielä elossa. Todellisuudessa poika oli joutunut perustamaan graafisen alan yrityksen, koska äidin ja isän firma oli mennyt konkurssiin. Akilla itsellään oli ollut pienestä pojasta asti vain yksi haave: saada rakentaa moottoripyöriä.

– Halusin auttaa vanhempani jaloilleen.

Aki sanoo nähneensä kaikki ihmisen elämän värit.

– Ei pienen pojan kuulu nähdä sitä, kun joku tulee suksella lasin läpi. Sain juopoista niin kauhean kammon, että join itse alkoholia ensimmäisen kerran vasta 23-vuotiaana. Ehkä äidillä ja isällä ei lopulta ollut muuta vaihtoehtoa kuin painaa usko äärilaitaan asti.

Aki ei kuitenkaan istunut siihen muottiin, johon uskovaisen kodin kasvatus yritti häntä laittaa.

– Jouduin pienestä pojasta asti rakentamaan oman elämäni sellaiseksi kuin halusin. Minusta ei ikinä tullut fanaattista uskovaista, vaikka asiat ovatkin kunnossa taivaan faijan kanssa. Olen joutunut kantamaan isoja asioita.

Määrätietoisesti televisioon

Kahden vahvan ihmisen liitto on vaatinut päiden kolistelua.

– Osaan olla todella dramaattinen. Se on joskus aika raskasta. Tiedän, mitkä ovat ne pahimmat sanat, ja osaan käyttää niitä, Rita kertoo.

Aki sanoo Ritan olevan välillä katukissa, joka tarvitsee kovistelun sijaan halausta.

Eniten kahnausta on herättänyt Ritan taipumus myöhästelyyn ja Akin taipumus vältellä negatiivisia tunteita.

– Jos minulla on paha olo, Aki yrittää kieltää tunteeni. Minusta tunteet pitää voida näyttää. Kenelle muulle niitä voi purkaa, jos ei kumppanilleen?

– Minulta kesti hetken ennen kuin hiffasin, etteivät Ritan huonot fiilikset välttämättä johdu minusta. Ahdistuin, kun en pystynyt poistamaan toisen pahaa oloa.

Ritan mielestä tämä kuvastaa Akia hyvin. Mies on tottunut kantamaan vastuun kaikesta ja kaikista.

Satunnaisesta kinastelusta huolimatta kummallekaan ei ole ollut missään vaiheessa epäselvää, etteikö toinen olisi juuri se, jota on koko ikänsä etsinyt. Ei edes silloin, kun kaksikko vietti kolme viikkoa erossa toisistaan sinkkunaisten ja -miesten ympäröiminä.

– Temptation Island opetti meille, että parisuhteessa kuuluu aina olla suora. Suhteessa pienetkin asiat saavat ison merkityksen, jos niitä ei puhuta.

Mikä sai parin alun perin lähtemään mukaan ohjelmaan?

– Me haluamme oman televisio-ohjelman, kaksikko paukauttaa.


Lihapullattomat kesähäät

Ehdottaman rakkauden ohjeet Aki on saanut vaariltaan.

– Kun olin pieni, hän sanoi minulle: ”Poika, tee elämälläsi mitä vain, mutta älä ota huonoa akkaa.”

Ja Ritan Aki päätti ottaa. Uudenvuodenaattona pari istui jälleen Hummerissaan. Kaiuttimista soi Antti Railion Romanssi, kun Aki kaivoi taskustaan valkokultaisen sormuksen. Loppukesästä juhlitaan häitä eli pidetään merenrannalla bileet, joissa on tunnetta, muttei lihapullia tai kaukaisia sukulaisia.

Koiranpentu puolestaan on tarjonnut hyvää treeniä mahdollisia lapsia ajatellen.

– Olen aina halunnut lapsia, mutta en haaveile suurperheestä. En ole mikään kodin hengetär. Sitä paitsi missä välissä tässä ehtisi kasvattaa lasta? Olen tullut niin itsekkääksi omasta ajastani. Nautin hiljaisuudesta ja siitä, kun voi vain olla, Rita sanoo.

Aki sanoo rakastavansa Ritassa etenkin tämän energisyyttä ja valoisuutta. Ritalle taas on tärkeää, että Aki säilyttää miehisyytensä hänen kanssaan.

– Aki on tarpeeksi kova – ja onhan hän myös hyvännäköinen.

Kumpikin heistä tietää nyt, mitä menetettävää heillä on.

– Ritan kanssa tunnen olevani elossa. Minulla ei olisi mitään, jos tuo tyttö tuosta lähtee. Hän tuo elämääni sen puuttuneen puoliskon. Yhdessä meistä löytyy sellainen herkkä puoli, jota en ole ikinä kokenut kenenkään kanssa.

Lue Lisää:

Temptation Island -Rita: "Sanoin Akille, että tämä on tosi paha juttu"

Akin ja Annin suhde Temptation Islandissa ihmetyttää – näin he kommentoivat romanssihuhuja

Temptation Island -Aki joutuu sinkun tähtäimeen: ”Kiellettyä hedelmää haluaa eniten”

Rita Niemi

Syntyi Porissa 4.7.1979.

Kilpa-aerobicin kolminkertainen Euroopan mestari ja nelinkertainen MM-hopeamitalisti.

Ryhmäliikuntavastaava ja -ohjaaja, urheiluvalmentaja. On valmistumassa fysioterapeutiksi. Lisäksi hotelli- ja ravintola-alan tutkinto.

On mukana Martina ja hengenpelastajat -sarjan tulevalla kaudella.

 

Aki Manninen

Syntyi Vilppulassa 24.11.1975.

Opiskellut puusepäksi. Työskennellyt myös graafisella alalla ja myyntitehtävissä. Perustanut rakennusliikkeen.

Ideoi ja rakentaa käsintehtyjä moottoripyöriä Akku Mannisen talliyhtymässä.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”