Uutenavuotena kihlautuneet Rita ja Aki suunnittelevat kesähäitä. Kuva: Sami Lamberg
Uutenavuotena kihlautuneet Rita ja Aki suunnittelevat kesähäitä. Kuva: Sami Lamberg

Temptation Island Suomi -ohjelmasta tutut Rita Niemi ja Aki Manninen eivät välitä ennakkoluulojen synnyttämistä pahoista puheista. Rankka menneisyys on opettanut, että kaikesta voi selvitä.

Moni on jo ehtinyt muodostaa mielipiteensä tästä suorapuheisesta porilaisparista. Heitä on luonnehdittu epäaidoiksi, julkisuudenkipeiksi ja itseriittoisiksi ihmisiksi, jotka keskittyvät lähinnä pullistelemaan lihaksiaan ja olemaan parempia kuin muut.

Rita Niemi, 35, ja Aki Manninen, 39, ymmärtävät, mistä ihmisten kommentit kumpuavat.

– Minusta ja heittämistäni jutuista saa helposti aivan väärän kuvan. Olen aina joutunut todistelemaan mikä oikeasti olen, Aki sanoo.

Parin kiiltävä pinta ei ole vain lumetta: Rita on kilpa-aerobicin moninkertainen Euroopan mestari ja moninkertainen MM-hopeamitalisti. Rakennusliikkeen omistava Aki puolestaan perusti ensimmäisen oman yrityksensä jo 18-vuotiaana, ja hänen rakentamansa moottoripyörät ovat keränneet ykköspalkintoja maailmalla.

Mutta molemmilla on myös syviä haavoja jättänyt lapsuus.

– Minä olen lähiön kasvatti. Isäni oli väkivaltainen alkoholisti, ja yksinhuoltajaäidilläni oli taloudellisesti todella tiukkaa, Rita sanoo.

Toisinaan isää käytiin moikkaamassa Kakolassa.

– Välillä meidän piti elää isältä piilossa. Lopulta äiti katkaisi välit häneen kokonaan. Kun olin 12-vuotias, rikospoliisi ilmestyi kotiimme ja kertoi isän kuolleen.

Yläasteikäisenä Rita oli vähällä harhautua isänsä jalanjäljille.

– Äiti soitteli poliisilaitokselle, kun ei tiennyt missä olin. Silloin kävin todella pohjalla. Ajattelin pilanneeni elämäni.

”Sain juopoista kammon”

Aki sanoo, että hänen ei ole helppoa puhua vaikeasta lapsuudestaan.

Kolmevuotiaaksi asti Aki asui pääsääntöisesti isovanhempiensa luona.

– Vanhempani hakivat silloin itseään. Lopulta uskoon tuleminen pelasti heidät. Mutta uskovaisuus oli todella ehdotonta.

Akia kiusattiin koulussa.

– Se on muokannut minusta sen, mikä olen tänä päivänä, Aki tunnustaa.

Koko yläasteen ajan kestänyt kiusaaminen oli henkisesti ja fyysisesti rajua.

– Päätin, etten ota päähäni enää koskaan keneltäkään. Aloitin judon, harrastin yleisurheilua ja rupesin käymään kuntosalilla.

Aki sanoo nähneensä kaikki ihmiselämän värit.

– Ei pienen pojan kuulu nähdä sitä, kun joku tulee suksella lasin läpi. Sain juopoista niin kauhean kammon, että join itse alkoholia ensimmäisen kerran vasta 23-vuotiaana.

Päättäminen, oman polun seuraaminen ja periksi antamattomuus toistuvat usein Ritan ja Akin puheissa.

– Jos olisin nöyristellyt, voisin olla hunningolla teiniaikaisten kavereiden kanssa tuolla jossain. Siksi minulle on ihan sama, mitä ihmiset lopulta minusta ajattelevat, Rita sanoo.

Lue lisää Ritan ja Akin tarinasta ja salamannopeasti tapahtuneesta yhteenmuutosta Me Naisten numerosta 17/2015.

Lue myös:

Temptation Island -Rita: ”Sanoin Akille, että tämä on tosi paha juttu”

Tästä syystä Temptation Island -Akilla on aina sama paita päällä

Akin ja Annin suhde Temptation Islandissa ihmetyttää – näin he kommentoivat romanssihuhuja

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.