Marjaana Toiviainen organisoi Toisenlainen hiihtoloma- ja Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia koteihinsa määräämättömäksi ajaksi. Kampanja perustui luottamukseen. Kuva: Juha Salminen
Marjaana Toiviainen organisoi Toisenlainen hiihtoloma- ja Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia koteihinsa määräämättömäksi ajaksi. Kampanja perustui luottamukseen. Kuva: Juha Salminen

Pappi Marjaana Toiviainen majoittaa asunnottomia kotisohvalleen ja kannustaa muitakin tekemään niin. – Mutta auttaminen ei riitä, hän sanoo.

Suomessa on 7500 yksinäistä asunnotonta ja 420 koditonta perhettä. Heistä valtaosa viettää yönsä tuttavien nurkissa, loput laitoksissa, asuntoloissa tai ulkona.

Sietämätön ajatus, tuumaa moni, ja unohtaa asian sen jälkeen. Tutkija-pastori Marjaana Toiviainen ei unohtanut, vaan organisoi Helsingin Kallion seurakunnan kanssa Toisenlainen hiihtoloma- sekä Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia asumaan kotiinsa määräämättömäksi ajaksi.

Romanialainen romanipariskunta Cristina Cantaragio ja Vasile Stoika asui Toiviaisen 38 neliössä kolme kuukautta. Sen jälkeen hänen kotonaan on yöpynyt paljon väkeä useimmiten muutaman yön pätkissä: opiskelijoita, sohvasurffaavia matkailijoita sekä paperittomia siirtolaisia.
Kuten muillakin kampanjoihin osallistuneilla, ovat kokemukset olleet vaikuttavia.

– Ärsyttää hehkuttaa, mutta joudun tekemään sen. Syntyi ystävyyssuhteita ja kummisuhteita. Ongelmat olivat sellaisia, mitä kimppa-asumisessa yleensä voi tulla: opiskelijat valvoivat lapsiperheen kannalta myöhään, annettu puhelinnumero oli vahingossa väärä, Toiviainen kertoo.

Ja ei, kukaan ei varastanut kenenkään telkkaria.

Mutta projektiluonteinen auttaminen ei asunnottomuutta kadota. Marjaana Toiviaisen mielestä asunnottomuus häviää vasta järeillä yhteiskunnallisilla aseilla, vaikka vapaaehtoisia kodintarjoajia olisi moninkertaisesti niiden 400 lisäksi, jotka osallistuivat viime talvena ja tänä syksynä järjestettyihin kampanjoihin.

– Ymmärrän, että oman kodin avaaminen on tosi intiimiä. Kampanjointi ei poista ongelmien lähteitä, eikä nyt ole ollenkaan kyse siitä, että autetaan reppanoita. Mutta kampanjointi, toisenlaisen todellisuuden kohtaaminen ja yhteinen arki toisen ihmisen kanssa koskettavat. Ja se, mikä on koskettanut, sitä ihminen haluaa muuttaa, hän sanoo.

 Toiviainen toki kannustaa lahjoittamaan asunnottomille lämpimiä vaatteita, mutta ennen kaikkea näkemään, että asunnottomuus ei ole pelkästään moniongelmaisten asia. Jos elämässä menee jokin pahasti pieleen, on oma koti yhtäkkiä mahdottoman kallis.

– Siksi toivon, että osattaisiin vaatia muutoksia asuntopolitiikkaan. Nykyisin kuka vain voi joutua tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä asumiseen. Voi tulla sairautta tai avioero.

Jos on rohkeutta, voi sohvalle pedata sängyn tarvitsevalle. Asunnottomalle väliaikainen koti voi merkitä suurta käännettä: voimia hoitaa asioitaan kuntoon.

– Paperisota Kelassa voi lykkääntyä loputtomasti siksi, että paukut eivät riitä. Mielessä on vain se, missä nukkuu seuraavan yön, Toiviainen sanoo.

Lue lisää:

Amsterdam asunnottomien silmin

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla

Ovatko minitalot ratkaisu köyhien asunto-ongelmiin?

Hanna-Maria ja Anssi ovat tehneet häiden jälkeen myös avioehdon.

Entinen MM-kilpauimari Hanna-Maria Seppälä, 33, on avioitunut pitkäaikaisen kumppaninsa, liikemies Anssi Hintsan, 56, kanssa. Hanna-Maria vahvistaa asian Me Naisille puhelimitse.

– Pitää paikkansa, olemme menneet vuoden alussa naimisiin, Hanna-Maria kertoo.

Sen enempää yksityiskohtia häistä Hanna-Maria ei halua paljastaa. Hän haluaa pitää häiden kokoon ja järjestämispaikkaan liittyvät asiat vain lähipiirinsä tiedossa.

Hanna-Marian ja Anssin avioitumisesta kertoi ensimmäisenä Seiska. Lehden maistraatilta saamien tietojen mukaan pariskunta on tehnyt häiden jälkeen avioehdon, joka on rekisteröity maistraattiin elokuun lopulla. Asia vahvistetaan maistraatista myös Me Naisille. Sopimuksen mukaan pariskunta asteli avioon tammikuun 31. päivä.

Pariskunta kihlautui vuonna 2016 Havajilla. He asuvat yhdessä Helsingissä.

Hanna-Marialla ja Anssilla on 23 vuotta ikäeroa. Vuonna 2016 Hanna-Maria kertoi Eeva-lehdelle, että hänen ja Anssin suhde aiheutti aikoinaan monenlaisia reaktioita.

– Ymmärrän, että suhteemme oli monelle yllätys. Itselleni asia on ollut alusta saakka aivan luonnollinen juttu, sillä mielestäni rakkaudessa ikäerolla ei ole merkitystä. Tärkeintä on se, mitä löytyy korvien välistä ja mitä tuntee sydämessään, Hanna-Maria kertoi haastattelussa.

Anssilla on viisi lasta edellisestä liitostaan. Hän on viime vuonna menehtyneen urheilu- ja F1-lääkäri Aki Hintsan veli.

Käyttäjä4631
Seuraa 
Liittynyt31.8.2016

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Itselläni 25 vuotta nuorempi mies. Olen 57-vuotias nuorekas nainen. Olen ollut myös 10 vuotta itseäni 18 vuotta vanhemman miehen kanssa. Olin tuolloin 27 ja mies 45 kun tutustuimme. Oli mies parhaassa iässä ja tietysti hänen itsevarmuutensa iski. Valitettavasti vuosien saatossa hänestä tuli vanha ukko. Itse olin nainen parhaassa iässä. Ero tuli!
Lue kommentti
Anneliga

Hanna-Maria Seppälä, 33, kertoo avioituneensa Anssi Hintsan, 56, kanssa: ”Olemme menneet vuoden alussa naimisiin”

Mitä ihmeellistä tässä on. Jos naisella sattuu olemaan nuorenpi mies, pidetään sitä kummajaisena naista puumana, mutta kun miehellä on puolet nuorenpi vaimo, niin sehän onkin hyväksyttävää. Treffisivustot on täynnä ukonrahjuksia, joiden mielestä heillä on velvollisuus hakea nuorta, vaikka omat edelletykset ei ole edes itseä vanhenpaan.
Lue kommentti

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, ahdistuu tilanteissa, joissa ympärillä on paljon vieraita ihmisiä, joiden kanssa pitäisi small talkata.

Pyhimyksenä tunnettu Mikko Kuoppala, 36, oli varsinkin uransa alussa niin sisäänpäinkääntynyt, että räppäsi lavalla selkä yleisöön päin.

– Vaimokin on sanonut, että olen haastavin hänen tuntemistaan ihmisistä, mutta toisaalta minun kanssani ei ole kuulemma koskaan tylsää.

Mikko on yksi tämän syksyn Vain elämää -tähdistä. Ennen kuvausten alkamista uran alkuajoilta tutut tuntemukset ja jännitys nousivat pintaan.

– Ahdistus tai jännitys eivät liity enää esiintymiseen, vaan ennemmin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Minulle isot tilaisuudet, joissa pitää moikkailla puolituntemattomia ihmisiä ja käyttäytyä tiettyjen sosiaalisten normien mukaisesti ovat ahdistavia, päivätyönään levy-yhtiön tuotantopäällikkönä työskentelevä Mikko selvittää.

Nuoruudessa ahdistuskohtaukset tuntuivat fyysisinä. Pahimmillaan Mikko pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

– Yritin rauhoittaa mieltä, mutta en saanut fyysisiä oireita kuriin.

Myöhemmin kivikasvoisuudesta ja introverttiydestä on tullut Pyhimyksen tavaramerkkejä. Mikko on pystynyt pysymään tinkimättömänä siinä, että hän pyrkii aina olemaan oma itsensä, vaikka ympäristö asettaisi paineita olla sosiaalinen ja hymyilevä.

– En ole lähtenyt tekemään kaupallista menestyäkseni, enkä esittelemään lavalla itseäni. Kerron tarinoita.

Mies arvelee, että introverttiydestä ei ole ollut läheisimmissä ihmissuhteissa haittaa.

– Olen hyvä ihmistuntija, ja tunnistan kyllä ihmiset, joiden kanssa voin olla oma itseni.

Millainen oli Mikon lapsuus helsinkiläisessä lähiössä? Miten Mikko selätti ahdistuksensa ja miten hän hallitsee sitä nykyään? Mitä Mikko ajattelee isyydestä? Lue Mikon haastattelu kokonaisuudessaan tämän linkin kautta. Voit lukea jutun myös Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.