Marjaana Toiviainen organisoi Toisenlainen hiihtoloma- ja Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia koteihinsa määräämättömäksi ajaksi. Kampanja perustui luottamukseen. Kuva: Juha Salminen
Marjaana Toiviainen organisoi Toisenlainen hiihtoloma- ja Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia koteihinsa määräämättömäksi ajaksi. Kampanja perustui luottamukseen. Kuva: Juha Salminen

Pappi Marjaana Toiviainen majoittaa asunnottomia kotisohvalleen ja kannustaa muitakin tekemään niin. – Mutta auttaminen ei riitä, hän sanoo.

Suomessa on 7500 yksinäistä asunnotonta ja 420 koditonta perhettä. Heistä valtaosa viettää yönsä tuttavien nurkissa, loput laitoksissa, asuntoloissa tai ulkona.

Sietämätön ajatus, tuumaa moni, ja unohtaa asian sen jälkeen. Tutkija-pastori Marjaana Toiviainen ei unohtanut, vaan organisoi Helsingin Kallion seurakunnan kanssa Toisenlainen hiihtoloma- sekä Sohvalle stadiin -kampanjat, joissa ihmiset kutsuivat kodittomia asumaan kotiinsa määräämättömäksi ajaksi.

Romanialainen romanipariskunta Cristina Cantaragio ja Vasile Stoika asui Toiviaisen 38 neliössä kolme kuukautta. Sen jälkeen hänen kotonaan on yöpynyt paljon väkeä useimmiten muutaman yön pätkissä: opiskelijoita, sohvasurffaavia matkailijoita sekä paperittomia siirtolaisia.
Kuten muillakin kampanjoihin osallistuneilla, ovat kokemukset olleet vaikuttavia.

– Ärsyttää hehkuttaa, mutta joudun tekemään sen. Syntyi ystävyyssuhteita ja kummisuhteita. Ongelmat olivat sellaisia, mitä kimppa-asumisessa yleensä voi tulla: opiskelijat valvoivat lapsiperheen kannalta myöhään, annettu puhelinnumero oli vahingossa väärä, Toiviainen kertoo.

Ja ei, kukaan ei varastanut kenenkään telkkaria.

Mutta projektiluonteinen auttaminen ei asunnottomuutta kadota. Marjaana Toiviaisen mielestä asunnottomuus häviää vasta järeillä yhteiskunnallisilla aseilla, vaikka vapaaehtoisia kodintarjoajia olisi moninkertaisesti niiden 400 lisäksi, jotka osallistuivat viime talvena ja tänä syksynä järjestettyihin kampanjoihin.

– Ymmärrän, että oman kodin avaaminen on tosi intiimiä. Kampanjointi ei poista ongelmien lähteitä, eikä nyt ole ollenkaan kyse siitä, että autetaan reppanoita. Mutta kampanjointi, toisenlaisen todellisuuden kohtaaminen ja yhteinen arki toisen ihmisen kanssa koskettavat. Ja se, mikä on koskettanut, sitä ihminen haluaa muuttaa, hän sanoo.

 Toiviainen toki kannustaa lahjoittamaan asunnottomille lämpimiä vaatteita, mutta ennen kaikkea näkemään, että asunnottomuus ei ole pelkästään moniongelmaisten asia. Jos elämässä menee jokin pahasti pieleen, on oma koti yhtäkkiä mahdottoman kallis.

– Siksi toivon, että osattaisiin vaatia muutoksia asuntopolitiikkaan. Nykyisin kuka vain voi joutua tilanteeseen, jossa rahat eivät riitä asumiseen. Voi tulla sairautta tai avioero.

Jos on rohkeutta, voi sohvalle pedata sängyn tarvitsevalle. Asunnottomalle väliaikainen koti voi merkitä suurta käännettä: voimia hoitaa asioitaan kuntoon.

– Paperisota Kelassa voi lykkääntyä loputtomasti siksi, että paukut eivät riitä. Mielessä on vain se, missä nukkuu seuraavan yön, Toiviainen sanoo.

Lue lisää:

Amsterdam asunnottomien silmin

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla

Ovatko minitalot ratkaisu köyhien asunto-ongelmiin?

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti