Teemu Selänne ja äiti Liisa Selänne vuonna 2006. Kuva: Lehtikuva
Teemu Selänne ja äiti Liisa Selänne vuonna 2006. Kuva: Lehtikuva

Liisa Selänne korostaa tuoreessa Teemu-kirjassa, kuinka tärkeä apu Teemu on ollut huumeongelmasta kärsivälle isoveljelleen Panulle.

Teemu Selänteen äiti Liisa Selänne kertoo Teemu-elämäkerrassa, miten paljon Teemu on tehnyt isoveljensä Panun hyväksi. Neljä vuotta Teemua ja tämän kaksosveljeä Paavoa vanhempi Panu ajautui jo nuorena väärille teille ja käyttämään huumeita.

Panu teki jo varhaisteininä katoamistemppuja ja meni omia menojaan. Kun hän oli 13-vuotias, vanhemmat saivat kuulla, että Panun kaveripiirissä käytetään huumeita.

Ensimmäisen kerran Panu joutui vankilaan vuonna 1988. Tuolloin Teemu oli armeijassa ja pelasi ensimmäistä kauttaan Jokerien edustusjoukkueessa I divisioonassa.

– Meillä oli hallussa aika paljon huumeita. Mut vietiin suoraan autosta linnaan. Sain kahden vuoden tuomion ja istuin Helsingin keskusvankilassa Sörnäisissa puolitoista vuotta, Panu kertoo.

Nuoruuden kaverit kuolleet

Linnareissu oli perheelle yllätys, vaikka kaikki tiesivätkin Panun ongelmista.

– Olihan se järkytys. Yritin tukea broidia kaikella mahdollisella tavalla. Salakuljetin hänelle jopa rahaa vankilaan, Teemu kertoo.

– Ongelmia oli ollut, mutta ainahan sitä toivoi, että poika tulisi jossain vaiheessa järkiinsä, Liisa sanoo.

Ensimmäisen linnareissun jälkeen Panun elämä on ollut vuoroin ylä-, vuoroin alamäkeä. Vankilassa hän on istunut useaan kertaan, vaikkakin lyhyempiä aikoja kuin ensimmäisellä kerralla.

– Lähes kaikki nuoruudenkaverini ovat kuolleet, suurin osa huumeiden yliannostukseen, Panu kertoo.

Kirjan mukaan Panu on päässyt hoitoon ja elää elämäänsä lääkkeiden avulla. Normaali elämä on silti lähes mahdoonta.

– Panu on niin herkkä, kiltti ja todella älykäs. Sellainen elämäntaiteilija. Soittaa kitaraa ja laulaa äärettömän hyvin, Liisa kuvailee vanhinta poikaansa.

Liisa ja Ilmari Selänne erosivat, kun Teemu oli 15-vuotias. Kuvassa Ilmari nykyisen Kirsi-vaimonsa kanssa Selänne-elokuvan ensi-illassa syksyllä 2013. Kuva: Jonna Öhrnberg

Teemu on elättänyt isoveljeään

Liisa korostaa kirjassa Teemun roolia Panun auttajana.

– Ilman Teemua Panu olisi jo kuollut,hän sanoo.

Teemu on ollut avokätinen isoveljään kohtaan ja elättänyt tätä. Mutta on hän saanut kuulla myös kritiikkiä, että on aina pelastanut veljensä pälkähästä ja antanut avosylin rahaa.

– Olen aina ajatellut, että jos Panu kuolee huomenna, pystyn elämään sen kanssa. Olen tehnyt sen, minkä olen voinut, Teemu perustelee.

Kirjan mukaan Teemussa ja Panussa oli jo lapsena paljon samaa.

– Olimme ihan hunsvotteja. Saimme kaksi markkaa viikkorahaa. Paavo jemmaili rahojaan ja yritti säästää, mutta me löysimme usein Panun kanssa sen kätköt ja pöllimme rahat. Minä ja Panu tuhlasimme aina heti kaikki rahat, Teemu muistelee.

Teemun NHL-aikoina Panu on käynyt muutaman kerran tämän perheen luona Pohjois-Amerikassa. Myös Liisa-äiti ja Paavo-veli pitävät Panuun yhteyttä, mutta Ilmari-isä on suhtautunut vanhimpaan poikaansa viileämmin.

– Itse olen hölmöilyni hölmöillyt. Ymmärrän faijan kylmän linjan hyvin, Panu sanoo.

Ilmari myöntää kirjassa, että tekisi nyt monta asiaa toisin, jos se olisi mahdollista.

– Olisi pitänyt antaa aikaa koko perheelle, myös Panulle.

Panu itse ei kritisoi perhettään mistään. Erityisen ylpeä hän on Teemun urasta ja myös kiitollinen pikkuveljensä avusta.

– Maailma on oikeudenmukainen paikka. Kaikki saa sitä mitä ansaitsee, Panu sanoo.

Lue myös:

Näin Teemu Selänteen läheiset ovat päässeet nauttimaan kiekkotähden rahoista

Sirpa Selänne: "Mustasukkaisuus nosti päätään tänä kesänä"

Näin paljon Teemu Selänne tienasi NHL-urallaan

Paavo Selänne kaksosveljestään Teemusta: Hän on diktaattori, jonka pillin mukaan kaikkien on tanssittava

Teemu Selänne veljensä syytöksistä: "Katsoin sanakirjasta, mikä on despootti"

Liisa Selänne: "Teemu on sovinistinen ja mustasukkainen"

Aiemmat jutut Teemusta ja Sirpasta:

Teemun maitoklassikosta tehtiin uusi versio – kumpi on parempi?

Teemu ja Sirpa Selänne: "Suhteemme salaisuus on huumori ja hyvä seksi"

Sirpa Selänne juhli lätkävaimojen kanssa

30 asiaa, joita et tiennyt Teemu Selänteestä

Videot:

Tällainen on Selänteiden koti - katso video

Mikä Teemun käytöksessä ärsyttää Sirpaa?

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti