"Miten on mahdollista, että Suomessa alle puolet raiskaustuomiosta on ehdottomia?  Yleisen oikeustajun mukaista on, että tällaisista teoista saa oikeudenmukaisen tekijälle tuntuvan rangaistuksen", Teemu Selänen kirjoittaa blogissaan. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
"Miten on mahdollista, että Suomessa alle puolet raiskaustuomiosta on ehdottomia? Yleisen oikeustajun mukaista on, että tällaisista teoista saa oikeudenmukaisen tekijälle tuntuvan rangaistuksen", Teemu Selänen kirjoittaa blogissaan. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Teemu Selänne selventää blogissaan, ettei hänellä ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan. Raiskauksiin tai muihin rikoksiin syyllistyneille ex-kiekkoilija vaatii kuitenkin maasta karkotusta. 

Ex-jääkiekkoilija Teemu Selänne, 45, selittää blogissaan twiittejään ja näkemyksiään pakolaispoliitiikasta. Kohu sai alkunsa, kun Selänne uudelleentwiittasi urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuoren kirjoituksen, jossa tämä kritisoi pakolaispolitiikkaa.

– Kuinka monta joukkoraiskausta vielä pitää tapahtua, että te koko maailmaa halailevat uskallatte nostaa kätenne pystyyn ja myöntää, ettei tämä kaikkien kulttuurien kohtaaminen täällä kaukana pohjolassa nyt ollutkaan kovin loppuun asti mietitty saippuakuplapuhallus, Valavuori kirjoitti.

Selänteen Twitter-tilillä nousi kiivas keskustelua aiheesta. Selänne osallistui keskusteluun ja vaati raiskaajille kovia rangaistukia ja ”hyysäilyn lopettamista”. Monet tulkitsivat twiitit rasistisiksi. Monien urheilutoimittajien mielestä Selänteen ei olisi pitänyt osallistua arkaan yhteiskunnalliseen keskusteluun lainkaan, jotta urheilutähdestä ei tulisi rasistien keulakuvaa.

Selänne selvensi näkemyksiään blogissaan myöhään keskiviikkoiltana.

– En hyväksy rasismia missään olosuhteissa. Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomesta. Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan. Niitä suomalaisia tai Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka eivät osaa käyttäytyä, minulla on, Selänne kirjoittaa.

Vaatii maasta karkotusta raiskauksiin syyllistyneille turvapaikanhakijoille

Selänteen mukaan hänen näkemystensä taustalla on läheisen ihmisen kokemus.

”Heräsi iso kysymys, missä menee raja auttamisen, suvaitsevaisuuden ja riskinottamisen välillä?”

– Kun kuulin ystäväni alaikäisen tyttären tulleen raiskatuksi turvapaikanhakijoiden toimesta, heräsi iso kysymys, missä menee raja auttamisen, suvaitsevaisuuden ja riskinottamisen välillä?

Selänne pitää raiskaustuomioita liian lievinä. Hän ihmettelee, miten puolet raiskaustuomioista voivat olla ehdollisia. Selänteen mielestä raiskauksiin syyllistymisen ja muiden rikosten pitäisi olla myös riittävä peruste karkotukselle.

– Se, että 60-luvulla on tehty sopimus, joka estää tämän, ei ole enää tarpeeksi hyvä selitys tälle ongelmalle. Maailma on muuttunut noista ajoista ja tällaisia periaatteita on siksi arvioitava uudelleen. Mielestäni on hyvä, että rikokseen syyllistyneiden karkottamisen nopeuttamista ollaankin selvittämässä.

Selänne sanoo ymmärtävänsä, ettei ketään voida palauttaa sodan keskelle.

– Mutta heti olojen rauhoituttua karkottaminen tulee tehdä.

Sosiaalisessa mediassa moni arveli, että Selänne ei itse päivittäisi Twitter-tiliään, vaan se olisi Aleksi Valavuoren käsissä. Blogissaan Selänne kiisti tämän ja kertoi päivittävänsä somekanavaa itse.

– Tykkäsit tai et, koen että minullakin on oikeus jakaa mielipiteitäni ja ajatuksiani. Tulen jatkossa kirjoittamaan blogeja säännöllisesti tänne aiheista, jotka minua kiinnostavat ja koskettavat. 

Selänteen Twitter-tilillä on yli 100 000 seuraajaa.

Hyvä Teemu !

Teemu Selänne selittää kohutwiittejään: taustalla ystävän tyttären raiskaus

Kaliforniassa jossa Teemu asuu on minimirangaistus "tavalliseesta" raiskauksesta 3-8 vuotta vankeutta + 5 vuoden kiinteä bonus väkivallasta yms. Ihan pelkällä googlella löytyy tuomio joukkoraiskauksesta 2012 jossa päätekijät saivat 32 ja 27 vuotta vankeutta.Että ihan syystäkin ihmettele lieviä tuomioita kun 2015 kevään joukkoraiskauksessa maksituomiot eivät ylittäneet puoltatoistavuotta ehdollista.
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...