La La Land keräsi peräti 14 Oscar-ehdokkuutta. Palkinnot jaetaan 26. helmikuuta. Kuva: MVPhotos
La La Land keräsi peräti 14 Oscar-ehdokkuutta. Palkinnot jaetaan 26. helmikuuta. Kuva: MVPhotos

Joko sinäkin lankesit? La La Land on tehnyt Ryan Goslingista Hollywoodin kuumimman miesnäyttelijän. Listasimme syyt, miksi hurmurista kannattaa ainakin kiinnostua.

1. Hän on aviomiesmateriaalia

Ihana ylistyspuhe vai tunkkainen tuulahdus 1950-luvulta? Tätä pohdittiin, kun Ryan Gosling voitti parhaan miesnäyttelijän Golden Globe -palkinnon roolistaan La La Land -elokuvassa ja ylisti kiitospuheessa näyttelijäpuolisoaan Eva Mendesiä. Goslingin kuvatessa elokuvaa vaimo hoiti perheen esikoistytärtä, odotti toista ja tuki siinä sivussa vielä syöpää sairastavaa veljeään.

– Jos hän ei olisi tehnyt tuota kaikkea, tällä lavalla seisoisi tänään varmasti joku muu kuin minä, Gosling totesi.

Monen mielestä puhe kiillotti Goslingin unelmakumppanin imagoa entisestään, toisten mielestä Goslingin feministin maine sai särön. The Independent -lehti kirjoitti, ettei naisen kiittäminen kotiin jäämisestä ole söpöä vaan seksististä.

2. Kaapissa ei tiettävästi ole luurankoja

Goslingin ura alkoi Mickey Mouse Club -ohjelmasta, samaan aikaan esimerkiksi Britney Spearsin ja Justin Timberlaken kanssa.

– Tajusin hyvin nuorena, etten ollut mikään ihmelapsi kuten muut. Inspiroiduin kuitenkin siitä, että ympärilläni oli ihmisiä, jotka toteuttivat kutsumustaan. En ajatellut, että se oli kohtaloni, mutta kokemus rohkaisi minua selvittämään, mikä oli, Gosling on kertonut Short Listin haastattelussa.

”Halusimme tai emme, yksityisyydestä tulee Esmeraldalle hyvin vaikeaa.”

Vaikka Gosling nousi julkisuuteen nuorena, hän ei ole aiheuttanut skandaaleja. Joidenkin mielestä Gosling on jopa liian kunnollinen – särmätön, söpö naapurinpoika.

Yksityiselämästään hän on ollut vaitonainen. Kun Mendes odotti pariskunnan toista lasta, raskaus paljastui medialle vain muutamaa viikkoa ennen lapsen syntymää. Pariskunta salasi aikoinaan myös esikoisensa odotuksen.

– Halusimme tai emme, yksityisyydestä tulee Esmeraldalle hyvin vaikeaa. Mielestäni se on epäreilua, mutta sellaisessa todellisuudessa me elämme, Mendes sanoi Violet Greyn haastattelussa vuonna 2014.

Joidenkin mielestä Gosling on jopa liian kunnollinen – särmätön, söpö naapurinpoika.

3. Nettimaine elää omaa elämäänsä

Harvalla on yhtä siirappinen netti-imago kuin Goslingilla. Huhujen mukaan hän on pelastanut milloin koiranpennun, milloin varomattomasti katua ylittäneen naisen hengen. Ja vaikket olisi nähnyt yhtään Goslingin elokuvaa, olet todennäköisesti törmännyt meemiin hänestä. Ensin oli Hey Girl -meemi, jossa Goslingin kuviin liitettiin teksti ”hey girl” ja sitten jokin hauska aforismi tai sitaatti, joka sopisi unelmien poikaystävän suuhun. Siis tähän tyyliin: Hey girl, feel my sweater. Know what it’s made of? Boyfriend material.

Feminist Ryan Gosling -blogissa Goslingin kuviin yhdistettiin feministisen kirjallisuuden iskulauseita. Meemeistä tunnetuin lienee kuitenkin se, jossa Gosling kieltäytyy syömästä muroja. Kun meemin kehittäjä Ryan McHenry kuoli 27-vuotiaana syöpään, Gosling osoitti huumorintajunsa kunnioittamalla faninsa muistoa videolla, jolla hän viimein syö muronsa.

4. Tinkimätön näyttelijä, ei markkinapelle?

Viimeistään nyt, kun La La Land rohmusi Golden Globeja ja Oscar-ehdokkuuksia, Goslingin nimi on kaikkien huulilla. Ensimmäisen läpimurtonsa näyttelijä teki jo vuonna 2004 yltiöromanttisessa The Notebook -elokuvassa. Ennen sitä Gosling-buumista ei ollut tietoakaan: näyttelijä on kertonut ohjaaja Nick Cassavetesin palkanneen hänet rooliin siksi, että hän ei ollut erityisen hyvännäköinen tai cool.

La La Land -elokuvan pääpari Ryan Gosling ja Emma Stone ovat näytelleet ennenkin yhdessä, esimerkiksi romanttisessa komediassa Crazy, Stupid, Love. Kuva: Dale Robinette

Goslingia on pidetty tinkimättömänä indie-suosikkina. Hänen esikoisohjauksensa Lost River floppasi, eikä Gosling ole tehnyt juuri rooleja kaupallisissa suurmenestyselokuvissa. Syksyllä tilanne voi olla toinen, kun Gosling nähdään scifiklassikko Blade Runnerin odotetussa jatko-osassa.

5. Pohjimmiltaan hän on tavis

Gosling kasvoi mormoniperheessä Kanadan Ontariossa. Vanhemmat erosivat, kun Gosling oli 13-vuotias, ja sen jälkeen hän varttui äitinsä ja isosiskonsa kanssa.

Vuonna 2007 Gosling kertoi Los Angeles Timesille saaneensa nuorempana lempinimen ”Trouble” (suom. ongelma), koska joutui usein tappeluihin. Hän ajatteli pääsevänsä siten tyttöjen suosioon, mutta metodi ei tuottanut tulosta. Koulunkäyntikään ei ollut Goslingille helppoa. Hän kärsi kiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista.

– En vain kyennyt muistamaan, mistä opettajat puhuivat. Se näytti helpolta kaikille muille mutta oli vaikeaa minulle. Se vaikutti omanarvontuntooni, Gosling on kertonut GQ:lle.

”Monet meemeistä tuntuvat sitaateilta, jotka olen sanonut, vaikka en oikeasti ole.”

6. Totta kai hän on myös ihana isä

Goslingin perhe oli mukana Blade Runner -elokuvan kuvauksissa Budapestissa. GQ-lehden tuoreessa haastattelussa Gosling kertoo, ettei hänellä ollut romanttista ennakkokäsitystä vanhemmuudesta. Isäksi tulo yllätti kuitenkin onnellisesti: kaikki kliseet olivatkin totta.

– Minusta tuntui, että tiesin, että kaikki tulee muuttumaan, mutta ennen kuin sen todella kokee, ei pysty käsittämään, mitä ihmiset tarkoittavat, Gosling kertoi GQ:lle.

Eroperheen vesana mies haluaa olla omille lapsilleen paras mahdollinen vanhempi.

Vuonna 2011 Gosling nähtiin Drive-elokuvan vähäpuheisena kuskina. Kuva: Richard Foreman Jr

7. Silti hänessä on jotain mystistä

Goslingin ympärille rakentuva kultti on alkanut jo aikoja sitten elää omaa elämäänsä. On vaikea sanoa, mikä lutuisesta kunnon pojan imagosta on totta ja mikä meemien luomaa mielikuvaa. Ehkä suuren suosion syy piilee juuri siinä, ettemme tiedä.

Gosling on itse ollut hämmentynyt nettisuosiostaan: eihän hän ole koskaan edes käyttänyt hey girl -ilmausta.

– On outoa, kun ei ole kontrollia johonkin, mihin on itse sotkeutunut. Monet meemeistä tuntuvat sitaateilta, jotka olen sanonut, vaikka en oikeasti ole. Vaikka asiat olisivat positiivisia, on hassua tulla tunnustetuksi jostain, mitä ei ansaitse tai ole itse saavuttanut, Gosling kertoo GQ:lle.

– Mutta toisaalta, ovathan ne hauskoja.

Ryan Gosling

  • Kanadalainen näyttelijä on syntynyt 12.11.1980.
  • Gosling on näytellyt muun muassa elokuvissa La La Land (2016), The Place Beyond the Pines (2012), Drive (2011), Crazy, Stupid, Love (2011), Half Nelson (2006), The Notebook (2004) ja The Believer (2001).
  • Syksyllä Gosling nähdään Blade Runner -scifi-klassikon jatko-osassa.
  • Miehellä on kaksi tytärtä näyttelijä Eva Mendesin kanssa.
Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.