Menneisyys ei ole rikoskirjailijalle enää arka paikka.

Kuvataitelija–kirjailija Katariina Souri, 46, teki uuden aluevaltauksen dekkaristina, kun hänen kolmiosainen Musta mandala -kirjasarjansa ensimmäinen osa julkaistiin tammikuun lopussa.

Katariina tuli koko Suomelle tutuksi jo 80-luvulla, kun hän poseerasi Playboy-lehdessä. Radio Rockin haastateltavana ollut monilahjakkuus kertoi, ettei Playboyssa esiintyminen ole hänelle enää arka paikka.

– Se oli arka paikka silloin, kun rupesin kirjoittamaan. Silloin se kyrpi, ja mietin, että olisi pitänyt alusta asti tehdä homma toisin. Asenne oli niin hirveä. Kun käsikirjoitin ensimmäistä televisiosarjaa (Samppanjaa ja vaahtokarkkeja), sain vastata tuhat kertaa siihen kysymykseen, että olinko oikeasti kirjoittanut sen, hän vastaa.

– Ei se nykyään ole (arka paikka). Lähinnä olen miettinyt, että olisi pitänyt hyödyntää julkisuus ihan toisella tavalla. Kadun sitä, että lähdin mediamylläkkään mukaan sillä tavalla. Oma identiteettini ei ollut vielä kehittynyt. Yritin vastata kysyntään olemalla jotain muuta kuin mitä olin. Nyt keski-ikäisenä olen tajunnut, että tein 30 vuoden turhan lenkin sivupoluilla vedellen.

Samassa haastattelussa Katariina kuvailee olleensa Playboy-aikoina punkkari-anarkisti-gootti, jolle laitettiin kuvauksiin silkkikukat kaulaan ja alusvaatteet päälle. Tämä oli kaukana hänen omasta identiteetistään.

Katariina kirjoittaa parhaillaan trilogian ensimmäisen kirjan, Valkoisen varjon, jatko-osaa. Rikollinen maailma tuli hänelle jo lapsena tutuksi, sillä Katariinan isä toimi pitkään rikosjuristina ja hoiti lukuisia väkivaltatapauksia.

– Minulle luettiin iltasaduksi Alibeja ja Pohjan poliisi kertoo -kirjoja, hän kertoi Me Naisille viime vuonna.

Lue myös:

Dekkaristina debytoiva Katariina Souri: ”Isäni ansiosta olen altistunut rikosmaailmalle jo nuorena”

Katariina Sourista rikoskirjailija: "Lapsena minulle luettiin iltasaduksi Alibeja"

Katariina Souri: "Olen vasta nyt päässyt vauhtiin!"

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.