Bonusfakta: Ruby rakastaa Ninja Turtleseja, jollainen on myös tatuoitu hänen käsivarteensa. Kuva: Shutterstock
Bonusfakta: Ruby rakastaa Ninja Turtleseja, jollainen on myös tatuoitu hänen käsivarteensa. Kuva: Shutterstock

Täydellinen ihmisolento Ruby Rose on laittanut internetin sekaisin. Tämän luettuasi rakastat häntä entistä enemmän.

1. Ei mies eikä nainen

Kaikki puhuvat nyt 29-vuotiaasta näyttelijä-malli-DJ-juontaja-yli-ihminen Ruby Rosesta, joka liittyi Orange is the New Black -sarjaan kolmoskaudella. Kuvankaunis Ruby on niin kuuma, että hän saa heteronaisetkin lääpälleen. Tosielämässä Ruby kuvailee itseään termillä "gender-fluid". Hän on kertonut, ettei tunne olevansa selkeästi mies eikä nainen vaan päättää sukupuolensa päivittäin.

2. Peitteli rintojaan ideaalisiteillä

Ruby on kertonut Guardian-lehdelle, että hän oli lapsena vakuuttunut olevansa poika.

– Rukoilin Jumalalta, etten saisi rintoja.

Ruby jopa litisti rintansa ideaalisiteiden avulla, mikä on hänen mukaansa hyvin epäterveellistä. 12-vuotiaana hän kertoi äidilleen olevansa lesbo. Äiti piti tunnustusta ensin vitsinä ja ohimenevänä vaiheena, mutta nykyään perhe on Rubyn mukaan tottunut hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa.

3. Puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan

Ruby on kertonut julkisesti masennuskausistaan. Hän toivoo, että julkinen avautuminen hälventäisi sairauteen liittyviä tabuja.

– En voi ottaa vain työn hyviä puolia ja jättää kertomatta ihmisille, kuka oikeasti olen. Mielestäni olemme ihmisille jotain velkaa, hän perustelee pedestrian.tv-sivustolla.

Vuonna 2013 Rubyn piti peruuttaa DJ-keikkojaan masennuksen vuoksi. Tuolloin hän kertoi sairaudestaan myös tässä avoimessa Facebook-postauksessaan, josta on tykätty yli 80 000 kertaa:

 

There are very few things that can bring a 27 year old self-supporting, out spoken, thick skinned, grown woman to her...

Posted by Ruby Rose on Tuesday, 2 April 2013

4. Teki itse lyhytelokuvan sukupuolirooleista, ja siitä tuli nettihitti

Monilahjakas Ruby paitsi näytteli tässä Break free -nimisessä, osin omaelämänkerrallisessa lyhytelokuvassa, myös käsikirjoitti ja tuotti sen. Ruby on kertonut Guardianille, että videon tarkoitus oli olla lähinnä terapiaa hänelle itselleen ja että hän odotti sille ehkä sataa tuhatta katsojaa. Nyt sitä on kuitenkin katsottu melkein 8 miljoonaa kertaa. Rubyn jättimenestys on osin juuri tämän videon ansiota, koska se sai monet agentit kiinnostumaan hänestä.

5. Ruby oli rakkaalleen ensin toinen nainen

Ruby on kihloissa vaatesuunnittelija Phoebe Dahlin kanssa, joka on kirjailija Road Dahlin lapsenlapsi. Pariskunta tapasi, kun eläinrakas Ruby tuli ystäviensä mukana Phoeben grillijuhliin katsomaan tämän lemmikkipossua.

– Olin silloin toisessa suhteessa, mikä oli hieman ongelmallista, koska sillä sekunnilla kun näin Rubyn, rakastuin häneen välittömästi. Kuulostaa kornilta, mutta se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ilmeisesti hän tunsi samoin, Phoebe kertoi gay-lehti Outissa.

Parivaljakko alkoi heti viestitellä toisilleen Instagramissa yksityisviesteillä, ja pian Ruby kutsui Phoeben spinningiin ja yökylään. Phoebe kertoi Outille, että yökyläily sujui platonisissa merkeissä aamuun asti, jolloin Ruby suuteli Phoebeta. Nyt pariskunta on jo kihloissa. Noin vuosi sitten Phoebe esitteli tätä komeaa kihlasormustaan Instagramissa:

6. Musiikkia SoundCloudissa

Aivan kuin lyhytelokuvien tehtailussa, näyttelemisessä, mallinhommissa, omassa vaatemallistossa ja juontamisessa ei olisi tarpeeksi, Ruby on myös DJ. Hänen musiikkiaan voi kuunnella ilmaiseksi SoundCloudista. Kaunottaren profiilissa on pitkiä, tunnin mittaisia elektrosettejä, joiden tahtiin Rubyn voi hyvin kuvitella reivaavan Melbournen klubeilla.

7. Vaikuttavat sukujuuret

Rubyn yksinhuoltajaäiti taiteilija Katia Langenheim sai tyttärensä 20-vuotiaana. Kun Ruby oli pieni, kaksikko matkaili paljon ja asui esimerkiksi Tasmaniassa ja Victorian maaseudulla mutta asettui sittemmin Melbourneen.

Rubyn kummisetä oli kuuluisa australialainen nyrkkeilijä Lionel Rose, joka on jopa valittu vuoden australialaiseksi. Rubyn isoisoisä Alec Campbell oli puolestaan tunnettu sotilas, jonka saavutuksia ensimmäisen maailmansodan ajalta muistellaan yhä.

8. Tatuoi Maybellinen sloganin solisluulleen

Ruby ponnahti pinnalle alun perin mallina. Hän on tehnyt isoja kampanjoita ja kuvauksia nimekkäille muotilehdille, kuten Voguelle, Marie Clairelle ja Nylonille. Tällä hetkellä hän on Maybellinen kasvo kotimaassaan Australiassa. Ruby ottaa tehtävänsä ilmeisen tosissaan, sillä hän on tatuoinut solisluulleen brändin kuuluisan tunnuslauseen "Maybe she's born with it". Hänellä on tosin 30 tatuointia ympäri kehoaan, joten ehkä yksi mainoslause ei tunnu siinä joukossa missään.

9. Ruby on ollut myös blondi

Tumma lyhyt tukka on nyt Rubyn tavaramerkki, mutta hän ollut myös vaaleaverikkö. Ruby kertoi Guradianille, että mallivuosina hän kasvatti hiuksiaan pidemmäksi uransa vuoksi.

– Ajattelin, etten koskaan menesty, jollen ala näyttää naisellisemmalta.

Nämä luulot on tietenkin sittemmin todistettu täysin vääriksi.

 

Kuva, jonka Ruby Rose (@rubyrose) julkaisi

10. Puolustaa eläinten oikeuksia

Ruby kampanjoi eläinten oikeuksien puolesta PETA:n kasvona, ja söpöilee usein Instagram-tilillään erityisesti koirien kanssa.

 

This dog has no chill. None. Zero. Chill-less.

Kuva, jonka Ruby Rose (@rubyrose) julkaisi

Tälle koiralle on nyt moni kateellinen.

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...