Antti Tuisku sanoo murehtivansa asioita välillä liikaa. ”Opin muilta artisteilta, ettei aina kannata ajatella niin paljon: välillä on parasta vain antaa mennä eikä miettiä yhtään mitään”, hän virnistää. Kuva: Jonna Öhrnberg
Antti Tuisku sanoo murehtivansa asioita välillä liikaa. ”Opin muilta artisteilta, ettei aina kannata ajatella niin paljon: välillä on parasta vain antaa mennä eikä miettiä yhtään mitään”, hän virnistää. Kuva: Jonna Öhrnberg

Antti Tuisku ei tuntenut ennalta muita Vain elämää -ohjelman esiintyjiä. – Jännitin tavallista enemmän Pave Maijasta, mutta hän osoittautui isälliseksi tyypiksi.

Laulaja Antti Tuiskulla on takanaan elämänsä kesä. Toukokuussa julkaistun En kommentoi -levyn myötä supersuosioon noussut Antti on ollut suven kuumimpia nimiä. Kriitikot ovat ylistäneet miestä, ja hän on esiintynyt loppuunmyydyille yleisöille.

Antti kertoo suunnanneensa Vain elämää -ohjelman kuvauksiin ilman mitään ennakkoluuloja.

– En tuntenut muista artisteista ketään. Olin fiiliksissä siitä, että pääsin viettämään aikaa uusien tyyppien kanssa. Pave Maijasen tapaamista jännitin tavallista enemmän, Antti paljasti ohjelman neljännen kauden lanseerausristeilyllä Eckerö Linen Finlandia-aluksella.

Antti kertoo Paven olleen hänelle iso vaikuttaja lapsuudesta asti.

– Jännitin turhaan: Pave olikin isällinen ja lämpimän rakastava tyyppi. Hän otti minut ja VilleGallen kuin omiksi pojikseen. Se tuntui hienolta, sillä olen katsonut Pavea aina ylöspäin, Antti fiilistelee.

Pave itse kertoi tilaisuudessa, että hänellä oli suurimmat ennakkoluulot juuri Anttia kohtaan.

– Ajattelin, että siinä vasta on tuote! Olin lekalla päähän lyöty, kuinka taitava sälli Antti on, Pave tunnustaa.

Antti sanoo viikon Hirvensalmen Satulinnassa olleen täynnä vahvoja tunteita: iloa, naurua ja liikutuksen kyyneleitä.

– Takanani on kaikkien aikojen keikkakesä, ja jos asiat pysyvät elämässäni tällaisina, olen todella tyytyväinen. Hienoa, jos ohjelma poikii uusia ihmisiä keikoilleni, mutta minulla ei ole tarvetta ottaa sarjasta kaikkea julkisuutta irti. Lähdin pitämään hauskaa ja laajentamaan tekemisiäni. Meillä klikkasi mahtavasti, ja sain kuusi uutta ystävää. Se merkitsee minulle eniten, Antti sanoo.

Vain elämää -ohjelma alkaa Nelosella perjantaina 18.9.

Lue myös:

Tämä artisti on uuden Vain elämää -kauden suurin itkupilli

Maija Vilkkumaa Vain elämää -ohjelman kuvauksista: ”Meinasin hukkua”

Sanni iski kitaran säpäleiksi Vain elämää -ohjelmassa: ”Tuntui paremmalta kuin mikään”

Vain elämää -ohjelmaa tähdittävä Virve Rosti: "Luulin, että Sanni on pissis"

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla