Teemu Selänne alkoi elää entistä enemmän hetkessä rallionnettomuuden jälkeen. "Hankin itselleni kunnon Ferrarin", Teemu kertoo kirjassaan. Kuva: Veikko Kähkönen
Teemu Selänne alkoi elää entistä enemmän hetkessä rallionnettomuuden jälkeen. "Hankin itselleni kunnon Ferrarin", Teemu kertoo kirjassaan. Kuva: Veikko Kähkönen

Kolari Kalervo Kummolan kanssa oli Teemu Selänteelle pitkään arka aihe. "Onneksi meillä oli enkelivartio matkassa", Teemu kertoo elämäkerrassa.

Teemu Selänne, 44, kertoo Teemu-elämäkerrassaan näkevänsä yhä painajaisia vuonna 1999 tapahtuneesta auto-onnettomuudesta.

Hän kolaroi tuolloin silloisen kansanedustajan ja Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan kanssa. Selänteen piti osallistua Tampereella Channel Four -ralliin, ja hän halusi testata autoa edellisiltana Hämeenkyrössä hiekkatiellä.

Kummola oli tullut seuraamaan testiajoa muutaman sukulaisensa ja kiekkoilija Raimo Helmisen kanssa. Selänne ei nähnyt mäen takaa lähestyneen Kummolan siviiliautoa ja ajoi sitä päin. Se oli ainut paikka  yksikaistaisella hiekkatiellä, jossa vastaan tulevat autot eivät nähneet toisiaan.

Selänne kertoo kirjassa, että hänellä oli vauhtia arviolta 150 kilometriä tunnissa juuri ennen kuin auto lennähti ilmaan. Kummola ehti reagoida sen verran, että käänsi rattia ojaan päin.

– Ellei Kale olisi ehtinyt vääntää ratista, olisimme varmasti kaikki kuolleet. Olisin mennyt suoraan tuulilasista läpi. Se oli hirveä tärsky. Näin pitkän aikaa tähtiä ja muistan, kuinka kokeilin, toimivatko käteni ja jalkani, ennen kuin ryntäsin katsomaan, mitä mulle kävi, Teemu Selänne kertoo kirjassa.

Selänteelle ei käynyt onnettomuudessa kuinkaan, mutta Kummola mursi  kyynär- ja kantapäänsä ja joutui käyttämään pitkään pyörätuolia. Myös Raimo Helmisen kausi 1999–2000 oli kolarin johdosta tuskallinen, sillä hän virtsasi monta kuukautta verta.

Alkoi elää hetkessä ja osti Ferrarin

Selänne ja Kummola sopivat, etteivät hiisku kolarista kenellekään ulkopuoliselle, mutta tapaus kuitenkin vuoti julkisuuteen. Selänne sai lopulta liikenteen vaarantamiseta 257 229 markan sakot, koska harjoituspätkän sulkemisesta ei ollut ilmoitettu poliisille.

Onnettomuus aiheutti Selänteelle "henkisen takalukon", eikä hän pystynyt puhumaan siitä viiteen vuoteen. Vuonna 2004 hän kävi lopulta asian syvällisesti Kummolan kanssa läpi Leijonien Toronto–Helsinki-lennolla.

– Saatan vieläkin herätä keskellä yötä painajaiseen, jossa olen Toyotani kanssa ilmassa ja näen edessäni Kummolan auton, Selänne sanoo.

– Se oli täysin mun moka ja ihmimillinen unohdus. Onneksi meillä oli enkelivartio matkassa. Ei ollut vielä meidän aika lähteä.

Onnettomuuden jälkeen Selänne myös ymmärsi, miten lähellä hengenlähtö oli taas ollut. Edellisen kerran se oli hilkulla vuonna 1988, kun Selänne kolaroi isoveljensä Panun auton heti ajokortin saamisen jälkeen. Rallionnettomuuden jälkeen Selänne päätti tehdä asioita, joista oli aina haaveillut.

– Kuten sen, että hankin itselleni kunnon Ferrarin. Ei se nyt todellakaan ensimmäisenä tullut mieleen, mutta aloin elää entistä enemmän tässä ja nyt, koska sitä ei koskaan tiedä, milloin lähtö tulee.

Ari Mennanderin Teemu-kirja (Otava) ilmestyi 18.9.

Lue myös:

Näin Teemu Selänteen läheiset ovat päässeet nauttimaan kiekkotähden rahoista

Sirpa Selänne: "Mustasukkaisuus nosti päätään tänä kesänä"

Teemu Selänteen äiti: "Ilman Teemua Panu olisi jo kuollut"

Paavo Selänne kaksosveljestään Teemusta: Hän on diktaattori, jonka pillin mukaan kaikkien on tanssittava

Kaikki Teemu ja Sirpa Selänteeseen liittyvät jutut löydät täältä.

Anne Mattilan Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin.

Vain elämää -ohjelman yhdeksäs kausi on tähän mennessä osoittautunut varsin positiiviseksi yllätykseksi. Vaikka monen katsojan mielestä ohjelma on vuosi vuodelta menettänyt tenhoaan, tänä syksynä startannut kausi on saanut vanhatkin fanit innostumaan uudelleen.

Yksi syy on se, että tällä kertaa ohjelmaan on kutsuttu mukaan varsin kiehtovia tyyppejä. Introverttiuteen taipuvainen taiteilijajoukko tuntuu pitkästä aikaa tuoreelta. Tällä kaudella huomio on myös aiempaa tiukemmin musiikissa – ei niinkään hassuissa oheisaktiviteeteissa tai monisanaisissa avautumisissa.

Jokaisessa Hirvensalmen illallispöydän äärellä istuvassa artistissa on omat hyvät puolensa. Joukosta yksi nousee kuitenkin ylitse muiden. Ehkä hieman yllättäen, porukan ihastuttavimmaksi tyypiksi kohoaa iskelmälaulaja Anne Mattila, 34.

Me Naisten Alina Koskela kirjoitti aiemmin kolumnissaan rakastuneensa tällä kaudella Vain elämää -ohjelmaan. Samalla hän myös hullaantui itselleen entuudestaan tuntemattomasta Annesta.

– Anne Mattila on tuttu hahmo iskelmäsukupolvelle, mutta kaltaiselleni nuorisolaiselle hän oli kauden vierain ja luotaantyöntävin hahmo. Vähänpä tiesin, sillä hänestä tuli hetkessä parikymppisen katsojan suosikki, Koskela kirjoittaa.

Ja kyllä Annesta kelpaakin hullaantua! Annen Vain elämää -päivän kunniaksi listasimme 6 asiaa, jotka tekevät hänestä varsin ihastuttavan tyypin:

1. Koko Suomen luottoystävä!

Ainakin kaksi Vain elämää -pöydän ympärillä tänä vuonna istuvaa artistia on löytänyt Annesta itselleen lyhyessä ajassa sydänystävän. Toinen heistä on Evelina ja toinen Lauri Ylönen.

– Sä olet aito ja helposti lähestyttävä ihminen. Olen löytänyt sun kanssa sielunkumppanuuden, jota en ihan osannut odottaa. Me ollaan puhuttu paljon musiikin ulkopuolisista asioista, taiteesta ja arkkitehtuurista, se on ollut hienoa, Lauri kertoi Annelle tämän viikon jaksossa.

Emme ihmettele, että Lauri on löytänyt juuri Annesta itselleen loistokaverin. Ruudunkin läpi Anne onnistuu säteilemään fiiliksiä, jotka saavat haaveilemaan kahvikupposesta ja keskusteluhetkestä Annen omassa taidekahvilassa. Hänen rauhallinen tyylinsä ja pitkän uran synnyttämä tuttuutensa saavat uskomaan, että tähän tyyppiin voi todella luottaa.

2. Hän osaa nauttia elämän pienistä iloista…

Oman Vain elämää -päivänsä alussa Anne nähdään yksinään maalailemassa innostunut hymy kasvoillaan ikkunanpokia. Hän kertoilee samalla, että puuha on aivan mahtavan rentouttavaa. Päivänsä aktiviteetiksi hän on valinnut lehmien kanssa telmimistä ja traktorilla ajelua.

Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Miten ihanan tavallista! Annen kyvyssä arvostaa elämän pieniä asioita on jotain varsin hurmaavaa.

3. …ja on kiistatta monilahjakas

Sen lisäksi, että Anne on samastuttava kotoilija, hän on myös piinkova ammattilainen. Musiikillisen menestyksensä lisäksi hän on niittänyt mainetta taidemaalarina. Hänen nikkarointitaitonsa vaikuttaisivat nekin olevan omaa luokkaansa:

– Olen taulukehyksiä äitini synnyinkodin navetan ikkunankarmeista ja vaarini vanhan ladon seinälaudoista. Tavaroillani pitää olla jokin tarina, ja pyrin välttämään uuden ostamista viimeiseen asti. Silloinkin minun pitää lyödä tavaraan oma käteni jälki esimerkiksi tuunaamalla sitä hieman, Anne kertoi Me Naisille vuonna 2014.

4. Rauhallinen oman tiensä kulkija

Vain elämää -ohjelmassa Anne ei ole koskaan suuna päänä laukomassa mielipiteitään. Sen sijaan hän osallistuu keskusteluun rauhallisella itsevarmuudella. Hän ei turhia hötkyile ja tekee asiat juuri omalla tavallaan.

Samalla metodilla hän kertoo myös edenneensä urallaan. Hän kertoo, ettei ole koskaan suostunut tanssimaan muiden pillin mukaan.

– Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla. Olen aina tehnyt selväksi, että tämä on minun ura ja elämä, ja teen asiat niin kuin teen, hän sanoo.

5. Salattu elämä vasta kiehtova onkin!

Anne on paljastanut tekevänsä musiikkia myös muille artisteille. Hän tekee biisit salanimellä, jota ei suostu kertomaan.

– Olen tehnyt albumillisen biisejä yhdelle laulajalle. Se ei ole iskelmää, Anne kertoo.

Salanimen varjolla Anne pystyy kuulemma kirjoittamaan kappaleita vapaammin.

”Kunnioitan muita, mutta minua ei ohjailla.”

– Silloin voi kirjoittaa asioista, joista ei itse uskaltaisi laulaa

Millaista musiikkia Anne muille tekee? Millaisia ovat lyriikat, joita Anne ei rohkenisi itse laulaa? Millainen on rauhallisen maalaistalon plikan mystinen, rouheampi puoli? Kiinnostaa!

6. Hänestä huokuu viisaus ja aurinko

Annen hurmaavuutta on loppupeleissä melko vaikea selittää. Jotain sympaattista hänessä vain yksinkertaisesti on. Alina Koskela kuvailee Annen mahtavuutta kolumnissaan osuvasti:

– Mattila huokuu vilpitöntä aurinkoisuutta ja viisautta, jota saamme varmasti kuulla paljon kauden aikana. Maailma olisi paljon parempi paikka, jos jokainen meistä olisi vähän enemmän Anne.

Niin totta!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Pariskunta kertoo Facebookissa hakeneensa yhdessä eroa. Heillä on kaksi sijaislasta.

Poliitikkopariskunta Antti Kaikkosen ja Satu Taiveahon avioliitto on tullut päätökseen.  Antti kirjoittaa Facebookissa, että päätös on pitkän harkinnan tulos. Myös Satu on julkaissut omalla tilillään samansuuntaisen päivityksen. 

– Arvaan, että tämä tieto on ikävä uutinen monelle, jotka ovat niitä kanssamme eri tavoin myötäeläneet. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ratkaisullemme. Voin vakuuttaa, että emme ole luovuttaneet helpolla, vaan aina yrittäneet jatkaa yhdessä eteenpäin, Antti kirjoittaa.

Asiasta ensin kertoneen Iltalehden mukaan Satu kirjoitti omassa päivityksessään olevansa kiitollinen 12 yhteisestä vuodesta ja kertoi, ettei eroon liity dramatiikkaa. Pariskunta meni muutaman vuoden seurustelun jälkeen naimisiin Hämeenlinnassa.

Vastoin Antin ja Satun toiveita avioliitto oli pitkään lapseton. Haaveet adoptiosta kaatuivat vaalirahakohuun. Nykyään he ovat sijaisvanhempia kahdelle lapselle

Antti lupaa päivityksessää, että erosta huolimatta lastenkasvatus jatkuu. 

– He ovat meille hyvin rakkaita, ja jatkoaskelia teemme heidän etuaan silmällä pitäen, hän viittaa sijaislapsiin päivityksessä.

Hän toeaa, etteivät erot ole koskaan helppoja ratkaisuja, eikä kukaan toivo naimisiin mennessään liiton päättyvän.

– Takki on juuri nyt aika tyhjä, enkä pysty nyt viisaita sanoja oikein sen enempää löytämään.

Juttua muokattu ja täydennetty 21.9.2018 kello 18.15 Antti Kaikkosen Facebook-päivityksen ilmestyttyä.