Teemu Selänne alkoi elää entistä enemmän hetkessä rallionnettomuuden jälkeen. "Hankin itselleni kunnon Ferrarin", Teemu kertoo kirjassaan. Kuva: Veikko Kähkönen
Teemu Selänne alkoi elää entistä enemmän hetkessä rallionnettomuuden jälkeen. "Hankin itselleni kunnon Ferrarin", Teemu kertoo kirjassaan. Kuva: Veikko Kähkönen

Kolari Kalervo Kummolan kanssa oli Teemu Selänteelle pitkään arka aihe. "Onneksi meillä oli enkelivartio matkassa", Teemu kertoo elämäkerrassa.

Teemu Selänne, 44, kertoo Teemu-elämäkerrassaan näkevänsä yhä painajaisia vuonna 1999 tapahtuneesta auto-onnettomuudesta.

Hän kolaroi tuolloin silloisen kansanedustajan ja Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan kanssa. Selänteen piti osallistua Tampereella Channel Four -ralliin, ja hän halusi testata autoa edellisiltana Hämeenkyrössä hiekkatiellä.

Kummola oli tullut seuraamaan testiajoa muutaman sukulaisensa ja kiekkoilija Raimo Helmisen kanssa. Selänne ei nähnyt mäen takaa lähestyneen Kummolan siviiliautoa ja ajoi sitä päin. Se oli ainut paikka  yksikaistaisella hiekkatiellä, jossa vastaan tulevat autot eivät nähneet toisiaan.

Selänne kertoo kirjassa, että hänellä oli vauhtia arviolta 150 kilometriä tunnissa juuri ennen kuin auto lennähti ilmaan. Kummola ehti reagoida sen verran, että käänsi rattia ojaan päin.

– Ellei Kale olisi ehtinyt vääntää ratista, olisimme varmasti kaikki kuolleet. Olisin mennyt suoraan tuulilasista läpi. Se oli hirveä tärsky. Näin pitkän aikaa tähtiä ja muistan, kuinka kokeilin, toimivatko käteni ja jalkani, ennen kuin ryntäsin katsomaan, mitä mulle kävi, Teemu Selänne kertoo kirjassa.

Selänteelle ei käynyt onnettomuudessa kuinkaan, mutta Kummola mursi  kyynär- ja kantapäänsä ja joutui käyttämään pitkään pyörätuolia. Myös Raimo Helmisen kausi 1999–2000 oli kolarin johdosta tuskallinen, sillä hän virtsasi monta kuukautta verta.

Alkoi elää hetkessä ja osti Ferrarin

Selänne ja Kummola sopivat, etteivät hiisku kolarista kenellekään ulkopuoliselle, mutta tapaus kuitenkin vuoti julkisuuteen. Selänne sai lopulta liikenteen vaarantamiseta 257 229 markan sakot, koska harjoituspätkän sulkemisesta ei ollut ilmoitettu poliisille.

Onnettomuus aiheutti Selänteelle "henkisen takalukon", eikä hän pystynyt puhumaan siitä viiteen vuoteen. Vuonna 2004 hän kävi lopulta asian syvällisesti Kummolan kanssa läpi Leijonien Toronto–Helsinki-lennolla.

– Saatan vieläkin herätä keskellä yötä painajaiseen, jossa olen Toyotani kanssa ilmassa ja näen edessäni Kummolan auton, Selänne sanoo.

– Se oli täysin mun moka ja ihmimillinen unohdus. Onneksi meillä oli enkelivartio matkassa. Ei ollut vielä meidän aika lähteä.

Onnettomuuden jälkeen Selänne myös ymmärsi, miten lähellä hengenlähtö oli taas ollut. Edellisen kerran se oli hilkulla vuonna 1988, kun Selänne kolaroi isoveljensä Panun auton heti ajokortin saamisen jälkeen. Rallionnettomuuden jälkeen Selänne päätti tehdä asioita, joista oli aina haaveillut.

– Kuten sen, että hankin itselleni kunnon Ferrarin. Ei se nyt todellakaan ensimmäisenä tullut mieleen, mutta aloin elää entistä enemmän tässä ja nyt, koska sitä ei koskaan tiedä, milloin lähtö tulee.

Ari Mennanderin Teemu-kirja (Otava) ilmestyi 18.9.

Lue myös:

Näin Teemu Selänteen läheiset ovat päässeet nauttimaan kiekkotähden rahoista

Sirpa Selänne: "Mustasukkaisuus nosti päätään tänä kesänä"

Teemu Selänteen äiti: "Ilman Teemua Panu olisi jo kuollut"

Paavo Selänne kaksosveljestään Teemusta: Hän on diktaattori, jonka pillin mukaan kaikkien on tanssittava

Kaikki Teemu ja Sirpa Selänteeseen liittyvät jutut löydät täältä.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.