Paula Koivuniemen ura on kestänyt lähes 50 vuotta, vaikka hän on saanut kuulla monesti, ettei hänen äänellään lauleta kauaa. Kuva: IS/Leena Koskela
Paula Koivuniemen ura on kestänyt lähes 50 vuotta, vaikka hän on saanut kuulla monesti, ettei hänen äänellään lauleta kauaa. Kuva: IS/Leena Koskela

Paula Koivuniemi kertoo seuraavassa Vain elämää -jaksossa kärsineensä ääniongelmista ja ikäkriisistä.

Paula Koivuniemi, 67, kertoo seuraavassa Vain elämää -jaksossa kärsineensä käheästä äänestään. Siksi hän on erityisen mielissään, kun Paula Vesala ja Vesa-Matti Loiri kehuavat hänen tunnistettavaa soundiansa.

– Muahan on kritisoitu hirveesti mun äänestä, että tolla äänellä ei kauaa lauleta kauaa, ja tommonen käheä ääni. Siksi mä oon onnellinen, kun te sanotte voi toi ääni. Kaikki, jotka sanoo mulle niin, niin mä nousen aina, Paula Koivuniemi kertoo jaksossa.

Paulan mukaan hänen äänensä on kärsinyt erityisesti niinä aikoina, kun hänellä on ollut kriisejä henkilökohtaisessa elämässään.

– Olen taistellut niiden kanssa (ääniongelmien) ja kuitenkin joutunut menemään ihmisten eteen silloin, kun on ollut vaikeeta. 

Paula Vesala kertoo ihailleensa Paula Koivuniemeä lapsesta asti ja rakastavansa tämän ääntä.

– Sehän on just se, mitä ihmiset rakastaa. On nanosekunnissa selvää, kuka siellä on äänessä, Paula Vesala kehuu vanhempaa kollegaansa.

Aina ihannoidaan nuoruutta

Paula Koivuniemi kertoo kärsineensä myös ikäkriisistä ja ulkonäkömurheista.

 – Kauheen näkönen! Hirveä paksunaama! hän kritisoi itseään, kun näkee pätkän esiintymisestään vuodelta 2006.

Ikääntyminen ja nuoruuden ihannointi on aiheuttanut jopa pelkoja.

– Suvantovaiheita on tullut, mutta kyllästymistä ei. On ollut pelkotilojakin, kun jossain kohtaa on tuntunut tuntunut, että nyt ei oo levyttänyt oikeita kappaleita, tai kun ollut joku oma ikäkriisi ja miettinyt, miten tästä eteenpäin. Kun aina tulee nuoria, ja kun aina ihannoidaan sitä nuoruutta, Paula miettii jaksossa.

Paula Kouvuniemi vuonna 2006. Kuva: Nelonen

Jossain vaiheessa artisti kuitenkin ymmärsi itsekin, että hittien lisäksi hänen vahvuutensa on nimenomaan elämänkokemus.

– Se kuuluu mun laulamisesta. Kun oma kokemus tulee esiin biiseistä, se on sitä uskottavuutta.

Paula on aikaisemmin kertonut ymmärtävänsä, että ulkonäkö on tärkeää esiintyvälle artistille, mutta sitä ei pitäisi pitää ykkösasiana.

Paula Koivuniemen Vain elämää -päivä Nelosella pe 31.10. klo 20.

Lue myös:

Paula Koivuniemi: ”En ole käynyt kasvoleikkauksessa”

Paula Koivuniemi Ilkka Kanervasta: "Pidämme toisistamme huolta"

Paula Koivuniemi vuonna 1997: "Hannu antaa virtaa"

Virve Rosti: "Kauneusleikkaus oli järkevämpi hankinta kuin auto"

Kaikki Vain elämää -jutut löydät täältä.

 

Katso video:

Pimpelipompeli! Vesku Loirin pikkutuhma esitys Paula Koivuniemelle

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.