Emma Watson Kaunotar ja hirviö -elokuvan ensi-illassa. Watson muokkasi rooliaan feministisempään suuntaan. Kuvat: MV photos
Emma Watson Kaunotar ja hirviö -elokuvan ensi-illassa. Watson muokkasi rooliaan feministisempään suuntaan. Kuvat: MV photos

Emma Watson yritti pitkään todistella, ettei ole kuin kuulu roolihahmonsa Hermione. Sitten hän tajusi, että juuri sellainen hän on: älykäs, oikeudenmukainen – ja feministi.

 

– Yritin pitkään todistella, etten ole samanlainen kuin Hermione. Mutta sitten tajusin, että oikeastaan olen mieluusti juuri sellainen kuin Hermione.

Hermione on tietysti Harry Potter -kirjojen ja -elokuvien hahmo, ja sitaatin lausuja on Hermionen näyttelijä Emma Watson, 27.

Kirjailija J.K. Rowlingin luoma Hermione on älykäs, oikeamielinen, kaikesta tiedosta kiinnostunut ja lojaali ystävilleen – tarkemmin ajateltuna täydellinen samastumisen kohde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Emma Watson valittiin koekuvauksissa Hermionen rooliin vuonna 1999, hän oli yhdeksänvuotias. Watson kasvoi teiniksi ja aikuiseksi Hermionena, yhteensä kahdeksassa Harry Potter -elokuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lukeminen on aina ollut minulle tärkeää, jopa pyhää. Kasvoin istuskelemassa elokuvalavasteissa, ja kun luin siellä samoja kirjoja kuin koulussa olevat ystäväni, tunsin olevani heihin yhteydessä, Watson sanoi Vanity Fairin haastattelussa.

Potter-leffat olivat Watsonin, Rupert Grintin ja Daniel Radcliffen ponnahduslauta alalle.

 

Watsonista tuli maailmankuulu lapsinäyttelijä kaikkine asiaan kuuluvine hyvine ja huonoine puolineen: hän ansaitsi Harry Potter -elokuvista miljoonia, eikä hänen tarvinnut huolehtia tavallisten nuorten lailla opiskelupaikoistaan, töistään tai toimeentulostaan.

Toisaalta hänen ulkonäköään ja naiseuttaan on ruodittu mediassa siitä asti, kun hän oli herkkä 14-vuotias. Ja mikä Watsonille on ollut hankalinta, yksityisyydestä on ollut turha haaveilla. Se on haitannut häntä niin paljon, että parikymppisenä, Potter-sarjan loputtua, hän harkitsi jättävänsä koko elokuvabisneksen.

 

Emma Watson on saanut tottua ympärillä pörrääviin kuvaajiin.

 

Sitten hän keksi, että voi ohjata itseensä kohdistuvan huomion myös sellaisiin asioihin, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Aktiivinen feministi

Lähes yhtä hyvin kuin Hermionen roolistaan Watson tunnetaan nykyisin aktiivisena feministinä. Watsonin feminismi tuli maailman tietoon, kun hän piti YK:n He For She -kampanjan avauspuheen syksyllä 2014. Kampanjalla halutaan saada myös poikia ja miehiä mukaan edistämään tasa-arvoa.

Puheessaan Watson sanoi, että liian monet pitävät feminismiä nykyään virheellisesti synonyyminä miesvihalle ja väärinkäsitys pitää korjata.

– Feminismi tavoittelee sitä, että miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet elämässä. Se on sosiaaliseen, poliittiseen ja taloudelliseen tasa-arvoon tähtäävä teoria, Watson sanoi kuuluisassa puheessaan.

He For She -kampanjassa ovat olleet mukana muun muassa näyttelijät Russell Crowe, Simon Pegg, Kiefer Sutherland, Joseph Gordon-Levitt ja Jared Leto, ja siinä on puhuttu paljon myös miesten tasa-arvo-ongelmista.

 

Emma Watson tapasi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun. He keskustelivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

 

Omaan feminismiinsä Watson heräsi nuorena. Hän alkoi pohtia, miksi häntä kutsuttiin ”pomottelevaksi”, jos hän halusi ohjata näytelmiä, joissa oli mukana tyttöjä ja poikia. Kun poika ohjasi näytelmää, hänen ”pomottelunsa” oli luonteva osa ohjaajan työtä eikä siitä huomauteltu.

Watson yritti myös nuorempana olla vähemmän ”hankala” ja ”haastava”, kun hän halusi keskustella esimerkiksi jostakin elokuvaan liittyvästä asiasta ja pyysi sille perusteluja.

– Sitten onneksi tajusin, että se on osa persoonaani. Olen sellainen ihminen, eikä minun tarvitse muuttaa itseäni kiltimmäksi tai pehmeämmäksi vain siksi, että olen nainen, Watson on sanonut.

Neljän leffan koti

Näyttelijäksi Emma Watson halusi alle kouluikäisenä. Watson syntyi Pariisissa vuonna 1990. Hänen vanhempansa ovat molemmat brittejä ja juristeja, ja he erosivat, kun Watson oli viisivuotias. Vanhemmat muuttivat takaisin Isoon-Britanniaan, Watson äitinsä ja veljensä kanssa Oxfordshireen. Siellä hän alkoi harrastaa teatteria, laulamista ja tanssia Stagecoach-teatterikoulussa, jonka opettaja suositteli Watsonia lähtemään Harry Potterin koekuvauksiin.

– En kasvanut missään elokuvaperheessä, Watson sanoi yhdysvaltalaisessa Jimmy Kimmel Live! -show’ssa maaliskuussa.

– Meillä oli kotona tyyliin neljä leffaa, joita katsoimme: Tyttö joka kävi intin, Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Pretty Woman ja Kuka sanoo tahdon.

”Siis oikeasti melkein kuolin onnesta, kun tapasin äsken Julia Robertsin.”

Julia Roberts näyttelee sekä Pretty Womanissa että elokuvassa Kuka sanoo tahdon, ja hän oli syy, miksi Watson halusi alun perin Hollywood-näyttelijäksi.

– Siis oikeasti melkein kuolin onnesta, kun tapasin äsken Julia Robertsin, hän hehkutti vuonna 2014 Oscar-gaalassa.

Emman pukeutumistyyli on saanut lukuisia seuraajia.

 

Huikea Hollywood-ura oli Watsonin lapsuuden haave, mutta Harry Potter -elokuvien loputtua Watson ei ollutkaan enää niin varma, oliko haave pysynyt samana.

– Olin tehnyt elokuvia kymmenen vuotta ja aina välillä ajatellut, että olen täysin väärällä alalla, Watson sanoi Vanity Fairin maaliskuun numerossa.

– Olen liian vakava ja hankala enkä sulaudu helposti joukkoon. Lisäksi tajusin, että jos haluan jatkaa elokuvien tekemistä, tulen siihen pisteeseen, jossa voin heittää hyvästit lopullekin yksityisyydelle.

Watson oli opiskellut kirjallisuutta Brownin yliopistossa Yhdysvalloissa vuodesta 2009 ja kaipasi elämää, jossa hän ei ole kaikkien tarkkailtavana kaiken aikaa. Julkisuudelta piilossa eläminen on ollut aina Hollywood-tähdille hankalaa, mutta erityisen hankalaa se on sosiaalisen median aikana. Kun julkkiksilta metsästettiin ennen vain nimikirjoitus, nyt heidän kanssaan halutaan samaan valokuvaan, joka postataan heti eri some-tileille ja kuva leviää sekunneissa ympäri maailman.

– Tuntuu tosi epämiellyttävältä, että minusta saadaan tietää kymmenen metrin tarkkuudella, missä liikun ja mitä minulla on päälläni.

Watson on keksinyt keinon kieltäytyä yhteiskuvista. Hän sanoo kohteliaasti ei valokuvalle, mutta lupaa vastata mihin tahansa Harry Potter -fanikysymykseen.

Yleensä kuvanpyytäjät eivät jaksa vaivautua kyselemään mitään.

 

William Mack Knight ja Emma Watson ovat olleet yhdessä reilun vuoden.

 

Hulluna kestävään muotiin

Tasa-arvoasioiden edistämisen lisäksi Watson on hulluna kirjoihin. Usein hän yhdistää nämä kaksi asiaa: Hän perusti viime vuonna nettiin oman kirjaklubinsa Our Shared Shelfin, joka liittyy YK:n tasa-arvoprojektiin ja jossa luetaan kirjoja tasa-arvosta. Klubiin ja kirjoista käytävään keskusteluun voi liittyä Facebookissa kuka tahansa. Tällä hetkellä klubissa luetaan Margaret Atwoodin kirjaa Orjattaresi (A Handmade’s Tale), josta HBO-kaapelitelevisioverkko on vastikään tehnyt kehutun tv-sarjan.

 

Emman Our shared shelf -kirjaklubin maalis-huhtikuun kirja oli Clarissa Pinkolan Women Who Run With the Wolves.

 

Watson on myös hyvä ystävä kuuluisan amerikkalaisen kirjailijan ja feministin Gloria Steinemin kanssa. Kun Watsonin elokuva Kaunotar ja hirviö tuli maaliskuussa ensi-iltaan, Watsonille oli tärkeää, että Steinem näki sen ensi-illassa hänen kanssaan ja antoi roolille hyväksyntänsä. Watson on kertonut haastatteluissa, että hän teki rooliinsa pieniä muutoksia, jotta hahmosta tulisi feministisempi.

Hän on kiinnostunut kestävästä muodista ja perusti Kaunotar ja hirviö -elokuvan lehdistökiertueen ympärille Instagram-tilin The Press Tour, jossa hän esittelee vaatteita ja asusteita, jotka on valmistettu jollakin lailla ympäristön ja ihmisten kannalta kestävästi. Viime vuonna hän pukeutui kuuluisaan amerikkalaiseen muotitapahtumaan Met Galaan kierrätetyistä muovipulloista tehtyyn Calvin Kleinin pukuun.

Kuten Watson sanoi CNN:n haastattelussa:

– Minulle ei enää riitä se, että vaate on kaunis. Minun täytyy myös tietää, ettei se tuhoa maapalloa.

Emma Watson

27-vuotias Pariisissa syntynyt brittinäyttelijä, joka tunnetaan Harry Potter -elokuvista. Näytellyt myös elokuvissa The Bling Ring (2013), This Is the End (2013) sekä Kaunotar ja hirviö (2017). Tänä vuonna ensi-iltaan tulee Watsonin scifi-elokuva The Circle.

Valmistunut yhdysvaltalaisesta Brownin yliopistosta pääaineenaan kirjallisuus.

Seurustelee Piilaaksossa työskentelevän William Mack Knightin kanssa, mutta ei koskaan puhu parisuhteistaan julkisuudessa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla