Pola Ivanka on tuttu drag-hahmo, mutta mies sen takana on jäänyt tuntemattomaksi. Nyt Mika Tepsa, 38, riisuu ensimmäistä kertaa rooli­asunsa. – On sama luullaanko minua naiseksi, transuksi, homoksi tai heteroksi.

Neljävuotias Mika Tepsa tapittaa haltioituneena mustavalkoista tv-ruutua. Hän ei huomioi huonetta ympärillään, ei kuule sohvalla istuvien vanhempiensa kommentteja Syksyn sävel -voittajasta. Hän näkee vain Lea Lavenin, kuulee laulun Ei oo, ei tuu, ei tipu lämpöö enkä sano juu, ja tietää, että tässä se on.

– Heti sen jälkeen sanoin haluavani laulajaksi. Siitä hetkestä saakka Lea on motivoinut minua eteenpäin, sanoo Mika Tepsa, 38, ja heilauttaa sinistä paljettiviittaansa Kirjurinluodon nurmella.

Mika on mies Pola Ivankan hahmon takana. Pola Ivanka on jo 20 vuoden ajan ollut yksi tunnetuimmista dragtaiteilijoistamme. 1990-luvulla Pola esiintyi ensin dragryhmien kanssa ja esitti niin Tina Turneria kuin Anita Hirvostakin.

Vaikka Pola on tunnettu, Mika on pysynyt tuntemattomana. Hän ei ole koskaan paljastanut nimeään julkisuudelle tai yleisölle, eikä aina edes tuttavilleen. Nyt Mika on valmis riisumaan roolihahmonsa ensi kertaa muiden nähden.

Mutta palataan Tikkakoskelle ja 1980-luvulle. Siellä elämä jatkuu ilman Lea Lavenia ja toivottuja laulutunteja. Vanhemmat työskentelevät puolustusvoimilla, ja varuskunnan kerrostalojen lapset käyvät Tikkakosken peruskoulussa.

Teini-iässä Mika on kiinnostunut sekä tytöistä että pojista mutta tuntee vahvempia romanttisia tunteita samaa sukupuolta kohtaan.

– Kaikkea on kokeiltu, mutta en osaa miettiä, mikä oli outoa ja mikä ei. En pohtinut koko ajan, olenko erilainen tai hyväksytäänkö minut. Minä olin minä. Se on aina ollut asenteeni. Ehkä jouduin joskus pienentämään itseäni muitten ihmisten edessä, jotten olisi ärsyttänyt. Tämä sama ristiriita elämässäni on aina ollut.

Mika valmistuu ravintolakoulusta tarjoilijaksi ja jatkaa liiketalouden opintoja mielessään työ hotelli- tai ravintola-alalla. Pian opinnot katkeavat.

Äkillinen romahdus

Lokakuussa 1992 Mika istuu puolityhjän opiskelijaboksin sängyllä ja tuijottaa vastapäisen talon seinää. On ensimmäinen opiskelusyksy, eikä Mika tunne Hämeenlinnassa ketään. On vain vieraan kaupungin autius, kalvava yksinäisyys ja jatkuva väsymys. Päätä puristaa, rintaa ahdistaa. Mikan on päästävä pois, minne vain. Hän tuntee romahtavansa henkisesti.

– Soitin velipuolelleni Helsinkiin, joka sanoi, että tule tänne. Niin minä lähdin. Hämeenlinna jää taakse.

– Lähdin vain väliaikaisesti, mutta samalla reissulla olen edelleen.

Helsingissä Mika saa töitä strip tease -ravintolasta.

– Työpaikan etuihin kuului, että näin joka ilta paljaita tissejä ja pimppoja. Asiakkaitten kannalta olin kurja tyyppi, sillä minussa ei ollut mitään katsottavaa.

Tai niin Mika luulee. Muut näkevät hänessä paljonkin: sirot kasvot, leveän hymyn, vihreät silmät, oivan esiintyjän.

1990-luvun alussa Helsingissä gay­ravintolat ovat harvassa. Annankadun yksityisellä klubilla esiintyy viikonloppuisin dragryhmä, joka alkaa saada mainetta. Ryhmä kaipaa esiintyjiä, ja Mikaa pyydetään mukaan. Laulutaitoa ei vaadita, koska laulut tulevat nauhalta. Mika suostuu kokeilemaan pienelle porukalle. Maskeeraajaveli lupaa tehdä meikin.

Nainen peilissä

Mikan ura lähtee nousuun. Hänen showhahmonsa hakee pitkään nimeään, kunnes vastaan tulee James Bondin vasta­peluri, kaunis neuvostoagentti Pola Ivanova. Nimi vääntyy Ivankaksi, kansan suussa välillä Jolankaksi, Ivan Polankaksi ja Paula Ankaksi. Mikalla riittää töitä. Töiden välissä elämä on hillitöntä biletystä.

– Kavereitten kanssa vedettiin päälle mustaa ja kapeaa, ja sitten menoksi.

Mika huomaa olevansa kansansivistäjä. Hän selvittää ihmisille kerta toisensa jälkeen: Hän pukee mekon päälleen, koska se on hänen ammattinsa ja roolinsa. Hän ei ole transvestiitti eli mies, joka haluaa pukeutua naiseksi.

– Työni kannalta on hyvä, ettei minulla ole näkyvää aataminomenaa, ja kasvoni on helppo meikata naiseksi. 

Toisaalta feminiinisyydestä on ollut myös haittaa. Mikaa on epäilty huijariksi.

– Ihmiset kysyivät, onko sulla varmasti munat. He epäilivät, että olisinkin nainen, joka teeskentelee miestä, joka esittää olevansa nainen. Vasta viime vuosina olen päässyt sinuiksi näiden asioiden kanssa. Minulle on sama, luullaanko minua naiseksi, transuksi, homoksi vai heteroksi.

Kun suosio alkoi laskea, alkoholi nousi kunniapaikalle Mika Tepsan elämässä. Vauhdikkaat vuodet ovat nyt takana, ja Mika suree kyvyttömyyttään rakastaa. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 25–26/2013.

Mika Tepsa

31.12.1974 Jyväskylässä syntynyt tarjoilija tunnetaan dragtaiteilija Pola Ivankana. Sinkku asuu Helsingissä koiransa Vegan kanssa. 

Näyttelee Kirjurinluodon kesäteatterin esityksessä Linjat kuumina 6.7. asti. Opiskellut laulua sekä näyttelijäntyötä ja dramaturgiaa Teatterikorkeakoulun avoimilla kursseilla.

Käsikirjoittanut näytelmän Sulttaani, joka nähdään elokuussa Helsingissä Valtimon-teatterissa.