”Perheemme on tiivis ja pieni ja tulee sellaisena pysymään. Yksi lapsi on meille siunaus”, Tarja Turunen sanoo.
”Perheemme on tiivis ja pieni ja tulee sellaisena pysymään. Yksi lapsi on meille siunaus”, Tarja Turunen sanoo.

Tarja Turusen pieni perhe suunnittelee muuttoa Eurooppaan tyttären turvallisuuden takia. Syksyllä Tarjan mies jää koti-isäksi, kun laulaja lähtee kiertueelleen. – Ikävä iskee varmasti jo, kun suljen kotioven.

3:n kopla

Perheeseeni kuuluvat mieheni Marcelo, 46, ja 3,5-vuotias tyttäremme Naomi. Yksi lapsi on meille siunaus. Perheemme on tiivis ja pieni ja tulee sellaisena pysymään, sillä emme elä ihan tavallista perhearkea. Emme pysty pitämään rutiineja yllä, koska aikataulumme vaihtelevat miltei päivittäin.

Naomi on kulkenut mukanamme maailmalla syntymästä asti, ja se on ollut enemmänkin rikkaus kuin haaste. Meillä täytyy olla lastenhoitaja matkassa, sillä kummankin vanhemman aika menee töissä. Naomi kuitenkin nauttii matkustamisesta, syö ruokaa, jota suuhunsa saa, nukkuu milloin missäkin sängyssä ja mihin tahansa aikaan. Pidämme huolta, että kaikki kiertuepromoottorit ymmärtävät, että kanssamme matkustaa pieni lapsi.

Perheessämme puhutaan kolmea eri kieltä. Puhun Marcelon kanssa englantia, vaikka osaan espanjaa lähes paremmin. Tutustuessamme en osannut espanjaa, ja englanti jäi yhteiseksi kieleksemme.

Naomi puhuu espanjaa, suomea ja englantia. Jännitin, oppiiko hän mitään kieltä kunnolla, mutta kielen vaihtaminen on hänelle täysin luontevaa. Heti, kun tulemme Suomeen, hän ymmärtää, että kaikki ympärillä puhuvat suomea ja innostuu siitä.

2 vuotta ilman käsilaukkua

En ole kantanut käsilaukkua mukanani kahteen vuoteen, koska kotikaupungissamme on niin paljon rikollisuutta. Buenos Aires on värikäs miljoonakaupunki, jossa rikkaat ja köyhät elävät rinta rinnan ja poliittinen tilanne on epävakaa. Paikalliset ovat tottuneet epävarmuuteen ja sietävät muutoksia paljon suomalaisia herkemmin.

”Turvaton kaupunki on opettanut sietämään muutoksia ja stressaamaan vähemmän.”

Elämä turvattomassa kaupungissa on opettanut sietämään muutoksia ja stressaamaan vähemmän. Minulla on Argentiinassa paljon faneja, ja he lähestyvät kadulla, kun tunnistavat minut. Osa saattaa alkaa laulamaankin, joten reaktiot ovat rohkeampia kuin Suomessa, jossa saan olla enemmän rauhassa.

Ensimmäinen yhteinen kotimme oli Saksassa Karlsruhessa, ja sen jälkeen koteja on ollut neljä: kaksi Suomessa ja kaksi Argentiinassa. Koska muutin musiikkiopintojen vuoksi Saksaan monta vuotta sitten, ei muutto Argentiinaan ollut sokeeraava, vaikka kyse onkin toisenlaisesta kulttuurista. Puhuisin ennemminkin kulttuurikylvystä.

Olen asunut ulkomailla 12 vuotta. Asuntoa Suomessa meillä ei enää ole.

25 astetta

Olemme muuttamassa pian Eurooppaan, koska Buenos Aires on turvaton. Muutto on edessä viimeistään parin vuoden kuluttua, kun Naomi lähtee kouluun. Marcelon kanssa voisimme asua ja tehdä työtämme missä vain, mutta on kyse lapsemme tulevaisuudesta ja koulutuksesta. Euroopasta pääsisin helpommin keikoille ja niiltä yöksi kotiin.

Kielen ja kulttuurin puolesta olemme miettineet Etelä-Espanjaa, jonne rakennuttaisimme talon. Haluamme kodin, jossa on meille molemmille työtilat.

Ilmastokin merkitsee. Rakastan valoa, ja 25 astetta on minulle sopiva lämpötila. Aurinkoa en ota, vaan minut löytää aina varjon alta.

38 vuotta

En pode ikäkriisiä, vaikka täytän neljäkymmentä ensi vuonna. Toivon, että minulla on vielä toinen puolisko elämästä kokematta. Olen aina haalinut haasteita ja tehnyt asioita toisin kuin muut. Esimerkiksi klassisena laulajana Nightwishiin lähteminen oli rohkeaa.

”Jos en taistelisi, en olisi niin vahva nainen kuin nykyään olen.”

Olen oppinut, että uhkarohkeista kokemuksista ei voi seurata kuin hyvää. Vaikkei lopputulos olisi täydellinen, on tärkeintä, että tietää yrittäneensä parhaansa. Unelmiensa puolesta taisteleminen on aina rohkeaa. Jos en taistelisi, en olisi niin vahva nainen kuin nykyään olen.

6000 levyä

Säilytän levyjä kotona aakkosjärjestyksessä. Koko perheemme kuuntelee jatkuvasti musiikkia, joskus inspiraatiota hakien tai muuten vain rentoutuen.

Minä olen julkaissut soolourani aikana neljä rockalbumia, yhden klassisen sekä joulualbumin. Elokuussa julkaistaan rocklevy The Shadow Self, jonka jälkeen lähden kiertueelle ensimmäistä kertaa ilman perhettäni. Näen toki heitä kiertueen aikana, mutta eivät matkusta kanssani jatkuvasti.

”Meille oli päivänselvää, että Marcelo jää kotiin pitämään huolta Naomista.”

Jännittää matkustaa yksin. Marcelosta tulee koti-isä. Se on iso muutos, mutta kyllä me handlaamme sen. Meille oli kummallekin päivänselvää, että Marcelo jää kotiin pitämään huolta Naomista, kun se aika koittaa.

Ikävä varmasti iskee jo, kun suljen koti-oven. Marcelon tilalle kiertueilleni tulee uusi ihminen, joka pitää huolta kaikesta.

72 maata

Jokaista rockalbumiani kohden olen tehnyt noin sata keikkaa, ja päälle tulevat klassisen musiikin kiertueet. Tulin juuri yhdeksän konsertin kiertueelta Venäjältä ja kesällä esiinnyn festareilla ainakin seitsemässä maassa. Olen matkustanut 72:ssa eri maassa.

On työ raskastakin. Pitkät matkat ja herääminen ennen kukonlaulua ottavat monesti pannuun. Työajat muuttuvat, ja siihen pitää olla valmiina jatkuvasti. Kansainvälisen artistin työ on mahtavaa, mutta raastavaa se, ettei ole mahdollisuutta levätä.

Muita ammattivaihtoehtoja ei minulla ole koskaan ollut. Jo pienestä tytöstä saakka olin haaveillut laulajan tai muusikon urasta.

10 vuotta ilman Nightwishia

Soolourani alkoi vuonna 2005, kun minut erotettiin Nightwishista. Oman uran antama vapaus on käsittämättömän rikas ja rakas asia. Vaikka erottaminen oli raskasta, kymmenen viime vuotta ovat olleet mahtavia. Olen kasvanut ja kehittynyt ja päässyt luomaan juuri sitä, mitä haluan.


”Jokaisesta päivästä pitäisi löytää iloa ja nautintoa. Elämän tulee perustua hyvään oloon”, Tarja sanoo.
”Jokaisesta päivästä pitäisi löytää iloa ja nautintoa. Elämän tulee perustua hyvään oloon”, Tarja sanoo.

 

13 vuoden avioliitto

Olin parikymppinen, kun tapasin Marcelon. Vietimme intiimit, 75 vieraan häät kotikonnuillani Kiteellä vuonna 2003. Päivä oli aurinkoinen ja onnen täyttämä.

Nyt olemme olleet naimisissa 13 vuotta, ja rakkautemme on säilynyt vahvana. Jo hetken eron jälkeen Marcelo laittaa minulle viestiä, jossa lukee I miss you. Marcelo työskentelee managerinani ja osaa sanoa minulle, milloin rentoutua. Hän itse tekee töitä 24 tuntia vuorokaudessa.

8 reissukuukautta

Olemme Marcelon ja Naomin kanssa tien päällä vuodessa kahdeksan kuukautta. Olemme pärjänneet juuri siksi, että työ, perhe ja eläminen ovat kulkeneet kaikki samassa paketissa. Lentämiseen on tietenkin tottunut, mutta välimatkat saisivat olla lyhyemmät. Suomeen lennämme pari kertaa vuodessa, ainakin jouluisin.

2 tärkeintä asiaa

Stressaavan elämän takia olen oppinut, että jokaisesta päivästä pitää löytää iloa ja nautintoa. Elämän pitäisi perustua hyvään oloon.

Olemme Marcelon kanssa yhtä mieltä siitä, että työ on työtä, ja perhe ja rakkaus ovat lopulta kaikkein tärkeimmät. Nautin suunnattomasti siitä, että saan seurata tyttäreni kasvavan.

”Olen tunteellisempi kuin seesteinen latinomieheni.”

Olen tunteellinen, jopa enemmän kuin harvinaisen seesteinen latinomieheni. En suutu herkästi, vaan saan tunteenpurkauksia helposti. Saatan sanoa fuck, mutta muuten en kiroile oikeastaan ollenkaan. Liikutun tosi herkästi ja nauran kovaa. Viimeksi nauroin vedet silmissä, kun kävimme katsomassa Zootropolis-elokuvan. Piilarit meinasivat pudota!

1 puhelinnumero

Äitini nukkui pois vuonna 2003. Hän sairasti syöpää, ja me isäni ja kahden veljeni kanssa valmistauduimme siihen, että luopuminen voi olla edessä.

Silti luopuminen oli todella raskasta. Menetykseen ei ole koskaan valmis. Oli vaikeaa poistaa äidin puhelinnumeroa kännykästä, mutta lopulta painoin deleteä, oli pakko päästää irti.

”Oli vaikeaa poistaa äidin puhelinnumeroa kännykästä.”

Menetys oli perheellemme muistutus siitä, miten tärkeää on pitää yhtä. Viime vuosien aikana perheenjäsenet Pohjois-Karjalasta ovat tulleet vierailulle Helsinkiin. Suomen-matkamme ovat olleet niin lyhyitä ja työntäyteisiä, ettemme ole pystyneet tekemään matkaa Itä-Suomeen.

4 tosiystävää

Ikävöin Suomesta paitsi rauhaa, myös ystäviäni. Meitä on kolmen pariskunnan porukka, joilla on kaikilla pieniä, lähes nelikymppisenä saatuja lapsia. Meitä yhdistää rakkaus taiteeseen ja matkustamiseen. Kun tulemme Suomeen, aika menee yleensä työn merkeissä, emmekä ehdi nähdä usein. Sydänystäville kiirettä ei tarvitse selitellä.

Olen mukana The Voice of Finlandin tähtivalmentajana nyt toista kautta. Meistä on tullut todella läheisiä varsinkin Michael Monroen kanssa ja pidämme yhteyttä Voicen kuvioiden ulkopuolellakin. Hänellä on maailman suurin sydän!

Axl Smithin jääminen pois ohjelmasta on iso muutos koko tiimille. Toivon vain, että hän voi hyvin. Uusi juontajamme Heikki Paasonen on kuitenkin tosi hyvä tyyppi.

7 matkalaukkua

Tavallisesti kiertueilla mukana on 3–4 matkalaukkua. Nyt, kun olemme Suomessa viisi viikkoa The Voice of Finlandin live-lähetysten ajan, kuskaan edustus- ja esitysvaatteita mukanani seitsemässä matkalaukussa.

1 000 000 fania

Facebook-­sivullani on miljoona tykkääjää. Siitä tulee tosi hieno fiilis! Fanini ovat todella aktiivisia, ja monet ovat seuranneet minua jo Nightwishin ajoilta. Rockmuusikoilla on se siunaus, että fanit ovat todella uskollisia ja jaksavat odottaa uusia levyjä vuosia. Popissa nuoret kasvavat fanituksesta usein ulos. Minulla on paljon faneja etenkin Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa.

200 pehmolelua

Saan faneilta paljon lahjoja: nallekarhuja, koruja, jopa maalauksia. Lahjoitan pehmoleluja lastensairaaloihin jokaisen kiertueen jälkeen.

0 tuntia täyslepoa

En lepää laakereillani koskaan. Nautin työstäni, mutta stressitaso on kova. Lapsen syntymän jälkeen olen alkanut relata vähän enemmän ja yritän antaa tyttärelleni aikaa aina kun mahdollista. Vapaalla leikimme, uimme, käymme kävelyllä, shoppailemme tai menemme leffaan koko perhe.

 


Tarja kertoo, että Axl Smithin jääminen pois The Voice of Finland -ohjelmasta oli tiimille iso muutos. ”Toivon vain, että hän voi hyvin.”
Tarja kertoo, että Axl Smithin jääminen pois The Voice of Finland -ohjelmasta oli tiimille iso muutos. ”Toivon vain, että hän voi hyvin.”


50 paria korkkareita

En uskalla arvioida, kuinka monet mustat korkkarit omistan, varmaan viidetkymmenet. Minulla on walk-in-closet, jollaisen haluan seuraavaankin kotiimme. Vaatehuoneen pitää olla noin 20 neliötä, jolloin voin museoida sinne kaikki esiintymisvaatteeni. Suunnittelen ja hankin jokaiselle kiertueelle uudet vaatteet. On miltei mahdoton sanoa, kuinka paljon niitä on kertynyt vuodesta 1997. Arvioisin, että noin 200.

”Tulee paha olo, kun mietin, millaisia rahamääriä olen käyttänyt kenkiin ja vaatteisiin”

Fanini muistavat, jos olen käyttänyt jotain mekkoa vuonna 2005 Paavo Nurmi -esityksessä. Tulee paha olo, kun mietin, millaisia rahamääriä olen käyttänyt kenkiin ja vaatteisiin. Rakastan shoppailua, mutta viime aikoina se on onneksi jäänyt vähemmälle.

Olen tarkka rahoista, mutta koska teen paljon töitä, palkitsen itseni joskus Philipp Pleinin laukulla, spa-viikonlopulla tai sukellusmatkalla Marcelon kanssa.

100 kampaamokäyntiä

Värjään maantienharmaata tyveäni mustaksi muutaman viikon välein, ja kampaamokäyntejä on kertynyt varmaan sata. Jos on kiire, värjään hiukseni itse. Kiertueiden välissä annan hiusteni levätä.

Rakastan mustaa, tummia muita värejä sekä vahvoja linjoja. Pastellisävyissä minua ei nähdä.

3 litraa vettä

Pyrin juomaan päivässä kolme litraa vettä. Oloni on paljon vahvempi, kun muistan juoda. Muuten fyysinen oloni on nyt huono. En ole päässyt treenaamaan hetkeen niskajumieni vuoksi, jotka johtuvat siitä, että tein vuosikausia väärin kunto-ohjelmaani. Odotan, että voin hankkia personal trainerin ja päästä eroon jumistani. Tunnen olevani tukevammassa kunnossa kuin moneen vuoteen, vaikka kiloja on vain pari ylimääräistä ja vaatekoko on edelleen 36.

1 kauhea krapula

En ole koskaan ollut kova juhlija enkä pidä humaltumisen tunteesta. Olen kokenut yhden kaamean kankkusen, joka oli seurausta ystäväporukan juhlista eräänä viikonloppuna Kouvolassa vuonna 2008. Se oli virhe, joka ei ole toistunut.

6 tuntia karjalanpiirakoita

Argentiinassa liha on loistavaa, mutta suomalaisista ruuista ikävöin jouluruokaa ja karjalaista pitopöytää. Kyllähän mie joskus tekaisen karjalanpiirakoita, vaikka siinä meneekin kuusi tuntia.

Tarja Turunen-Cabuli

  • Sopraanolaulaja syntyi 17.8.1977 Kiteellä.
  • Asuu managerimiehensä Marcelo Cabulin, 46, ja Naomi-tyttären, 3, kanssa Buenos Airesissa Argentiinassa.
  • Oli Nightwish-yhtyeen vokalisti vuosina 1996–2005.
  • Tehnyt soolouraa sekä klassisen että rockmusiikin parissa.
  • Nähdään Nelosella The Voice of Finlandin tähtivalmentajana.
  • Kuudes sooloalbumi The Shadow Self julkaistaan 5.8.2016.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.